09.02.17
13:20
Здравейте,
Казвам се Катерина и съм на 25 години. От доста време си мечтая за плочки на корема,може би като много други жени :) От близо година ходя на фитнес 3/4 пъти седмично,както и на различни групови тренировки (Kangoo Jumps,Body Pump,Jumping Fitness etc.) Във фитнес главно правя кардио тренировки и коремни преси, като разчитам на това,че на груповите тренировки тренирам и другите мускулни групи (което може би е грешка). Наскоро спрях да ям тестени неща, сладко,спрях също така и газираното,всякакви сокове,общо взето гледам да пия само вода (по около 2 л на ден), чайове и кафета,като и двете ги пия без захар. Тъй като от повече от година не ям риба и месо,се опитвам да си набавям протеините по друг начин,ям мляко с мюсли,сирене и всякакви млечни храни,леща,боб,нахут,ориз,сурови ядки,както и семена като чиа. Гледам вечер да ям само салати с малко зехтин,като избягвам въглехидратите след 16/17 часа. Също така понякога пия и протеин на прах. За съжаление за момента няма никакъв резултат и вече започвам да се замислям,че правя нещо грешно или с тренировките или с храненето. След много изчетени форуми и статии и разговори с други хора,които се интересуват от това,установих,че нещо не е наред с хранителния ми режим. Част от хората ми казаха,че трябва да изключа алкохола поне за няколко месеца изцяло ( което означава без дори 1 бира седмично да кажем или 1 чаша бяло вино) и че това е пречката да постигам резултати,други хора ми казват да спра млечните храни,тъй като в тях освен протеин,се съдържат и много мазнини,от които напълнявам,вместо да чистя мазнини,наслушах се на доста различни мнения и вече съм тотално объркана за това какво трябва и какво не трябва да ям,ако искам изобщо да постигна някакъв резултат,тъй като доколкото разбирам хранителният режим в случая за целта,която съм си поставила е по-важен дори и от тренировките. Искам да попитам някой може ли да ми препоръча хранителен режим, с който мога да изчистя мазнините в областта на корема,да ми каже дали съм на прав път и горе-долу в какви часове и какво мога да си позволявам да ям и пия съответно. Ще съм много благодарна,ако някой ми даде съвет,защото очевидно нещо,което правя е грешно :)
Здравей,
А калориите броиш ли си? Защото освен от добри източници, храната трябва да е и в калориен дефицит за да сваляш.
1 бира седмично не може да ти обърка тотално сметките. И млечните основно се избягват когато искаш да кътваш заради многото въглехидрати, които имат, не заради мазното. Добре е че тренираш корема, но плочките ще се видят едва след като свалиш под определен процент подкожна мазнина.
09.02.17
17:31
Ами не,честно казано не съм пробвала да си боря калориите. Колко е добре като калории да приемам дневно ? За протеина специално са ми казвали,че независимо какъв източник на протеин съм си избрала,трябва за моето тегло (54 кг) да приемам около 100/120 гр протеин. А имам и още един въпрос,след като не ям месо и риба,а вече доста пъти чувам,че трябва да избягвам и млечните храни,как да си набавям протеина и като цяло какво мога да ям,понеже то май не остават много източниците на протеин ? :)
09.02.17
21:18
От близо година ходя на фитнес 3/4 пъти седмично,както и на различни групови тренировки (Kangoo Jumps,Body Pump,Jumping Fitness etc.) Във фитнес главно правя кардио тренировки и коремни преси, като разчитам на това,че на груповите тренировки тренирам и другите мускулни групи (което може би е грешка).
Според мен е по-добре във фитнеса да започнеш по-силови тренировки (тежести, ластици, собствено тегло), вместо да правиш кардио в залата, защото доста от изброените групови са с такава насоченост (въпреки че вероятно зависи и от самите инструктори; идея си нямам какво е jumping fitness, но пак ми звучи като аеробна дейност).
Тъй като от повече от година не ям риба и месо,се опитвам да си набавям протеините по друг начин,ям мляко с мюсли,сирене и всякакви млечни храни,леща,боб,нахут,ориз,сурови ядки,както и семена като чиа. Гледам вечер да ям само салати с малко зехтин,като избягвам въглехидратите след 16/17 часа. Също така понякога пия и протеин на прах.
Сложи и на вечеря източник на протеин, какъвто предпочиташ.
За съжаление за момента няма никакъв резултат и вече започвам да се замислям,че правя нещо грешно или с тренировките или с храненето. След много изчетени форуми и статии и разговори с други хора,които се интересуват от това,установих,че нещо не е наред с хранителния ми режим. Част от хората ми казаха,че трябва да изключа алкохола поне за няколко месеца изцяло ( което означава без дори 1 бира седмично да кажем или 1 чаша бяло вино) и че това е пречката да постигам резултати,други хора ми казват да спра млечните храни,тъй като в тях освен протеин,се съдържат и много мазнини,от които напълнявам,вместо да чистя мазнини,наслушах се на доста различни мнения и вече съм тотално объркана за това какво трябва и какво не трябва да ям,ако искам изобщо да постигна някакъв резултат,тъй като доколкото разбирам хранителният режим в случая за целта,която съм си поставила е по-важен дори и от тренировките.
Ако искаш да сваляш тегло, трябва уравнението да е такова: усвоени калории да са по-малко от изразходваните.
Дори и да си изключила “кофти” храните от менюто си и да ядеш “здравословни”, то пак можеш да качваш тегло, ако ядеш повече от нужното, нищо, че е уж с “правилните” храни. Има статии по темата, поразрови се тук.
Какво количество алкохол пиеш дневно/седмично?
Полезните мазнини в менюто не бива да се изключват напълно и малко са те объркали, че приетите мазнини с храната директно спомагат за напълняването ти. Дори и никакви мазнини да не приемаш, пак можеш да напълняваш.
Искам да попитам някой може ли да ми препоръча хранителен режим, с който мога да изчистя мазнините в областта на корема,да ми каже дали съм на прав път и горе-долу в какви часове и какво мога да си позволявам да ям и пия съответно.
Когато тръгнеш да сваляш тегло, ще сваляш навсякъде. Няма общовалидни часове за хранене - яж, когато си гладна. Някои хора са окей с 1 хранене дневно, други с 3, трети - с повече.
10.02.17
08:48
Благодаря за подробния отговор. Относно въпроса за алкохола-през седмицата не пия алкохол,но през уикендите,ако изляза някъде пия твърд алкохол и под твърд алкохол имам предвид главно ром и уиски,понякога коктейли. Трябва ли изцяло да ги изключа ?
Най- лесно може да почнеш да си броиш калориите с едно безплатно приложение за телефона - MyFitnessPal calorie counter. или направо на www.myfitnesspal.com Там като си въведеш данните - години, ръст, тегло и какво искаш да правиш - да сваляш тегло, да поддържаш или да качваш и по колко за седмица и той ще ти даде препоръка за калориите на ден.
Дали да спираш алкохола зависи колко уискита пиеш и по колко калории приемаш иначе. 1 уиски е 200 Ккал. 3 уискита с кока-коли са ти горе - долу калориите, които трябва да приемаш за цял ден. Отделно алкохола има и други кофти ефекти. Черния дроб го предпочита за енергия пред всичко друго и си забавяш метаболизма. Отделно, под алкохолно опиянение волята ти отслабва и често правиш лоши избори, и в частност с храната ;) А и ако на другия ден си махмурлия първо ти се яде силна храна да си сложиш в ред стомаха и главата, а също и не ти се тренира много- много.
Мнението беше редактирано от Димо на 10.02.17 10:14.