има ли начин да се избегнат мускулните крампи(спазми) по време на плуване?

27.06.16
16:35

Плуването ми е любим спорт заради водата - обаче крампите във водата са единственото неприятно нещо - имала съм ги и по време на тренировка и дори когато си плувам за удоволствие основно в прасеца. Има ли начин да се избегнат и какво се прави в подобна ситуация? Последния път имах късмет че басейна не беше дълбок и бях стъпила с другия крак и бях близо до стълбата. чух за опъването на крака, но когато си вътре на по-дълбоко? Реших да попитам в професионален форум където има и други плуващи и предполагам разбират за какво говоря.
много благодаря предварително.

Първите неща, за които е разумно да помислиш:
- оптимална хидратация на тялото
- прием на магнезий

27.06.16
16:57

Освен ллипсата на горните две, честа причина за крампи е лошата пластичност на муслулите/системно претоварване с еднообразни повтарящи се движения.

Може да ти липсват и други минерали. Вземи си някакъв минерален комплекс.

27.06.16
18:11

казано от Маргарита Манева на 27.06.16, 16:57:

Освен ллипсата на горните две, честа причина за крампи е лошата пластичност на муслулите/системно претоварване с еднообразни повтарящи се движения.

знам - навремето поради това треньора ме свикна на гимнастика преди влизането във водата - и я правя всеки път но пак се получава. Имах много кофти контузия преди 3 години и от тогава не мога да се върна в плувна форма заради тези спазми

27.06.16
19:43

казано от Ростислав Арнаудов на 27.06.16, 18:04:

Може да ти липсват и други минерали. Вземи си някакъв минерален комплекс.

вероятно - защото аз си правя разгрявки и пак ... вчера ме заболяха и пръстите дори а дори не съм се натоварвала - просто релаксирах в един басейн и плувах “жабешката” а много искам да проплувам отново

29.06.16
09:26

Пробвай когато плуваш да се отпуснеш, без да стягаш прасеца.  Храната също е много важна.

Здравейте! Аз съм на 37 г., любител съм на плуването и се занимавам редовно през последните 10 г. - най-често 3 пъти седмично по 1,5 - 2 km на ден. Във връзка с темата ми е интересно доколко тези схващания могат да създадат опасност или да оставят по-трайни последици, както и как да се измъкнеш от подобна ситуация. Аз иначе много рядко достигам до леки схващания и само 1 случай през тези години ме изплаши малко повече и ми бе нужна помощ, която получих от друг посетител, и не се стигна до последващи проблеми.

01.04.17
09:40

Здравей :)

Имаш няколко варианта:

- увеличи приема на калий и магнезий

- ако получиш спазъм, направи следното: легни по гръб във водата и с длани обхвани ходилото на засегнатия крак, така че пръстите на ръката ти да са сплетени и да се намират върху долната повърхност на стъпалото. Започни да сгъваш и разгъваш крака, както и да го движиш в глезена, докато го придържаш с ръцете в това положение.

- вземи си една безопасна игла и си я закачи за облеклото за плуване. Когато получиш спазъм, откачи я и я забий в прасеца си. Звучи варварско, но работи. В много спортни магазини се продават специални “устройства” на този принцип - малка капсула с връзка за шия, която да носиш, когато плуваш. Когато получиш спазъм, развиваш капачката на капсулата, а вътре има пригодено точно за целта шило, което да забиеш в засегнатия мускул и да прекратиш пороя от нервни импулси, причиняващи крампите.

Поздрави :)

казано от r0073x на 01.04.17, 09:40:

Здравей :)
- ако получиш спазъм, направи следното: легни по гръб във водата и с длани обхвани ходилото на засегнатия крак, така че пръстите на ръката ти да са сплетени и да се намират върху долната повърхност на стъпалото. Започни да сгъваш и разгъваш крака, както и да го движиш в глезена, докато го придържаш с ръцете в това положение.
Поздрави :)

Благодаря Ви! Доколкото си спомням, аз инстинктивно опитвах да хвана засегнатия крак по начин, подобен на цитирания в отговора Ви, и това почти винаги се оказваше достатъчно, за да се реши проблемът.

01.04.17
18:02

Някое движение не го правите правилно..и от там тези схващания.
Вижте някой да ви коригира стиловете.

Мнението беше редактирано от nervak на 01.04.17 18:02.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1