02.03.17
21:01
Здравейте! Имам едно бързо питане.
Като цяло в ежедневието колкото и да ям или да не ям поддържам тегло около 52-53 килограма за 160см. Мисля, че имам абсолютно нормален метаболизъм, тялото ми добре се справя с лакомията ми, но никога не съм била особено слаба. Правя ли диета свалям много бързо, но не задържам, защото диетите ми са неразумни и кратки. От 2 седмици се опитвам да се храня здравословно и да спортувам с цел отслабване (4-5 килограма за самочувствие) и стягане. Тичам по около 30-60 минути според настроението 3 до 5 дни в седмицата, правя упражнения вкъщи.
Опитвам се да изяждам по около 800-900 калории на ден с колкото се може по-малко въглехидрати в границите на разумното според мен (около 60 грама) и без никаква бяла захар, шоколади, хляб, бисквити и тем подобни. Въглехидратите ми са картофи, ориз, трици, плодове, концентрирани сутрин и обед.
До момента всичко върви много добре, виждам резултати, не се лигавя на тема сладки. Имам обаче дни, когато ми понася много зле - уморена съм, всяка крачка ми е трудна (имам и мускулна треска), не мога да се концентрирам. Имам чувството, че се получи наслагване, защото в началото си бях много добре.
Какво ви е мнението по въпроса, къде бъркам? Какво трябва да увелича в менюто според вас, за да се чувствам по-добре и да продължа да свалям?
Питането май стана дълго (talk)
Благодаря и бъдете здрави!
02.03.17
21:14
казано от Галина Иванова на 02.03.17, 21:01:
Какво ви е мнението по въпроса, къде бъркам?
тук:
Опитвам се да изяждам по около 800-900 калории на ден
02.03.17
21:17
казано от Queen Cobra на 02.03.17, 21:14:
тук:
Да, съгласна съм, но при положение, че не съм особено активна, колко трябва да изяждам, за да свалям? А въглехидрати?
02.03.17
22:47
казано от Галина Иванова на 02.03.17, 21:17:
казано от Queen Cobra на 02.03.17, 21:14:
тук:
Да, съгласна съм, но при положение, че не съм особено активна, колко трябва да изяждам, за да свалям? А въглехидрати?
Има формули с които можеш да изчислиш , но те са само ориентировъчни. Има много хубава статия тук как дa си съставим хранителен режим. Там пише за калофийния баланс и режимите. Приемаш въглехидрати според режима който си избрала. По добре да имаш някакъв режим от колкото да използваш ” разумни дози” Когато си изчислиш калофийния баланс, правиш следното. Претегляш се и се измерваш сутрин след ставане и тоалетна. Приемаш количеството калории спроред изчисленията една седмица и отново се претегляш сутринта. Ако си качила, намаляш калориите, ако си свалила и това е целта ти продължаваш така, ако килограмите и мерките са същите значи си около твоя калориен баланс .
03.03.17
13:40
казано от Галина Иванова на 02.03.17, 21:17:
Ами ...активизирай се :)
За 50 кг човек е нормално да приема 1500 ккал за поддръжане, ако нищо не правиш. Дефицитът е добре да е 15, максимум 20% за по-дълъг период от време. Така че едни 200-300 ккал по-малко са ок.Макар да не виждам какво ще сваляш при това тегло.
Въглехидрати- идеално би било да са 40% от калориите, но защо не и повече. Зависи от апетита ти.
Аз примерно консумирам 3 гр. въглехидрат на кг тегло и всяко намаление под 2 гр. /кг въглен ми действа доста отслабващо.
04.03.17
12:43
Благодаря ви много за отговорите. Вдигнах калориите с около 200 и съответно и въглехидратите като пропорция. Увеличих и спорта и гледам да се водя по тялото си за храненето, ако се чувствам зле просто ям следобедна закуска ядки, плодове, кисело мляко.Усещам, че забавям темпото на сваляне, но пък виждам стягане и се чувствам прекрасно, което е най-важно.
Бъдете здрави! :)