Максимален Теоретичен Коефициент

Темата е заключена.

03.07.05
22:28

Здравейте
В статията “Граници в калорийният оптимум и цялостен калориен баланс” на bb-team има подтема “Да изчислим калориите си нужди индиректно? Да, но как?”  има като извод въпроният коефициент. Не разбрах за какво точно служи той, предполагам че след като кача мускулна маса с даден режим, и тежа вече повече от преди, ще разбера колко калорий ми трябват за новите килограми като ги умножа по този коефициент?
Правилно ли съм разбрал?

И още един въпрос - относно следващата подтема “Коефициенти” за какво ще ми послужи Коефициента на Полезно действие? Да си направя статистика как ми вървят тренировките(тоест дали първите две седмици съм тренирал по-ефективно отколкото следващите две, така че да мога да се върна на тренировъчната програма от първите две седмици? :) )?

И ако е така, то трети въпрос как се смята този коефициент?
То пише много ясно, но ви моля да дадете пример ...
ОПТ за какво време?За колко серий?За цяла тренировка?За цяла седмица?
При ВИР да смятам ли времето м/у серийте?
Дайте пример за смятане на КПД като цяло, като кажете какво пишете в ОПТ, ВИР, и примерно тегло със процент мазнини...

Аз май сам  си отговорих на всичките въпроси които попитах, но човек като напише въпроса си, му идват възможни отговори :lol: ...Все пак не съм си отговорил още на въпроса със КПД-то, тъй че ще ви помоля да ми кажете за него.

Благодаря за вниманието!

ВН

04.07.05
03:23

:) Доживях да видя научно построен пост :)...

Така сега 1 по 1:

Не разбрах за какво точно служи той, предполагам че след като кача мускулна маса с даден режим, и тежа вече повече от преди, ще разбера колко калорий ми трябват за новите килограми като ги умножа по този коефициент?

Да, в общия случай, но... Един от големите недостатъци на системите за ичисляване на BMR е липсата на съотношния мускулна мастна тъкан в момента на измерването към ту теоритичния коефициент на натоварване в бита. Това обаче са неизмерими неща :)...
Ето защо по множеството формули, билдера с 10% мазнина и сумиста с
35% следва да горят еднакво, но ... оказва се че билдера е доста по-икономичен, ако и да има повече мускулна тъкан - той има по-високо КПД. За да се разбере това, обаче ни трябват косвени коефициенти, които да докажат това. Такива могат да бъдат изведени безброй, както и безброй формули, които да се усложняват :). Въпроса не е точно каква е формулата, а каква ти трябва на теб. После как я тълкуваш при анализите.

И още един въпрос - относно следващата подтема “Коефициенти” за какво ще ми послужи Коефициента на Полезно действие? Да си направя статистика как ми вървят тренировките(тоест дали първите две седмици съм тренирал по-ефективно отколкото следващите две, така че да мога да се върна на тренировъчната програма от първите две седмици?  )?

Ако останалите параметри са съобразени адекватно със ситуацията т.е.:
Калориите се изменят (нарастват) всеки ден, а веществата даващи ги нарастват като грамаж така, че да запазят пропорцията помежду си (според избрания хранителен режим), стрес-а върху теб не е нарастнал, съня ти е в норма и във всяка следваща тренировка увеличаваш натоварването, а в отговор и спортните си резултати, както и теглото си ще можеш да видиш дали КПД то ти се запазва, понижава или покачва. Това би могло да ти говори, че:
- КПД пада, а килата ти растат - качваш повече мазнини от колкото мускулна тъкан, прогреса се забавя - отдалечаваш се от целта си
- КПД стои близо до предната седмица или е същото (едва ли ще е същото), а килата ти растат продължаваш с прогреса от предишната седмица
- КПД расте килата седат, както и % та мастна тъкан и общата вода - правиш по-качествени мускулни влакна (плътност на мускулатурата, типично е за пичове взимащи растежни хормони или за младежи, произвеждаши солидна доза собствени)
- КПД расте, килата падат - на тва му се вика преформиране :), процента мазнини пада, мускулната маса като цяло расте, водата е неутрална, т.е. без промяна

Ако храната ти остане същата 3 седмици, а натоварването расте в посока (интензивност и обем извършена работа, а плътността на тренировката и обема и във времето са непроменени) се оказва че си вървял по крива с бърз старт и закаснително движение до плато. Като парабола на хвърлен предмет. Това е кривата на спортна еволюция, ако мога така да се изразя.

И ако е така, то трети въпрос как се смята този коефициент?
То пише много ясно, но ви моля да дадете пример ...
ОПТ за какво време?За колко серий?За цяла тренировка?За цяла седмица?
При ВИР да смятам ли времето м/у серийте?
Дайте пример за смятане на КПД като цяло, като кажете какво пишете в ОПТ, ВИР, и примерно тегло със процент мазнини...

Зависи кой точно ти трябва, дневен, месечен, седмичен :) за цялата програма? :)

“Ето едно примерно уравнение за оценяване на коефициента на полезно действие на режима (и тренировките) върху физиологичните изменения настъпили в тяхно следствие):
КПД = (ОПТ – ПМТ) : (ВИР + МТ)
Където:
КПД – коефициент на полезно действие на режима за хранене и тренировките
ОПТ – общо повдигнато тегло
ПМТ – процент на подкожната мастна тъкан
ВИР – време за извършване на работата, приемаме, че ВИР е постоянна величина
МТ – моментно тегло”

Всички тия стойности са изменяеми и в измененията им се наблюдава характерна взаиимосвързаност, която е логико подчинена.
ОПТ - дали ще е 1 движение или цяла тренировка, формулата остава вярна...
ВИР - ако смяташ да изменяш почивките, то да смяташ ги, ако ги правиш еднакви по устав, няма нужда...
ПМТ - това е характерен критерии отнесен към МТ :)

Изглежда сам си си отговорил на всички въпроси :)... Питай, ако има още неясноти. Останалото е въображение, математика и ексел таблици и графики на зависимости.

Колкото повече косвени критерии -> толкова по-точен коефициент, за жалост и толкова по-слабо приложим за хора с различни модели на развитие. Затва си иска творчески подход :) !
...
lock
...
Mr_Muskul

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1