12.10.21
07:31
Между 30 и 50 км на ден е нормално да се изминават,ако човек живее в естествени условия плюс всичкият останал тежък труд.А пък в тайгата примерно ,няма под ръка магазини за понички и тирамисута.
И преди съм давал за пример една моя любима книга ,автора е Ян Козак.
На който му е интересно може да си я намери и прочете,защото не ми се дъвчат едни и същи неща всеки път.
Димо,ако наистина сериозно се подготвяш за пълен маратон няма начин да не отслабнеш.
Сутрин два часа бягане ,на обяд един ,вечер още два ,5-6 пъти в седмицата и да видим.
А когато тренираш наистина здраво ,организма сам ти определя какво да ядеш и разните му боклуци ,алкохоли ,цигари отпадат сами.
12.10.21
07:53
Тва дето го правим повечето тука - 4-5 пъти седмично раздвижване по 30-60 мин. е много далеч от сериозно трениране, както и от това, на което е способно тялото да понесе.
Едната ми прабаба ми разказваше как е ходила пеша до окръжния град (40км), щото е нямало транспорт, вършила си е работата и на другия ден се е връщала.
А един от дядовците е работил в тухларна фабрика. Има ли нужда да обяснявам какъв физически труд е тва? По цял ден.
Ние сме невероятно издръжлив вид, просто сме ужасно разглезени и разлигавени от удобствата на цивилизацията ни.
12.10.21
08:16
Ами да.
Достатъчно е да се върнем две поколения назад.
Между другото дядо ми Бог да го прости,като младеж е успял да си купи фотоапарат.
Направил е маса снимки,които обичам да изучавам с часове.
Едно от нещата което ме впечатли е ,че няма дебели.
И мъже и жени са изпънати,като струни...
Абе изпънати като струни, ама не баш, някои от тях. Други са се поизгърбвали от работа с времето буквално. То и от там идват и приказките за работата и гърбавоста. Но като цяло разбира се са били по-здрави и яки.
Иначе за това че няма дебел е просто храната е била тотално различна в сравнение със сега, отделно на движението. Като е нямало ток, просто са се хранили с това което е било за сезона. Зимата месо, тъкмо са можели горе долу да го съхраняват и консервират по-добре. Пролетта се пости и така .. Една естествена диета се е получавала, която хич не е била лоша.
А сега хората имат на разположение всякакви изкуствени боклуци по всяко време, в тях включвам и добавките и никакво движение.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 12.10.21 08:26.
казано от doni dimitrov на 12.10.21, 07:31:
Димо,ако наистина сериозно се подготвяш за пълен маратон няма начин да не отслабнеш.
Сутрин два часа бягане ,на обяд един ,вечер още два ,5-6 пъти в седмицата и да видим.
Шшш, ти кво направи бе човек - по 5 часа на ден бягане всеки ден. Ква подготовка е тва - то тва е повече от 1 маратон. Как се подготвям за маратон бягайки повече от маратон всеки ден? Аз както казах съм спазвал професионална програма за полумаратон, гледал съм и елитни програми за цял маратон. Там бяганията се въртят по половин - един час на ден през ден, и едно дълго бягане в седмицата около двата часа, просто с различно темпо. Бягайки по 5 часа на ден не е сигурно че ще отслабнеш, но е сигурно че ще се контузиш :(
Но за целта на спора да приемем че някой може да бяга по 5 часа на ден всеки ден без да се осакати. И да прибегнем до любимата ми математика. 1 час бягане е 1000 Ккал разход. 5 часа бягане са 5 000 Ккал разход. Какъв е проблема да изяждам всеки ден 5 000 Ккал (дори и без понички и тирамису - макар че аз ще бягам в града, не в тайгата) и пак да не отслабна?
А защо няма да ям по 5К всеки ден готвейки се за маратон? Ами защото искам да го избягам с някакво нормално време и без да се контузя щото тежа 107 кила и ще си налагам ограничения в храната да сваля кила, щото всяко свалено кило лично тегло подобрява времето за маратон с 2 минути. Т.е. ако сваля 25 кила, ще бягам маратон с почти час по-бързо.
Дайте малко по-научно и по-реално да си приказваме, аз това очаквам като пиша във форума.
12.10.21
08:40
Става въпрос за хора в акгивна възраст,не за престарели бабички..
казано от Alexander Krastev на 12.10.21, 07:53:
А един от дядовците е работил в тухларна фабрика. Има ли нужда да обяснявам какъв физически труд е тва? По цял ден.
Аз съм работил хамалин в цех в Англия. На ден съм разтоварвал по 30 тона стока и я нося на конвейера за време. Тогава пак надебелях, щото парите много, храната силна, живееш на забито място и почти единствения кеф е да се наядеш и напиеш. Това разбира се е анекдотичен пример, но ето.
казано от kaloyan на 12.10.21, 08:25:
Като е нямало ток, просто са се хранили с това което е било за сезона. Зимата месо, тъкмо са можели горе долу да го съхраняват и консервират по-добре. Пролетта се пости и така .. Една естествена диета се е получавала, която хич не е била лоша.
А сега хората имат на разположение всякакви изкуствени боклуци по всяко време, в тях включвам и добавките и никакво движение.
Били са бедни и гладни хората. Баща ми са били 6 деца, нали ми е разправял. Вика глад. Ядеш хляб и постна манджа квото е сготвила майка ти колкото ти е сервирала. Месо веднъж в седмицата 1 кокошка на 8 души. И ако имаме време от училище или от работа обикаляме по къра за орехи и да откраднем я диня, я ягоди ако не ни хване и пребие пъдаря.
12.10.21
08:48
казано от Димо на 12.10.21, 08:38:
казано от doni dimitrov на 12.10.21, 07:31:
Сутрин два часа бягане ,на обяд един ,вечер още два ,5-6 пъти в седмицата и да видим.Шшш, ти кво направи бе човек - по 5 часа на ден бягане всеки ден. Ква подготовка е тва - то тва е повече от 1 маратон. Как се подготвям за маратон бягайки повече от маратон всеки ден? Аз както казах съм спазвал професионална програма за полумаратон, гледал съм и елитни програми за цял маратон. Там бяганията се въртят по половин - един час на ден през ден, и едно дълго бягане в седмицата около двата часа, просто с различно темпо. Бягайки по 5 часа на ден не е сигурно че ще отслабнеш, но е сигурно че ще се контузиш :(
Но за целта на спора да приемем че някой може да бяга по 5 часа на ден всеки ден без да се осакати. И да прибегнем до любимата ми математика. 1 час бягане е 1000 Ккал разход. 5 часа бягане са 5 000 Ккал разход. Какъв е проблема да изяждам всеки ден 5 000 Ккал (дори и без понички и тирамису - макар че аз ще бягам в града, не в тайгата) и пак да не отслабна?
А защо няма да ям по 5К всеки ден готвейки се за маратон? Ами защото искам да го избягам с някакво нормално време и без да се контузя щото тежа 107 кила и ще си налагам ограничения в храната да сваля кила, щото всяко свалено кило лично тегло подобрява времето за маратон с 2 минути. Т.е. ако сваля 25 кила, ще бягам маратон с почти час по-бързо.
Дайте малко по-научно и по-реално да си приказваме, аз това очаквам като пиша във форума.
Отговарям веднага.
Имам близък приятел,който стана маратонец сега на дърти години и даже има забележителни постижения.
И той побягваше и се беше позагръглил.
От както започна да тренира както трябва,25 кг надолу.
А хранителните му навици са ужасни.
Сутрин докато аз се мотая,пия кафе и блея той си прави една 30ка и отива да бачка...
Има 3 деца ,жена.
Няколко години е по-малък от мен.
ОК, хранителните навици ужасни, ама яде ли по много? Лаком ли е? Щото да закусваш голяма водка с цигара и кроасан също е ужасен хранителен навик, но като калории не е кой знае кво и можеш да го избягаш.
Моето обяснение си остава като първоначалното - като тренираш сериозно наистина сваляш кила, но това е защото си ограничаваш сам съзнателно или несъзнателно храната, защото ако си дебел просто не можеш да го бягаш това, което трябва да бягаш.
12.10.21
09:33
Да де,тялото само ти казва какво и как.
Волята е да тренираш.
Аз винаги съм поставял на първо място тренировката.
Но в система и да си поставяш цели.
Не кой знае какви,но да направиш нещо малко по-добре от преди,или да научиш нещо ново...
Иначе по хубаво нищо недей прави,яж си пий си и не се занимавай с глупости..
Програмата е принципна която си пуснал, но според мен е грешно понеделника да имаш и там Lift Strenght, трябва от време на време да се оставя лежерен ден, особено след неделята или понеделника.
Иначе това с храненето не опира до тренировки основно. Според мен има друго важно нещо. Просто когато си в движение и действаш постоянно, нямаш време да мислиш за глупости, от рода на “дали да изям едно кексче” “дали да изпуша една цигара” и тн .. правиш го само когато знаеш че трябва да спреш за обяд. Аз зимата напълнявам, просто защото в някои моменти го карам по-лежерно и си позволявам да ям повече и различни недобри храни :), но при мен това става подсъзнателно и не се мъча да го спирам, защото това е един вид разтоварване и на психиката от някакви съзнателни ограничения. Обаче после свалям пак килограмите и то като вдигна движнието и тренировките оттам и храната се саморегулира.
Еми всеки човек различни неща го движат. Ти искаш да си по-добър в спорта, аз искам да изглеждам добре в ризи и световен мир.
Трябва да го питаш този твой приятел дали си е налагал да яде по-малко за да отслабне и да бяга по-лесно каквото си тренира, това е важно. Постнах извадка от истинска програма за трениране за маратон “елит” за под 3 часа. Там никъде няма такова да бягаш по 5 часа всеки ден. Просто щото ще се контузиш вместо да станеш по-добър.
Иначе разбирам твоята теза - според теб спорта оправя всичко - и да сме по-добри в спорта, и да изглеждаме по-добре в ризи. Според мен също са свързани, но за мен лично връзката е обратната - ако искам да съм по-добър в спорта, трябва да си контролирам храната и да свалям килограми, защото по естествен път не ми се получава.
Това и ще направя още тази година и пролетта на другата в подготовката за Хайдушката пътека. И ще остлабна не защото много ще тренирам (това с повишения разход на енергия ще е известна част от уравнението), ами защото ще искам да съм по-лек, защото не ми се носят допълнителни 20-25 кила мас нагоре по баира. Иначе аз и сега ще го изкача. Просто ще е мъчение. Гледах си миналата година - на същите килограми съм ходил с 40 кила сак на рамо по същия наклон като на Хайдушката пътека с 3 км/ч, т.е. щях да кача пътеката за 2 часа и половина или три с неравния терен и умората накрая примерно. Ама закво да се утрепя и да ми е нечовешко усилие? По-добре е да сваля килограми и да съм по-добре подготвен, за да се накефя на изживяването. И да използвам случая за мотивация да сваля и да изглеждам по-добре в ризи. Уин-уин както се казва.
12.10.21
10:02
казано от Димо на 12.10.21, 00:34:
казано от Joe Musashi на 11.10.21, 18:11:
Димо от три години вади “аргументи “как не може да си надтренираш лакомията, аз от три години му опонирам и май си личи на кой му излиза математиката.
Човек, нали си ми бил на гости и съм те виждал колко ядеш - ти ядеш колкото едно коте. Да, даваш ми единични примери един ден колко си бил изял. ОК - изял си, ама не ядеш всеки ден по толкова, залагам 5 лева и адмиралската си шапка.
На мен винаги ми излиза математиката, ти си тоя, който твърди че изгаря по 8 Ккал всеки ден. Защо тогава правеше с мен тридневни фастове? Защо не потренира малко и да сваляш ами се мъчиш да гладуваш?
Гладувам когато ме мързи да тренирам. Като ти бях на гости вече бях ял порция половин пиле с гарнитура ориз и една половинка кола (от оная дюнержийница на Тримонциум а) и аз не съм ти дал единични примери, а съм ти снимал какво ям всеки ден, когато тренирах двуразово и правех по десет тренировки на седмица в продължение на три месеца. Явно ме наричаш лъжец, или джентълменски не ми вярваш :дд.Ти, от друга страна твърдиш нещо си от типа че можеш да ядеш всеки ден по десет хил. Ккал пък аз нито съм го видял, нито видеозапис има. Не винаги съм достатъчно натрениран, за да изтренирам 8000ккал, и ако е за въпрос,фастих пет, а не три дни и направих десет тренировки за тоя период ма не е тв въпроса,просто като включиш и глад, е по лесно да се отървеш рязко от няколко кг мазнини.. Ся интересно какво ще измислиш?;д строумен ли му се викаше на това,дето ги правиш :)))
П.п. сметни храната на Ванката дето ходи в планината и го питай как поддържа тегло.
12.10.21
10:04
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 10:02:
казано от Димо на 12.10.21, 00:34:
казано от Joe Musashi на 11.10.21, 18:11:
Димо от три години вади “аргументи “как не може да си надтренираш лакомията, аз от три години му опонирам и май си личи на кой му излиза математиката.
Човек, нали си ми бил на гости и съм те виждал колко ядеш - ти ядеш колкото едно коте. Да, даваш ми единични примери един ден колко си бил изял. ОК - изял си, ама не ядеш всеки ден по толкова, залагам 5 лева и адмиралската си шапка.
На мен винаги ми излиза математиката, ти си тоя, който твърди че изгаря по 8 Ккал всеки ден. Защо тогава правеше с мен тридневни фастове? Защо не потренира малко и да сваляш ами се мъчиш да гладуваш?Гладувам когато ме мързи да тренирам. Като ти бях на гости вече бях ял порция половин пиле с гарнитура ориз и една половинка кола (от оная дюнержийница на Тримонциум а) и аз не съм ти дал единични примери, а съм ти снимал какво ям всеки ден, когато тренирах двуразово и правех по десет тренировки на седмица в продължение на три месеца. Явно ме наричаш лъжец, или джентълменски не ми вярваш :дд.Ти, от друга страна твърдиш нещо си от типа че можеш да ядеш всеки ден по десет хил. Ккал пък аз нито съм го видял, нито видеозапис има. Не винаги съм достатъчно натрениран, за да изтренирам 8000ккал, и ако е за въпрос,фастих пет, а не три дни и направих десет тренировки за тоя период ма не е тв въпроса,просто като включиш и глад, е по лесно да се отървеш рязко от няколко кг мазнини.. Ся интересно какво ще измислиш?;д строумен ли му се викаше на това,дето ги правиш :)))
П.п. сметни храната на Ванката дето ходи в планината и го питай как поддържа тегло.
П.п.п не мога да си влезна в акаунта от компютъра, пиша в темата от телефон.
Сетих се още един поразителен за мен пример от детството на баща ми да илюстрира какво е труден живот и да оценим колко сме добре сега, не да въздишаме носталгично кво яко е било едно време. Хем е било в началото на комунизъма, не между войните и националните катастрофи.
Един ден го заболява много силно ниско в корема. Свива се 2 дена и накрая баща му го качва в талигата, прежалва едисиколко пари и го води в Чирпан на доктор. Доктора казва: възпален апендикс. Трябва да се оперира. Ако не се оперира ще умре от сепсис. Операцията струва едисиколко пари. Разбира се, семейството няма скътани толкова пари. Трябва да продаде вола, с който оре нивите. Ама ако го продаде, обрича всичките си деца на глад. Има един вол и шест деца. Рационалния избор е ясен. Баща ми вика: “Върнаха ме в село и ме оставиха на сянка в двора с тъжни лица. Аз легнах и чакам да умра. Вия от болка и повръщам и пия студена вода от кладенеца, а цялата махала жив ме оплакаха” За късмет имало някакъв комшия билкар, та той се заел да му вари отвари разни, и по-специално от къпина ако правилно си спомням. Свивал се и вил няколко дни така, корема му подут и къркорел ужасно силно и накрая му минало. Не умрял. Оздравял като по чудо.
12.10.21
10:08
казано от Димо на 12.10.21, 00:45:
казано от Joe Musashi на 11.10.21, 17:52:
ай стига глупости, на Витоша 100 има пенсионери финиширали, пък не се бият в гърдите и не подемат кампании. Ай следващия път като направя 50км през планината с 1300м денивелация ще снимам с някое Гоу про, ама ти ще го гледаш ли?
Ай стига ти с глупостите. Колко са пенсионерите, които могат да вървят 100 километра? Дядо ти може ли? А баща ти? Не било нищо. Айде - покажи ми че е нищо. Тук хората масово тренират. И някои си пишат и крачките. 100 киломтра са 150 000 крачки за деня. Покажи ми някой дневник в който има поне веднъж някой да е написал 150 000 крачки. Каквото чета хората викат: утрепах се от ходене - 30 000 крачки. 5 пъти по-малко.
И ти не знам дали си пасъл овцете, ама аз съм ги пасъл и ще ти кажа от опит че няма овчари, които да изминават на ден по 50 или 100 километра. Десетина нормално.
написах кози :))))
12.10.21
10:17
казано от Димо на 12.10.21, 08:56:
ОК, хранителните навици ужасни, ама яде ли по много? Лаком ли е? Щото да закусваш голяма водка с цигара и кроасан също е ужасен хранителен навик, но като калории не е кой знае кво и можеш да го избягаш.
Няма влечение към пиене и цигари по принцип.
Но яде си да.
Преди де,сега е на хляб с олио.
Главният компютър е важен в случая...
Явно ме наричаш лъжец, или джентълменски не ми вярваш :дд.
Не те наричам лъжец, първо щото не е възпитано и второ щото не мисля че ти говориш неистини нарочно. Просто си имам моите съмнения и докато не го видя, се съмнявам. Аз вярвам в науката и математиката и съм скептичен към ненаучни доказателства. Ако не се мерят и засичат нещата, няма как да си сигурен ти самия какво си изял, какво си изтренирал и колко мазнини си свалил или мускул качил.
Не винаги съм достатъчно натрениран, за да изтренирам 8000ккал,
Именно. Не всеки ден можеш така да тренираш и щом не дебелееш, значи и не ядеш като за 8000 Ккал всеки ден.
като включиш и глад, е по лесно да се отървеш рязко от няколко кг мазнини..
Това казвам и аз - глад или поне ограничаване на храната му е майката :D
Той да си каже - сигурно си я е смятал. Ама ето от вчера му се кефих как е изал 5 купички крем карамел. И ще поспекулирам без да знам колко сладък го прави жена му крем-карамела и колко грама са купичките.
казано от I`M на 11.10.21, 22:47:
Храната днес:
1. Спагети със сметана и пилешко филе, пет купички крем карамел, един шоколад с малко прясно мляко.
Спагети със сметана и пилешко филе - хубава домашна порция - 400-500 грама. По 300 Ккал на 100 грама = 1200-1500 Ккал
Пет купички крем карамел - ако са класически купички - това са 750 грама до кило крем - карамел. по 150 Ккал за 100 грама = 1120 - 1500 Ккал.
Един шоколад - 80 или 100 грама - 450-600 Ккал
Малко мляко = една чаша 200 мл = 120 Ккал.
Сумираме и получаваме че е приел между 2890 и 3720 Ккал. Тежи стотина кила и е млад, трябват му 3000 Ккал само за да поддържа. Ходил е час в планината за 600-700 Ккал, кое е чудното че поддържа с тая храна и активност? Математика.
казано от doni dimitrov на 12.10.21, 10:17:
Но яде си да.
Преди де,сега е на хляб с олио.
Еми ето - сам казваш че преди не си е ограничавал храната и е бягал и е бил дебел. Сега си ограничава храната драстично до абсурдното хляб и олио (също и бяга много повече де) и отслабва. Разбира се че ще е така, никаква изненада не е за мен.
казано от doni dimitrov на 12.10.21, 10:17:
Главният компютър е важен в случая...
И аз това повтарям през цялото време - че решението да намалиш храната, защото така искаш е важно. Главния компютър е по-важния от главния двигател.
12.10.21
10:34
Няма как да се смятат калории, когато се яде в безумни комбинации.
Аз приемам,че съм в дефицит,когато една глава лук ми е сладка като парче шоколад.
Без математика.
ОК, някои са богати без да имат счетоводство, ама това не прави счетоводството невалидно или да доказва че няма смисъл от него.
Аз също знам вече от години по интуиция кога съм на дефицит, кога на баланс, кога съм на плюс и кога съм направо извън пътя :( Даже знам още преди да изям нещо какъв ще е резултата и понякога се спирам, а понякога - не.
12.10.21
10:42
добре колко пъти да ти повтарям че съм ял ЕДНО И СЪЩО в онзи период, че и снимки ти пращах, и няколко пъти
ти пращах видео как пържа свински пръжки, за да пуснат мас в която да си изпържа картофите?
Едно и също всеки ден - кило плешка, 200 грама пръжки и кило пържени картофи + десерт цял шоколад
и по някога и 2 кисели млека. Какво значи не мога да бъда сигурен?? Ти ли беше там или аз? Ти не вярваш на нАуката и
на математиката а вадиш анектдотични примери от каквото те кефи, и вчера повярва на полужълта медия и снимка на
американка дето твърди че е 120 кг на един и шейсе :д
Именно. Не всеки ден
можеш така да тренираш и щом не дебелееш, значи и не ядеш като за 8000 Ккал всеки ден.
ти изобщо разбираш ли какво ти говоря? в определен ПЕРИОД съм могъл да го направя това, ден след ден. Не може днеска съм натрениран, утре не съм.
Може тая година съм, другата не съм.
както сега не съм, но след 1-2 месеца ще бъда.
Математика
като си такъв фен, наясно ли си че процесите в организма рядко са линейни, и че има различни диапазони на енергийно обезпечаване и има огромна разлика от коя страна на лактатния праг е активността, каква е мощността на тренировката,както има огромно значение какви хормони има в кръвта и тн? Взимаш ли всички процеси предвид, къде са екселските таблици с функции?
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 12.10.21 10:51.
Ако наистина си ял едно и също за една година, значи си някав маниак, тва е притеснително :D
Изобщо не съм гледал какви цифри пише или пък да ги конвертирам либрите в килограми. Виждам я че е дебела и поствам каквото инфо има дадено за нея. Защо пропускаш частта, в която е избягала 10 маратона за 1 година и почваш да ми обясняваш за кози и дядовци на Витоша 100? И не, и козите не могат да минат 100 километра. Африканските газели минават по 30-40 км най-много на ден, едва ли нашите домашни кози са по-издръжливи от тях.
И не ми отговори дядо ти може ли да ходи 100 километра. Или баща ти?
Защо се хващаш за тая една дебелана, която бяга не един, ами 10 маратона, ами не погледна другите дебелаци маратонци, на които бях сложил снимки?
И отричаш ли науката че бягайки дори цял маратон на ден (нещо което е абсурдно и никой не го прави и не се тренира така за маратон), гориш примерно 3000 Ккал, а сам казваш как ти самия ядеш по 6 или 8 000 Какл на ден. Обясни ми как по-точно ще отслабнеш бягайки дори по цял маратон на ден (невъзможно в дълъг период) ако дори ти ядеш двойно повече калории. Къде ще се изпарят тези калории?
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 10:42:
Математика
като си такъв фен, наясно ли си че процесите в организма рядко са линейни, и че има различни диапазони на енергийно обезпечаване и има огромна разлика от коя страна на лактатния праг е активността, каква е мощността на тренировката,както има огромно значение какви хормони има в кръвта и тн? Взимаш ли всички процеси предвид, къде са екселските таблици с функции?
Специално за бягането на дълги дистанции (което обсъждаме тук) съм абсолютно наясно с математиката. Има над 30 000 контролирани изследвания и мерения на бягащи хора и всичките те показват едно и също - гориш между 800 и 1000 Ккал на час бягане.
казано от Димо на 12.10.21, 10:58:
казано от Joe Musashi на 12.10.21, 10:42:
Математика
Специално за бягането на дълги дистанции (което обсъждаме тук) съм абсолютно наясно с математиката. Има над 30 000 контролирани изследвания и мерения на бягащи хора и всичките те показват едно и също - гориш между 800 и 1000 Ккал на час бягане.
Аз на този маратон не отслабнах нищо. Обаче сутринта преди него изядох 2 пълнозърнест хляб на тостера с повече краве масло и мед. После на самия маратон, ядох по 1/3 банан, те ги дават на парчета и 2 парчета ябълка. Значи общо взето 2 банана и половин ябълка. Един гел енергиен 33 грама = 90 калории и още половин гел = 45 калории. После изпих една бира, една ракия, една салата гръцка ама с много малко сирене и почти една пица. Вечерта пак една салата и варена царевица 1 и 1 ракия.
Бях 68,2 вечерта преди маратона и после като се претеглих пак 68,2 .. днес даже съм с 200-300 грама повече.
Не съм правил математиката ..
Димо, тия дето много и “всичко знаем” какво и как да ядем /енциклопедии в хранене и тренировъчни схеми/, сме най-шишкавите тук :-)))))))))))))))
Ясно е, че причината е в прилагането на практика и то с постоянство, което обаче явно куца и всъщност е по-трудното.
Ама и често се замислям върху аспекта /и друг път съм го коментирал/, дето видиш ли тялото си знаело най-добре, кое е ок за него и кое не, и ти подсказвало. Ами като си знае, защо не ми се повръща от пържено, шоколади, тестено. Не би ли трябвало да е така. Не би ли трябвало ако ям в излишък и/или боклуци, тялото да каже: “Хей, ще ти се доповръща, засищам те веднага, за да се чувстваш преял и да спреш. Няма да ти отлагам мазнини я.” ;-)
Нищо не знае това тяло и нищо не ти подсказва в повечето случаи, като че нарочно те кара да злоупотребяваш и да имаш влечение към гадости, за да си болен и дебел.
Мнението беше редактирано от DydoFit@ на 12.10.21 11:05.
12.10.21
11:07
Ако наистина си ял едно и също за една година, значи си някав маниак, тва е притеснително :D
написах три месеца, не съм написал година.и да , маниак съм. Какво общо има?
не съм гледал какви цифри пише или пък да ги конвертирам либрите в килограми
е аз ги конвертирам наум и веднага ми став ясно че е дивотия, страшен филтър за информация имаш.
И не ми отговори дядо ти може ли да ходи 100 километра. Или баща ти?
къде съм споменал аз дядо си или баща си?
отричаш ли науката че бягайки дори цял маратон на ден (нещо което е абсурдно и никой не го прави и не се тренира така за маратон), гориш примерно 3000 Ккал, а сам казваш как ти самия ядеш по 6 или 8 000 Какл на ден. Обясни ми как по-точно ще отслабнеш бягайки дори по цял маратон на ден (невъзможно в дълъг период) ако дори ти ядеш двойно повече калории. Къде ще се изпарят тези калории?
колко горят и ядат стронгмените, олимпийските гребци, борците тежка категория, кросфитърите на топ ниво и тн?
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 12.10.21 11:09.
12.10.21
11:09
Явно не си пасал кози.
Тва няма да се спре цяла нощ.
Не случайно навремето,ако се случеше пиян козар ги търсеха през пет села..
казано от Dydo на 12.10.21, 11:03:
Нищо не знае това тяло и нищо не ти подсказва в повечето случаи, като че нарочно те кара да злоупотребяваш и да имаш влечение към гадости, за да си болен и дебел.
Това е култуво. Ами нищо не подсказва, иначе нямаше толкова да обичаме пороците. Аз толкова обичам да пия, ама не да се напивам, а защото ми е сладко и вкусно :)
И три месеца ми се вижда много да ядеш абсолютно едно и също.
Отличен ми е филтъра - виждам дебел маратонец и го давам за пример че може да бягаш маратони и пак да си дебел.
Не си споменал лично твоя дядо, ама даваш пример с пенсионери финиширали 100 км сякаш това е норма, а то е изключително постижение и изобщо не е нормалното.
И не, не ми давай примери с олимпийските плувци и стронгмените. Нито ти ще станеш олимпийски плувец, нито аз. А строгнмените защо са със шкембета всичките? Нали тренират адската - не трябваше ли да са изпилени?
Ама ай заеби ги тях. Дай да се върнем на темата откъдето започна. Задължително ли ще се изпили някой, който тренира за маратон или може и да не се изпили ако яде дори колкото теб например в оня период. Да не говорим ако яде колкото мен когато се отпусна :)
Ами като си знае, защо не ми се повръща от пържено, шоколади, тестено. Не би ли трябвало да е така. Не би ли трябвало ако ям в излишък и/или боклуци, тялото да каже: “Хей, ще ти се доповръща, засищам те веднага, за да се чувстваш преял и да спреш. Няма да ти отлагам мазнини я.” ;-)
Защото системите в тялото са продукт на милиони години еволюция, в която храна не е била в излишък и е трябвало като се намери храна, да бъде запасена възможно най-голяма част от нея, защото не се знае кога ще е следващото хранене. Също така, в днешно време храната е така направена, че да се пристрастяваш към нея. Не ти се яде захар или олио, но комбинацията от захар + мазнини + сол и допълнително малко други вещества “лъжат” тялото (което все още не е свикнало, че има храна в изобилие) да поглъща бърза и лесна енергия.
12.10.21
11:19
Димо, тия дето много и “всичко знаем” какво и как да ядем /енциклопедии в хранене и тренировъчни схеми/, сме най-шишкавите тук :-)))))))))))))))
Ясно е, че причината е в прилагането на практика и то с постоянство, което обаче явно куца и всъщност е по-трудното.
Ама и често се замислям върху аспекта /и друг път съм го коментирал/, дето видиш ли тялото си знаело най-добре, кое е ок за него и кое не, и ти подсказвало. Ами като си знае, защо не ми се повръща от пържено, шоколади, тестено. Не би ли трябвало да е така. Не би ли трябвало ако ям в излишък и/или боклуци, тялото да каже: “Хей, ще ти се доповръща, засищам те веднага, за да се чувстваш преял и да спреш. Няма да ти отлагам мазнини я.” ;-)
Не знае ,защото нищо не прави.
Логиката му е проста седене-ядене.
Ако си в някоя избушка в Сибир и седиш по цял ден и нищо не правиш,значи си се запасил след дълги усилия.И зареждаш.
Тялото не знае,че е в София примерно .
А ти дори четох в дневника ти,че смучеш бца между сериите за възстановяване.
Аз винаги съм твърдял че отслабването е лесна работа и сравнително ясен механизъм. И проблема е във волята и мотивацията да го направиш.
И не си прав - ето че ме обвиняват че не разбирам метабоилизмите - и даже си ми личало :)
видиш ли тялото си знаело най-добре, кое е ок за него и кое не, и ти подсказвало.
Пълни глупости. Поредната измишльотина да се опитаме да отречем простата наука.
казано от kaloyan на 12.10.21, 11:03:
Аз на този маратон не отслабнах нищо.
....
Бях 68,2 вечерта преди маратона и после като се претеглих пак 68,2 .. днес даже съм с 200-300 грама повече.
Разбира се че няма да отслабнеш от един маратон. Това повтарям вече трета страница. Ти си изхабил 2500 Ккал с бягане (щото си лек, времето не ти го знам) и после си си ги наваксал с храната. А дори и да не си наваксал, тези 2500 Ккал са ти 250 грама мазнина, как да ги регистрираш? То като се изпикаеш олекваш двойно повече. А като пиеш една бира - натежаваш двойно повече.
Мнението беше редактирано от Димо на 12.10.21 11:26.
казано от Димо на 12.10.21, 10:55:
Къде ще се изпарят тези калории?
Изпаряват се в тоалетната. Аз си ям, определено не съм в дефицит, а в излишък, тренирам си еднообразно и държа едни и същи килограми със седмици. Изведнъж в едната тренировка си правя импровизации- 4*4* набирания с 50 кг, 4*4 кофички със 75 кг, за мен това е тежко и сравнително обемно, всичките серии са на отказ, а някои на смърт почти. И след 2 дни на следващата тренировка съм 3 кг нагоре без промяна в храната. Следващата тренировка е без импровизации и след 3 дни съм 1 кг надолу, до седмица ако тренирам все така ще сваля и другите два, а храната си е все същата. Обаче ако продължавам да правя обем на тежко ще държа тези килограми и ще си стоя 103-104 пак със същата храна. За мен изводът е, че ям повече отколкото усвоявам, но тялото не иска да трупа още килограми, не са му нужни просто. Естествено това става на 4 000 ккал да речем, на 8 000 трябва да си ги изтренираш, но логиката ми е, че ако тренира по този начин дали ще яде 7 000 или 9 000 ккал за един месец ще стои на същите килограми, а няма да качи или свали разликата от 60 000 ккал.
Незнам...кой колко яде.
Аз не е като да не се храня...отделно бирите,които почват винаги от три.
Имам правило-да чуствам глад пред деня поне 2-3 часа...минимум,а когато съм прекалил предишната вечер,просто не ям цял ден.
Вечер не ме вълнува ,колко ям...но нямам(почти) въглени в менюто.
12.10.21
11:30
И три месеца ми се вижда много да ядеш абсолютно едно и също.
Отличен ми е филтъра - виждам дебел маратонец и го давам за пример че може да бягаш маратони и пак да си дебел.
Не си споменал лично твоя дядо, ама даваш пример с пенсионери финиширали 100 км сякаш това е норма, а то е изключително постижение и изобщо не е нормалното.
И не, не ми давай примери с олимпийските плувци и стронгмените. Нито ти ще станеш олимпийски плувец, нито аз. А строгнмените защо са със шкембета всичките? Нали тренират адската - не трябваше ли да са изпилени
защо пропусна борците и кросфитърите, че и гребците?с И не,няма да стана картотекиран олимпиец, но за разлика от теб ги ползвам за критерий за натренираност и се опитвам да ги гоня като енергоразход. И има изпилени стронгмени. И защо не са по петстотин кила, след като са в калориен излишък?а са само между 130 и 190?
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 12.10.21 11:35.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече