Идеи за справянето с болки вследствие на дълго седене

11.02.17
16:53

Забелязах, че има разнообразни теми из форума, отнасящи се до херниите. Аз си имам херния, но тя не ми пречи да тренирам тежко и никога не ме е ограничавала в ежедневието ми. Мога да извършвам пълния набор от движения, завъртания, екстензии и флексии без проблем. Клякам и правя тяга без грам дискомфорт. Единственият проблем е когато се заседя седнал, учейки. Понеже съм студент и ми се налага да седя седнал доста време през деня. Първите 30 минтуи до час няма проблем, но след това започва ужасът. Болката в кръста на моменти е толкова непоносима, че не мога да се съсредоточа и да уча качествено. Та въпорсът ми е, ако някой е поставен пред същия проблем, как се справя или какви методи използва, за да може да си върши работата невъзпрепятставано. Днес се сдобих с книгата на Пийт Егоскю “Без болка” и започнах програмата му за справяне с лумбарните болки. Ще я продължа и ще видя след 2 седмици на какво положение съм, но не бих отказал други съвети. Пак казвам, в ежедневието не съм възпрепятстван по никакви начини, седенето седнал ми е единствения проблем и започне ли ме, колкото и да разтягам и масажирам, седна ли,болката започва пак.

Темата беше редактирана от Dimo Panchev на 11.02.17 16:54.

Carbohydrate

11.02.17
17:21

Седенето и четенето са проблеми не само на 21 век).....за това, хората измислиха часовете.....след 45 минути седене трябва 10 минутно раздвижване и 5 минути гледане в далечината през прозореца ;)
Има и комплекс за разтягане, но ти вече четеш сигурно подобно нещо.
Кръвта трябва да циркулира нормално по тялото. Виж, как ти е стойката, като седиш. Аз, като съм в къщи, стойката ми е - полуседене...т.е. слагам краката на масата, а клавиатурата ми е безжична...така кръста ми не се натоварва почти ;)

Няма ли как да ставаш по-често от стола?
Важно е и как седиш, но колкото и да се стараеш, да си седнал с часове си е кофти.

Виж това видео - мисля, че ще ти е полезно. :)

Dizzy

12.02.17
21:45

Избягвай да правиш неща, от които те боли. Например, учи леко полегнал. Не е много добре за очите, но ще можеш да четеш без прекъсване повече време. Ако толкова много държиш да седиш, вариант е да си сложиш лост на вратата и да висиш на него от време на време.

ПП. Ако правя нещата от клипа, гаранция, че ще ме боли повече и ненужно кръста. Това е раздвижване на здрави хора без проблеми. Даже едното движение ми го причини невролога като искаше да провери колко съм зле (това с кръстосването на краката).

В такъв случай се извинявам, че съм дала препратка, която в дадената ситуация може да навреди.

Останах с впечатления, че Димо няма проблеми при нито едно движение. :)

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 12.02.17 22:14.

13.02.17
22:43

Dimo Panchev, имам същия проблем, както и много други. Прочети за anti-flexion, anti-lateral, anti-rotation и как се тренират. Като добавиш сила в ядрото (core)  мускулите ще отнемат от напрежението в/у диска. Ставането начесто ми помогна доста. Ако имаш възможност на 20 мин.  пет мин. се разходи, стречинг на бедрата. Всичко друго различно от седнала и легнала позиция. Сутрин докато не се раздвижа поне 30 мин. положението е зле след 7 часа в едно положение. 
За наше голямо съжаление, подобни проблеми няма как да изчезнат веднъж за винаги, така че се настрои подходящо психически. Ако си боец по душа, ще се бориш. Ако искаш ми пиши на ЛС да обменим идеи.

Мнението беше редактирано от GoldHands на 13.02.17 22:45.

16.02.17
17:45

казано от Dizzy на 12.02.17, 21:45:

Даже едното движение ми го причини невролога като искаше да провери колко съм зле (това с кръстосването на краката).

Което показва проблем с квадратния поясен мускул ;)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1