09.10.16
20:37
Здравейте, пичове. Студент съм първа година - УНСС... мда както се досещате имам много свободно време. Реших да започна фитнес с цел “качване” на мускулна маса и оформяне на по-голямо тяло. Нуждая се от няколко съвета преди това от компетентни хора. За целта ще задавам въпроси към които искам на прост език да ми обясните кое как.
Преди това ; Тренирал съм 8 години активно плуване и баскетбол. Висок съм 194 см и съм 84кг. Нямам проблеми със здравто.
1. Колко пъти трябва да ям на ден?
2. Каква да е закуската, обяда и вечерята?
3. Какви да са междинните хранения и какво да ям преди и след тренировка?
4. Колко дни в седмицата да тренирам?
5. Имам възможност да си взема добавки, но какви да са те и как да ги пия?
Благодаря предварително!
10.10.16
16:39
Здравей!
Задаваш въпроси, които са многократно коментирани тук (форум + статии), а и отговорите на някои от тях зависят от твоето лично време и възможности.
Можеш да потърсиш с търсачката и да прочетеш наличното.
1. Няма строго определен брой. На теория можеш да постигаш целите си както с 1, така и с 2,3,4… Опитай с нещо средно - 3 пъти на ден, изкарай 2 седмици и се наблюдавай, след което при нужда променяй.
2. На основните хранения гледай да имаш източник на протеин (месо, риба, яйца, млечни), добави зеленчуци по избор; източниците на въглехидрати и мазнини, както и количествата на тези макронутриенти, разпредели на база предпочитанията си (дали искаш да имаш повече въглехидрати и по-малко мазнини или обратното, или пък горе-долу да са по равно).
3. Не е задължително да имаш междинни хранения, ако усещаш, че с тях се тъпчеш. Ако тренираш сутрин, можеш да го правиш на гладно, а след това да ядеш. Ако тренираш по друго време на деня, то те съветвам да си оставиш достатъчно време между храненето преди тренировка и самата тренировка.
4. Имаш ли някакъв опит с фитнес тренировките и ако да, какъв е той? Вероятно 3-4 пъти седмично с тренировки за цялото тяло ще са ти ок.
5. Можеш да минеш и без добавки. Оправи първо храната и тренировките и си дай малко време. :)