Изчезване на менструален цикъл

24.10.16
13:47

Здравейте!
От доста време ви чета и днес реших да си направя и аз регистрация. Виждам, че има много начетени хора тук и затова ще се радвам да видя какво мислите по въпроса. :)
През декември ще стана на 21, висока съм 177см. и в момента съм около 57-58 килограма.
Студентка съм трета година и до преди няколко месеца се хранех много нездравословно, основно със спагети, пици, дюнери, кроасани, пържени картофи, сандвичи. Това беше целогодишно, с изключение на 2-та месеца през годината в които бях вкъщи, тогава нещата бяха една идея по-добре. Начинът ми на живот беше кажи-речи заседнал, без да броя карането на колело от време на време и разходките до университета и обратно.
През юли тази година, след като свърши учебната година, предвид храната която поемах и слабата физическа активностс тежах около 63-64 килограма. Буквално се бях омазнила. Затова реших да се взема в ръце и да си оправя храненето, както и да включа тренировки. Започнах да тренирам по 4-5 пъти седмично, кардио съчетано със силови тренировки. Наблягах повече на мазнините и белтъчините в храната си, а въглехидратите ограничавах до 2 супени лъжици овесени ядки с кисело мляко сутрин. Плюс-минус някоя друга малина сложена вътре. Два месеца всичко вървеше по план, свалих си теглото до 60 кг. и се чувствах много добре.

После отново дойде време за университета, но аз исках да продължа с този си начин на живот. Не съм следвала определена диета, само си подбирах храната и наблягах на плодове (до 2 на ден), зеленчуци, риба, пилешко, телешко, яйца, ядки.
Закусвах по половин банан или ябълка заедно с 30гр. овесени ядки с кисело мляко. Обядът често го пропусках, а когато имах такъв се състоеше от около 180гр. печено пилешко/телешко месо, с едно варено яйце и зеленчук. Следобед изяждах към 20гр. ядки или шунка. За вечеря си правих голяма зелена салата, с пилешко/риба тон, варено яйце, маслини и също някакъв зеленчук.

При тренировките направих промяна - исках да стегна корема си, затова започнах да обръщам повече внимание на кардиото - бягах от 4 до 6 пъти седмично. Това в продължение на 6-7 седмици. Коремът ми че се стегна, стегна се, но менструацията ми спря. Вече втори месец не идва. Предполагам, че когато се прибера ще имам посещение при гинеколог, но и се опасявам, че там веднага ще ми се предпишат противозачатъчни, от които е доста вероятно да си върна килограмите. А и да кача още.

Това е общо взето. Много ще се радвам да прочета мненията ви относно храненето ми и начинът на живот също. Виждам в огледалото и на кантара, че килограмите изчезват, но това не идване на цикъла вече втори месец хич не е ОК.
Мерси предварително. :)

Темата беше редактирана от Petya на 24.10.16 15:23.

Carbohydrate

24.10.16
15:38

Информацията за храненето ти не е достатъчна, за да се каже дали е добре или не. Ако си ограничила рязко калориите си до под необходимия минимум, то е възможно това да се случи, с оглед на тренировките ти, за които пак не знаем какви са, като интензивност и продължителност..... Възможно е, но не е факт. Ако се окаже, че причината не е здравословна, просто си смени режима на хранене и трениране, към по-щадящи.....за да видиш, дали ще има промяна....

24.10.16
17:15

А проверявала ли си за най-прозаичната причина ? Тест за бременност ? 8-)

24.10.16
17:30

Силовите ми тренировки не са дълги, около 25 минути. Правя по 10 повтотения с гири от 3-4кг.

И не, няма как да съм бременна, но мерси за мнението. :Д

Мнението беше редактирано от Petya на 24.10.16 17:30.

Според мен, кардиото ти идва в повече. Не оставяш достатъчно време за възстановяване, сигурно не се храниш достатъчно за да срещнат дневните ти енергийни нужди съчетани с кардио. Според мен е да наблегнеш на силовите. И да качиш кг поне ще знаеш, че е мускул. Ако и следващия месец не ти дойде, отиди на гинеколог може да ти изпише нещо леко като дуфастон. Но определено ще те посъветва да понамалиш упражненията.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1