Димо сваля 22 кила с бой, първа смяна, стригане и глад.

Прескочи до:

21.08.16
18:31

Явно човек и добре да живее, четейки чуждите дневници черпейки вдъхновение, информация и идеи, идва момент в който му узрява нуждата да си направи собствен дневник.

Казвам се Димо, наскоро навърших 40, щастливо женен (потенциален оксиморон), с три чудесни деца, имам си нормална работа, имам си и малка частна практика, имам си хобита, имам и желание да тренирам за здраве (никога не съм имал проблеми със здравето всъщност, но пък и не мога да разчитам че това винаги ще е така ако не се погрижа превантивно) и за малко самочувствие на плажа и пред огледалото разбира се. Както каза един приятел (който много ги разбира нещата от живота по свой си простичък и елегантен начин): “Едно време бяхме млади и хубави, сега вече не сме много млади и трябва да се постараем за хубави.”

Като казвам трениране, опитвам от всичко по малко.

Тренировките.

На фитнес ходя без прекъсване вече от 3-4 години (иначе общо от десетина години обикалям по разни фитнеси с променлив успех и постоянство). Тренирам каквото ми се тренира и както ми се тренира. Не обичам готови програми, а и не вярвам че има някаква магия от сорта “вдигай точно 8 пъти в серия и ще качиш едисикакво” или пък “почивай 20 секунди между сериите”. Що? Ако почивам 15 секунди или 25 ше прецакам ритуала ли? Засега (август 2016 за собствена референция евентуално по- късно)съм си разделил тренировките във фитнеса на 3 групи. Гърди с бицепс, гръб с трицепс и крака с рамене и трапец. Корем правя когато мога и имам време, много често всеки път - забелязал съм че мога да го натоварвам почти ежедневно. Нямам фиксирани дни кое какво да правя. Някой път тренирам всеки ден от седмицата, някой път като нямам време или възможност тренирам 2-3 пъти основно през уикенда. Някой път правя двусети/трисети/гигантосети с дропсерии, някой път тренирам по бодибилдърски с почивки, по- големи тежести и т.н. Предпочитам базови за големите групи и многоставни упражнения пред изолиращи за малките. Гледам и да не се силя много. Пробвал съм максове на различните движения, не е зле, не е и кой знае какво. Не целя увеличение на максовете, не желая да рискувам нещо да се контузя. Все пак вдигам за здраве.

От тази пролет започнах и да бягам. Видях че ще се провежда първия по рода си в България истински градски маратон (който минава през целия град, а не да върти обиколки по стадионите или Гребната база примерно) и то точно в Пловдив и реших че ще е срамота да не се явя. Разбира се, записах се за полумаратона - според гуглето, започвайки практически от нулата с бягането, трите месеца до старта ми позволяваха да се подготвя само за полумаратон (в казармата се научих да бягам, но това е било преди 20 години). Даже (понеже съм ентусиаст и чак малко наивист) увлякох по идеята още десетина колеги и колежки (не - вече не е сексистко да се казва колежка) от фирмата, та цял отбор направихме по бягане, даже станахме спонсор на събитието. Голяма емоция и голям купон беше. Истински Радини вълнения. Тренирах по програма от интернета, съставена от професионален треньор, доста неща още изчетох и много неща ми станаха ясни. Избягах го в заветния ден и като пресякох финала бях като “е, и тва ли беше ся?” Писах си го в актива от неща, които човек може да си брои за постижения/трябва да пробва в тоя живот. Оттогава обаче ми харесва да бягам и продължавам да го правя. Дългите бягания (макар някои да обясняват колко били вредни и тъпи) на мен са ми приятни, защото имам време да съм сам със себе си и с мислите си. А пък и е приятно да знам че ако искам мога да тръгна и да бягам 3 часа без да спирам. Напоследък нещо се усещам че ми е скучно да бягам сам - сигурно вече съм съвсем наясно със себе си и самотата не ми е нужна. Взимам големия ми син - той бяга там 1-2 километра колкото може и ходи 100- 200 метра докато аз стигна до другия край на обиколката и после пак се събираме и бягаме заедно до колкото там километри сме си наумили. Или пък взимам щерката качена на ролерите или със скейтборда. Или в краен случай най- малкия с колелото. Един колега живее наблизо и се опитваме да се организираме да бягаме заедно, ама той малко бавно и късо бяга, а и не винаги е на линия. Така и така го споменавам, ако някой в Пловдив - Тракия, бяга около 6 мин/км дълги разстояния и е ОК с компания за бягането, може да драсне 1 ред нещо да се разберем евентуално.

От както построиха велоалеите по европейски проект в Пловдив, започнах и пак да карам велосипед. Преди години карах, но след един инцидент на главен булевард с една малка червена японска количка, която ме засече за десен завой и се сурнах с 20-30 км/ч по асфалта, леко ме хвана страх и много време не бях карал - дори си продадох колелото, та сега въртя с на жената. Обаче с тези велоалеи е супер. Понеже с млада жена, 3 деца и изискваща работа постоянно ми се налага да си намирам/създавам време за тренировки, мисля че тук доста добре го измислих. Със служебния рейс до работа стигам за 40 минути (10 минути ходене до спирката и 30 минути друсане по обиколен маршрут). С колелото, зависи от трафика/светофарите и от това колко настъпвам педалите стигам за 30-40 минути. 2 пъти на ден (отиване и връщане) си е жива далавера. Дет’ са вика: “This one runs on fat and saves you money, cars runs on money and makes you fat”

Случайно попаднах на едни видеоуроци по бокс за начинаещи и понеже в нашия фитнес (многократно хваления от мен Атлетик- Тракия) има боксова круша, реших че ще е чудесен стрес-рилийф и безумно добро кардио също така. Така както от боксирането ми излиза джигера само при табата със спринтове може да се сравни. Купих си ръкавици и ленти от декатлона и чат- пат блъскам ако не е в час пик и да има много навалица. Леко лирическо отклонение: Понякога ми се случва разни хора като ме видят с ръкавиците да боксирам да идват да ми дават съвети как да удрям и какво да правя, а като ги питам дали тренират бокс свиват рамене “ем не, ама...”. Съвети мога да приемам от всеки (дали ще ги използвам си е моя работа), но човек трябва да има представа за нивото си и реална самооценка преди да дава съвети. То ясно че всеки е гледал “Роки” и “Карате дракон” всичките серии, ама чак да даваш акъли... (другия вариант е да съм толкова плачевен погледнат отстрани, че да си викат: “даже и аз мога да му дам акъл хаха”). Само един път едно брато явно знаеше за какво говори, ама той пък съвсем друг боен спорт тренирал от години и ми показваше едни удари дето или ги няма в бокса, или аз не съм стигнал още до там 🙂 Аз съм на първи урок от 12. Реших че няма защо да бързам напред, а вместо това да се водя от максимата на Брус Лий ”Не ме е страх от противник, който е тренирал 10000 удара, а от такъв, който е тренирал 1 удар 10000 пъти.”, та си тренирам основните удари и комбинации, които моя видео- тренер показва, доколкото мога разбира се. Обмислям и да се запиша да тренирам бокс - видях че има активни клубове - в Локото или в Ботев (че са ми най- наблизо, аз обичам да оптимизирам нещата и да ми се получава естествен поток), но донякъде ме е страх, че в категорията ми ще ме пукнат от бой някакви злобни хлапаци, а аз много мразя да ме удрят в лицето и като цяло чувството за загуба. А и не знам дали това не са си професионални клубове, където тренират спортисти, а аз искам да се науча как правилно да удрям крушата и евентуално да правя леки спаринги с жив противник, като нямам никакво намерение (или илюзии) да се състезавам. Някой запознат по темата да даде съвет?

Суперудобно имам площадка с лостове и успоредка на 100 метра от вкъщи. Някой път ако не ми се бута във фитнеса или нямам време да ходя, да се преобувам, преобличам, да заключвам шкафчета, да разменям по някоя дума с познати и т.н., а все пак искам да се раздвижа малко, отивам да се почекна на въздух там. Ако вече съвсем нямам време или не ми се мърда от вкъщи, имам лост в коридора и се набирам там, но тренирането вкъщи не е работа - все нещо ще те разсее, някой ще ти пречи. Само като крайна мярка.

Понякога в обедната почивка на работата ходя до стадиона зад фабриката да клякам и да помпам лицеви и коремни, но не е идеален вариант - после имам още 4 часа в офиса, а душ няма къде да взема, та гледам да не се вдъхновявам много. Обмислял съм да кажа на шефа или човешките ресурси да инсталират там една фитнес площадка с лостове, успоредки и пейки и да осигурят достъп до душовете на стадиона. Ще изчакам подходящ момент и да видим какво ще стане.

Последно, но само по ред е табатата. Почти всяка сутрин започвам деня преди душ с една табата вкъщи, като редувам джъмпинг джакс, лицеви опори, клекове със собствено тегло и бягане на място. 4 минутки уж само с включените почивки, обаче дробовете го усещат като 44 😄

Та това са моите тренировки. Като потенциална цел си пожелавам да отида да ме научи треньор да плувам добре (аз и сега мога малко колкото да не се удавя, но с ужасна техника, не си потапям главата и приятели, които са ме виждали казват че то това било супер изморително и неефективно) и евентуално да ходя да плувам за разнообразие и релакс (обичам водата).

История и храна

Да си дойдем на думата 😄 Винаги съм знаел че, храната е най- важното нещо за поддържане на здравословно тегло и тяло, просто не винаги съм знаел как да я контролирам. Самоопределям се като ендоморф - абсолютно бичме съм. Дебели китки, дебели глезени, дебел врат, ръст 1.75м (знам че “едрия кокал” се използва за омекотяване и избягване на квалифицирането на някой като дебел). Сега варирам около 92 кг без да изглеждам много (субективно) дебел. Години наред заседнал живот, работа на бюро, стабилен вътрешен център, грижи покрай децата, синдрома на квачката, безсъние, лакомия, алкохол, цигари, кръчми и партита и т.н. ме бяха докарали до 112 кг преди десетина години (най- високото регистрирано ми тегло, ама съм сигурен че е било и повече в даден момент- сещате се че при подобно положение не ти се иска често да се сблъскваш с реалността под формата на кантар).

Горе- долу по това време срещнах един приятел, който не бях виждал от известно време и направо не можах да го позная - беше толкова отслабнал, че се притесних дали не е болен от нещо сериозно. А то не - той просто открил НВД-то и фитнеса. Обясни ми и на мен кое какво е и под хо’ра от дружески подигравки от семейството и приятели как ще отслабвам нагъвайки мощно кифтета, ейтака без някакво суперусилие свалих доста килограми. После пробвах и Дюкан, където комбинирано с малко фитнес и малко кардио постигнах феноменалните за мен 88 кг, даже участвах в една телевизионна реклама на спортни продукти, която я въртяха доста време по няколко национални кабеларки (моите 15 секунди слава). Задържах ги едно лято без да внимавам какво ям и после живота ме придърпа в неумолимия си ритъм. Спрях и цигарите (този път май завинаги) и неусетно се ошишках пак.

Преди споменатите вече 3-4 години на 108 кг и 30% подкожни мазнини (по формула от интернет) реших че така повече не може (не помня конкретния повод) и се зарекох да ходя редовно (този път вече) на фитнес и да внимавам какво ям. Допреди година -две си ходех на фитнес, но не си броях калориите и резултата беше so-so (освен психическото разтоварване, което след втория месец вече тооолкова ми харесваше, че от тогава съм направо като пристрасте’н - сигурно има физиологично обяснение със стресовите хормони и изгарянето им в силови тренировки). Гледах да ям по- нисковъглехидратно и резултат имаше известен - 2-3-4 килограма надолу, пооформих доста мускулите, но ризите и панталоните все не ми стояха както ми се искаше (предполагам че може да се каже че съм бълквал хаха).

Преди година някъде открих MyFitnessPal и цялата ми игра се промени (ще напиша отделен пост когато мога за тази чудна програма с инструкции на български кое какво е и как се ползва). Купих си и домакинска везна (най- добре похарчените ми 16 лева във фитнес- направлението). Прочетох и за интервалното хранене и разбрах че мога да пропускам закуската без скрупули. Така се чувствам по- добре. Ако закуся и цял ден съм гладен. Ако пропусна и обяда и вече съвсем не ми се яде физически (като се прибера вкъщи поведенческото ядене веднага изревава да засядам на масата). Тренирам си на гладно и въобще не ме притеснява. Много ми хареса какво каза някой колега от форума (сори, не помня кой точно беше, ако се познае да се обади за една виртуална почерпка) - ”Ловеца ловува за да яде, или яде за да ловува?” Друг любим цитат от нечий дневник ми е на “Сенсей” „Каквото тренираш – това можеш. Колкото го тренираш – толкова го можеш!“

Досега съм свалил 14 кг за последната почти година, като мускулите според мерките и теглилките съм ги запазил (даже малко увеличил на места). В момента имам нещо като плато - от 2 месеца почти не мърдам. Ама то е донякъде нормално де - обожавам плодове, а сега им е сезона - то не бяха дини, не бяха пъпеши, праскови, круши, сини сливи, джанки, ябълки - абе свинщина с една дума 🙂 Е, поне не качвам, а и май малко поизчиствам полека.

Целите.

Засега съм си поставил цел 85 кг (15-20 % ПМ), които да поддържам в дългосрочен план. Междинната ми цел е 90 кг, като съм си обещал за самомотивация един хубав професионален масаж като ги стигна и задържа за 1-2 седмици. А, и отделно съм си уредил среща с коремната си преса. Ще е среща “на сляпо” (blind date) защото никога преди не сме се виждали 🙂 Надявам се да се харесаме, да се получат нещата помежду ни и да поискаме да останем заедно за цял живот.

Пфуй! Ама че стена от текст се получи (ама аз съм си обстоятелствен де, както за горките ми евентуални читатели ще стане болезнено ясно в течение на времето) А пък и нали пусти ентусиазъм - първи пост. Със сигурност ще има редукция с времето.

Ами това е засега. Пожелавам си сила на волята и постоянство да тренирам и да си водя записки редовно, смиреност да приемам когато нещата не се получават точно както ми се иска и мъдростта да разпознавам кога греша някъде за да избягвам контузии - нали вдигам за здраве. 🙂

Айде да ни е честит, таз година дневник, догодина .. мм, времето ще покаже.

Темата беше редактирана от Димо на 13.05.21 09:22.

казано от Димо на 21.08.16, 18:31:

Айде да ни е честит, таз година дневник, догодина .. мм, времето ще покаже.

Честит да е, силен старт! :)

Закрит Акаунт

21.08.16
19:03

Айде честит ти дневник и от мен :)
Баси, чак сега реално осъзнавам, че точно пък ти не си имал дневник.
И да пишеш редовно, ей 8-)

21.08.16
22:30

Благодаря ви момчета, ето че започвам и реално да записвам тренировки и храна.

Като никогаш със сутрешните кафета с мляко забих 1-2 квадратчета готварски шоколад

После тренировките:

1. Фитнес предиобяд:
Гърди+бицепс

1.1. Лежанка с щанга 5(серии)х5(повторения)х80(кг) плюс малко разгрявка и дропсерия накрая. Почивка между сериите десетина дълбоки вдишвания.
1.2. Кофички за долна част гърди 5х10(?)хСТ+20 (днес пробвах колан с верига за закачане на диск - доста добре ми се стори)
1.3. Лежанка с 45% наклон за горна част гърди с дъмбели. 6х5х32 (първата серия беше с 30 килограмови дъмбели и 7-8 повторения)
1.4. Концентрично сгъване с дъмбели за бицепс в дропсерии - започвам с 22 кг, правя колкото мога - 4-5-6 (накрая имаше и нули), после с 14-ки до отказ, после с 12-ки до отказ и с 10-ки колкото мога. 5 серии
в суперсерия или двусет - не знам как е правилно да се каже (дали може да се брои за двусет като тренирам друга мускулна група) с
1.5. средна част гърди (канал или както се казва) на портален скрипец по 30 кг на дръжка 5 серии

5 упражнения - 50 минути общо. Между упражненията почивам колкото да наглася тежестите и евентуално Мирелка ако скача на телевизора (браво момиче!)

2. Бокс на крушата. Веднага след фитнеса. 20 минути по часовник, като то не е постоянно усилие, по- скоро е интервално - двайсетина секунди блъскам здраво и двайсетина секунди си поемам въздух с ходене и накланяне наляво- надясно. Като малък съм се чудел какви ги приказват коментаторите на боксовите срещи като кажат че някой се бил уморил докато бие другия и този дето е бил в глуха защита досега сега имал предимство. Е, откакто боксирам крушата, знам какво са имали предвид хората :)

Обядвах парче домашна торта, която е по специална повлияна от мен рецепта - едва- едва 1 ред бишкоти вместо блат, отгоре заквасена сметана разбъркана с плодове и желатин, най- отгоре сок от компот с желатин и плодове. Приятна плодова и лека - трябва да сметна колко калории е едно парче, защото знам какво сме слагали вътре. Щерката имаше РД онзи ден, но не беше с нас и днес имахме време за торта и да се съберем да духне свещичките.

Самия обяд беше една студена пастърва на скара с малко печени картофи, тиквички, лук и голям домат.

3.  Бягане 8.65 км за точно 1 час. Малко бавничко днес, но първо бях с щерката със скейтборда, който се оказа че нещо му има, та скърцаше и се влачеше, после съвсем изчезна по средата на обиколката - както се оказа ходила да го остави вкъщи и да се върне вече да бяга с мен, но по сандали и с дамска чанта хаха - хлапешка работа. Е, побяга 2-3 км. Също срещнах и колегата дето точно одеве го набедих че не е на линия често, та и с него побягахме. Той и той бавничко бяга, ама поне лаф- мохабед правим, та минава неусетно времето. Като се отказаха да бягат компанията ми, тогава направих точно каквото всички казват че не трябва да правиш - отворих крачката и забързах темпото - направо се почувствах като Светкавицата хаха. (Най- успешните дълги бягания са с почти абсолютно равномерно темпо - всеки километър е с разлика 1-2 секунди, всеки бегач трябва да си намери неговото темпо и да се стреми да го следва от първия до последния километър). Найкплюса (програмата с която си засичам бяганията) ми вика: “ш, ко стаа ве брат - ти както бягаше 8 минути за километъра и ся на 5?!?”. Разбира се след километър-два ми посвърши енергията и останалите километри доста тегаво ги избягах. Добре че накрая се появиха две браточки свежи свежи откъм на АОНСУ-то общежитията и бягаха с доста добра скорост и даже ме задминаха, но ми даваха темпо да не изоставам и даже накрая ги отвях с 300-400 метра луд финален спринт преди да завия извън алеята хаха. К’во ли са си казали - “тоя па на къв са прай ся тука?” А може и да са си казали: “Еее, той тоя е някъв сериозен бегач - виж го че е с тениска на Пловдивския маратон, къде ше се мерим с него” Хаха... То на нея не пише дали си бягал маратона или полумаратона - еднаква е и за двете категории. Иначе дори само като я сложа и вдигам поне 5 конски сили за логото и още 5 за пропускливата космическа материя. А и аз в определени сфери съм компетитивен тип, откъде накъде ще ме задминават. :)

Вечерята, която се готви в момента ще е пакет замразени броколи от лидъла задушени в микровелето за 6 минути и 300 гр. пилешки гърди на тиган. Отивам да видя какво става в кухнята и после ще си сметна калориите. На MyFitnessPal-a естествено :)

22.08.16
00:28

Добавих половин килограм задушени тиквички с малко кисело мляко и един голям домат, че ми се видя малко гарнитурата и ги докарах до 1630 Ккал за деня с 1150 Ккал изразходени в тренировки. Или нетно 480 Ккал за деня. При 1200 цел, мисля че е добре, защото вчера прекалих с една диня и едни праскови и едни бишкоти с прясно мляко. То малко стана като оная баба дето викала на внучката си: “Еее, бабиното, една любов имаше баба ти цял живот - моряците.”

22.08.16
09:42

Уф, чета по дневниците как хората тренират, вдигам се и аз и заминавам към фитнеса.

BigLamer

22.08.16
12:19

казано от Димо на 22.08.16, 00:28:

Добавих половин килограм задушени тиквички с малко кисело мляко и един голям домат, че ми се видя малко гарнитурата и ги докарах до 1630 Ккал за деня с 1150 Ккал изразходени в тренировки. Или нетно 480 Ккал за деня. При 1200 цел, мисля че е добре, защото вчера прекалих с една диня и едни праскови и едни бишкоти с прясно мляко.

С каква формула си изчисли калорийния баланс?  От това, което аз четох, това тук не ми изглежда меродавно....?
Айде, за разхода на енергия от тренировките няма да питам, там е малко бошлав работа, ама пак ориентировъчно, вероятно върши работа.

п.с.: добре правиш, че отделяш мислите си в абзаци. :)

Мнението беше редактирано от BigLamer на 22.08.16 12:23.

22.08.16
13:15

казано от BigLamer на 22.08.16, 12:19:

казано от Димо на 22.08.16, 00:28:

Добавих половин килограм задушени тиквички с малко кисело мляко и един голям домат, че ми се видя малко гарнитурата и ги докарах до 1630 Ккал за деня с 1150 Ккал изразходени в тренировки. Или нетно 480 Ккал за деня. При 1200 цел, мисля че е добре, защото вчера прекалих с една диня и едни праскови и едни бишкоти с прясно мляко.

С каква формула си изчисли калорийния баланс?  От това, което аз четох, това тук не ми изглежда меродавно....?
Айде, за разхода на енергия от тренировките няма да питам, там е малко бошлав работа, ама пак ориентировъчно, вероятно върши работа.

п.с.: добре правиш, че отделяш мислите си в абзаци. :)

На мен също ми изглежда странно... на толкова калории по принцип аз трябва да свалям :О

Мнението беше редактирано от RogueOne на 22.08.16 13:20.

23.08.16
00:11

Днес нещо настроение за трениране никак нямах, но точно такива дни разделят момченцата от мъжете. Облякох се и се и под строй във фитнеса. До последно, дори когато разгрявах се чудех дали гръб или крака да тренирам и накрая реших гръб. Още май не са ми се възстановили напълно краката от завчерашните 70 км въртене в подножието на Родопите и тричасовия преход нагоре-надолу. А и нека имам сили за бягане, че Маратона на Съединението е след 2 седмици и по- добре да имам сили в краката да тренирам бягане.

Тренировка предиобяд, почти по обяд
1. Гръб, трицепс и корем

трисет 1:
1.1. Дърпане скрипец широк надхват 5х5х90. Някой може да пита защо просто не се набирам с широк надхват. Отговора е че май просто не мога 5х5 в трисети за гръб
1.2. Дърпане хоризонтален скрипец към корема тесен неутрален хват май се казва (както един от фитнес-гурутата ми - Ачо Секса - ми е казвал “Към *уя ше дърпаш, към *уя!” хаха. Да ми стане ясно от раз.) 5х5х90. Един друг легендарен фитнесджия пък казвал да си представям че има орех между плешките ми и да се опитвам да го счупя като издърпам в крайно положение.
1.3. Набиране тесен подхват 5х5хСТ

трисет или суперсерия 2 (някой да ме поправи ако знае):
1.4. Концентрично разгъване на скрипец с тесен надхват за трицепс 5х10-12х60
1.5. Едно упражнение, което се прави на същия скрипец и лост. Началото е приведен в кръста напред, ръцете държат лоста на широчината на раменете, изпънати нагоре в една ос с тялото. С изправени ръце без да сгъвам в лактите, оридърпвам лоста под тялото към кръста като движението се извършва само в раменете. 5х5-6-7х60
1.6 Корем от вис на лост. 5х6хСТ. Опитвам да разгъвам и сгъвам корема колкото се може повече, както видях един пич в ютубето да съветва. Интересно че според него ако само вдигаш краката както виждам 99% от хората да правят от вис или от мисля че се казва римско столче, това било повече за задник и задна част бедра и по- малко за най- долната част на корема. Дотолкова се сгъвам, че малко остава да ритна тавана в горната част на движението.

35-40 минутки. Можеше и по- бързо, но както казах изобщо не ми се тренираше, всичко ми тежеше, избутах я тренировката само на мускули и воля. Пак де, изпотих една тениска.

Тренировка 2:
Веднага след фитнеса с колелото навъртях двайсетина километра градско по разни задачки, пазарувания и т.н. тривиалности. Като казвам пазаруване, бях до любимия ми плод-зеленчук и си заслужават да ги похваля хората. В квартал Тракия до училище Черноризец Храбър (ЧеХа-то както е по- известно) на булеварда към парка има нещо като борсичка за плод-зеленчук. То не е борса, просто голям магазин, но така му викат. Стоката им е разнообразна и със супер качество, цените им са непобедими. Само за пример - завчера купих диня от пазара до хлебозавода - 60 ст. килограма. На борсичката до ЧХ - 40 ст. Сини сливи - 1.30 другаде, при тях 90 ст. И другите им цени са в подобно съотношение. Може би заради цените му викат борса.

Уж не ми се струваше много горещо, но явно си е било, защото като се сетих че имам бутилка с вода, която налях студена преди да излезна, спокойно можех да сваря чай в нея на края на обикалянето. Прибрах се, направих нещо като обядо-вечеря и зяпах дискавъри целия следобед на дивана (в отпуск съм).

Храната е повече отколкото ми се искаше. Пилешки гърди на тиган, тиквички, патладжани, домати, корнишони, малко сирене и малко кисело мляко за сос. Дотук добре, обаче като реших че ми се хапва нещо сладко за десерт и като прегърнах контейнера с овесените ядки и стана страшно.

Щом чак надвечер сготвих спагети с гъби и кайма за семейството и не ми се ядеше, доста овес съм нагънал. После правихме пак торта, че утре най- малкия има РД и ай тая прасковка да опитам, ай тея бишкотки така самотни останаха от пакета, после и спагети ядох - доста добре ухаеха. И за доосвинване срязах диня. Айде кило и половина за норматив хаха. Та така. Майфитнеспала ми вика: “Брат, скоро така няма да излезеш от тва плато дето се оплакваш че си. 3100 Ккал от храна, 800 изгорени в тренировки, при 1200 цел, значи 1100 Ккал си надвишил. Ко прайм ся?” И аз клепа на фандъци. ‘Ми к’во да прайм - да си вземем поука като си уморен и ти се спи да си лягаш, вместо насила да стоиш буден и да набиваш посрединощите. Еми ОК, к’во да правим...

23.08.16
00:49

казано от BigLamer на 22.08.16, 12:19:

С каква формула си изчисли калорийния баланс?  От това, което аз четох, това тук не ми изглежда меродавно....?

С най- добрата формула си изчислих баланса - с проба-грешка. Която и писана формула да е, тя е само ориентир откъде да тръгнеш. Когато се замислих че трябва да ис смятам калориите, седнах и си сметнах си по най- популярната формула - на Харис-Бенедикт (макар и после в разни изследвания да прочетох че била доста неточна и имало по- модерни и точни ужким формули). Та тя ми изкара 2130 Ккал БМР. и гледам ся - добавяш 1.5 индекс, щото аз тренирам често, стават 3200 Ккал Ухуууу! Бая ядене. Нали вадя там 10 % да съм в дефицит и стават почти 2900 Ккал. И почвам аз да ям на 2900 Ккал и си викам: малеее, то тва много ядене бе, ям, ям без да се ограничавам и не мога си докарам калориите! Чай да забия ейтака направо зорлем една филия с майонеза и шунка, че да ги докарам горе- долу. Познай. Да, да, ама не. На 2900 само дето не ми се напукаха бузите от дебелеене. Кантара вика: “Ш, к’о ста’а тука ся? Ти искаш ма счупиш ли?”

Смъквай. ‘Ай още 10%. Намалявам на 2600. Чакам 1-2-3 седмици да видя как е. Същата работа. Пак нагоре върви тоя кантар.

‘Ай още 10%. 2300. Пак не тръгва надолу пущината.

Накрая ми писна (и горе- долу по това време се запознах с майфитнеспала) и му викам на МФП-то: Искам да свалям яко. и той вика: “ОК, мога да ти предложа да сваляш по кило на седмица, добре ли е?” Аз казвам: “Става. Супер е даже.” и той вика: “Както винаги, има уловка. Трябва да имаш по 1240 Ккал нетно на ден.” И аз се съгласявам, кво да правя. И наистина - О! Чудо! Кантара тръгна надолу! После като посвалих някое и друго кило МФП-то ми вика: “Ш, ей! Няма да чийтваш, трябва да си преизчислиш калориите, сега си по- малко килограми и харчиш по- малко за ходене и качване по стълбите всеки ден.” Казвам “Добре”. Айде на 1200 Ккал. С течение на времето забелязах че точно килограм на седмица свалям ако се придържам към тези 1200 нетни Ккал. Или ако правя по 2100-2200 нетни Ккал на ден, поддържам. Аз съм си писал 1.2 коефициент за активност, значи 1700-1800 някъде ми е БМР-то. Та така си изчислих аз БМР-то. По експериментален начин.

Тук идва една тънкост и красотата на майфитнеспала. Всички формули дето смятат имат един статичен коефициент, по който смятат разхода, като в това включват и ежедневните ти занимания (най- вече на работа колко си активен) и тренировките седмично. МФП-то взима под внимание един коефициент, който така или иначе ги изгаряш тези калории за да ходиш, да си държиш главата изправена пред монитора, да зареждаш миялната и т.н. ежедневни дейности, които ти тренирал- не тренирал всеки ден ги правиш, и оттам насетне смята вече нетни клории. Днес си тренирал за 1000 Ккал? ОК, можеш да изядеш 1000 Ккал отгоре. Днес си бягал 22 километра? ОК, изяж 2000 Ккал отгоре и пак ще си в таргета си.

23.08.16
01:01

казано от Afhaengig на 22.08.16, 13:15:

На мен също ми изглежда странно... на толкова калории по принцип аз трябва да свалям :О

Да разбира се, и ти ще сваляш на 1200 Ккал, просто по- бавно, може би точно колкото трябва бавно, а просто аз искам по- бързо. Самата програма въз основа на там някакви изследвания и научни мнения са приели че под 1200 Ккал на ден за мъж не трябва да пада, независимо от сметките. За жени май е 1000 Ккал.

И пак по експериментален начин съм установил че явно 1200 Ккал (нетни!) са ми ОК на ден - имам си сила и енергия за всичко, чувствам се чудесно и когато ги спазвам тези 1200 Ккал свалям по килограм на седмица, което е съвсем в рамките на нормалното. Изследванията ми са 6, кръвното ми не мърда от 120/80 дори и след като съм давал кръв, пулса ми е 58-59-60 в нормално състояние, а аз пия по много кафета. И на мен ми се ще да можех да ям по 3-4000 Ккал и да не дебелея (защото обичам храната във всичките ѝ форми), или да свалям на 2500, но уви, моя случай не е такъв.

23.08.16
09:37

Още са ми схванати бицепсите от фитнеса преди 2 дни и дланите от бокса (май трябва по- често да боксирам), та днес май само едно бягане ще направя. Временцето е леко септемврийско, т.е. перфектно за бягане.

Теди Илиева

23.08.16
09:40

Нали щеше да е само зрънце бро сайънс.... до тук цял силоз зърно.

23.08.16
09:50

Така ли? Не съм се усетил. Кое по- точно визираш?

Теди Илиева

23.08.16
10:29

Направо не знам от къде да започна...
-самоопределянето ти като ендоморф или какъвто и да е морф - това е бро сайънс
-изчисление на процента мазнини по формула в интернет, освен ако не си се щипал с калипер и не си въвел гънките в готов калкулатор
-сметките ти за храната и нуждата въобще от програма на телефона да ти казва колко да ядеш
-тичането на високо собствено тегло като добър начин да се намали процента мазнини

Въобще, с най-добри чувства казвам в прав текст, че имаш доста да четеш. Оспори всичко, което си приел до сега за чиста монета и го провери по два пъти.
Нямаше да се включа, ако не виждах доброто ти желание да помагаш на по-малките, но първо трябва да помогнеш на себе си. Успех от мен!

Закрит Акаунт

23.08.16
10:43

Хубаво, Теди, ама при него е проработило на 100 %. То или е постигнат ефекта или не, в случая е постигнат. Сега, дали с точност са мерени мазнини, калории и т.н. е някакъв детайл, но в заключение, Димо си е вървял в правилната посока, както с отслабването, така и с изгарянето на доста голямо количество мазнини, със същевременно покачване на мускулната маса,, силата и т.н. Явно не си чела внимателно първото му мнение по темата.
Аз не виждам, с какво повече от това, което е постигнал, както казваш “първо да помогне на себе си”. Е, винаги може да се желае и още 8-)

Мнението беше редактирано от Закрит Акаунт на 23.08.16 10:45.

Теди Илиева

23.08.16
10:44

Четох, четох.

Да допълня - извинявам се, ако в края на поста съм обидила, но няма да се коригирам. Големи хора сме, при това Димо ми е батко :). Ще го приеме мъжки. Сега ми се ще още от началото на моя дневник някой да ми ги беше казал тези работи.

Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 23.08.16 10:55.

BigLamer

23.08.16
10:54

Ехе :) Ти пък го навря... :)
На мен пък ми харесва как рязсъждава. Че тръгва от някаква общоприета отправна точка и променя нещата спрямо собствения си опит и наблюдения. Най-вече, че прави нещата с хъс . А колкото и да чете, все от някоя прочетена теория ще започне, която пак няма да е точно за него и чрез собствени наблюдения, ще трябва да внася промени.

23.08.16
15:37

Докато се намоткам и навън заваля и то доста сериозно, но само десетина минутки по- късно спря и даже слънцето пак изгря, та си направих бягането което си бях наумил. 5 километра и нещо за малко повече от половин час. Минах и през аптеката да си взема цитопласт на метър, че тези готовите рязани лепенки доста скъпичко идват. Който бяга дълги дистанции знае че лепенките са си необходим консуматив. Може и от раздвижването, а може и от хубавото жизнеутвърждаващо време навън, но цялостното схващане като че ли ми отмина и даже ще направя една силова тренировка по- късно.

И докато аз се радвам на птичките и тревичките в парка, както се пее в една народна песен, “Но не знае Марко в дома му що става”. В моя случай в дневника :) Благодаря за критиката, Теди, ще опитам точка по точка да отговоря по- най- добрия ми възможен начин и ще се радвам ако стане дискусия, а не да си помислиш “Тоя ся от 100 кладенеца вода ше извади, само и само да не излезе че някой го е подредил публично в интернета”.

казано от Теди Илиева на 23.08.16, 10:29:

-самоопределянето ти като ендоморф или какъвто и да е морф - това е бро сайънс

Да, знам че не е съвсем строго научно издържана теорията за соматотиповете и има доста критика към нея (част от критиките бидейки повече морални и от омразната от мен прекалена политическа коректност - като факта, че този, който я е измислил тази теория за соматотиповете е използвал голямо количество снимки на голи студенти при систематизирането и общността е била възмутена и са го нарекли перверзник, също и са го обвинявали в расизъм едва ли не, защото се опитва да категоризира хората.) Все пак според мен човек се ражда с определена конструкция на тялото, има определен генетичен потенциал да расте, костната му структура и потенциала му да трупа мускули са донякъде предопределени и като се каже “ендоморф” всеки (който е запознат с теорията), знае какъв тип телесна конструкция се има предвид. Има хора, чиято конструкция никога няма да им позволи да станат (успешни) балерини, има и такива, които няма да станат успешни стронгмени и т.н. Практиката е показала, че успешните спринтьори са един тип, успешните маратонци друг тип и т.н. Далеч съм от идеята че соматотиповете са свързани и определящи и за психологията на индивида (било е сериозна част от първоначалната теория за соматотиповете). Да кажем, че това минава в графата псевдонаука. И все пак соматотипа само го споменах за да помогна на някой, който чете да придобие представа как изглеждам, никъде не съм го ползвал за основа или изобщо фактор в това да си определям хранителен режим, тренировки, извинение за нещо (от типа: еми то такова му е тялото, кво да направи той) или нещо, което би могло да има реално отражение на физическото ми състояние.

казано от Теди Илиева на 23.08.16, 10:29:

-изчисление на процента мазнини по формула в интернет, освен ако не си се щипал с калипер и не си въвел гънките в готов калкулатор

Не, формулата е по мерки с шивашкия метър. От сайта не един от моите гурута е - Любо Иванов. http://lubomirivanov.com/1322/ Знам че с формула от интернет не може да сметнеш много точно подкожните мазнини, но според целите, които имам - а именно да се чувствам и изглеждам по- добре и да съм по- здрав, смятам че точността е достатъчна. Чел съм и за калиперите (даже за различните школи при измерването и потенциалните проблеми и неточности), чел съм и за измерването с водно изместване и за декса сканинга. Ще си направя ли някога такова нещо? Не. Защо? Ами защото не ми е нужна чак такава точност. Дали е било 30 или 33 или 27, за мен не е от голямо значение. Порядъка все пак е очевиден. То и кантарчето ми е за 10 лева от метрото и сигурно мери кило горе-кило долу, но прогреса мога да си видя с достатъчно приближение. Все пак аз искам да свалям килограми от мазнини, не да влезна в категория примерно или друго нещо, където абсолютната цифра е важна.

казано от Теди Илиева на 23.08.16, 10:29:

-сметките ти за храната и нуждата въобще от програма на телефона да ти казва колко да ядеш

Тук смятам че няма никаква бросайънс. Смятам че сметките ми притежават доста от качествата на научния метод. И най- важното - предвидими са и имат добра повтаряемост. И какво против имаш програма в която да си въвеждаш храната и тренировките и да ти прави сметките? Ако го правех с молив и лист, по- приемливо ли щеше да изглежда? Разбира се най- лесно би било да мога ейтака на усет да преценявам нещата (донякъде и това го мога вече след година теглене на храни и писане и гледане на резултати), но това е умение, което се добива и развива. Писането и смятане на конкретни цифри за конкретни дни ми се струва по- научен подход.

казано от Теди Илиева на 23.08.16, 10:29:

-тичането на високо собствено тегло като добър начин да се намали процента мазнини

Този въпрос го засегнах още в първия пост, където казах че знам че според някои е глупаво (спестих с оглед на сбитостта на изложението факта, че ми е известна статистиката на смъртните случаи на млади бягащи мъже и на млади вдигащи тежести мъже, потенциалните травми, както и потенциалните плюсове), но на мен ми харесва (по- нататък изброих и конкретни лични - напълно субективни - причини да ми харесва). Никъде не съм казвал че е много добро или полезно, нито пък съм го препоръчвал на някого. Не виждам бросайънс тук.

Едит: И се казва “бягане”, ако кажеш на някой бегач че “тича”, може да се засегне.

За четенето, аз се самоопределям (май доста често го правя - самоопределянето де, но алтернативния вариант е да кажа: “аз съм едисикакво”, което според Вселенската Справедливост или просто другите хора може и да не е така) като страстен читател от малък. Чета както художествена, така и научна литература със страст и желание. Известни са ми принципите на научния метод и на критичния прочит и анализ. Интернет ползвам от 1993 май (с модем 2400 бода по пловдивските ббс-и и даже през един варненски или бургаски номер ли беше - имаше начин за влизане в АОЛ) И знам достатъчно за да знам че не знам всичко. Затова и продължавам да чета, иначе щях да почна само да пиша.

Благодаря ти за включването и ни най- малко не съм се засегнал (като един отявлен интроверт -пак самоопределение- винаги първо търся проблема в себе си). Напълно допускам че в старанието си да бъда полезен на начинаещите (пък и на напредналите евентуално с предлагането на алтернативен поглед над определени неща или поставяйки под съмнение определени догми) може да изглеждам комично и самоуверено без покритие в най- добрия случай, а в най- лошия зловреден. И пак да кажа, че аз споделям своя опит и свои мисли и го правя незлонамерено (както съм сигурен че са голяма част от пишещите тук). Всеки има интернет и глава на раменете си да си вади изводи.

Ще изчета целия ти дневник и ако имам въпроси или нещо ми се дискутира ще питам.

Още веднъж ти благодаря за коментарите.

Мнението беше редактирано от Димо на 23.08.16 15:57.

BigLamer

23.08.16
16:03

казано от Димо на 23.08.16, 15:37:

Ще изчета целия ти дневник и ако имам въпроси или нещо ми се дискутира ще питам.


Ей, човек да не направи някаква забележка, сега целият дневник ще й бъде прочетен и разнищен! (grin)
Нетът с 2400 модеми през АОЛ генераторите на кредитни карти беше скандален. Една снимка на гола кака се точеше за 25 мин.:D

23.08.16
18:02

Е, не, защо разнищен, просто искам да видя дали там не са написани вече отговорите на въпросите, които ми възникнаха четейки забележките на Теди. Като например тя как си смята и спазва калориите и дали изобщо го прави, ако вярва че писането е бросайънс.

Мнението беше редактирано от Димо на 23.08.16 18:03.

Теди Илиева

23.08.16
21:19

Димо, заповядай да прочетеш писанията ми за последните 2,5 години. Ще видиш лутания, схеми, промени... Отговорите на горните въпроси няма да ги намериш в дневника ми, тъй като в него не позволявам дискусии. В него си записвам храна, движение, впечатления от хубави или не до там хубави преживявания и понякога разменям закачки с приятели.
Форумът е за това, да има теми в които да се обсъждат горните въпроси.
На първо време мога да ти препоръчам следните:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/79420
http://www.bb-team.org/articles/5031_koya-e-nai-tochnata-formula-za-opredelyane-na-kaloriiniya-balans

23.08.16
22:57

Добре тогава, няма да го чета щом няма отговори и дискусии и са си лични за теб неща.

Прочетох темата от форума и статията за формулите.

Соматотиповете както казах знам че не са фактор за определяне на тренировки или хранене. Видях и една грешка на Боби, който очевидно е много начетен и обикновено е много точен в изказванията си (беше казал, че като брой мастните клетки се формират в първата година от живота и после само се пълнят и празнят, а според едно скорошно изследване, което четох, не само че броя им се увеличава през живота, ами може и да се намали - средно около 8 години трябвало да няма нужда тялото от мастните клетки за да ги разкара само.)

В статията относно коя е най- точната формула, хората си казват че точна формула няма и обяснение за това не може да се даде, а трябва да започнеш от някъде и да си да коригираш според необходимостта.

Мнението беше редактирано от Димо на 23.08.16 22:59.

24.08.16
00:21

Храната беше:

Обяд - страхотен миш-маш от яйца, извара, червена чушка, броколи и домати. И разбира се парче от желираната торта. Баси вкусотията!

Направих още една тренировка следобеда - на лостовете в парка. 1 час кръгови за корем, гърди и крака. Пробвам да заучавам клек “Пистолет”

Вечеря официалнo нямаше, имахме гости и замезвах конска луканка, праскови, кашкавалче, шунчица, диня. Добре че не пих бира и че бяха тренировките да закърпя калорийния баланс на -76 Ккал. Добре е.

И малко за нещата от живота. Освен че е на въздух и по- на удобно, установих че площадката ме привлича и с интересните личности, които засичам там почти всеки път. Например днес отивам и на пейката за коремни лежи един доста възрастен господин - видима възраст 70+. Лежи, а под него една найлонова торбичка сякаш изпаднала от ръцете му. Очите му притворени и аз решавам че или е бездомник, който там отмаря, или нещо му е станало лошо и е полегнал - той просто сякаш не пренадлежи там - овехтелия му панталон с ръб, бялата и тънка като коприна оредяла коса, сбръчканите и със старчески петна ръце... Приближавам се бавно да го питам дали е добре и дали има нужда от нещо. Добре че се поколебах. Секунда преди да си отворя устата деденцето започва да повдига краката от лег за корем хаха. Той човека си помпа мирно и тихо, аз вече теории за него скроих, че даже се притесних дали е жив изобщо. После и на успоредката повися малко и си тръгна, но аз си казах за пореден път да не съдя хората и ситуациите прибързано.

Приключихме с тренировката и тръгваме да се поразходим с големия синковец. Вървим си ние, покрай нас пасторални гледки - градинки и полянки, но погледа  ми се закача в нещо - гледам човек на земята десетина метра встрани от пътя. Викам си: Димо, айде отиди да разбереш реално какво става, преди да решиш че е алкохолик или наркоман. Приближавам се - един много изпит човек лежи и не мърда. То се появи още един пич, който се интересуваше от състоянието му и заедно го изправихме този падналия. Дадохме му вода, намокрихме го и се поосвести. Оказва се че човека бил припаднал, защото не е добре със здравето. Ама едва ходи. Питах го накъде е и той като каза, му предложих да го придружим поне донякъде. И ми разказва история - баси съдбата. Изглеждаше ужасно състарен и съсухрен, очните ябълки хлътнали, шията му като макарон с една неестествено изпъкнала адамова ябълка, ръцете и краката му като солети. Имал преди години поредица от здравословни проблеми и докторски грешки, които в крайна сметка му докарали 2 инфаркта и диабет от стрес. И оттогава за него живота е ежедневна борба. Изпратих си го по живо (здраво не), обаче ми стана много гадно, може би защото се оказа че ми е набор и ми вика: “И аз бях як като теб навремето”... Съдбъдагуибъ...

Мнението беше редактирано от Димо на 24.08.16 00:29.

24.08.16
20:01

Днес, напук на неспокойния сън и главоболието като се събудих, след 2.5 кафета и измерване и записване на биометричните данни (доволен) се поосеферих и се получи отлична тренировка.

Тренировка 1:

По обяд във фитнеса. Крака, рамене, трапец и корем.

1.1. Крака с щанга зад врат 5х3х90 с няколко вработващи и накрая няколко дроп-серии за доизпомпване. Много време. Поне 20 минути ми отне цялото упражнение, но си давах почивка между сериите.

1.2. Щангистко обръщане 5х5х50. Някои от движенията ги завършвах и с вдигане като за военна преса без разножка. Вижда ми се трудничко за стабилизация в кръста, може би с разножка ще е доста по- стабилно.

1.3. Раменна преса с дъмбели от изправена лежанка 5х8х26
в суперсерия с
1.4. Избутване от машина за бедра - 5х5х110
и
1.5. машина за предна част бедра - 5х5х90 (толкова има - сигурно е женска машина, или се ползва с по 1 крак който иска да натовари повече. На редичката с женските машини за крака е иначе :) )

1.6. Разтваряне встрани прав за рамо 5х8х8 като ръцете ги държа максимално изпънати
в суперсерия с
1.7. Една машина за задник на която риташ назад с изпънат крак. 5х15х50 на всеки крак (пак само толкова има, на същата женска редичка)

1.8. Повдигане с щанга прав за трапец (както Ачо ми го е обяснявал: “Не знам”) 5х15х50
в суперсерия с
1.9 Повдигане на пръсти за прасец със същата тази щанга без да пускам 5х15х50. Като страничен ефект предмишниците ми се напомпват яко.

1.10 Едно упражнение, което аз съм си го кръстил наум “Атлас”, търсих в интернет как реално се казва, но нещо не мога да го намеря. Какво представлява: слага се олимпийски лост за щанга в ъгъл на стените като за “мечка” - слагат се дискове само от едната страна. Само че в това упражнение не се прекрачва лоста и да се застане с гръб към ъгъла, ами се застава с лице към ъгъла, пред тежестта. Приклякаш, хваща се свободния край на щангата, стърчащ от дисковете и почти се изправяш. Държейки лоста с двете си ръце отляво или отдясно на хълбока започва серията. Тежестта се вдига нагоре над главата докато и двете ръце я държат горе, после започва снижаване на другата страна до хълбока и обратно. 5х8х20 (обикновено слагам повече, но днес бях вече поуморен)

1.11 Сгъване за корем на една стойка, на която се качваш целия по 3 стъпала, пъхаш краката и зависваш с главата надолу и вече сгъваш до горе за корем. 5х6хСТ+10

1.12 Преден клек с дъмбели (нещо не мога да държа удобно щанга, трябва пак да пробвам да се науча) 5х5х44

1:45 ч цялата тренировка

И веднага след излизане от фитнеса

Тренировка 2:

22 км за час с велосипеда. За раздрънканото ми МТБ с широки гуми и големи грайфери и нуждата да се намалява и обръща на обиколките е добре.

Четох за кортизола и попаднах на едно изследване, в което бяха давали на 4 различни групи по време на дълга силова тренировка плацебо, захар,  БЦАА и захар+БЦАА. Храната я поддържат на всички еднаква. Резултатите на тези с плацебото бяха ОК- няколко килограма свалени за няколко месеца трениране, от които почти по равно мазно и мускули, тези със захарта и с БЦАА-то бяха с повече свалени килограми и с по- добро съотношение изгорено мазно- изгубен мускул, а тези със захарта и БЦАА-то бяха най- добре по всички показатели. Трябва пак да го потърся и разнищя по- подробно, но реших че ще си нося нещо сладко между фитнеса и кардиото. Знам че има няколко школи по въпроса - едните с изчерпания гликоген и катаболните процеси в безценните мускули, други пък с ниската кръвна захар и засиленото разграждане на мазнини след тренировка. А тази пък с кортизола съвсем трета теория. Не знам на кой да вярвам, затова ще пробвам за себе си :) Изядох една шепа стафиди с ядки и овес.

Парк Лаута е супер за велосипед по обяд, дори и в жегите. Майките с децата си тръгват, а главната алея си е сенчеста и прохладна дори в 2 следобед през август.

Храната след тренировката беше спагети болонезе 1:3 със задушени тиквички нарязани на тънки ленти и килограм салата от домати и краставици със сол и оцет (ммм, какъв оцет прави на жената чичо ѝ - винен, целия на парцали, но толкова вкусен, че ми иде да си сипя в чаша и да пия. Никакъв балсамико който съм опитвал не може да му се намаже. Браво, Павка!) Това със спагетите мисля че си е моя измишльотина. Хем се наяждам със спагети, хем въглехидратите и калориите са под контрол.

За вечеря на скарата се пекат патладжани, чушки, тиквички, наденички, шаран и калмари. Най- вероятно зеленчук с нещо от рибните ще е.

Мнението беше редактирано от Димо на 24.08.16 20:04.

BigLamer

24.08.16
21:13

Упражнението “Атлас” :D , може да го опиташ на колене или на едно коляно, според зависи с коя ръка буташ. Освен очевадната разлика в ъгъла на лоста и съответното натоварване в рамото, не позволяваш и чийтинг, който би направил евентуално с краката, ако ти дойде нанагорно.

Раменната преса седнал, бих я разкарал от програмата си, но ти сигурно си имаш свои причини да я вкараш. На мен не ми харесва, защото: ъгълът на бутане, макар и при 90 градуса на облегалката, не е гарантирано, че ще е право нагоре, защото често, като натежее, задникът се изхлузва напред и движението се преориентира като горна лежанка; и второ, стабилизацията от кръста и корема се елиминира, което е и част от идеята на упражненията изпълнявани прав. Както казах, лично мнение. Не ти давам нито съвет, нито насока.

25.08.16
08:01

Атлас ли е, Сизиф ли е, де да го знам. Видях го от едно борче в залата преди време. Хмм, интересно, аз пък нарочно даже приклякам с единия крак и го правя да вкарвам краката на всички нива за да е многоставно упражнение. Мисля че ще продължа и така да го правя, изолиращи упражнения за рамо знам доста, а аз така или иначе тренирам за кондиция и за енергоразход разбира се. А и мисълта да клякам на колене на гол под ми е смущаваща - имам чувството, че капачките и коленните ми връзки ми не биха одобрили да носят нестатични 90+ кила + щанга.

За раменната преса от стол си прав че го правя за да избягвам да мисля за стабилизация в кръста. Ядрото уж не ми е слабо, мога 5 минути планк например, но при щангисткото обръщане ми натежава в кръста като вдигам щангата над глава. Проблем с изсулването нямам май, лежанките са хубави и явно са помислили за това, защото долната част на която реално сядаш също може да се ѝ се регулира ъгъла нагоре.

Все пак ще пробвам и раменна (военна?) преса прав с щанга да видя как ми се отразява. Трябва да я сложа някъде напред преди да съм се уморил.

25.08.16
08:16

Да се похваля и да си го запиша като постижение де, от седмица някъде си напипвам вените на корема, които слизат ко’со към слабините. И с тях ми е първа среща и чувството е приятно.

BigLamer

25.08.16
09:15

За коленете, аз използвам 1 или 2 подложки от постелките в залата. Не е никакъв проблем, но както ти каза, не ти е идеята да изолираш. В такъв случай, можеш да пробваш и пуш преси с по-голяма тежест от макса ти на военната. Тогава вече има нужда от краката и става весело.
За вените на корема, браво! Аз, както бях споменал, имам само на дясната ръка, а си ги напипвам само на едно друго място, но каквото - такова.

25.08.16
19:52

казано от BigLamer на 25.08.16, 09:15:

За коленете, аз използвам 1 или 2 подложки от постелките в залата. Не е никакъв проблем, но както ти каза, не ти е идеята да изолираш. В такъв случай, можеш да пробваш и пуш преси с по-голяма тежест от макса ти на военната. Тогава вече има нужда от краката и става весело.
За вените на корема, браво! Аз, както бях споменал, имам само на дясната ръка, а си ги напипвам само на едно друго място, но каквото - такова.

Погледнах какво е пуш преса и ще го ползвам със сигурност, мерси.

Много странно е това с вените. Истината е че и аз първо на дясната ръка си виждам вените като почна да отслабвам и по- късно на лявата. За 2 пъти със сигурност си спомням когато е ставало така. Винаги съм си мислел, че е понеже съм десняк и я ползвам повече в ежедневието, та затова вените ѝ изпъкват повече като съм правел нещо с нея да хранят мускулите ѝ и просто тогава ги виждам минавайки покрай огледало. Хаха, като казах огледало, сега ми се оформи и друга -  по- шантава теория защо винаги на дясната ръка виждам вените. Прозореца на преддверието на тоалетните в офиса като се застане пред голямото огледало е далеч отдясно и когато вече е сумрачно и не са включени лампите е единствената и доста насочена странична светлина (така се осветява във фотографията за да изпъкне максимално релефа - например когато се снимат монети) и понеже осветява дясната ръка, а лявата не, затова да виждам винаги вените първо там, когато на дифузната светлина навън не мога да ги видя (и на лявата) :D

Сигурен ли си че няма да се покажат и на лявата ако свалиш още малко ПМ?

25.08.16
20:23

Тренировките и храната за 25.08.2016

Към обяд (докато се намоткам)
Тренировка 1
гърди, бицепс, корем

1.1 Хоризонтален лег с щанга за гърди 5х5х90 с няколко вработващи и дропсерии на последната за доизпомпване. Привиках едно брато да ми спотва на лежанката и се чувствах добре. Трябва по- често да го правя.

1.2 Кофички за долна част гърди 5х5хСТ+20

1.3 Горна част гърди от 45% лежанка с дъмбели 5х5х32

1.4 Концентрично сгъване с френски лост прав 5х3х48 (или 52 - не знам дали лоста е 8 или 12 кг) в дропсерии с 4-5-6-7 повторения (колкото мога) по 16-14-10кг

1.5 Дърпане на кабели на портален скрипец за вътрешна част гърди 5х5х40 на ръчка - май ми дойдоха множко, защото сгъвах бицепса за да отлепя
в суперсерия с
1.6 “Колене в зъбите” сгъване за корем от вис от хоризонтален лост, като се вдигам в началото и не пускам до края на серията на половин набиране в подхват - използвам го за вид изометрия за бицепсите, а и да не се клатя като сгъвам корема нагоре- надолу.

Бях с най- малкия във фитнеса, който се забавляваше чудесно на боксовия чувал нахлузил ръкавиците ми, после с една швейцарска топка, после беше хванал рецепционистките да си говорят, та се съгласи да ми даде време и за малко кардио. От вчерашната тренировка за крака, предната част бедра са доста схванати, задника и той, отзад на бедрата все едно не съм тренирал, но реших днес да не правя кардио с крака и затова боксирах двайсетина минути чувала.


Храната беше останалия шаран от вчера с голяма салата домати, краставици, печена червена чушка, сирене и много печен патладжан. После и една следобедна дрямка - мм, супер... Чувал съм старите бодибилдъри да казват: “Тренирай, яж, спи, расти”. Кофти рима, ама поне звучи достоверно.

За вечеря готвя 2 неща, но основно за семейството, нещо не съм гладен.

Гледам в женските дневници че си постват какво са готвили, да взема да сложа и аз

26.08.16
21:35

26.08.2016

Днес последен ден от отпуската, лениво като цяло (баси, как си лети времето). Чак в 2 следобед с щерката се запътихме към парка. Аз бягам, тя на ролерите. 5.3 КМ за 38 минути. Бавничко, ама много ме мързеше, а и с нея повечето ми въздух отива за приказване - няма спиране това дете, а и доста има да наваксва с нещата от живота.

Следобеда мислех да направя силен фитнес за гръб, но ай да подремна, ай да видя жената, ай пазар, ай тва- онва и заседнахме на маса. За отбий номер 120 набирания вкъщи с различен хват. Утре сутрин ще посетя фитнеса за по- сериозна тренировка за гръб.

Храната - манжичка с грах и месо, кило домати, малко сьомга с крема сирене и авокадо, калмари, патладжан, броколи на микровеле, 3 самоделни телешки кюфтета (на лидъл всичко им харесвам, само млените меса са им отврат - все бях пипал телешка кайма, но това беше мазно като мляна мас - не мога да си измия ръцете след като оформих кифтаците).

таргет 1200 Ккал
общо 1859 Ккал 148г. въглехидрат, 91г. мазно, 144г. протеин
690 Ккал изразходени в тренировки,
1170 нетни калории за деня.

Утре ще взема и щерката във фитнеса, сама изяви желание.

Мнението беше редактирано от Димо на 26.08.16 21:35.

27.08.16
20:06

27.08.2016

Тренировка 1:

1.1. Мъртва тяга надхват 3х3х100; 3х10х60
Не я умея тая тяга и това си е, затова и не слагам много килограми. Ръцете ли са ми къси, дълъг панталон ли трябва да слагам или кори на пищялките да мога да дърпам спокойно по тях, не знам, но като тръгна да отлепям от земята, все имам чувството, че с много кръст/пояс го правя. Гърба никога не успявам да го почувствам натоварен от тяга.

1.2. Гребане с щанга подхват 5х5х90 Сигурно хвата ми се е поуморил снощи от набирането на дебелия лост вкъщи, та хвата изпускаше на 100 кг, затова с 90 кг правих. Отделно и тук е неудобно с къси панталони и изпотени бедра. Днес бях целия в бяло екипче като някоя Снежанка - бели маратонки, бели гащета и бяла тениска. Имаше батки дето ме гледаха странно.

1.3. Набиране тесен подхват 5х3хСТ+20 За пръв път се набирам с допълнителна тежест и честно казано съм разочарован от себе си, очаквах по- добре да се представя. Едно време като бях 110 кг и не ходех на фитнес се набирах май по- добре. Тежестта беше диск закачен на колан с верига, но имах чувството, че ми изръби слабините. Може да помисля за по- тарикатски начин да добавям тежест - може би раница на гърба и в нея да слагам дискове?

1.4. Дърпане на машина за гребане с тесен наутрален хват 5х5х100 Толкова плочки има, нищо че не е на женската редичка. Винаги съм се чудел дали мерят и пишат усилието, необходимо да се дръпне еквивалентна тежест, или просто плочките толкова си тежат и вече ролката намалява необходимото усилие за издърпване.

1.5. Концентрично разгъване с въже на вертикален скрипец с 2 ролки за трицепс 3х3х65 в дропсерия с 3х45х5-6 и 3х35х7-8 Явно се бях поуморил вече, защото някъде тук като се сетих че трябва да правя и трицепс и направо ми призля :D Стегнах се, защото не исках да минавам час за такава рехава тренировка и за оставащите десетина минутки до кръглия час направих трицепса в суперсерия с
1.6. Дърпане на лост от скрипец с прави ръце към земята 5х8х65 (все още не знам как се казва това упражнение)
и
1.7. Гръбни екстензии 5х15хСТ с ръцете напред

За тренировка 2 - кардио си избрах бързо ходене на пътечка с 15% наклон - 4.5 КМ за 1 час. Много пот, много нещо. 2 кила за двете тренировки, като определено от втората беше основния принос.

BigLamer

27.08.16
20:18

Димо, ти си начетен човек. Чак не мога да повярвам, че не си прочел 1000 статии по темата с тягата и не си изгледал 10к видеота с техника. Чак ме хваща яд, че гребеш с килограмите за тяга!
А 120 набирания въобще не са отбиване на номера. :)
Ако са ти къси ръцете, това предполага по-нисък старт. За да нараняваш пищялите си, според мен вдигаш задника при старта и дърпаш по краката.
Аз лично не си падам по никакви гребания за гръб. Единствено ги ползвам в суперсерии с набирания, за доизстискване.
За  колана с тежестите - според мен си го стеснил много горе и веригата е минала по неприятен начин откъдето не трябва. Не бързай да се разочароваш. Никак не е зле, като за първи път.

28.08.16
00:14

Прочел съм и съм изгледал за тягата, ама явно само с четене и гледане не става. Може да се снимам някой път отстрани и да постна да помоля за мнения и насоки. Питал съм и яки батки и фитнес- инструкторите в нашата зала. Някои ми дават насоки, които като цяло се припокриват с това, което съм чел и гледал в интернет, някои казват че не правят, защото са имали проблеми с кръста от нея, а единия инструктор (който е супер пич и атлет) направо ми вика: “Да ти кажа честно, аз съм завършил НСА и даже изпит съм имал на това, отлично знам как се прави мъртва тяга и пак не мога да си натоваря гърба с нея, затова и не я правя, това не е упражнение за всеки” и аз зяпнах от изненада. И един приятел имам бивш спортист - гребец. Той ми вика: “Абе прави си тяга, ама с по- леки килограми, закво да се пънеш 150-200 кила тяга и после цял живот да си по чекръкчии и знахари за кръста?”

С’я, който това спортува и успеха му зависи от това, нека си вдига, той си го е избрал с ясното съзнание че професионалния спорт е много изискващ, пълен с контузии и съвсем не е здравословен. Аз вдигам за здраве. Иначе сила имам сигурно за доста килограми да увелича, правил съм двойки- тройки на 130 май беше и то преди много време, досега може и да съм заякнал още.

Сега като се замисля, аз лично я правя основно заради Бат’ Арни, ‘щото той бил казал че тя отделя мъжете от момчетата във фитнеса, хаха (шега, шега, ама ми се е забило в мозъка).

Не си наранявам пищялите (то и тва остава - да се прибирам от фитнеса като от злополука), но имам чувството, че правя движение да отдалеча лоста от краката си за да не си ги нараня и да мине над коленете, а каквото съм чел и гледал, лоста трябва да се движи абсолютно вертикално и вече ти да се наглясаш според траекторията на лоста.

За добавената тежест на набиранията не бързам да се разочаровам, просто очавах по- силен старт, а сега знам че ме чака по- усърдна работа. Но наистина ще се огледам за някоя раница. Стегнах я веригата ниско и даже я фиксирах с карабинера през 2 звена, да не е като примка и пак ми беше дискомфортно.

Храната:

Злополучно семейно събиране. Свински дроб и телешки кюфтета на скара, краставици 2 големи салати, 3-4 пилешки крилца с млечен чеснов сос, малко шунка, гъби. И вече десертите омазаха ситуацията с въглехидратите: сладолед с орехи, ябълка, портокал, круши и грозде.

Общо 2,184 Ккал;  въглехидрати 201 гр. мазнини 75 гр.  протеини 194 гр.
Тренировки 950 Ккал
Нетни 1238 Ккал. С малко над планираните 1200 Ккал

(А бях сигурен че имам още доста аванс и мислех да забия нещо ейсега след като си въведа храната в майфитнеспала. Затова се пише, да се знае, не да си правя предположения.)

Мнението беше редактирано от Димо на 28.08.16 00:23.

28.08.16
11:35

Снощи майфитнеспала ми вика:

If every day were like today…  You’d weigh 87.3 kg in 5 weeks

Вчера беше 27-ми август, значи трябва пак да се тегля на  първи октомври . Записвам си го да се знае, щото той от бая време ми ги разправя тези 87 кг, а кантара все едно и също си знае - 92-93-94. Как не му писна да повтаря едно и също, не знам :D Става малко работата като в “Гепи” :

Turkish: What’s happening with them sausages, Charlie?
Sausage Charlie: Five minutes, Turkish.
Turkish: It was two minutes five minutes ago.

28.08.16
23:33

28.08.2016

Тренировка 1:
По обяд 1 час велосипед със скорост 16.5 км/ч

Тръгнах уж към офиса, но мисълта за централните кръстовища ме отказа. Вместо това повъртях по велоалеите в и около Тракия - баси якото. Хубави равни широки прави велоалеи. Километри и километри. На кръстовището на околовръстното с Асеновградско шосе има няколко ябълки полу- дивачки зад една удобна за катерене метална ограда - ммм, идеални направо - сладко- киселки, био (хаха - ако не броим изгорелите газове от булевардите на 30 метра. Да не забравя да ги впиша. Гледам че имаше хора караха колело и бягаха там (включително една много здрава кака в много професионално изглеждащо екипче), та някой ако минава от там може да се огледа къде са и да ги опита.

За тренировка 2 - фитнес крака, рамене и корем Вече беше почти 9 вечерта, а фитнеса работи до 10 в неделя, та само обух маратонките и хукнах (буквално) към фитнеса.

2.1. Бедра на машина с шейна за избутване 5х5х100 (и двете стойки за клек бяха заети)
в суперсерия с
2.2. Сгъване за корем от вис на лост 10х6хСТ Да си самонапомня да внимавам как слизам, защото се чувствам доста въздушен като се набирам и надигам на лоста хванат, но като се пусна и гравитацията неумолимо ме връща на земята (буквално и преносно), та си натъртвам няколко пъти краката при приземяване.

2.3. Щангистко обръщане 5х5х50

2.4. Раменна преса с прав лост от стоеж 2-3х5х50; 2х3х50 Доста хляб има още да ям за тая военна преса.

2.5. Разтваряне за предна част бедра на машина 5х5х90 (на женската редичка, ама нямам време да правя за всеки крак поотделно, то и не мога само с един крак с 90)

2.6 Антигравити раменна преса 5х5хКривЛостСНяколкоОтНайМалкитеДискчета Това го видях в нечий дневник на клипче и много ми хареса идеята. Прави се на наклонена лежанка по очи и вдигаш под 45 градуса все едно раменна преса. Било и за трите части на рамото. Много зле, нито техника, нито сила :)

И то стана 21:50 и спряха музиката. Буквално затворих фитнеса.

Пиша си и трета мини- тренировка - бягане 2 КМ с макси- (вече изтъркани от вадене) изводи.

За пореден път се убеждавам че, “Каквото тренираш - това можеш. Колкото го тренираш, толкова го можеш.” Като тренирам да бягам около 6 минути километъра за много километри, само с 1 минутка за километъра да забързам бягането и дроба ми искаше да излезе още на първите 200-300 метра. То верно че не бях загрял и станах от масата след вечеря, ама чак пък толкова да се изплезя ... До фитнеса ми се видя като цяла вечност, а там влетях запъхтян като товарния влак.

А, и тренирането след храна не е за мен. За пореден път. Нито сила, нито издръжливост, нищо, нищо, нищо - постоянно се прозявах и едва се влачех.

На връщане викам айде десетина минутки да потичам за кардио след силовата и завих по централната алея в Лаута. И друг път са ме джавкали кучета като мина покрай тях, и друг път помиярите са се крили зад краката на стопаните си само за да ме изчакат да ме нападнат в гръб докато се отдалечавам от тях. Една Рая (както чух да ѝ вика стопанина след третия път като извиках да си хване тъпото куче) не знам късмет ли имах, или просто тя аджамия, или пък начина ми на бягане с почти недокосване на петата - все стои високо - но факт е че само 2-3 пъти усетих острите мустачки на Рая отстрани на ахилеса си и затварянето на влажната ѝ муцунка досами крака ми. То и това остава - да ми скъса тъпото животно сухожилието и цял живот да куцам... Не знам кого да бия в такива ситуации - стопаните ли, кучето ли... Ми дръжте си шибаните мастии като знаете че налитат на хора в гръб... Даже имаше една групичка млади момичета отстрани и те се разпищяха тея да си хванат кучето, щото помислиха че ме захапа. Хванаха си кучетата, че те бяха 4 май (Рая даже беше на ръце понесена), ама доста нагло ме гледаше този младеж, нещо не беше доволен от оценките и възмущението ми. Иначе адреналина ми дойде чудесно - след това просто летях и имах желание не за 2, ами за 12 километра, ама обещах на жената да си дойда навреме :)

Мнението беше редактирано от Димо на 28.08.16 23:35.

29.08.16
11:42

Да допиша храната от вчера.

Общо 2,275 Ккал  200гр. въглехидрати 79 гр. мазнини  168 гр. протеин
1,064 Ккал в тренировки,
нетни 1211 Ккал

Грах, месо, фасул, извара с канела и ябълка (ммм, супер вкусна изварата от Кауфланда, чак се чудя какви са ѝ макронутриентите), домати за салатка, малко плодове.

30.08.16
00:25

Отново на работа след отпуска. И понеделник. И лятото си отива...

Сутринта до работа с колелото. Станах в 6:39 преди алармата си и пак се замотах. 40 минути въртене градско, 10 км. Брой добри дупета - 8, брой мацки с изключително цялостно присъствие - 2 бр. Опасно близки срещи с автомобили по кръстовищата - 2 бр. Брой страхотни очи - 1 чифт. Притежателката на изключителните очи беше мотористка с каска с вдигнато стъкло и маска за лице, яхнала мощен пистов мотор, цялата в черно, караше сама, чак в последния момент забелязах че е момиче. В мига в който осъществихме контакт очи в очи се почувствах като във френски криминален филм от края на миналия век.

Храна на обяд - свинска пържола и задушен зелен фасул.
Много (5+) кафета и 2 литра зелен чай за деня.

Вечерта 40 минути на обратно с колелото, минах и през фитнеса за уж кратка тренировка. Беше фул (разбира се - понеделник след работа), Направих доста припряна, но изтощителна тренировка за гърди и бицепс. Лежанка, кофички, горна част гърди, бицепс и флайс, някои в дропсерии. Килограми не помня - слагах по- малки тежести за да не ми трябва спотър, да не се бавя и да мога да се изцедя максимално. За по- малко от час ми излезнаха ангелите. И накрая завърших с “косене”. Откакто барманката ни ми каза че най- много харесвала едисикои мускули (и ми показа на картинка от интернет), питах гуглето, разбрах че това са сератусите и се грижа редовно да се сдобия с видими такива :D

Вечерята вече беше сериозна. Веднага след фитнеса 2 праскови, малко грозде и стафиди (прочетох че креатина се пиел след тренировка с нещо сладко). Още една свинска пържола, салата домати и краставици, манжичка с грах и месо, и накрая 3 телешки кифтака (от кауфланда телешката кайма не пусна даже една капка лой в тигана. Никога повече кайма от лидъл!). Накрая вече вместо да си легна, щото бях скапан, аз набарах някакъв остатък от сладолед в хладилника, набърках си цяла купа извара с кисело мляко, канела, какао, овес и ябълка и накрая доунищожих прасковите от хладилника. Предполагам че имах нужда от повече допамин след следотпускния понеделник и скапаните каталози.

Накрая майфитнеспала каза:

Общо 2,691 Ккал  169гр. въглехидрати 118 гр. мазнини  158 гр. протеин
1,012 Ккал в тренировки,
нетни 1679 Ккал

479 Ккал над предвиденото. Ще има санкции утре.

п.с. Забравих да си пиша табатата от сутринта, значи малко по- малки санкции утре.

Мнението беше редактирано от Димо на 30.08.16 00:39.

30.08.16
17:34

Сутринта по велоалеите скука. Имаше няколко номинирани за цялостно излъчване, но нищо изключително.

Днес до тук храната супер - пакет броколи и малко шунка за обяд. Само един колега малко ми развали режима с едно био- грозде от Кричим. Ама малко де - 200-300 гр. Иначе навсякъде из офисите черпеха за нещо си с разни тестени и шоколадени неща - горещи рогчета с кашкавал, домашни баници, кексове със сушени плодове, мерсита, ферерота, мерерота... Не трепнах. Не човек, а желязо! просъска агентът фашист.

Прибирам се с колелото след малко и мисля вместо силова да пробвам малко да побягам. На 6-ти септември е традиционния маратон гр. Съединение - гр. Пловдив, който е към 24-25 КМ и ми се искаше да го избягам, а не тренирах по никаква схема. Мисля довечера да бягам 12 КМ и според зависи как се чувствам накрая - дали е “Дай още веднъж бизоните!” или “Аймтуолдфордисшит” ще реша дали да се записвам. Моя отбор по бягане ме предаде - никой от десетимата не му се бяга - кой в Гърция на море, кой просто ще си мръхти по диваните 4 почивни дни...

31.08.16
00:43

Речено- сторено. 12 КМ за час и двадесет минути. Времената за отделните километри ми бяха почти еднакви в рамките на десетина секунди, което е добре, така се бягат дълги разстояния, означава че бягам с контролирано темпо, което мога да поддържам за дълго време. Ще се пусна на маратона. И сам воина е воин. Дори последния километър имах сила да забързам. И накрая (щото нали още надъхан от бягането и ми се падаше гръб да правя, а и финиширам точно до лостовете) направих стотина набирания с различен хват. Почти никое от тях не беше протоколно дедхенг, а и бицепсите малко от вчера са уморени, но имаше напомпване. Отначало по десетки, накрая и до единици ги докарах на широкия хват хаха.

Понеже то си е бая време бягане, а и аз въртя по централната алея с пейките, ставам неволен свидетел на толкова човешки микрокосмоси... Разочарованата и пасивно- агресивна мацка, която седеше през цялото време на пейката и усилваше децибелите на осъдителната си пледоария като наближа - може би да засрами приятеля си още повече пред мен, който милия стоеше с много виновно изражение прав пред нея през цялото време и говореше много рядко и много тихо. Нимфетката тип Лолита на Набоков ;) с обожателя си, които бяха седнали на единствената пейка в сянката от лампите, която не само беше на плитки като Лолита, ами беше и с червена карирана риза. Кльощавия дългокос млад метъл с миниатюрната метълка, обект на въжделенията му, които супер превъзбудено разговаряха и ходеха с подскачаща походка и изглеждаха толкова щастливи, нищо че бяха на цял човек разстояние. Пича с леко налудничав вид, с раница, дълъг ръкав и кожен елек август месец, който привикваше и галеше бездомните котки почти през цялото време докато бягах...

Храната добре. Още малко грозде, праскови, креатин, протеин на прах, който ми го бяха дали като мостра (то много вкусно било това!) телешки кюфтенца, зелен фасул, стар боб, салата от краставица.

1,907 Ккал 205 въглехидрати 53мазнини 120 протеини
1890 изразходени в тренировки
минус почти 1200 нетни Ккал

Мнението беше редактирано от Димо на 31.08.16 15:27.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1