Нужда от квалифициран хранителен и тренировъчен режим

31.08.16
01:02

Здравейте на всички. Използвам за първи път този сайт и не съм запознат добре, извинете ме предварително. Казвам се Асен , на 16 години съм от София, България, но от 3 месеца живея в Дерби, Англия. Висок съм 177 см. и тежа 79 кг. Ходех на фитнес преди около 6/7 месеца за 3/4 месеца, но не беше правилно, защото не спазвах и не знаех  правилен тренировъчен режим, а хранителния сам си го създадох и той беше да не ям сладки неща много,пържено, бял хляб и да не пия безалкохолно, общо взето работи за които всеки ще се досети. Много искам да си оформя тялото, не искам да имам тези тлъстини около корема,гърдите и краката най-вече. Моля някой да ми помогне, защото вече почвам да имам комплекси. Не знам какво да правя да свалям килограми или да ги оформям без да ги губя.  Уча 3 дни в седмицата но мога да отделя и 7 дни, не искам да седя вкъщи и да дебелея още. И бих искал да ми обясните по-просто нещата който ще ми кажете,защото не съм запознат особено добре...благодаря.

И така моля някой да ми помогне с правилен хранителен и тренировъчен режим ще му бъде вечно благодарен.

Казах го вече, но ще повтора:
На 16 години
177 сантиметра
79 килограма
*Ето и 2 снимки*

Темата беше редактирана от Асен Илиев на 31.08.16 01:48.

Здравей и добре дошъл!

Можеш да си направиш дневник тук, ако идеята ти допада. :)
Опиши как точно се храниш сега (вид храни и приблизителни количества), както и как тренираш.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 31.08.16 09:12.

Честно казано не знам какво означава да си направа дневник тук (ако може някой да ми обясни какво представлява и за какво служи). :)
Ами от къде да започна ... ям си всичко, не съм човек който е претенциозен относно храна само две неща не мога да ям- луканка и пъпеш.
Пица,пържено,хляб (и бял и черен-по 3 филий),сладки неща (нутела и много други),пия безалкохолно, манджите който приготвя майка ми разбира се :D гледам да се храня по 3 пъти на ден-не повече, по някога се храня и по 2 пъти на ден. Мисля че добихте представа. :) Не тренирам нищо за това искам да вляза в хранителен режим и да почна напълно сериозен тренировъчен режим в фитнес залата.

Мнението беше редактирано от Асен Илиев на 31.08.16 13:32.

31.08.16
13:48

Какъв тип хранителен и тренировъчен режим искаш и си склонен да спазваш? Ако е такъв разписан - “Понеделник - от едисикакво ще ядеш по едисиколко в едисиколко часа” и “в едисикой ден ще правиш следните упражнения по толкова и толкова минути”, аз самия не се наемам да ти препоръчам режим.

Ако искаш да промениш начина си на живот и да научиш повече за храните и сам да си избираш/контролираш храната, както и да тренираш за здраве и да отслабнеш в дългосрочен план, мисля че мога да ти споделя опит и да ти дам доста насоки.

Мнението беше редактирано от Димо на 31.08.16 13:49.

Искам да спазвам такъв хранителен режим в който не присъстват толкова много вредни храни,няма значение колко ще бъде тежък аз имам голяма воля да променя тялото си дори и да е по този начин по който казваш ти ( в даден ден/час/ден да правя/ям това) няма значение само и само да спазвам до толкова до колкото да не дебелея още. Бих искал да чуя всякакви съвети относно хранителен и тренировъчен режим за тялото ми. :)

31.08.16
14:15

Свали си едно приложение за телефона - MyFitnessPal calorie counter, инсталирай си го и си попълни данните. Ще ти пратя на лично съобщение скайпа ми, там ще ти отговарям на въпросите че не ми се пишат тук дълги обяснения.

Закрит Акаунт

31.08.16
14:22

177 см. и 79 кг., така ли (ndolars) На снимките изглежда, че си доста по-тежък. Не е само омазняването около корема, като цяло изглеждаш доста по-едър. Казвам го не за друго, а защото уж идеалната пропорция /не разбира се тази на занимаващите се с фитнес/ е ръстът минус сто, т.е. идеалното “манекенско” тегло ти е 77 кг. Ти си с две отгоре, което е нищо. Но понякога и снимките лъжат за реалният изглед.
Що се касае най-общо до храненето, за начало ограничаваш тестените храни, сладките неща ги махаш тотално, газираните също тотално,  пържено избягваш по възможност, както късното хранене и преяждането. Щом ще започваш с фитнеса, увеличаваш белтъчините, за сметка на другото, което си ял до сега и гледаш на всяко хранене ако може да има и салатка-зелена по възможност. Въглехидратите ще си ги набавяш от картофи, ориз и т.н. Примерно хапваш на обяд някаква пържолка, кюфтенца на скара + салата от маруля да кажем. В никакъв случай не гладуваш, хапвай си, но не до преяждане, като се храниш поне 3-4 пъти на ден.
Вече за по-детайлни неща, калорийни баланси и т.н., е друга тема, а и ти си млад човек, не ти трябва чак такова задълбочаване. Спорт, правилно хранене и това е.

Явно наистина снимките лъжат,защото преди 2 дни имах апоймент / час за назначаване на личен лекар/  отидох там и ми мереха килограмите и колко съм висок и друго, там ми казаха че съм 79 кг и 177 см висок :)
И под белтъчини каква храна  имаш предвид... както казах не съм запознат много добре  какво в коя храна има.

Мнението беше редактирано от Асен Илиев на 31.08.16 14:46.

Закрит Акаунт

31.08.16
14:52

казано от Асен Илиев на 31.08.16, 14:40:

Явно наистина снимките лъжат,защото преди 2 дни имах апоймент / час за назначаване на личен лекар/  отидох там и ми мереха килограмите и колко съм висок и друго, там ми казаха че съм 79 кг и 177 см висок :)
И под белтъчини каква храна  имаш предвид... както казах не съм запознат много добре  какво в коя храна има.

Основно протеина се съдържа в месото, като се стараеш да избягваш свинското, до колкото можеш, но си млад, и да ядеш, няма проблем. Пилешко, пуешко, риба поне един път седмично, гледай до колкото може да са на фурна или скара, а не пържени. Мляко, яйца, извара също така. Аз лично избягвам да прекалявам с яйцата и основно жълтъците, но при мен е друго вече-на годинки съм си.
Но ако тренираш яж повече белтъчини, защото ако и едновременно отслабваш, освен мазнините, ще сваляш и от мускулите.
Най-общо това мога да ти кажа, а за по-задълбочени съвети, тук има доста хора, които ще се справят неизменно по-добре!

Добре, благодаря! :)

Carbohydrate

31.08.16
19:14

казано от Асен Илиев на 31.08.16, 01:02:

Здравейте на всички. Използвам за първи път този сайт и не съм запознат добре, извинете ме предварително. Казвам се Асен , на 16 години съм от София, България, но от 3 месеца живея в Дерби, Англия. Висок съм 177 см. и тежа 79 кг. Ходех на фитнес преди около 6/7 месеца за 3/4 месеца, но не беше правилно, защото не спазвах и не знаех  правилен тренировъчен режим, а хранителния сам си го създадох и той беше да не ям сладки неща много,пържено, бял хляб и да не пия безалкохолно, общо взето работи за които всеки ще се досети. Много искам да си оформя тялото, не искам да имам тези тлъстини около корема,гърдите и краката най-вече. Моля някой да ми помогне, защото вече почвам да имам комплекси. Не знам какво да правя да свалям килограми или да ги оформям без да ги губя.  Уча 3 дни в седмицата но мога да отделя и 7 дни, не искам да седя вкъщи и да дебелея още. И бих искал да ми обясните по-просто нещата който ще ми кажете,защото не съм запознат особено добре...благодаря.

И така моля някой да ми помогне с правилен хранителен и тренировъчен режим ще му бъде вечно благодарен.

Казах го вече, но ще повтора:
На 16 години
177 сантиметра
79 килограма
*Ето и 2 снимки*

Ще отслабнеш, ако не се зацикляш върху теглото и визията си!!! Предлагам ти да се съсредоточиш върху здравословен хранителен режим:
1. Нормализирай си обмяната на веществата и стомашната микрофлора. За това, трябва провяна в ежедневието ти, относно храненето:
Сутрин - след ставане чаша топла вода,

ЗАКУСКА -
Избираш едно от: 20 г бадеми; 20 г орехи; 20 г кедрови ядки
Трици овесени - 1-2 с.л.
Кисело млечен продукт с истинско съдържание на бактерии: кисело мляко, кефир, йогурт и т.н. 280 г
30 г овесени ядки

ДО ВЕЧЕРЯ САМО ЯБЪЛКИ - 3-4 броя зелени сочни кисели (при условие, че нямаш киселини) и 1 суп.л. трици, равномерно разпределени през времето.

ВЕЧЕРЯ- към 18:00
зеленчуци всякакви, без моркови и цвекло
като количество - неограничено))
Извара към тях 50 г, зехтин 1 с.л.

ПРЕДИ СЪН- два варени белтъка от кокоше яйце
.........
вода, колкото искаш, но не по малко от 1,2 л. Чай, кафе - колкото искаш.
———————————————————————
Изкарай така 10 дни!
Без силови тренировки. Само движение, ходене, каране на колело и др.

След това: на 11,12 ден за
ЗАКУСКА прибавяш към менюто: 50 г извара
В междинните хранения (с ябълките и триците) прибавяш по 25 г извара към две от тях - първите.
—————————————————————————————————————
Край на първия етап!

ВТОРИ ЕТАП
към до сегашния режим прибавяш и
ОБЯД - сега вече можеш да добавиш към салатите (разнообразни зеленчуци -)на обяд едно от: риба, месо (пилешки гърди, телешко, свинско (не мазно), пуешко - 150 г
ВЕЧЕРЯ- добавяш останалото количество от месото на обяд)) - 100 г към салатата от САМО зеленчуци.
.......................
Риба - 2 пъти в седмицата.

ВАЖНО - направи си дневник с измервания на: килограми-сутрин след тоалетна, измервания на талията, бедрата, ръцете и т.н. И си прави снимки винаги в една и съща поза: фронтално и странично!

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 31.08.16 19:19.

Благодаря ви много на всички,много съм ви благодарен :)

казано от Асен Илиев на 31.08.16, 13:30:

Честно казано не знам какво означава да си направа дневник тук (ако може някой да ми обясни какво представлява и за какво служи). :)

В предишното си мнение бях посочила линк, за да видиш къде са дневниците и какво представляват те. :)
Накратко: това е място, където описваш ежедневно или периодично тренировки и хранене, за да си следиш прогреса, да научаваш нови неща за себе си (а и не само) и т.н. Като описваш подробно всичко, човек добива по-добра представа и може да ти даде по-адекватни съвети, които вече ти сам да прецениш дали да приложиш.
1. Отиваш в раздела с мъжки дневници - http://www.bb-team.org/forums/viewforum/40
2. Разглеждаш чуждите и преценяваш дали ти допада идеята
3. Горе вдясно има “нова тема” - цъкваш, слагаш заглавието на своя дневник, в полето за текст описваш накратко себе си, целите си, начин на хранене и тренировки; натискаш “обнови” и дневникът ти е готов.

казано от Асен Илиев на 31.08.16, 01:02:

, а хранителния сам си го създадох и той беше да не ям сладки неща много,пържено, бял хляб и да не пия безалкохолно, общо взето работи за които всеки ще се досети.

казано от Асен Илиев на 31.08.16, 13:30:

Ами от къде да започна ... ям си всичко, не съм човек който е претенциозен относно храна само две неща не мога да ям- луканка и пъпеш.
Пица,пържено,хляб (и бял и черен-по 3 филий),сладки неща (нутела и много други),пия безалкохолно, манджите който приготвя майка ми разбира се :D гледам да се храня по 3 пъти на ден-не повече, по някога се храня и по 2 пъти на ден.

Сам виждаш какво противоречие има, нали?
Първо казваш, че си създал хранителен режим, в който сладките неща, пърженото, безалкохолното и т.н. са изключени, а после, след като те попитах как точно се храниш, споделяш, че ядеш именно тези храни.
Кое е истината?

Да предположим, че второто е вярно (храненето ти изобилства от пица, пържено, хляб, сладко - шоколад, безалкохолно). Тогава имаш нужда от следните неща:
- достатъчно движение (опиши досегашния си спортен опит, за да се знае какво е стартовото начало; ако създадеш свой дневник, опиши там)
- работа върху качеството на храните, които ядеш - намаляване/ограничаване на едни продукти и добавяне на други

На 16 години нямаш нужда да измерваш 25 грама от това, 15 грама от онова, 113.5 грама от трето.
Просто ти трябват нови навици, търпение и постоянство.

Намаляваш пиците, белия хляб, нутелата, газираното.
Добавяш храни като: всякакъв вид месо и риба, млечни продукти, яйца, пълнозърнести изделия, варива, зеленчуци, полезни мазнини (краве масло, зехтин и т.н.) /виж тази статия за повече идеи при избора на храни, както и примерно определяне на порциите/

Казваш, че сега се храниш по 2-3 пъти на ден. ОК - продължи да се храниш така, но просто промени избора си на продукти, които да включиш в тези хранения.
На първо време тази стъпка ти е достатъчна и ще усетиш промяна от нея.

04.09.16
01:08

Много съвети и всичките са верни, аз само ще допълня сподели това вкъщи нека роднините ти да го знаят и да ти съдействат с хранителния режим и с продуктите които купуват, средата е много важна.
Увеличи значително спорта и движението.
Важното е да си търпелив  и да не се отчайваш

15.09.16
03:05

Ще ползвам тази тема, че ми се струва сходна.
Не знам как точно да изготвя хранителният режим. Някой ако помогне с идеи ще съм благодарен
Имам горе долу идея, но не искам да бъркам.
Накратко. Ходя 4-5 пъти седмично на фитнес (от скоро). Инструктура ми препоръча да се храня с около 1900-2000 калории дневно , като ги е разделил на
234гр/936 ккл - въглехидрати
138гр- 552 ккл протеин
46гр-414ккл мазнини
около 5 литра вода.
На 44г. съм (около 13 съм играл футбол) - 185 висок,
При последното мерене  преди дни бях 114 кг, 31,4% мазнини. Имам и други данни , но са някакви съкращения на английски мерки и не ги знам. Който е запознат ще ги напиша.
Понеже работя до късно и ставам късно не знам как и по кое време да се храня.
Ставам около 11:30-12:00 , към 1:30 отивам в залата(около час и малко и след това в къщи , душ и от 16: 00 съм на работа.
Ако има някой желаещ да помогне ще съм благодарен.
Успех на всички засега от мен.
Ще проверявам всеки ден, ако нещо не съм написал и попита някой веднага ще отговоря

15.09.16
08:00

Здрасти,

Поздравления за решението да започнеш.

Калориите са най- важни, кога ги ядеш е въпрос на лично предпочитание, организация и навици. Ако си от тези, които не могат да пропускат хранения, трябва да си ги разделиш на 3 или колкото предпочиташ, ако не - можеш и на едно хранене - обикновено след тренировка - да ги ядеш без проблем. А ако си като мен, който като се прибере вкъщи и сяда на маса, може и на две хранения да ги разделиш - едно след тренировката, другото когато се прибереш от работа.

От какви храни да си набавяш калориите имаш ли нужда от съвети?

15.09.16
14:33

Привет :)
Да, нужни са ми храните , които да ям.
Смятам храненията да са ми 1 преди тренировка около 12:00
следващо след нея около 3:30
към 18:30 нещо плод или йогурт
и накрая към 21:30.
Харесвам всичко, без боб, но съм се спрял на няколко вида, нещо от сорта на:
Варени яйца, извара, риба тон (собствен сос), пил. филе скара/фурна, салати, понякога черен хляб, кис. мляко , зелен чай  ......... и ей такива.
Как обаче да ги разделя и правилни ли са тези храни?

И аз от скоро започнах и съм на същото положение каквото си ти. При мен най-лесно ми се напасна храната като започнах да си пиша всичко. Ако имаш смартфон с интернет е сравнително лесно. Ако нямаш....нямам идея...ще трябва много писане и смятане.

Ще ти дам моя съвет - първо ти трябва кухненска везна, за да си мериш точно това, което ядеш. След това си качваш на телефона приложението MyFitnessPal. Ако нямаш телефон може да използваш директно сайта www.myfitnesspal.com. Трябва ти регистрация, да си попълниш мерките (височина и килограми) и общо взето това е. След това в приложението има възможност да си настроиш пропорцията храна (протеини, въглехидрати и мазнини) и калориите според това което ти е препоръчал инструктора. Когато всичко е инсталирано и настроено започваш всеки ден да си записваш всичко, което ядеш. Малко е трудно в началото, но се свиква с времето. Така по всяко едно време може да погледнеш цифрите и да видиш дали се отклоняваш от тях или ги нацелваш. По този начин като пишеш всичко и гледаш да спазваш предписанията ще разбереш и какво може и какво не може да ядеш.

15.09.16
16:38

благодаря, вече го инсталирах. Мерси все пак.

:)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1