16.02.17
15:10
Здравейте, трябва да приемам 2200 калории с РБД. В описанието на диетата се казва, да извадим калориите получени от протеина и да разделим другите на 2 за да получим колко мазнини и въглехидрати трябва да приемем. Залагам си да приемам минимума протеин за килограмите си 2 грама или 170 грама за моите 85 кг. Това са 680 калории за деня(170х4) Дори при положение, че слагам две дози протеин(218 калории) няма такава храна която да ми даде още 122 грама протеин в останалите 462 калории. За да достигна 170 грама протеин с храна, надхвърлям значително пропоръките и процентите се променят.Пример: 400 грама тележки кюфтета и две дози протеин за деня са ми над 1000 калории, а протеина в тях е 130 грама. Трябва да набавя още поне 40 грама протеин което значи, че калориите ще станат 1500 което е почти двойно и не остава нищо за въглехидрати и мазнини. Къде бъркам?
Темата беше редактирана от The Barber на 16.02.17 15:15.
Ами в 400 г телешки кюфтета има и към 40 г мазнини, а не само протеини. Приемам, че каймата е с 10% мазнини. Същото се отнася за яйцата и другите видове месо, т.е. те също съдържат И мазнини. Остават ти, да кажем, 700 калории - това са 100 г въглехидрати и към 30 г мазнини, които да добавиш.
Поне доколкото аз разбрах казуса. :)
Мнението беше редактирано от Елена на 16.02.17 15:25.
Малко си се объркал, а и объркано си задал въпроса си.
Най- простата сметка: 740 грама пилешко филе = 170 гр протеин, 843 Ккал, като в тях има и малко мазнина. 2200-843= 1357 Ккал да си разпределиш за останалите въглехидрати и мазнини.
Пилешкото филе е само пример, можеш да постигнеш същото и с извара, суха риба... Дори и с по- мазни меса - телешките кюфтета които си дал за пример са над 1000 Ккал, но не са само и единствено протеин. Сигурно почти половината калории идват от мазнината в тях, т.е. вече си разпределил част от мазнините за деня.
Кроспост с Елена.
Мнението беше редактирано от Димо на 16.02.17 15:26.
Оф, т’ва е много сложно. Дет’ се вика до вчера го имах същия проблем.
Аз ползвам май фитнес пал и гледам да поддържам съотношението на макросите (за мен си гледам да съм 40% П; 35%М и 25% В). Самите калории - к’вото дойде.
Тия неща са препоръки, не мисля, че е възможно да е напълно изчислено до грам, прост защото почти няма храни, които да са само П, В или М.
Освен ако няма да ядеш само белтъци, зехтин и зеленаж.
16.02.17
15:34
Обърках се и то доста. Два дена се пуля над една екселска таблица, а жена ми вече иска развод:)) Опитвам се да си подредя мислите, дано не задам тъп въпрос. Таблицата ми показва, че 400 грама кюфтета са 756 калории, 84 протеин и 40 мазнини. 40 грама мазнини са 360 калории. Да разбирам ли, че тези мазнини в кюфтетата ми отварят прозорец от 360 калории които мога да добавя към тези 680?
Аз по- просто не мога да го обясня.
Сега да те питам - защо не ползваш MyFitnessPal ? Там можеш да си въвеждаш какво ядеш и да следиш съотношението на макросите много лесно. Ти само въвеждаш и програмата ще направи сметките за теб.
16.02.17
15:43
Тия неща са препоръки, не мисля, че е възможно да е напълно изчислено до грам, прост защото почти няма храни, които да са само П, В или М.
Освен ако няма да ядеш само белтъци, зехтин и зеленаж.
Завиждам ти. Аз съм педант и нещо като не ми се получава се обсебвам, като в повечето случаи намирам решение, но тежко на хората около мен през периода в който търся решението:)
Мнението беше редактирано от The Barber на 16.02.17 15:44.
И много лесно се донажда каквото липсва.
Аз 10-тина мин преди да почна да си готвя вечерята (защото само тя ми варира), си правя симулации с храните, които най-лесно ще допълнят липсващото за ден. Която сметка е най-близо до това, което искам, тя остава и я правя за вечеря.
Кат’ не ти сайдисва телешкото, смени източника на протеин, както ти каза Димо.
Пробвай пилешко, белтъци, извара, котидж....
Ако точно малкото мазнини те интересуват.
16.02.17
15:51
Здравейте, трябва да приемам 2200 калории с РБД. В описанието на диетата се казва, да извадим калориите получени от протеина и да разделим другите на 2 за да получим колко мазнини и въглехидрати трябва да приемем. Залагам си да приемам минимума протеин за килограмите си 2 грама или 170 грама за моите 85 кг. Това са 680 калории за деня(170х4) Дори при положение, че слагам две дози протеин(218 калории) няма такава храна която да ми даде още 122 грама протеин в останалите 462 калории. За да достигна 170 грама протеин с храна, надхвърлям значително пропоръките и процентите се променят.Пример: 400 грама тележки кюфтета и две дози протеин за деня са ми над 1000 калории, а протеина в тях е 130 грама. Трябва да набавя още поне 40 грама протеин което значи, че калориите ще станат 1500 което е почти двойно и не остава нищо за въглехидрати и мазнини. Къде бъркам?
400 гр. телешки кюфтета са ти 90гр протеин (за удобство закръглям) и 40гр мазнини >>> 360+360=720 калории
За РБД имаш :
170гр протеин = 680 калории
760 калории въглени = 190 грама въглехидрат
760 калории мазнини = приблизително 85гр мазнини
Иначе казано, като изядеш 400гр телешки кюфтета ти остават :
190гр въглехидрати
80гр протеин
45гр мазнини
Които да разпределиш на останалите хранения.
Ако изпиеш 2 дози протеин (48гр според сметките ти) и приемем, че той съдържа пренебрежимо малки количества въглехидрати/мазнини, то остават :
190гр въглехидрати
32гр протеин
45гр мазнини
Тоест можеш например да направиш следното - още около 150гр телешки кюфтета, след което ще останеш със :
190гр въглен
0гр протеин
30гр мазнини
и горните да ги разпределиш по-лесно. Мазнините могат да ти дойдат от зехтин в салатата+малко ядки например. Въглените са ясни ;)
. За да достигна 170 грама протеин с храна, надхвърлям значително пропоръките и процентите се променят.Пример: 400 грама тележки кюфтета и две дози протеин за деня са ми над 1000 калории, а протеина в тях е 130 грама. Трябва да набавя още поне 40 грама протеин което значи, че калориите ще станат 1500 което е почти двойно и не остава нищо за въглехидрати и мазнини. Къде бъркам?
Димо го е обяснил аз ще опитам пак с други думи:
Грешката в сметките идва от това, че отъждествяваш стойността калории с макронутриенти и приписваш калорийното съдържание на една храна само на един макронутриент.
Кюфтето не е равно на протеин, равно на калория.
130г протеинх 4ккал = 520ккал; останалите 480+ккал от тези 1000 идват от мазнините в кюфтето. т.е. приписваш си ги към мазнините (ако наистина държиш на сложния Ексел вариант)
Свали си Мyfitnesspal, oсобено ако си педант. По точен е от Ексел.
Едит: кроспост с Херцожето.
Мнението беше редактирано от BGDN. на 16.02.17 15:56.
16.02.17
16:09
400 гр. телешки кюфтета са ти 90гр протеин (за удобство закръглям) и 40гр мазнини >>> 360+360=720 калории
За РБД имаш :
760 калории мазнини = приблизително 85гр мазниниИначе казано, като изядеш 400гр телешки кюфтета ти остават :
190гр въглехидрати
80гр протеин
45гр мазниниКоито да разпределиш на останалите хранения.
Ако изпиеш 2 дози протеин (48гр според сметките ти) и приемем, че той съдържа пренебрежимо малки количества въглехидрати/мазнини, то остават :
190гр въглехидрати
32гр протеин
45гр мазниниТоест можеш например да направиш следното - още около 150гр телешки кюфтета, след което ще останеш със :
190гр въглен
0гр протеин
30гр мазнинии горните да ги разпределиш по-лесно. Мазнините могат да ти дойдат от зехтин в салатата+малко ядки например. Въглените са ясни ;)
Започва да ми се избистря :) Таблицата ми показва че 550 грама кюфтета ми дават 116 грама протеин и 1000 калории, но съдържат 55 грама мазнини което е почти 500 калории. Което значи, че мога да добавя друга храна за тези 500 калории в случая вече въглени. Понеже жена ми е боК на ексел ми направи сигнализации когато надвиша процентите цифрите стават червени. Два дни всичко беше червено :))))) Сега таблицата изглежда по добре :))))
16.02.17
16:13
.
Свали си Мyfitnesspal, oсобено ако си педант. По точен е от Ексел.
Едит: кроспост с Херцожето.
Платената версия ли използваш? Защото безплатната е доста орязана. Например не ми дава да променя количеството протеин. Изписва ми, че излизам от нормата.
За РБД имаш :
Започва да ми се избистря :) Таблицата ми показва че 550 грама кюфтета ми дават 116 грама протеин и 1000 калории, но съдържат 55 грама мазнини което е почти 500 калории. Което значи, че мога да добавя друга храна за тези 500 калории в случая вече въглени. Понеже жена ми е боК на ексел ми направи сигнализации когато надвиша процентите цифрите стават червени. Два дни всичко беше червено :))))) Сега таблицата изглежда по добре :))))
Това, което значи е, че вече си си набавил 500 ккал от мазнини и имаш да си набавия само още 260 - както ти намериш за добре.
Това няма отношение към въглехидратите - все още имаш 760ккал за набавяне.
Едит: Безплатната версия позволява промяна в процентните съотношения. Не гледай какво ти казва, нали си знаеш вече колко ти трябва. Ползвай го само за да броиш. Целиш се всеки ден в 170П/190В/85М и игнорираш съобщенията.
Мнението беше редактирано от BGDN. на 16.02.17 16:19.
16.02.17
16:30
За РБД имаш :
Започва да ми се избистря :) Таблицата ми показва че 550 грама кюфтета ми дават 116 грама протеин и 1000 калории, но съдържат 55 грама мазнини което е почти 500 калории. Което значи, че мога да добавя друга храна за тези 500 калории в случая вече въглени. Понеже жена ми е боК на ексел ми направи сигнализации когато надвиша процентите цифрите стават червени. Два дни всичко беше червено :))))) Сега таблицата изглежда по добре :))))Това, което значи е, че вече си си набавил 500 ккал от мазнини и имаш да си набавия само още 260 - както ти намериш за добре.
Това няма отношение към въглехидратите - все още имаш 760ккал за набавяне.Едит: Безплатната версия позволява промяна в процентните съотношения. Не гледай какво ти казва, нали си знаеш вече колко ти трябва. Ползвай го само за да броиш. Целиш се всеки ден в 170П/190В/85М и игнорираш съобщенията.
Да де то е същото, но аз малко сложно се изрсзявам:) аз бях зациклил там, че не мога да надвиша 680 калории с протеинова храна, като не очитах факта, че с нея си добавям и мазнини, което значи, че мога да приема повече от 400 грама кюфтета в конкретния случай. 550 грама кюфтета и две дози протеин ми дават цялото количество протеини и почти цялото количество мазнини в 1200 калории. Което означаеа, че ми остават 1000 калории за въглехидрати и остатъка от мазнините. Добавих кафяв ориз и малко бадеми и таблицата грейна :))))