28.09.16
22:25
Здравейте, от няколко седмици се къпя със студенена вода и вечер, дори сега като е по-хладно, излизам по тениска, а вкъщи си ходя по боксерки. Четох, че това помага за възстановяването след тренировка, увеличава тестостерона, стимулира изгарянето на мазнини, полезно е за кожата и косата, и освен това организмът се адаптира, и зимата когато наистина стане кочан, и температурите паднат под нулата, на мен няма да ми е толкова студено в сравнение с някой който се къпе с гореща вода, и постоянно ходи дебело облечен. Друг плюс е, че имунитетът ми ще се засили и ще се разболявам по-рядко. Вярно ли е това или се мъча напразно?
29.09.16
15:25
Едно е гарантирано - че се каляваш, и физически и психически. Друго ползено са контрастните душове, които можеш да правиш от време на време. Те спомагат за по-добро кръвообращение, за дамите е много полезно като антцелулитна терапия. Не се препоръчват за хора със слаби вени и капиляри. Завършвай винаги със студения душ
Нож с две остриета. Може да ти помогне с възстановяването, може и да го забави. До този извод стигнах чрез личен опит.
29.09.16
16:08
Нож с две остриета. Може да ти помогне с възстановяването, може и да го забави.
Кажи честно :)
* Обяснявам с мои думи и не ми се губи време да давам аргументи с научни доказателства и изследвания *
При студената вода (говорим за наистина студена вода, не просто хладка) се ограничава притока на кръв. Колкото по-малко кръв минава, толкова по-бавно се възстановяваш. Лятото като си правих студени вани / душове се чувствах добре, докато изведнъж пояса ми не успяваше да се възстанови. Попаднах на изследване (което ме мързи да го търся отново), което казва, че при студени вани и подобни терапии някой път може да се създаде илюзия за тялото, че се е възстановило (думата не беше точно илюзия, а някакъв термин, който не помня) и така да се забави възстановяването. Не помня всичко от изследването (беше и на английски), но като цяло няма много научни или по-скоро достоверни доказателства, че студените душове са полезни (от спортна гледна точка). Пасивните методи за възстановяване като цяло не работят или поне не работят така, както ние очакваме и не се вижда голямо подобрение.
ПС:
Мнението беше редактирано от Devastion на 29.09.16 17:39.
30.09.16
13:49
Това с ограничаването на притока на кръв ти ли го реши или го видя в изследването :D
Тоя като го гледам няма нужда нито от топла, нито от студена вода за да се възстановява :)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 30.09.16 13:50.
30.09.16
14:05
Лятото като си правих студени вани / душове се чувствах добре, докато изведнъж пояса ми не успяваше да се възстанови.
А случайно да правиш връзка между нощните смени на работа през лятото, за които пишеш в дневника, и лошото възстановяване ?!? За мен, лошия сън, е причина номер 1 за невъзстановяване във всички случаи. А ти нееднократно беше писал, че съня ти е бил разкъсан и половинчат.
Идеята на студения душ е именно да стимулира кръвообращението - да, може по време на самия душ да се свият съдовете и да намалее притока на кръв за 2-3 мин. ( не съм сигурен в това, каквото и да означава ), но ефекта идва след това.
Като цяло сега като не работя виждам доста подобрение в силата и възстановяването, дори и с по-лоша храна (за което нямам извинение). Ама като цяло не мисля, че студените (говорим за наистина студени, не просто хладки да ти вдигнат настроението) имат някаква голяма полза и изобщо влияние върху възстановяването (така както калориите и съня, дори и “некачествените” калории са много по-добре, отколкото никакви :D ). Забелязал съм обаче, че стречинга е много по-добър метод (стречвам по 5 минути редовно вкъщи, използвам и ластик със съпротивление) за възстановяване и като цяло да се чувстваме по-добре. Относно възстановяването ми - аз си бях свикнал с работата, а в този период с мускулната в пояса нямаше повече натоварване, просто мисля, че от студените бани се забави възстановяването. Може и да не е това причината, но вярвам, че е това.
Не мога да намеря това изследване, което бях чел, но намерих това, колкото и да е несериозно се споменава, че няма полза от студените душове. Като цяло един стречинг е по-добър вариант от студен душ според мен.
Мнението беше редактирано от Devastion на 30.09.16 23:52.
02.10.16
00:55
Възпаленията и хормоните не се влияят от разтягане, но се влияят пряко от външната температура.
Както ти казах - замаяваш се с невероятни глупости и тъпотии, само защото този, които ги е казал/снимал е някакъв ултраназобен реднек.
02.10.16
07:49
Полезно е да се обливаш със студена вода....не къпане, а обливане...не постепенно, а изведнъж........Тая година смятам да започна отново моржуването)))....оня ден бях с един приятел....поплувахме в морето.....водата прозрачна ама))....