Повишаване на енергичността - методи и програми?

21.02.17
16:37

Здравейте! Често се чувствам нетонизирана и изморена след тренировка. Може ли да ми препоръчате нещо, което Ви зарежда с енергия през деня и повреме на физическа активност?

Дай да тръгнем от там:
- ядеш ли достатъчно? (като качество и количество)
- почиваш ли достатъчно? (продължителност и качество на съня)
- тренираш ли адекватно? (достатъчно добре преценено усилие и честота)

Ако по тези параграфи има “трески за дялане” - започни от тях...
...пък после да търсим нещо за тонизиране.

P.S. Почти сигурен съм, че “бялата диета” те е довела до тези резултати.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.02.17 16:52.

21.02.17
16:56

Моят съвет към теб е да не прекаляваш с проклетото сладко и да избягваш пърженото.
1. За да стегнеш мускулатурата, като цяло, опитвай различни преси и редувай упражненията, когато отидеш на фитнес, не прави едно и също нещо постоянно.
2. За да имаш достатъчно енергия (преди, повреме и след тренировка) трябва да си набавяш необходимите вещества (витамини) за възстановяване на организма.

...забравих да добавя, че колегата преди мен спомена нещо много ценно - почивката/сънят има оргомно значение за това как ще се чувства тялото ти. Искам да кажа, че когато спиш през нощта, тренираните мускули се развиват и почиват.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.02.17 17:00.

21.02.17
17:14

Опитах малко диета, но не помага. Чувствам се доста отпаднала. Не съм се скапвала от тренировки, когато отида на фитнес. Дайте някакъв съвет за “енергизиране”, моля.
Иначе Георги Неделчев - благодаря, ще взема съветите ти под внимание.
А някакви по-специални диети и упражнения да ми препоръчате?

21.02.17
17:17

Елена Валентинова, ти нали препоръчваше плодово-зеленчуково-бялата диета, защото зеленчуците ти давали енергия? Чак и по дневниците препоръчваше тази диета.
Аз не знам точно какво ядеш, какво тренираш, колко спиш и колко вода пиеш, за да ти дам съвет. Общите насоки ти ги дадоха под една или друга форма.

Не съм сигурен, че има смисъл, но... нека си кажа - спри глада, балансирай си храната и поспивай повече. На стимуланти няма как да караш дълго.

Елена е права, де... докато не разберем какво всъщност правиш и ядеш ще си останем в зоната на общите приказки.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.02.17 17:23.

Yoga Man

21.02.17
17:23

Моят съвет е,
отиди на лекар направи си кръвни  изследвания,резултатите от тях ще покажат имаш ли някави липси и какво е моментното ти състояние.Без да е запознат някой от нас с начинът ти на живот до сега е несериозно да се дават съвети.Пусни си пълна кръвна картина да видим какво ще лъсне!

Мнението беше редактирано от Yoga Man на 21.02.17 17:29.

21.02.17
17:33

Ще цитирам един от водещите хербалисти в световен мащаб: “Когато в офиса ми дойде някой с изморен вид и каже че няма енергия, първото нещо, което правя преди да му задам въпроси, е да му дам астрагал”.
Това е изречението, което си спомням винаги, когато някой зададе и на мен подобен въпрос.
Разбира се, това не изключва горните мнения, да намерищ причината в начина си на живот и да я коригираш.

22.02.17
09:54

казано от Elena Valentinova на 21.02.17, 16:37:

Здравейте! Често се чувствам нетонизирана и изморена след тренировка. Може ли да ми препоръчате нещо, което Ви зарежда с енергия през деня и повреме на физическа активност?

По принцип кафето ще ти даде енергия преди тренировка, храната ти е най-важна обаче.

23.02.17
15:58

казано от Elena Valentinova на 21.02.17, 16:37:

Здравейте! Често се чувствам нетонизирана и изморена след тренировка. Може ли да ми препоръчате нещо, което Ви зарежда с енергия през деня и повреме на физическа активност?

Малко ще спекулирам, поради липса на информация, но най-честият проблем, свързан с флуктуацията на енергията е нивото на кръвната захар и неспособността да се балансира. Редуващите се високи и ниски нива на кръвна захар, оставят тялото и мозъка (което е много по-лошо) с непостоянен източник на енергия. Това принуждава мозъка да влезе в период на “пестене” и да намали разхода си за възпиятие (перцепции) към външната среда, което се тълкува като умора. Отделно от това, кръвта, носеща захарите, които са нужни за нормалните мозъчни функции е съсредоточена около мускулатура, която е натоварена. Това допълнително лишава мозъка от енергия. Това може да звучи неважно и дори пренебрежително за някаква част от колегите, но тялото използва между 20 и 30 процента от калориите за подхранване на мозъка. Ако има дори и малка промяна в тези проценти, настъпва голяма умора.

От една страна казвам, че това е нормално, но от друга, че има какво да се направи. Направи проучване за стабилизирането на кръвната захар. Канелата е известна с това. Повече фибри в диетата също биха помогнали. Колегите могат да помогнат също с други идеи за стабилизирането на кръвната захар.

Само за това се сещам сега. Надявам се да помогне!

Поздрави :)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1