13.09.16
12:59
Здравейте! Нов съм в тези неща и искам да се консултирам с някой по- компетентен.
Ситуацията е следната. Сега съм на 26г, до 19годишна възраст съм се занимавал с футбол активно, след завършване на гимназия, реших,че няма да има много хляб за мен във футбола, започнах да играя само любителски и се насочих със студентство. Но с течение на времето все повече наблягах на “партита” и да разреждам любителското поритване.. стигнах до 1-2пъти седмично. С това съответно настъпи и напълняването и от 80кг за около година станах около 95кг.
След студентството, започнах работа по магазини, с което разредих все повече спортуването и килограмите нараснаха до 105…
Преди няколко месеца си намерих работа, която е по специалността (това няма значение), но е с нормално работно време. Реших, че сега е времето отново да “вляза в час” и започнах да тичам. Отначало започнах с малки разстояния - 2-3км, с течение на времето все повече увеличавам разстоянието и сега съм на 10км. Това често спортуване започна от около 2-3-4 месеца. Успоредно с тичането пиех и ел-карнитин, който ми помогна да смъкна малко по лесно някоя друго кило. В момента съм 95-96.
Както са казали хората, колкото повече постигаш, толкова повече и се зарибяваш. Реших, че трябва да си купя фитнес гривна, с която по лесно да си засичам дейностите, изгорени калории и т.н., но покрай статиите, попаднах на твоя сайт и от тогава насам кисна постоянно там и чета всевъзможни статии.
В момента съм на такъв етап, че прочетох преди няколко дни статията за калорийния баланс http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum . Изтеглих си на телефона приложение изчисляващо калории и т.н.
Та въпроса ми е следния: когато съм си задал моите данни( височина, тегло, желано тегло и т.н.) ми изчислява 2370 кал на ден. Задължително ли е да приемам толкова калории на ден или може и по- малко? Принципно желанието ми е да отслабна възможно най-ефективно, без да губя от мускулната си маса( понеже напоследък имам чувството, че смъквам най- много в краката и ръцете).
Ааа забравих да кажа за храненията. От 2 месеца за обяд изяждам по 1 кисело мляко с мюсли или понякога (злоупотребявам с баничка или кроасанче от лидл) а вечер.. каквото има сготвено с максимум 1,5 филия хляб.
Имам и още въпроси, но първо дайте съвет за това. :)
14.09.16
21:16
Ако караш само на тези две хранения с бягане по 10 км е нормално да отслабваш. Мускула трябва да се храни мюсли с мляко може на закуска а за обяд нещо пилешко, риба с ориз картофи или салата за вечеря нещо подобно. Идеята е да си приемаш протеин и въглехидрати но малко мазнини. Тук има интересни статия за хранене по прочети малко повече и си задай точни и ясни цели какво искаш да постигнеш за да може да изчислиш колко и какво трябва да хапваш...