29.10.16
10:46
Здравейте! Комбинацията от хранителни добавки, която съм избрала е - Креатин, Глутамин, Л-Карнитин, Омега-3 и БЦАА. Въпроса ми е да променя ли някоя от добавките?
Мисля да започна с креатин монохидрат и след време да сменя с Кре-Алкалин или ААКГ.
Темата беше редактирана от Kristiana Stoyanova на 30.10.16 12:04.
ААКГ-то няма нищо общо с креатина, за да ги заменяш. Карай си на монохидрат, няма смисъл от кре-алкалин.
02.11.16
09:58
Привет,
Глутаминът е излишна добавка, ако целта е подобряване на възстановяването и покачването на мускулната маса. Преди 10-20 години, когато не е имало особено много научни данни за него, се е смятал за ефективна добавка и е бил широко препоръчван.
Честно казано тази репутация си му остава и до ден днешен и много от по-старите билдъри продължават да го препоръчват под път и над път, но към днешна дата научните данни сочат, че просто не си заслужава.
Л-карнитинът също смятам, че е излишен. Ако ще си в калориен дефицит и ще отслабваш (”чистиш”), моооже би би могло да има някаква полза, при определени условия (повече за това съвсем скоро в обновената версия на статията ни за л-карнитин), но в период на покачване на мускулната маса, където се предполага, че ще поддържаш поне минимален калориен излишък, няма място.
BCAA имат полза в много специфични ситуации и не са подходяща добавка за всички. Препоръчвам да избереш протеинова пудра пред тях. По-изгоден и практичен избор е.
Монохидратът си остава най-ефективната, доказано работеща и безопасна форма на креатина. Не го замествай с кре-алкалин. И както deqn91 отбеляза, AAKG няма нищо общо с него. За AAKG между другото важи същото като за BCAA - би имал полза в много специфични ситуации и не е добавка с висок приоритет.
Препоръчвам да прочетеш статията ни BB-Team отговаря: каква добавка да си купя за покачване на мускулна маса? :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 02.11.16 09:59.