Cod liver oil - мнения?

Прескочи до:

22.04.17
12:08

казано от BBD на 22.04.17, 00:57:

казано от Никой на 21.04.17, 23:39:

Днес за 2 часа прочетох изключително противоречива информация. Цитират се доктори които не съм чувал  Единия казва, че 2-3 порции риба на седмица са ок, другия казва 2 порции на ден- минимум Като цяло доста известни спортисти препоръчват 10гр. на ден, как са стигнали до тази цифра никой не казва

10гр на ден за мен са много и нямам намерение да пия по толкова,за мен няма начин тялото да има нужда от десет грама от каквото и да било,което не може да си произведе и то дневно.........

То по принцип тялото няма нужда и от тежки натоварвания, но когато е подложено на такива му е необходим и по-висок прием на някои вещества. Примерно витамините за спортисти за много по концентрирани от обикновените дейли витс.

Мнението беше редактирано от deqn91 на 22.04.17 12:08.

22.04.17
17:38

казано от deqn91 на 22.04.17, 12:08:

..... Примерно витамините за спортисти за много по концентрирани от обикновените дейли витс.

Или поне така се опитват да ни убедят производителите 🙂 Тялото не се запасява с витамини - ако няма нужда, просто ги изпикаваш, та затова като клас добавки не са сред най-незаменимите.

Нуждата от повече рибено масло за спортисти пък се обосновава с повечето възпалителни процеси в тъканите и контрола им. Но тая работа с баланса на омега-3 и омега-6 мастни киселини е малко по-тънка. Свързано е с междинната стъпка на конверсия от мастни киселини към ейкозаноиди и т.нар висши ненаситени мастни киселини (HUFA), при  която PUFA от храната се превръщат в HUFA и се складират в клетъчните мембрани. Когато на клетката й трябва материал за да направи ейкозаноиди, тя ги дърпа от запаса в HUFA, но клетката не прави разлика между HUFA от омега-3 и омега-6 и взима каквото има. Така получените ейкозаноиди отговарят горе-долу на диетичния прием на мастни киселини. А тези съединения са директно свързани с много процеси в тялото, не на последно място с хормоналния баланс, възпалителните маркери и какво ли не. Има достатъчно материали за изследвания на групи от населението с различно съотношение на HUFA (пример).

Но самите омега-6 от диетична гледна точка се приемат за лоши, защото най-често източниците им са растителни масла, използвани за готвене (т.е. пренагрети и подложени на оксидация, което пък води до получаването на транс-мазнини и оксидация на нашите собствени липиди в кръвта). Затова внимателният подбор и качеството на източниците е от такова значение - много ядки имат високо съдържание на омега-6, но в същото време е доказано че приема им директно води до намаляване на възпалителните маркери (например бразилският орех). Затова например правим разлика на прием на линолова киселина от пълноценни храни и на прием от рафинирани растителни масла.

Съответно и рибата сама по себе не е еднакъв източник на мазнини. Това че е скъпа не означава, че е супер. Често се убеждавам, че хората вярват на етикети, например “дива сьомга”, въпреки че това в 90% от случаите означава, че е отгледана в развъдник до определена възраст и след това е пусната “на свобода” за да бъде хваната в контролирани условия. Не е баш същото като дивата сьомга.

Вижте този сайт - следят токсичността на видовете риба и ползите и вредите  от консумацията им.

Barberian

22.04.17
18:21

Господ здраве да ти дава! Още една добре аргументирана гледна точка.

03.09.17
11:26

Привет.
Имам питане конкретно за маслото от дроб на треска.
Изчетох доста инфо но немога да се спра на конкретна марка, понеже повечето не упоменават или са с ниски  стойности  на EPA /
DHA.
Моля за препоръки на продукт?

Мнението беше редактирано от Bubsi на 03.09.17 11:31.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1