Прием на L-карнитин при хипотиреоидизъм?

Здравейте!  Аз съм момиче на 17, от няколко дни започнах протеинова диета и ходя на фитнес и тъй като целя отслабване с приблизително 10 кг исках да попитам дали е удачно да приемам Л-карнитин, при положение че страдам от понижена функция на щитовдната жлеза (хипотиреоидизъм).

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 01.10.16 09:23.

Привет,

Термогенните фетбърнъри и вещества трябва да се избягват на всяка цена, тъй като оказват влияние върху и натоварват щитовидната жлеза. Това става и непряко чрез стимулирането на катехоламини (хормони, които се секретират при наличието на стрес).

От липотропните общо взето няма проблем, тъй като в тях по прицнип се съдържат вещества, които нямат влияние върху работата на щитовидната жлеза, но въпреки това е редно да се подходи с внимание.

Това изследване, както и няколко други, показват вероятна полза от приема на л-карнитин при хипертиреоидизъм.

Л-карнитинът не влияе пряко върху щитовидната жлеза или секрецията на тироидни хормони, а пречи да не навлезат в клетъчното ядро и по този начин намаляват тяхното действие, което може да е от полза при хипертиреоидизъм, но е вредно при хипо функция.

Има обаче някои твърдения, че л-карнитинът пречи на усвояването на медикаментите, които се пият при проблеми с щитовидната жлеза, затова имайте това предвид, ако приемате такива. На теория вероятно няма да е проблем, ако карнитинът се приеме няколко часа след приема на медикамента, но това е само мое мнение.

За останалите съставки, които най-често се включват в липотропните формули, нямам информация да влияят по някакъв начин както на щитовидната жлеза, така и на хормоните секретирани от нея.

Честно казано не се сещам за хранителна добавка, която да има пряко влияние и да стимулира секрецията на T3 или T4. За гугулстероните има такива твърдения, но доколкото имам информация, наличните научни изследвания опровергаха това.

Но консултацията с лекар е силно препоръчителна. Аз нямам медицинско образование и всичко написано по-горе считайте за лично мнение. Лично аз съветвам да избягвате продукти, подпомагащи отслабването. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 01.10.16 11:09.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1