21.08.16
15:43
Здравейте! Новак съм във фитнес залата (от около месец и половина) и главната ми цел към момента е загуба на тегло (мазнини). Единственото, което приемам е Л-Карнитин. Естествено не искам да губя мускулна маса, а само мазнини. Въпросът ми е трябва ли да приемам протеин като хранителна добавка и ако да - кога?. Принципно в менюто ми присъства месо около 200 гр. (пилешко, телешко, риба) 2 пъти - обяд и вечеря).
Закупих си Beef Protein на PN, но не съм сигурен дали трябва да го приемам все още, защото мненията, които изчетох из нета са доста противоречиви.
Благодаря предварително. Поздрави!
21.08.16
16:48
След като си го купил е удачно да го започнеш, а не да чакаш.
200 гр. месо на ден за активно трениращ не е голямо количество така, че протеинът ще ти е от полза.
Може да го пиеш след тренировка и при невъзможност да направиш цяло хранене (в комбинация с плод или сурови ядки например).
Благодаря за бързия отговор. Може би не съм се изразил правилно - не 200 гр. за деня, а около 200 гр. на хранене. Общо за деня около 400 гр. месо.
Мнението беше редактирано от Balth на 21.08.16 16:58.
21.08.16
17:02
400 гр. звучи по-приемливо, но зависи изцяло от личното тегло. За активно спортуващи често се препоръчва ~2.2 гр. протеин на килограм. Тоест, ако тежиш 80 кг. да приемаш около 175 гр. протеин дневно.
400 гр. филе ти дава около 90 гр. протеин, а една доза прах между 20 и 25 гр.
Все пак е добър старт и причина да не си пазиш протеина за по-нататък.