Висока стойност на ензим креатин киназа

19.01.17
23:25

Здравейте!

Преди няколко дена почувствах задух и реших да си премеря кръвното, като разликата между горното и долното беше около 85. Горното кръвно ми е към 125-130, а долното варира от 42-60. Реших да отида на кардиолог, на кардиограмата излезе, че всичко ми е наред със сърцето. След това отидох да си направя кръвни изследвания и ми сложиха холтер за 24 часа. На резултатите от холтера излезе, че имам прескачания на сърцето, но те се случват доста рядко. От кръвните изследвания излезе, че ензимът креатин киназа ми излезе 5 пъти над нормата. Границата е 200, на мен ми беше 1000. Разрових се малко и разбрах, че този ензим показва, че мускулите са се натоварили и работят за възстановяването на креатина в тях. Лекарите казаха, че при високи стойности на този ензим започвали да умират клетки в тялото, което след време водело до инфаркт. Казаха ми, че съм се претоварил и да намаля тренировките и килограмите с които тренирам. Понякога тренирам през ден, а понякога тренирам 2 дена и 1 почивам и не мисля, че това е много. Видях една тема за този случай, но така и не се беше стигнало до конкретно решение за намаляване на стойностите на ензима.

Предполагам много от вас често ходят да си изследват кръвта, има ли хора със завишени стойности на този ензим? Нормални ли са такива стойности при трениращи? Как може да се намалят?

Не съм ползвал никакви препарати, единственото, което съм пил, е протеин.

Благодаря ви!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1