Днес за 2 часа прочетох изключително противоречива информация. Цитират се доктори които не съм чувал Единия казва, че 2-3 порции риба на седмица са ок, другия казва 2 порции на ден- минимум Като цяло доста известни спортисти препоръчват 10гр. на ден, как са стигнали до тази цифра никой не казва
10гр на ден за мен са много и нямам намерение да пия по толкова,за мен няма начин тялото да има нужда от десет грама от каквото и да било,което не може да си произведе и то дневно.........
То по принцип тялото няма нужда и от тежки натоварвания, но когато е подложено на такива му е необходим и по-висок прием на някои вещества. Примерно витамините за спортисти за много по концентрирани от обикновените дейли витс.
Мнението беше редактирано от deqn91 на 22.04.17 12:08.
22.04.17
17:38
#42
..... Примерно витамините за спортисти за много по концентрирани от обикновените дейли витс.
Или поне така се опитват да ни убедят производителите 🙂 Тялото не се запасява с витамини - ако няма нужда, просто ги изпикаваш, та затова като клас добавки не са сред най-незаменимите.
Нуждата от повече рибено масло за спортисти пък се обосновава с повечето възпалителни процеси в тъканите и контрола им. Но тая работа с баланса на омега-3 и омега-6 мастни киселини е малко по-тънка. Свързано е с междинната стъпка на конверсия от мастни киселини към ейкозаноиди и т.нар висши ненаситени мастни киселини (HUFA), при която PUFA от храната се превръщат в HUFA и се складират в клетъчните мембрани. Когато на клетката й трябва материал за да направи ейкозаноиди, тя ги дърпа от запаса в HUFA, но клетката не прави разлика между HUFA от омега-3 и омега-6 и взима каквото има. Така получените ейкозаноиди отговарят горе-долу на диетичния прием на мастни киселини. А тези съединения са директно свързани с много процеси в тялото, не на последно място с хормоналния баланс, възпалителните маркери и какво ли не. Има достатъчно материали за изследвания на групи от населението с различно съотношение на HUFA (пример).
Но самите омега-6 от диетична гледна точка се приемат за лоши, защото най-често източниците им са растителни масла, използвани за готвене (т.е. пренагрети и подложени на оксидация, което пък води до получаването на транс-мазнини и оксидация на нашите собствени липиди в кръвта). Затова внимателният подбор и качеството на източниците е от такова значение - много ядки имат високо съдържание на омега-6, но в същото време е доказано че приема им директно води до намаляване на възпалителните маркери (например бразилският орех). Затова например правим разлика на прием на линолова киселина от пълноценни храни и на прием от рафинирани растителни масла.
Съответно и рибата сама по себе не е еднакъв източник на мазнини. Това че е скъпа не означава, че е супер. Често се убеждавам, че хората вярват на етикети, например “дива сьомга”, въпреки че това в 90% от случаите означава, че е отгледана в развъдник до определена възраст и след това е пусната “на свобода” за да бъде хваната в контролирани условия. Не е баш същото като дивата сьомга.
Вижте този сайт - следят токсичността на видовете риба и ползите и вредите от консумацията им.
22.04.17
18:21
#43
Господ здраве да ти дава! Още една добре аргументирана гледна точка.
Привет.
Имам питане конкретно за маслото от дроб на треска.
Изчетох доста инфо но немога да се спра на конкретна марка, понеже повечето не упоменават или са с ниски стойности на EPA /
DHA.
Моля за препоръки на продукт?
Мнението беше редактирано от Bubsi на 03.09.17 11:31.