04.07.16
18:17
Здравейте.Ето месец тренирам и вече ми се наложи да пиша и в този раздел :D За проблема: Забелязал съм много преди да започна да тренирам,може би години наред,че лявото ми рамо винаги щрака,когато правя определено движение. Усеща се като леко завъртане на сухожилие мисля и тогава щрака. Няма болка, просто е неприятно да се движи така нещо и да щрака. Движението е ,когато си вдигна ръцете,хоризонтално, с длани напред. Започвам да ги събирам и разгръщам пак до начална позиция -е точно тук се усеща това в лявото ми рамо.И сега като започнах да тренирам с тежести рамото си прещраква пак, най-вече като тренирам гърди. За лежанка вдигам powerlifting style- нали прибран трапец и рамена, здрава опора с краката,лека чупка в кръста и по време на вдигането лактите по-близo до тялото та нямам никакъв проблем,дори и щракане. Когато бутам дъмбели от лег пак гледам да държа лактите по-близо до тялото,но пък така натоварва повече рамо и трицепс,а не гърди,което не ми харесва много,защото някак си изостават на фона на другото.Най-усещам проблема при cable flyes или кросоувър, може би защото точно се пресъздава проблемното движение.Напоследък започнах да покачвам значително сила и днес пробвах 20 кг дъмбели от лег за гърди.Имах пълния контрол и сила да си направя повторенията,но ето че рамото с едното щракване и усетих за пръв път гадна болка и прекратих. В момента се усеща лека болка пак при това въпросно движение,но мажа с мехлем,който доста ми е помагал за други травми. Та сега,когато се възстановя напълно има ли някакъв начин да разбера,защо това рамо така щрака отпреди без никакви контузии просто така .Ако някой е имал подобен проблем да сподели съветче нещо, защото не искам да рискувам с някаква сериозна контузия от това. Мисля да посетя и лекар,за да разбера причината за тези щракания, но някак си очаквам тук повече помощ да получа поради редица фактори :D
:)
NOW Foods Omega 3
Омега 3 мастни киселини
Pure Nutrition Power Flex
Комплексна формула за стави и хрущяли
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Creatine Capsules
Креатин монохидрат капсули
Още предложения от BB-Shop
21.08.16
12:27
Преди време имах абсолютно същия проблем, който с времето отшумя и напоследък дори не съм се сещал за него.
Нещо което помогна е да оставя упражненията, които натоварват рамото по начина, който ме кара да изпитвам дискомфорт като последни упражнения. Тогава силата вече е изчерпана и нямам възможност да вдигам големи килограми, но тъй като работещите мускули са изтощени успявах да се натоваря добре.
Другото което със сигурност помогна е натрупването на мускулна маса в раменете.
22.08.16
05:37
А дали си имал предишни контузии като малък в проблемното рамо?
Сухожилието няма как да се извърти, както ти описваш. Сухожилията са твърдо прикрепени към костите и ако се извъртаха за щяло и нещяло...
Вероятно щракането идва от самата става и причината може да е или в начина, по който извършваш движението, или има някакво структурно изменение в самата става.
И макар подобни прещраквания и пукания от време на време да са нормални, описаният случай и това, че си получил контузия веднага щом си се натоварил малко повече при въпросното движение е ясен знак, че нещо не работи както трябва и трябва да се намеси специалист.
Не е лоша идея да се направи и една снимка на рамото и чрез нея да се търси проблемът, което тук няма как да стане.
Освен за консултация със специалист, мога да препоръчам единствено да избягваш всякакви натоварващи движения причиняващи дискомфорт, болка и въпросното прещракване, докато не се реши проблемът. Гърди могат да се направят и без упражнения като флайс, а лежанката с по-прибрани към тялото лакти отново има достатъчно добър ефект. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.08.16 05:38.
казано от Тихомир Велев на 22.08.16, 05:37:
А дали си имал предишни контузии като малък в проблемното рамо?
Сухожилието няма как да се извърти, както ти описваш. Сухожилията са твърдо прикрепени към костите и ако се извъртаха за щяло и нещяло...
Вероятно щракането идва от самата става и причината може да е или в начина, по който извършваш движението, или има някакво структурно изменение в самата става.
И макар подобни прещраквания и пукания от време на време да са нормални, описаният случай и това, че си получил контузия веднага щом си се натоварил малко повече при въпросното движение е ясен знак, че нещо не работи както трябва и трябва да се намеси специалист.
Не е лоша идея да се направи и една снимка на рамото и чрез нея да се търси проблемът, което тук няма как да стане.
Освен за консултация със специалист, мога да препоръчам единствено да избягваш всякакви натоварващи движения причиняващи дискомфорт, болка и въпросното прещракване, докато не се реши проблемът. Гърди могат да се направят и без упражнения като флайс, а лежанката с по-прибрани към тялото лакти отново има достатъчно добър ефект. :)
Благодаря за мненията. При мен проблемът се оправи за 5 дни, като ме посъветваха преди всяка тренировка да правя упражнения за rotator cuff. И почнах така и до ден днешен ги правя един вид за загрявка, а и помагат въобще за мобилизацията на раменете. Почвам с малки гирички по 2 кг. като правя упражненията от снимките :) Много бързо изчезна проблемът и сега нямам затруднения да тренирам и максимално тежко за мен. Дори си чувства много добре след напомпване :)
казано от Станимир Михов на 21.08.16, 12:27:
Преди време имах абсолютно същия проблем, който с времето отшумя и напоследък дори не съм се сещал за него.
Нещо което помогна е да оставя упражненията, които натоварват рамото по начина, който ме кара да изпитвам дискомфорт като последни упражнения. Тогава силата вече е изчерпана и нямам възможност да вдигам големи килограми, но тъй като работещите мускули са изтощени успявах да се натоваря добре.
Другото което със сигурност помогна е натрупването на мускулна маса в раменете.
Наистина и това ще е оказало влияние, защото като почнах бях някъде 52 кг и имах болки в кръста, коленете и рамото и ми казваха, че е от прекалено ниското тегло. И като почнах да покачвам още първия месец 8 кг се пооформих и изчезнаха болките от кръста. Сега вече 64 кг нямам никакви такива оплаквания :) :)
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече