Фитнес = хипертония?!

15.07.16
00:26

Ако тренираш тежко и анаеробно можеш да си докараш хипертония, до такъв извод стигнах, след като прочетох тук и тук Вие какво мислите по въпроса, само на джогинг ли да си остана? Макар че ако съм хипотоник и джогинга е вреден :D http://www.bb-team.org/articles/4574_trenirovki-i-kravno-nalyagane-ii-chast
И ся да не тренирам ли? Само разходки в парка ли трябва да правя? Само с диети ли да чистя корема? Исках да увелича още малко мускулатурата, но... ;( а как обичах да тренирам тежко и до отказ..

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 15.07.16 00:36.

15.07.16
00:47

Да се отдам на разходки и риболов освен :)

15.07.16
01:39

Аз тренирам от 20+ години. Миналия месец си правих поредните профилактични изследвания. Сърцето ми е ок (пулс в покой 60), кръвното ми беше 110 на 70.
Освен ако нямаш диагностицирани реални здравословни проблеми, не мисли толкова, а тренирай.

Мнението беше редактирано от Петко К на 15.07.16 01:40.

Carbohydrate

15.07.16
08:24

Хипертонията значи, че в организва си имаш някакъв проблем. Лекарите лекуват следствието, самото кръвно налягане, а това е само симптом, това не е причината, която би следвало да се лекува. Обикновено с рационално хранене и физечески тренировки, всичко се оправя ;) Пиша ти като бивш хипертоник с нормално кръвно тогава 140/90. Сега, без хапчета и на ч0+ години съм, като космонавт...Та, горния коментар и моя, са два примера какво да правиш ;)

15.07.16
23:21

Пише, че от тренировките с тежести настъпват промени в тялото, които неизбежно водят до високо кръвно налягане, а при вас всичко е наред. Това означава ли, че написаното в статията не е съвсем вярно, или аз нещо не съм разбрал?! Благодаря за досегашните коментари!

Мнението беше редактирано от Petko Petkov на 16.07.16 01:41.

Бъркаш двете понятия - хипертония и хипотония. Първото е високо, второто значи ниско кръвно налягане.

17.07.16
19:55

Аз преди 15-тина години влязох в залата именно ЗАРАДИ хипертония, предизвикана от наследственост, затлъстяване, лоша диета, тютюнопушене, стрес и обездвижване. Оттогава в следствие на цял куп мерки, свързани с премахване на почти всички от изброените рискови фактори и прием на подходящи медикаменти кръвното ми е под контрол, нямам съдови увреди и други неприятни следствия от това заболяване.
Да, по време на тренировка има моментно повишаване на кръвното налягане, но при човек без съдови увреждания това не носи кой знае какви рискове.
Силовите тренировки с тежести влияят положително върху капацитета на сърцето, намаляват кръвното и пулса в покой и не носят дългосрочни вреди за сърдечно-съдовата система.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 17.07.16 19:57.

Петко (авторът), тълкуваш написаното в статията неправилно.

Въпросните данни не могат да се отрекат, доказвано е многократно, че интензивните натоварвания могат да доведат до леко повишаване на кръвното. Сърцето е мускул и като всеки един такъв при многократно натоварване с висока интензиност подлежи на леки изменения и се адаптира. Няма как нетренирано сърце на човек със застоял начин на живот и лош начин на хранене да може да върши същата работа при човек, който тича редовно или пък бута тежки щанги няколко пъти в седмицата.

В първата част от поредицата се обяснява именно това, но това не бива да се тълкува като “Недей да ходиш на фитнес, щото ще си докараш високо кръвно и ще си увредиш сърдечно-съдовата система”. Или “Недей да тичаш, защото ще припаднеш”.

Напротив - спортът, включително и бутането на тежки щанги, може да е ключов за решаването на вече наличен проблем с кръвното налягане.

Трите статии са написани с три цели - първата е да обясни каква е връзката между различните типове спорт, сърцето и кръвното налягане, а другите две са написани с цел съвет как е най-добре да се подходи, за да се избегнат неприятни последици, при вече наличен проблем с кръвното.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 18.07.16 13:14.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1