Болки в долната част на краката.

Здравейте, Направо започвам с проблема. От известно време реших да започна НВД и да поизчистя излишните мазнинки. Заедно с това реших да започна да бягам , да карам колело и да скачам на въже, да включа кардио тренировки.. Периода когато качвах маса минаваше по този начин: тренировка, хранене, лежане, хранене, лежане и т.н , като цяло с една дума застоях се!. Този период  беше в продължение на 1 година и не правих никакво кардио. След като реших да започна да правя тези така да кажем кардио упражнения, първо започна да ме боли предната  долна част на крата , областта на прасеца ( външната част) . Това се случваше, когато скачах на въже, но това от мина и вече нямам болки в тази област, може би привикнах с времето.. Сега след като добавих бягането и карането на колело, започнаха едни болки отново в долната част на крака. Започвам да бягам, бягам около 50/100 метра и започват болки, спирам , вървя  и пак бягам колкото мога.. На връщане куцукам от болка и се опитвам да не стъпвам на целите пети, когато реша да спра да си почина болката не спира.. Въпросът ми е как да подходя , да ли да се мажа с лекарства или нещо друго?!
( Оградил съм областите, които ме боляха/болят)
1. Болката , когато скачах на въже.
2. Болката от бягането и каране на колело, най-вече от бягане.

Темата беше редактирана от Людмил Петков на 03.03.17 21:55.

03.03.17
21:57

Не знам колко килограма си, но и мен ме боляха краката от кардио дейности преди 15 кг време. :) Мисля, че е от килограмите и на този етап, паралелно с диетата, е по-добре да правиш по-щадящо кардио + много ходене пеша.

03.03.17
22:45

На това му се казва shin splints и е нормално за бягащите. Пресилил си се. Бягал си по- бързо и по- продължително, отколко тялото ти е било готово. 30-40 % от всички, които започват да бягат си го докарват. Учените не са съвсем единодушни какво точно го причинява. Една от възможните причини е микрофрактури по пищяла, друга е разтежение/контузия в следствие на слабостта на мукулите, които подвигат/сгъват ходилото нагоре спрямо тези, които го разгъват от ставата над петата. За лекарства не знам. Пасивното му лечение е 1-2 месеца никакво бягане. Кога е минало ще установиш като пробваш през седмица да бягаш. Ако не е минало, още в началото на бягането болката ще се появи. Докато ти мине, можеш да качваш стълби или да правиш крос-тренажор за кардио.

За да предотвратиш евентуално бъдеща такава контузия можеш да правиш следното упражнение, което да ти заздрави подвигащите мускули:
-  стъпваш само с пети на ръба на стълба от стълбище или тротоар с леко свити в коленете крака.
- пръстите на краката ти висят във въздуха.
- пускаш ходилата надолу колкото можеш и после сгъваш в петата вдигайки нагоре цялото ходило докъдето можеш.
- повтаряш колкото можеш докато се появи пареща болка, почиваш половин-една минута и пак почваш.
- правиш 3-4-5 серии сутрин и още толкова вечер.
- държиш се за стена/стълб за по- добра стабилност.

Мнението беше редактирано от Димо на 03.03.17 22:47.

Ако желаеш,’хвърли’ едно око на следната информация:
http://www.runnersworld.com/the-body-shop/4-exercises-to-prevent-shin-splints

Мнението беше редактирано от Марин Димитров на 03.03.17 23:05.

The Barber

04.03.17
01:22

Имам го същия проблем цял живот :) дори само от ходене на пътека. Мога да ходя цял ден по улиците , но не мога да бягам по улиците и дори да вървя на пътека. При мен мисля, че е защото стоя по 7-8 часа прав+ съм и полу дюстабан . Сега карам само вело и ходя на фитнес групи като кардио , но в началото ходех на пътека и се опитвах да бягам. За около месец достигнах час на пътеката. Аз си мислех, че трябва да заякнат мускулите, но не е това проблема според мен.  Моята схема беше такава: Ходех на 5 градуса наклон , при мен напрежението ми идваше на прасеца. След като ме заболи след около 5 мин изправяха пътеката , след 5 мин започва отпред да ме боли и отново вдигах наклона. На двайстара минута всичко вече е изтръпнало и ако имаш въздух може да си бягаш :))
Със сигурност това не е решение , но ако толкова държиш.да е пътека :)

Благодаря много за изчерпателните отговори и отделеното време !

11.03.17
10:07

и при мен се получава тоя проблем от време на време и то ако бягам и то доста бързо примерно 1км на пътеката(а по принцип преди си правех 3,5км за няма и 20минути)....за тва увеличи витамини минерали магнезий и въобще си вземи един хубав комплекс аз преди вземах на анимал 44пакс където е вътре има от до всичко като витамини и минерали и не само ... и загрявай и разтягай добре преди да бягаш

Мнението беше редактирано от Свилен Киров на 11.03.17 10:08.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1