14.08.16
02:09
Здравейте!
Аз съм момиче на 14 от Бургас!Имам доста въпроси по темата с тренировките и храненето,като голяма част от тях са леко глупави за човек който вече е минал по този път,но се надявам да ми помогнете и да получа положителни коментари ;)
Първо за мен!Занимавам се с танци от 6 годишна и от 12 по-сериозно,висока съм към 1,65-6,47кг.Тялото ми изглежда добре и постоянно получавам комплименти за това и (от сорта) ,но въпреки ,че до някъде наистина изглежда долу-горе добре заради по-дългите крака искам да го ,,стегна”,говоря за цялото тяло,като цяло :).Никога съм нямала проблеми с килограмите и се надявам да нямам.Не съм от момичетата,които се хранят много нездравословно или рядко,хапвам си добре и когато поискам,не съдете по килограмите ми :дд.За да бъде по-лесно на мен да напиша всичко и на вас да ми помогнете някак ще номерирам и изброя въпорсите си:
1-Дали е нормално да ходя на фитнес на тази възраст,добра идея ли е?(особено момиче,защото съм чувала,че има момчета на по 14-15,които ходят,но за момичета не съм сигурна)
2-Какви упражнения и какво като цяло би трябвало да правя за просто по-стегнато и добре изглеждащо тяло (не за сваляне на килограми) в отношение на тренировки и хранене?
3-Упражнения,които са подходящи за мен и за получаване на този резултат,които описах,че искам да постигна във времето?
4-Бягане рано сутрин?Добра идея ли е,по-колко време долу-горе принципно трябва да се бяга,с какви паузи,с какво помага като цяло?
5-Скачане на въже?
6-Гирички,има ли кг подходящи за мен или това трябва да се определи спрямо човека,тоест аз да си го определя/(някой ми беше казал,че 2х2кг е добре,в ръцете съм сравнително силна
7-Използвам няколко приложения (30дни тренировки за различни части от тялото,цялосттна,за коремните мускули и т.н,7минутна тренировка и подобни от сорта,някой наясно ли е дали има ефект,защото ги правя от скоро и не съм наясно дали вършат работа,не ме натоварват особено ако и това е по-важно)
8-Хранене?Някакъв хранителен режим,който да спазвам,но да е подходящ и за моята възраст,без цел отслабване просто правилно,здравословно и равномерно хранене,защото има лошия навик ако не съм яла в някакъв период от деня после наведнъж да се наям повечко,което все ми казват ,че е вредно)
9-Добри фитнеси в Бургас?
10-Колко често е добре да се посещава фитнеса в моя случай,по-колко време,с какви почивки?
11-Бях чувала,че във самите фитнеси има хора,които ти създават режим на хранене и упражнения,но не съм наясно това доплаща ли се,биха ли го направили на едно дете каквото съм аз(въпросите ми са просто........ :) )
12-Специално женски раздел във фитнеса ли трябва да посещавам или..?
13-Сами ли ходите да бягате,сами ли ходите на фитнес,защото нямам приятели,които са навити да ходим на фитнес или да тичаме и не са толкова мотивирани колкото мен ,та ако е подходящо за мен и има как да стане ще ходя сама това проблем ли е и дали изобщо биха ме пуснали във фитнеса сама на 14 ;ддд ;)
!!!Съвети ,които бихте ми дали като цяло много бих се радвала ако имате такива!!
Както виждате съм малко объркана,но въпреки това мотивирана и сериозна във всяко начинание,което ме привлече по-сериозно както в случая.
Като цяло за жалост съм от хората,които до някъде се влияят от мнението на околните ,та и затова се притеснявам,че ако отида на фитнес особено сама както сигурно ще стане или отида да бягам на някое игрище ще изглеждам като някоя,която си мисли ,че прави нещо или знаете от типа.... ;) Някак няма как да се абстрахирам от това... ;д по притеснителна съм като цяло
Благодаря,че прочетохме ,,мини романчето ми”,надявам се да не съм ви отегчила със странните си въпроси просто не откривам подобни във мрежата та затова се надявах тук съдейки по-милите и приятни хора,които пишете тук да ми дадете съвет
Благодаря за вниманието,спорен и усмихнат ден :)
[email=radina_pramatarova@abv.bg]radina[/email]
14.08.16
14:21
Здрасти!
Може да ходиш на фитнес и да ти е от полза. В повечето фитнеси има инструктори и ти препоръчвам да започнеш занимания с такъв. От една страна ще ти дава подходящи упражнения и ще следи за правилната техника на изпълнение, от друга няма да си самотна по време на тренировката. Разбира се тренировка с инструктор е по-скъпа. Аз съм от София и тук средната цена е 10-12 лева, повечето фитнес зали искат и предплащане за определен брой тренировки.
Зали може да откриеш като напишеш фитнес зала и името на квартала си в гугъл, после от сайтовете и фб страниците им може да разгледаш снимки от фитнеса, цените, отзиви и т.н
Ако ще тренираш сама харесай си тренировъчна програма от сайта и после прегледай статиите за всяко упражнение от нея, в които има клип и подробно описание за какво е упражнението и как се изпълнява. Може да си направиш и дневник във форума, в който със съфорумците може да те съветваме какво да подобриш в тренировките или храненето. :) Да преглеждаш статии за упражнения и да си направиш дневник не пречи и ако тренираш с инструктор, за да разбираш по-добре какво и защо правиш, а не да следваш сляпо съвети.
За по-специфичните ти въпроси - няма нужда да бягаш, танците са достатъчно аеробно занимание за теб. Ако не си яла някакъв период от време няма проблем да ядеш повече после. Важно е какво е общото количество и качество на храната през целия ден.
Като момче да ти кажа, че танците са хубаво занимание за момиче. Постига се повече от задоволителна фигура и ако си ти е приятно не ги спирай. Ти казваш, че сега ходиш по-сериозно, тоест предполагам поне три пъти в седмицата. В този случай ти препоръчвам да ходиш два пъти на фитнес и да потърсиш инструктор. При две тренировки на седмица няма да ти трябват много пари, а ще изградиш добри основи. ;)
Мнението беше редактирано от Easy going на 14.08.16 14:23.
14.08.16
14:57
казано от Easy going на 14.08.16, 14:21:
Ако не си яла някакъв период от време няма проблем да ядеш повече после. Важно е какво е общото количество и качество на храната през целия ден.
Ако е един или два пъти, няма проблеми, но ако е систематично, то това е вече режим и той никак не е добър за нея и целите й ;)
14.08.16
20:04
Здравей! :)
С какви танци се занимаваш? Казваш, че от 12-годишна практикуваш сериозно, но какво ще рече това? Имаш треньор, състезаваш се?
Защото активността ти извън тренировките по танци би следвало да е съобразена с тях така, че да не им пречи, а помага. Ако имаш треньор, според мен е добре да се консултираш и с него. Това ще даде отговори на много от въпросите ти, които са свързани с тренировките.
8 - опиши как се храниш сега, подробно
11 - да, това е отделна услуга и се заплаща, но на различните места цените са различни; това, че някой предлага услугата обаче не означава непременно, че тя е адекватна (това важи и тук, както във всяка сфера)
12 - не
13 - зависи от фитнеса и правилата му; на повечето места биха те пуснали, но съм срещала и такива, в които искат придружител/разрешение от родител/настойник