Плоскостъпие

01.08.16
20:45

Здравейте,
На 30г. съм и имам плоски стъпала. Ортопедични обувки или ортопедични стелки е по добре да си взема? Става въпрос както за ежедневието, така и в спорта(тичането най-вече). Ако е възможно и да ми препоръчате нещо като модел и марка за сутрешните кросчета :)
Благодаря предварително!

Темата беше редактирана от Петков на 01.08.16 20:47.

01.08.16
20:50

Ортопедичните стелки и обувки не поправят плоскостъпието. Поправя се единствено с упражнения и отнема доста години.

01.08.16
21:02

казано от Маргарита Манева на 01.08.16, 20:50:

Ортопедичните стелки и обувки не поправят плоскостъпието. Поправя се единствено с упражнения и отнема доста години.

И упражненията не помагат, особено ако в пубертета човек натежи рязко. Източник - личен опит.

Но стелките наистина са само залъгалка.

01.08.16
21:40

Аз преди няколко години имах дюстабан. Или поне така казваха докторите. При мен проблема се отразяваше в петите. По - точно остра болка в задната част на петите при ходене. Един ортопед ми направи стелки. Отидох в кабинета му, а тя си беше приготвила нещо като пяна в една кутия и стъпих там. Така ми направиха стелки. Марки и цени не мога да ти кажа, но при всички случай не беше скъпо. Носех ги няколко месеца. Докато ги носех първоначално нямаше ефект, но след няколко седмици болката постепенно започна да изчезва. Не мога да ти кажа колко време съм ги носил, но от както съм ги махнал ( преди повече от 3-4 години) няма и спомен от болка. Това е, което имам като опит със стелките. Относно ортопедичните обувки - те са си нормални обувки, но просто имат стелки в тях и самата им подметка е по - твърда. От както съм свалил стелките си взимам само обувки с твърда подметка, но си тренирам с патъци с тънка и равна. Летата като съм ходил с джапанки също съм нямал проблеми.

01.08.16
22:12

казано от Boby_ на 01.08.16, 21:02:

казано от Маргарита Манева на 01.08.16, 20:50:

И упражненията не помагат, особено ако в пубертета човек натежи рязко. Източник - личен опит.

Но стелките наистина са само залъгалка.

По мой опит, целенасената работа помага, но, както казах, отнема години и трябва да е ежедневна. :)

01.08.16
23:25

Ами аз до скоро изобщо не знаех, че имам. Отидох на лекар заради гръбнака, и тя ми каза, че са ми равни като стъпя, а от там и проблемите с гръбнака. Каза ми да избирам удобни маратонки с дебела подметка и това беше всичко за обувките. Не знам дали го обяснявам правилно, но забелязвам, че като стъпя ходилото се сгъва в глезена настрани. Точно там където се получава сгъвката често ме заболява при продължително ходене, особено на неравен терен.

Теди Илиева

01.08.16
23:43

Има смисъл от стрелките, стига да са добре подбрани. Дали ще ти коригират състоянието - по-скоро не, но може да ти коригират стойката и да изчистиш дребни болежки. Моят опит е със супинация - тенденция да изнасям тежестта на външния страничен край на стъпалата. Имах постоянно натегнати прасци. Със стелки, за три седмици освен това неудобство, облекчих много сериозно болки в кръста. Има период на адаптация, аз направо куцах почти две седмици, докато си намеря походката.
Стрелките са практични - слагаш във всякакви обувки.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1