Орторексия - да продължа ли, или да спра?

02.07.16
12:49

Здравейте, машини!

Не бях консумирал никакви junk храни, в това число - чипсове, сладки, пици, хамбургери и тем подобни, от вече 3 седмици. Привърженик съм на самодисциплината. Ако не трябва да ги ям - няма да ги ям!

Обаче, попаднах на една статия, тук в сайта за Орторексията. Очевисно, съм наистина вманиачен: ако хапна сладко или друга junk храна се чувствам виновен за това. Представям си как инсулиновата ми чувствителност “изчезва”, как тази храна “опропастява добрите” условия на метаболизма на витамини, минерали и други..

Чудя се, дали да продължа да спазвам “стриктната” диета, или да си позволявам да ям от време на време такива храни.

Има ли организма наистина нужда от тях, или не? Ако има - какви биха били ползите? Тотално се обърках вече.. :D

Само да допълня: винаги съм в калориен излишък, набавям си нужните витамини, минерали. Единствено премахвам транс мазнините и всички junk храни.

Как бихте определили това състояние?

Темата беше редактирана от vasilev на 02.07.16 12:56.

Carbohydrate

02.07.16
13:17

Ехеее, много бързо я разви тази болест! ))))))

02.07.16
13:27

Ами, аз съм перфекционалист. Пак ще кажа - ако не трябва да ям нещо - няма да го ям.

Това, което ме интересува е - има ли наистина тялото нужда от време на време от луканки, салами и други подобни, наблъскани с всякакви E-та, подсладители, овкусители? Аз смятам, че не.

Преди малко хапнах няколко филии с луканка и две, три вафли боровец и се чувствам .. виновен за това :huh: :D

Кажете какво мислите??

Мнението беше редактирано от vasilev на 02.07.16 13:38.

02.07.16
13:55

Я дай да видим това съвършенство.

02.07.16
14:08

Как точно си представяш нуждата от трансмазнини ма тялото? Чувал ли си за трансмазнинна недостатъчност?
Това с орторексията е пълна глупост. Ако човек си постави за цел да не яде боклуци и я спазва, значи е...болен? Хората ги е страх от орторексия, а не ги е страх от рак, диабет, хипертония и др. подобни??

02.07.16
15:25

Значи, и според мен, си права. Няма да слагам повече чийт хранения (освен, ако не е крайно наложително). Мисля, че цитата на Стефан Симеонов, тук е най-точен:

“Ако човек впрегне волята си, желанието за успех и съзнателно преследва определени цели, той няма защо да се бои от този тип заболявания.”

Между другото, изглеждам странно в компания: всички ядат каквото им е сервирано, само аз НИЩО не ям.... :D

Мнението беше редактирано от vasilev на 02.07.16 15:27.

Carbohydrate

02.07.16
16:20

Стомаха и червата са, като печка. Ако добре се грижиш за нея, ще можеш да гориш всичко, без да се притесняваш от твоя проблем ;)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1