24.08.16
15:28
Понеже искам да отслабна (имам корем) съм намалил яденето и съм предимно на плодове и салати. Внимавам с калориите. Гледам да са до около 1500 на ден. Като цяло съм слаб и нямам мускули. На годинки съм вече - 32.
Четох преди време, че за да не се губи мускулна маса е хубаво да се правят тренировки, а не само калориите да са отрицателни. Така и правя - всяка сутрин гледам да направя няколко серии лицеви опори, малко упражнения с гири и малко коремни преси. След като ме хвана мускулната треска се замислих, че сега мускулите растат, но пак доколкото бях чел знам, че им трябва протеин.
Понеже в храната, която ям почти няма протеин, а не ми се мислят някакви сложни хранителни режими се зачудих дали да си взема протеин на прах и да си пия след тренировка.
Чудя се има ли смисъл от протеина при положение че:
1) приемам доста малко калории
2) тренировките ми не са във фитнес и не са чак толкова тежки
Ще се радвам, ако ми дадете някакви напътствия.
24.08.16
15:37
И с тренировка и без тренировка, ако в организма ти не постъпва никакъв протеин, а и си на всичкото отгоре и в калориен дефицит, то при отслабване заедно с мазнините, мускулната ти маса също ще спада. При такъв хранителен режим подобен изход е неизбежен.
Сега ако дойде тук д-р Емилова може да каже, че точно така се правело - като теб, ама.............
Мнението беше редактирано от Закрит Акаунт на 24.08.16 15:38.
24.08.16
15:40
Да разбирам ли, че трябва да си взема протеин като добавка и да пия?
24.08.16
15:47
казано от Тодор Димитров на 24.08.16, 15:40:
Погледни го от тази страна - необходимо ти е определено количество протеин на дневна база. Смисъл от приема му като добавка има тогава, когато не може да си набавиш въпросното само с храна. Тогава добавяме протеин на прах. :)
Колко тежиш?
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 24.08.16 15:47.
24.08.16
15:49
казано от Тодор Димитров на 24.08.16, 15:40:
Не се наемам да ти давам подобен съвет, тъй като и не съм толкова голям спец. Ти казваш, че за да не губиш мускулна маса при това хранене което правиш, си започнал и да тренираш, макар и леко. Аз ти отговарям, чеза да не чезнат и мускулите, при всички случаи трябва в организмът ти да постъпва протеин. Основно мнението ми е, че трябва да поемаш някакъв протеин чрез храната-бяло месо /пилешко, пуешко/, риба, млечни, яйчни белтъци, примерно и т.н. А дали можеш да взимаш протеин - имайки предвид добавка, не мога да кажа при този нисък интензитет на тренировка, дали е удачно въобще. Също така, за първи път чувам някой здрав и макар съвсем леко спортуващ човек, да приема протеин само и единствено под формата на добавка, без същия да постъпва дори и в малки количества посредством храната.
Може пък и да няма проблем, нека и други си кажат мнението. Да не си веган, който същевременно отслабва и да търсиш начин, да си набавиш протеин чрез нещо друго, нямащо общо с изброените меса и млечни.
А, ето Митко ме е изпреварил. Каквото ти каже, вЕрвай му :)
Мнението беше редактирано от Закрит Акаунт на 24.08.16 15:50.
24.08.16
16:05
Честно казано, адекватният прием на белтъчини /българското за протеини / е не по - малко важен от приема на витамини. Традиционният начин на хранене не ти набавя достатъчно за здравето, трябва да го увеличиш на 1.5 грама на килограм, не е само до кости, кожа, нокти, мускули, важен е за за имунната система, за производство на хормони. Няма по - базово нещо от белтъчините за органичния живот изобщо.
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 24.08.16 16:07.
24.08.16
16:21
Висок съм 178 см и в момента тежа 81-82 кг. Не съм веган просто съм лаком, трудно се контролирам и за това гледам да нямам много храна в къщи, а само плодове и зеленчуци за салата.
Ям без много да подбирам, само гледам да не се отпусна и да отидат много калории. Но се замислям - в нещата, които ям няма много белтъчини. Ето и 2 примера за вчера и днес:
Вчера:
За закуска:
- купа кисело мляко разбъркано с някакво сладко
- един смучащ бонбон
- няколко ядки шамфъстък
За обяд:
- омлет (мисля, че съдържа яйца, някакъв салам, кашкавал, чушка, лук), с малко барбекю сос от горе
- маслини
- чаша пепси кола
- един смучащ бонбон
За вечеря:
- салата домати, краставици и сирене
- маслини
- диня, ама бая - 2 чинии
Днес:
За закуска:
- 150 г. някакво млекце с шоколадови стърготини от Лидъл
- един смучащ бонбон
За обяд:
- една купа бяло и червено грозде
- един банан
- един смучащ бонбон
За вечеря мисля, че пак омлет ще има с маслинки и пепси кола.
Общо взето гледам да не ям много вкусни храни, които хем са калорични хем ще им се нахвърля в големи количества.
По веднъж в седмицата си позволявам да си поръчам пица и с нея бая се натъпквам и приемам бая калории.
24.08.16
16:47
Модерация: мнение без връзка с темата
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 24.08.16 16:49.
Просто казано, нямаш ли достатъчно активен живот, не тренираш ли определен тип спорт, то и тялото ти няма да има и нужда от изградена и тонизирана мускулатура.
Сам можеш да направиш разлика между човек, който цял ден работи зад бюро и най- тежкото което вдига е папката с документи, и такъв който цял живот е бил общ работник, склададжия, хамалин който по цял ден пренася тежки товари и върви напред-назад.
Единият тип ще е твърде хилав или твърде дебел, без никаква ясно изразена мускулатура, другият ще има по- тонизирана мускулатура, по- обемни и изразени мускули, ще бъде и по- силен, по- издръжлив и тн.
Всъщност няма значение дали тренираш или не, тялото ти се нуждае от един добре балансиран хранителен режим. Тук не ти говоря за някакви трудни и тежки схеми за пресмятания и прочие неща. Говоря за хранене, което ще ти набавя достатъчно калории, достатъчно белтъчини, въглехидрати, мазнини, както и аминокиселини и витамини.
При положение, че не тренираш тежко, не гониш някакви спортни цели или прочие, не виждам смисъл да приемаш белтъчини чрез хранителна добавка. Белтъчините можеш да си ги набавяш и чрез храната, просто добави малко повече месце, яйца, овес, ядки, каквото си избереш, което съдържа повече белтъчини.
За мъж над 30г. приема на 1500кал. ми се вижда твърде малък. Поне премини на 2000- 2200кал. дневно. Тамън като добавиш някоя пържола или яйца, нещата ще се балансират ;) .
24.08.16
17:04
Приемам малко калории, защото искам възможно най-бързо да сваля килограми. Въпреки, че много време през живота си съм бил около 82 кг, случвало ми се е и доста месеци да съм около 76 кг и тогава се чувствам по-добре.
Иначе и аз съм от тези със заседналия начин на живот - по цял ден стоя на бюро пред компютъра. Сега летните месеци ходя пеша на работа, също така си ходя и в обедната почивка. От всичко това ми се събира около 70 - 80 минути ходене на ден, което мисля, че донякъде компенсира обездвижването.
Принципно и на мен ми се иска да направя някой мускул, да докарам по-добра визия на тялото си, но все си мисля, че докато не махна или поне докато не намаля шкембето нямам как да тренирам по-активно за мускули.
Знам, че в доста храни има белтъчини, но ми е трудно да отделям много време за набавянето и приготвянето им.
Някой ден като позаслабна, ако се престраша имам мерак да започна да ходя на фитнес, но до тогава предполагам, че ще го карам както сега по начина, който описах по-горе.
Много ми се иска да правя и да спазвам абсолютно всичко, което се препоръчва, за да постигна максимален ефект, но нямам възможност за това - най-вече време. Тренировката, която се опитвам да си правя сутрин е около 20 минути, но хем трябва да се оправям за работа хем се изпотявам целия и усещам, че нямам сили в мускулите за повече.
Не си мисли, че по- рязкото махане на калории ще доведе и до по- бързи резултати. Да, може и по- бързо да отслабнеш, но това отслабване ще е временно. Може да се появи йо- йо ефект, след месеците гладуване ще имаш и месеци в които ще ядеш до преяждане, а от там ще напълнееш отново. А и като цяло не е здравословно да правиш такава рязка рестрикция на калориите, нещата трябва да стават постепенно и балансирано. Гладуването може да ти се отрази и на здравето, на хормоналните процеси, на либидото, трудно ще се концентрираш и тн.
Хубаво е, че все пак вървиш пеша когато можеш. Повечко физическа активност винаги е добре дошла, та било тя и чрез железа, ходене, бягане и тн.
Не си мисли, че първо трябва да намалиш шкембето и чак тогава да работиш за мускулна маса. Такова понятие не съществува. Когато можеш, прави ги тези упражнения със собственото тегло и гирите. Тази физическа дейност също гори калории и сподпомага за изгарянето на мазнини.
Не се притеснявай от фитнес залите, или по- скоро от хората в тях. Никой няма да те гледа или да ти се присмива. Не е нужно ходенето ти на фитнес да е твърде ангажиращо. Не е нужно там да киснеш по 1- 2 часа. Така както тренираш у вас за 20-тина минути, същото би го направил и в залата, но по- ползотворно, там ще разполагаш с по- голям набор от тежести и повече свободно пространство.
В сайта трябва да има различни рецепти за здравословно хранене, които не отнемат чак толкова време за приготвянето им, трябва да се поразровиш.
Като цяло едно омлетче и една салата от домати и краставици се правят бързо, а пластмасовите кутии са евтини и лесно се пренасят до работното място. Казвам ти го като насока.
24.08.16
18:08
Благодаря много за съветите! Много си прав за всичко. Замислям се дали да не структурирам по-добре храненията си с по-здравословна и балансирана храна - това няма да ми е много трудно.
Избрах именно 1500 калории, защото според един софтуер това е минималното препоръчително количество. Знам, че по-малко калории на ден вече са вредни. През последните 2 дни някак се сдържам и мисля, че съм малко под 1500 калории, но до преди това често се отпусках и ги надвишавах.
Прав си и за йо-йо ефекта - случи ми се тази зима. Миналото лято бях около 76 кг, а пролетта тази година вече бях 88 кг. Просто като се отпусна и се започва с едни пици, чипсове, ядки в големи количества, торти и най-вече шоколади пак в големи количества. Най-любимото ми нещо на света е да седна пред телевизора с един млечен 300-грамов Линд и да ям докато не мога повече (което ще рече, едни 200 - 250 гр.).
От фитнес нямам почти никакъв опит. Преди години ходих няколко пъти с приятел, който знаеше къде какво се правеше и ме наставляваше. Сега обаче тук в София където живея нямам такъв приятел. Мисля си да си харесам някой фитнес и дори да си платя за “личен треньор”, ако изобщо има такова нещо и не ми отрежат главата. Трябва ми човек, който да ми казва - сега прави това, по този начин и да ме поправя, ако греша поне докато се науча. Но имам така да се каже семейни проблеми в момента и не мога да тръгна на фитнес.
1500кал. може да е минималното препоръчително количество, но за какви хора. За 20 годишни- 40кг. жени, или за 30 годишни- 80 килограмови мъже ;) .
1500кал. дневно за един човек може да са малко, но все пак в нормата, а за друг да са супер малко.
Да речем, че калорийният ти баланс е 3000кал. (говоря примерно), то на този етап трябва да извадиш около 200- 300кал. След няколко седмици като видиш застой, или увеличаваш разхода на калории- повече физическа активност, или отнемаш например още 100- 200кал.
Така постепенно, а не внезапно сваляш ненужните мазнини.
На първо време гледай да си набавяш нужното количество калории- не твърде малко, но не и твърде много.
Гледай да се храниш здравословно, от по- качествени хранителни източници.
Гледай да намалиш и шоколада, освен захарите и всичко останало, сладкото ти повишава апетита, от там ядеш още и още, и няма спиране.
Без да претендирам, че съм голям разбирач, но според мен трябва да махнеш тия бонбони и сладки газирани напитки. Маслините са ок, защото имат омега 9, яж повечко риба в нея има омега 3. Като цяло ненаситените мастни киселини като омегите, горят триглицеридите, за това и средиземноморската диета я дават като най-добра за отслабване. Успех :)
25.08.16
11:03
Преди време използвах една програма на телефона, с която си броях калориите. Та там като си въведох данните тя ме попита с колко искам да отслабвам на седмица - избрах 1 кг и програмата ми даде, че трябва 1500 калории да ми е баланса. Доколкото помня, ако примерно ходя и изгоря 200 калории можеше да изям 1700 калории. Според мен програмата взима в предвид разни неща като пол, тегло и т.н. Жената пробва и тя същата програма и зададе 1 кг. на седмица да отслабва и на нея и даде 1200 калории на ден.
Бонбоните и колата ги ям и пия само, за да ги довърша и да няма повече. Иначе знам, че не са препоръчителни. Наистина трябва да включа и риба в менюто си, че сега ям много рядко.
Купих си снощи сурови бадеми. Тази сутрин след тренировката изядох 50 грама с надеждата да вкарам някакви белтъчини.
Значи, ако може да обобщим - не ми трябва за момента протеин като добавка, а по-добре да приемам някакви храни с протеин и това ще ми е достатъчно.
25.08.16
11:07
Не се става як с пресмятане на калории, а чрез здраво ядене и тежки железа!
25.08.16
17:11
Така, днес зачетох доста статии за протеина и приема му. Доколкото разбрах от различни източници препоръчителният пример за мен е минимум 120 грама на ден. По мои сметки от храната няма как да си го набавя. Може би приемам най-много 40-50 грама.
Пак от четене разбрах, че след тренировка трябва веднага (или в близките 30 минути) да приема протеин и въглехидрати. И за двете съм объркан и най-вече за количествата.
Ако приемем, че ми трябва 80 грама протеин на ден допълнително над моя прием с храната, а тези разтворими протеини съдържат около 30-40 грама на доза това значи ли, че трябва да приемам 2 дози през деня? Също така не ми е ясно - ако са ми нужни 2 дози то и 2-те ли да ги изпия след тренировка или една след тренировка и една по-късно?
За въглехидрата пак не знам колко ми трябва. Ако изяждам по един банан след тренировката дали ще ми е достатъчно или трябва още?
Ще съм много благодарен, ако ме светнете по тези въпроси, за да взема да приемам каквото трябва и да не се мъча с железата напразно.
Какво толкова си се навил на тоя протеин, не можах да разбера. Яйца се варят за 10 мин, извара се купува готова от магазина, месо се готви за 20-25 мин ако е на порции по 250-300 гр. Имам чувството, че в днешно време хората просто се опитват, да си измислят всякакви извинения, за да не полагат абсолютно никакви усилия, но да “искат много” да постигнат добри резултати. Свари си 10-15 яйца наведнъж, сготви си 5-6 порции месо наведнъж, купи си 2-3 кофички извара. Ето ти протеин за 3-4 цели дни. Ще ти отнеме около 45 мин сумарно (понеже ще ги готвиш паралелно) с пазаренето и загряването на фурната например. Ако наистина искаш да отслабнеш и да го направиш качествено, тренирай тежко и се храни повече. Тогава ще е малко по-смислено да пиеш протеин веднага след тренировка и бананът ще е достатъчен. Но около час след това ще трябва да се нахраниш стабилно с белтъчна и въглехидратна храна.
Здравей и от мен, аз все се канех да пиша по темата ти тези няколко дни.
Казваш, че искаш протеин да пиеш вместо да си го набавяш чрез храната, защото не искаш да ядеш много (разбирам да не добавяш калории за да си стоиш в лимита от 1500 Ккал), но в протеина на прах също има калории, а той не засища както би те заситила храна съдържаща протеин. И какво става - корема празен, а калориите все са си там. Защо да не изядеш 3 пилешки пържоли от гърди - 300 грама общо, 60-70 грама протеин, 330 Ккал, дори и като пари ти излиза съпоставимо?
Ходенето наистина е по- добре от нищо, но в тренировъчен план си е жива загуба на време. Вместо да трамбоваш 1 час до работа и обратно, направи 30-40 минути тренировка и отиди с кола на работа. Тренирането с тежести не е само енергоразход да си закърпиш калорийния баланс, има много други положителни ефекти, които ходенето не ти ги дава. Например да ти запази съществуващите мускули при диетата, както и да изгради малко нови, които пък ти увеличават метаболитно активната маса и се получава малък ефект на снежната топка.
Наистина трябва да спреш тези бонбони и захарни газирани.
А пък ако толкова искаш да пиеш протеин, (тук го има и психологическия момент че правиш нещо яко), вземи си и пробвай, няма да ти навреди. Една кутия е 60-70 лв
29.08.16
11:27
Радвам се, че отново сте ми писали. Мислех, че ще ме забравили.
Общо взето сте прави за нещата, които казвате и мога да се съглася с вас със съвсем леки забележки.
Ето и какво е развитието при мен:
Понеже се бях навил за протеин и исках да видя що за чудо е това преди няколко дни отидох в кварталния магазин за добавки, казах на човека, че искам протеин и той ми връчи един огромен пластмасов буркан, който бил на промоция. Не гледах много и го взех. Още същата вечер го опитах леко и много ми хареса - като го разбия с вода на вкус е като някакво шоколадово мляко. Имам чувството, че мога да го пия денонощно ако трябва - толкова е приятно на вкус.
От тогава пих няколко дни от него. В дните, които тренирах взимах една доза сутрин след тренировка, една на обяд и една вечер. В дните без тренировки една доза сутрин и една на обяд. Дозата съдържа 20 грама протеин и 130 калории.
Останалия протеин се опитвам да си го набавям от храната. Правя си едни сандвичи с пълно зърнест хляб кашкавал и някакво месо, които ги смятах, че и те с 20 грама протеин, но 330 калории всеки.
Гледам да ям през 2-3 часа и хем да докарам протеина до към 100 грама на ден хем и калориите да са в диапазона 1500 - 2000.
Относно самото взимане на протеин - не знам дали е по-вредно от нормалната храна, но е адски удобно. За 2-3 минути си го приготвям и за още толкова го изпивам. Също така както казах по-горе е много приятно на вкус и ми е кеф като го пия. Ако седна да ям пилешка пържола, особено ако е сухо филе, ще се мъча с нея бая време докато я изям. Идеята с яйцата ми харесва - варени яйца бих ял сравнително лесно.
Като цяло ми харесва протеинът на прах, че мога да го приемам много бързо, без да си губя времето да си приготвям друга храна. Мога и много лесно да си го взема с мен, когато пътувам и не съм си в къщи.
Навил съм се да се запиша и на фитнес с персонален треньор. Ходих вчера до два фитнеса да видя как стоят нещата. Единият беше много лачен, но беше бая скъп и за персонален треньор се плащаше много. Другият не чак толкова лъскав, но и за фитнеса и за треньора цената е 3-пъти по-евтина от първия.
В първия ми хареса, че има голяма съблекалня и душове, но душовете ми се видяха малко като в затворите по филмите - не знам може и да е нормална обстановката, но никога не съм бил на такова място преди и останах леко учуден.
Добре се движиш. Запиши се на по- евтиния фитнес, от личен опит знам че парите често ме отказват от нещо, което иначе знам че искам. Все пак си е постоянен разход - не е като веднъж да стиснеш зъби и да ги дадеш парите и да забравиш. Общите душове са нормално нещо, най- многото лично пространство в душовете на фитнес зала, което съм виждал е матово стъкло, оформящо нещо като кабинки, но врата пак няма. В Пловдив поне са по десетина лева на час инструкторите. Струва си някой да ти покаже техника на упражненията. Ако нямаш приятел, който да ги разбира и да му се занимава, треньор е ОК.
29.08.16
12:23
Значи не съм се объркал за душовете, ами си е така както си го мислех. Не, че съм чак толкова срамежлив, но ми се струва тъпо да си гледаме кренвиршите 5 човека примерно.
И тук във втория фитнес с предплата за 10 часа излиза по 10 лв. на час инструкторът. Според мен цената е прилична стига човекът, на който попадна наистина да се опита да ми помогне, а не да ме претупа.
:) Еми ще се постараеш да си гледаш твоята “работа”. Или ако не тренираш преди работа, спокойно душа вкъщи може.
Относно инструктора, трябва да прецениш за себе си какво искаш. Имам приятели, които искат инструктора им да им казва какво да правят - днес ще правиш едисикакво, по толкова тежести, по толкова повторения, тези и тези упражнения. Те не искат да мислят. Искат да си плащат и само да изпълняват точни инструкции във фитнеса. Ако и ти си така, това е ОК, но не е евтино (една нормална тренировка във фитнеса е 2-3 лева, а инструктор добавен към това е 500% отгоре, не е малко, пак ще стигнеш до момента “абе ай да не ходя днес на фитнес, че нещо много ми станаха парите”.
Но ако ти поставиш нещата на друга плоскост - че искаш определен брой тренировки с инструктор, като искаш да те научи кое упражнение за какво се прави и с каква техника, тогава след известен период да си почнеш сам да си тренираш.
29.08.16
16:48
Искам инструктор понеже нямам никакъв опит. Искам и да не мисля много много поне в началото. Както каза очаквам инструкторът да стои до мен и да каже - на този уред с такава тежест правиш еди колко си повторения. После на другия с еди какви си тежест еди колко си повторения и т.н. Отделно искам да ме гледа какво правя и да ме коригира, ако не изпълнявам движенията правилно. Доколкото съм чел е много важно упражненията да се изпълняват правилно. Пък живот и здраве като видя как стават нещата и се науча да ги правя правилно може би и без инструктор ще мина.
За цената си прав, че си е някаква финансова тежест, но във фитнеса, който си харесах инструкторът ще ми излиза 10 лв. на час. Предполагам, че по 1 час на ден ще ми стига. Всеки има различни финансови възможности и за някого наистина тези 10 лв. са доста пари и са безсмислени, но в моя случай няма да са ми кой знае каква тежест. По-скоро съм готов да дам каквото е нужно само и само да има резултат.
За душовете е ясна работата - ще се къпя вкъщи :)
Искам и друго нещо да попитам - мога ли да тренирам 6 дена в седмицата и един да почивам, за най-добри резултати или е много това?