Фитнес - ядене и тренировки

11.07.16
10:26

Здравейте!

Начинаеща съм. Започвам фитнес с цел отслабване и стягане. За момента съм отслабнала доста с диета, но имам нужда от по-голяма тренировка, освен тази в домашни условия.

Четох доста из нета кое е правилното ядене преди и след фитнес, но така и не можах да се ориентирам.
Ще правя тренировките във фитнес рано сутринта от 7.
Бихте ли ми казали дали трябва да хапна нещо преди това? Може би час преди това? А след тренировката?
Да уточня, че не мога да ям нищо друго до 12 часа, освен плодове - такъв е режимът ми.

Колкото до тренировките - според Вас какви да са за начинаещ?

Благодаря предварително за отговорите.

11.07.16
12:17

казано от Джени Кметова на 11.07.16, 10:26:

Здравейте!

Начинаеща съм. Започвам фитнес с цел отслабване и стягане. За момента съм отслабнала доста с диета, но имам нужда от по-голяма тренировка, освен тази в домашни условия.

Четох доста из нета кое е правилното ядене преди и след фитнес, но така и не можах да се ориентирам.
Бихте ли ми казали дали трябва да хапна нещо преди това? Може би час преди това? А след тренировката?
Да уточня, че не мога да ям нищо друго до 12 часа, освен плодове - такъв е режимът ми.

Благодаря предварително за отговорите.

Защо да не можеш да хапнеш нищо освен плодове ?!
Какъв е този режим, от къде ?!

11.07.16
12:20

Тука ми мирише на Лидия Ковачева/ Бог да я прости/ ?

Здравей.
Няма универсално правило, зависи от много фактори.
Важно е да се гледа цялата картинка - т.е. цялото меню, а не отделно хранене от него. Дори и да имаш перфектната порция около тренировката, ако цялостно храненето не отговаря на нуждите и целите ти, няма да бъдеш доволна и от резултатите.

В такъв случай можеш да тренираш на гладно, ако това е окей за теб, а след тренировката да ядеш. Добре е на всяко основно хранене да се стараеш да имаш качествен източник на белтъчини (ползвай търсачката горе вдясно, има статии по темата).
Идея: омлет със сирене и чушки, филия пълнозърнест хляб, салата от пресни сезонни зеленчуци (само пример).

На база какво се основава режима ти, как се чувстваш от него, през останалата част от деня какво ядеш?
Имай предвид, че ако започнеш по-тежки тренировки, тренираш толкова рано сутрин и т.н., най-вероятно ще трябва да се преосмисли този режим.

Сподели все пак как тренираш сега и какво можеш/не можеш (като упражнения).

Благодаря за бързите отговори.

Започвам с отговорите.

Спазвам 90 дневната диета. С нея се чувствам прекрасно - мога да ям разнообразно. Редуват се дните протеинов,  скорбияла, въглехидрати и плодов. Всеки ден мога да ям само плодове до 12 ч. Важното е, че има чудесен ефект върху тялото ми, като изключим стриите, които се появиха и трябва да се справям и с тях...
Начинаеща съм и засега правя само кардио, вдигам гири и тренировки за бедрата.

Много ми се иска отначало да правя нещо по-леко, да се стегна (за да не увисва кожа след отслабване) и след месеци, като постигна желаният резултат да започна по-силни трнировки с цел оформяне на тяло.

казано от Джени Кметова на 13.07.16, 13:31:

Редуват се дните...

Редуваш един ден с белтъчини и три дни с въглехидрати. На практика е точно така.
До колко е разумно това и дали всъщност приемаш достатъчно мазнини - не е ясно...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.07.16 13:36.

казано от Кольо Пияндето на 13.07.16, 13:36:

Редуват се дните...

Редуваш един ден с белтъчини и три дни с въглехидрати. На практика е точно така.
До колко е разумно това и дали всъщност приемаш достатъчно мазнини - не е ясно...

Да, така е. Но едните са бавни въглехидратите, а другите бързи.
Иначе приемам мазнини. Позволено ми е дори пържено, но разбира се не е препоръчително.
В плодовия ден, когато няма никакви мазнини ям 100 грама ядки.

казано от Джени Кметова на 13.07.16, 16:26:

Да, така е. Но едните са бавни въглехидратите, а другите бързи.

Бързи, бавни... все тая. Има незаменими аминокиселини и незаменими мастни киселини, не съм чувал за незаменими въглехидрати, а ти си ориентирала храненето си именно към този макронутриент. Както и да е... просто теории. Говорим принципно, защото не сме обвързали количествата с нуждите ти. Действай. :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.07.16 16:41.

13.07.16
17:36

Ограниченията от тази диета според мен сериозно ще влязат в противоречие с доста от нещата, които ще ти препоръчат като хранене преди и след тренировка тук. Какво правиш ако трябва да ядеш протеини И въглехидрати преди и след тренировка? В деня за протеини ли ще си сложиш тренировката или в деня за въглехидрати? Или началото на тренировката е в деня за протеини, а края е в деня за въглехидрати? Като не знаем ограниченията или допустимите компромиси в тази диета е трудно да се даде смислен съвет. Например за ден без никакви мазнини 100 грама ядки ми се виждат доста мазнички. Както и да е де. Може би трябва да те консултира някой, който е в час с тази конкретна 90-дневна диета И е в час с тренировките.

Мнението беше редактирано от Димо на 13.07.16 17:38.

Спазвам 90 дневната диета. С нея се чувствам прекрасно - мога да ям разнообразно.

Ти можеш да се храниш разнообразно и с разумен режим. Мислех, че модата на 90-дневната диета е отминала, но явно всяко лято се възражда. Съгласна съм с Кольо.
Тук сме я коментирали надълго и нашироко, потърси вече съществуващи теми за нея (например тази, ще прочетеш защо диетата може откровено да се нарече глупост).

Много ми се иска отначало да правя нещо по-леко, да се стегна (за да не увисва кожа след отслабване) и след месеци, като постигна желаният резултат да започна по-силни трнировки с цел оформяне на тяло.

Под “по-силни” тренировки имаш предвид “силови” ли?
Ако е така, то можеш да ги започнеш още сега, но моят най-искрен съвет е да прекратиш 90-дневната диета.

Ако си готова за такава стъпка, можем да предложим някакви други идеи. :)
Ако ли не, ти сама ще стигнеш до нещата, които ти се казват, но за съжаление е твърде вероятно на финала на диетата да се чувстваш още по-отпусната и далеч от прекрасно.

13.07.16
18:21

Аз бих казала,че 90 дневната диета не е диета, която изгражда положителни навици на хранене.
Като  човек,който се занимава непрофесионално със спорт и целта му е да държи нормално тегло и да бъде здрав, ти трябва да си създадеш навици,които можеш да спазваш цял живот, а не само 90 дни.

Как смяташ да продължиш след тези 90 дни?

Мнението беше редактирано от Juls на 13.07.16 18:24.

казано от Juls на 13.07.16, 18:21:

Аз бих казала,че 90 дневната диета не е диета, която изгражда положителни навици на хранене.
Като  човек,който се занимава непрофесионално със спорт и целта му е да държи нормално тегло и да бъде здрав, ти трябва да си създадеш навици,които можеш да спазваш цял живот, а не само 90 дни.

Как смяташ да продължиш след тези 90 дни?

Диетата не е само 90 дни.
След това имаш още 3 месеца,  които са също режим,  но не толкова стриктен.
Целта ми със сигурност не е да си кача отново килограмите, а да променя начинът ми на живот.

От това,  което написахте излиза,  че ако не се ядат протеини няма да сполуча.
Силно се нуждая от помощ...

13.07.16
21:14

Има по-обещаващи, по-удачни и по-приятни начини да влезеш във форма.

Може ли да ни дадеш снимка на тялото ти в момента?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1