Cod liver oil - мнения?

Прескочи до:
BBD

20.04.17
02:05

Познато ли е някому това рибно масло и има ли мнение за него,препоръчаха ми го горещо в аптеката?Ако съдя по съотношението на цената му спрямо останалите,надявам се да е определяща за качеството.

20.04.17
11:20

Нищо особено не е, вкарани са витамин Д и други такива да раздуват цената...

20.04.17
12:18

Рибено масло не се купува в аптеката, освен ако не си намираш парите по улицата.

20.04.17
12:34

Взех си от тези, 180капс. - 18лв.

-1000 mg концентрирано рибено масло от сьомга, с 18% ЕРА и 12% DHA незаменими ненаситени мастни киселини + витамин Е.

BBD

20.04.17
13:17

казано от Boby_ на 20.04.17, 12:18:

Рибено масло не се купува в аптеката, освен ако не си намираш парите по улицата.

Ами при мен просто няма от къде другаде,освен от amazon да си поръчам,би ли предложил по-добра опция,защото тук само това и подобни има.

BBD

20.04.17
13:18

казано от Crixus на 20.04.17, 12:34:

-1000 mg концентрирано рибено масло от сьомга, с 18% ЕРА и 12% DHA незаменими ненаситени мастни киселини + витамин Е.

тези,които имам са по 500мг,да пия ли по две дневно?

20.04.17
13:41

казано от BBD на 20.04.17, 13:18:

В моя дневник имах и аз такова питане, Боби ме посъветва да си взема по 1000мг капсулата точно поради тази причина (много на брой капсули) , тъй като ти трябва на ден 3000мг. При теб, ако са по 500мг - 3 пъти с храната по 2 капсули. 🙂

20.04.17
13:45

Аз също използвам тези на Фортекс като най-изгодни при тези стойности на киселините вътре. Да не говорим, че доста пъти ги намалят и на 15лв за двете опаковки.
Препоръчаха ми и Омега 3 на My protein, там като направиш поръчка когато пускат хубави отстъпки си излиза най-изгодно. Последно взех 250 капсули за 20лв. Нямат вкус на гранясало като ги сдъвчеш, читави били (Мила ми потвърди 🙂 )

BBD

20.04.17
13:45

казано от Crixus на 20.04.17, 13:41:

казано от BBD на 20.04.17, 13:18:

В моя дневник имах и аз такова питане, Боби ме посъветва да си взема по 1000мг капсулата точно поради тази причина (много на брой капсули) , тъй като ти трябва на ден 3000мг. При теб, ако са по 500мг - 3 пъти с храната по 2 капсули.

извини че че питам по този начин,но не е ли много това?

20.04.17
14:04

Аз се разрових и в нета, но се доверих на Боби, честно казано. Трябват около 3000мг дневно.
А също също така на самата кутийка си пишеше : от 1-3 на ден с храната, респективно мвжду 1000-3000мг 🙂

Мнението беше редактирано от Crixus на 20.04.17 14:19.

20.04.17
14:35

За мъже 3000 мг. за жени 2000 мг. Но не 3000 мг рибено масло, а 3000 мг Омега 3 т.е. EPA + DHA = 3000 мг. В повечето има по 300 мг, 180/120.
Това на Фортекс е горе долу добре, за 14-15 лв. се намира за 2 опаковки.
На Май протеин има големи разфасовки от по 1000 хапа за около 60лв., скоро мисля да си взема даже, че така излиза най-изгодно, по 10 на ден, ще стигне за над 3 месеца.
Ако искате да пиете по малко хапове, търсете някое концентрирано. На NOW и на SOLGAR има добри.

BBD

20.04.17
14:40

казано от Crixus на 20.04.17, 14:04:

Аз се разрових и в нета, но се доверих на Боби, честно казано. Трябват около 3000мг дневно.
А също също така на самата кутийка си пишеше : от 1-3 на ден с храната, респективно мвжду 1000-3000мг

благодаря

Barberian

20.04.17
15:08

казано от deqn91 на 20.04.17, 14:35:

За мъже 3000 мг. за жени 2000 мг. Но не 3000 мг рибено масло, а 3000 мг Омега 3 т.е. EPA + DHA = 3000 мг. В повечето има по 300 мг, 180/120.
На Май протеин има големи разфасовки от по 1000 хапа за около 60лв., скоро мисля да си взема даже, че така излиза най-изгодно, по 10 на ден, ще стигне за над 3 месеца.
Ако искате да пиете по малко хапове, търсете някое концентрирано. На NOW и на SOLGAR има добри.

В моето масло една капсула е 1000мг. от които както казваш 300 са EPA и DNA. На опаковката пише : 1-2 капсули на ден. Искаш да кажеш, че трябва да пия 10 капсули ли?

20.04.17
15:23

казано от Никой на 20.04.17, 15:08:

казано от deqn91 на 20.04.17, 14:35:

В моето масло една капсула е 1000мг. от които както казваш 300 са EPA и DNA. На опаковката пише : 1-2 капсули на ден. Искаш да кажеш, че трябва да пия 10 капсули ли?

Да, точно така.

Barberian

20.04.17
16:02

Виждам, че много хора приемат такива дози и си мисля, че явно съм пропуснал нещо да прочета 🙂 Чел съм препоръки на здравните организации по целия свят и те са в пъти по ниски от 10гр. Някой има ли източник?

20.04.17
16:14

Здравните организации дават препоръки за нетрениращи. Ако клякаш, дърпаш и буташ тежко, препоръчителния прием се увеличава в пъти. Аз за себе си съм решил и приемам 5 хапа дневно.

Аз си взимам Ultra omega 3 fish oil на Now. Пия по 2 таблетки сутрин и 2 вечер и като доза е точно 3000мг EPA + DHA.

Barberian

20.04.17
16:23

казано от Alexander Krastev на 20.04.17, 16:17:

Аз си взимам Ultra omega 3 fish oil на Now. Пия по 2 таблетки сутрин и 2 вечер и като доза е точно 3000мг EPA + DHA.

Въпроса е как стигаш до тази цифра? 🙂 Как изчисляваш, че ти трябват 3000. Четох за формула според процента мазнини, но беше мнение във форум.

20.04.17
16:34

Нуждата от Омега 3 се определя от наличието на Омега 6 в диетата, като идеята е двете мастни киселини да са в баланс. Голяма част от съвременната храна която поемаме е богата на Омега 6 и от там идва необходимостта от повече Омега 3. Но вече колко точно е доста индивидуално и трудно ще се изведе формула. В предвид храненето на повечето спортуващи хора, доза от 2-3гр/на ден според мен е разумна.

П.П. Според информацията в сайта на bb-team, дозировките са:
- допустимата дневна доза за прием на омега-3 ЕМК е около 3 грама, а приемливата дневна доза е 1,6 г за мъже и 1,1 г за жени.

Мнението беше редактирано от Splash на 20.04.17 16:49.

Barberian

20.04.17
16:52

казано от Splash на 20.04.17, 16:34:

Нуждата от Омега 3 се определя от наличието на Омега 6 в диетата, като идеята е двете мастни киселини да са в баланс. Голяма част от съвременната храна която поемаме е богата на Омега 6 и от там идва нуждата от повече Омега 3. Но вече колко точно е доста индивидуално и трудно ще се изведе формула. В предвид храненето на повечето спортуващи хора, доза от 2-3гр/на ден според мен е разумна.

П.П. Според информацията в сайта на bb-team, дозировките са:
- допустимата дневна доза за прием на омега-3 ЕМК е около 3 грама, а приемливата дневна доза е 1,6 г за мъже и 1,1 г за жени.

Точно затова търся източник, защото според optimum nutrition 2гр. са ми достатъчни, слагам още едно защото приемам 3000 калории, а не 2. Всяка фирма дава различни препоръки, но на какво се базират никой не знае. Съответно, всеки си е решил сам за себе си на кой да вярва.
Аз също съм, чел, че е важен баланса с омега 6. Никъде не съм, чел че зависи колко тежко вдигаш. Защо, ако вдигам тежко имам нужда от още?

20.04.17
17:02

Това какво пишат фирмите за добавки е поради много съображения, като започнем от законови и стигнем до чист маркетинг...
Научно изследване не мога да дам, но на доста места в статии, както БГ така и чужди съм попадал на дозите, които съм посочил по-горе.

Barberian

20.04.17
17:16

казано от deqn91 на 20.04.17, 17:02:

Това какво пишат фирмите за добавки е поради много съображения, като започнем от законови и стигнем до чист маркетинг...
Научно изследване не мога да дам, но на доста места в статии, както БГ така и чужди съм попадал на дозите, които съм посочил по-горе.

Надявам се не приемаш това като спор или заяждане 🙂 Просто разсъждаваме. ON всъщност препоръчва 1 гр. Две дражета са един грам, което е 3 пъти по ниско от препоръките на NOW. И двете компании са лидери на пазара за добавки.

20.04.17
17:31

казано от Никой на 20.04.17, 16:52:

... Никъде не съм, чел че зависи колко тежко вдигаш. Защо, ако вдигам тежко имам нужда от още?

Предположението е че щом тренираш, диетата ти е по богата на Омега 6 (ядеш повече месо например), съответно имаш нужда от повече Омега 3. Никой не може да ти даде точен отговор, защото зависи от твоето хранене и количествата от двете мастни киселини които поемаш ежедневно.

Мнението беше редактирано от Splash на 20.04.17 17:39.

Barberian

20.04.17
17:59

Това вече е по точен отговор🙂 Два дни от седмицата менюто ми се доближава до тази таблица , само, че рибата е сьомга. Реално погледнато в тези дни аз нямам нужда от добавката.( насищането е друга тема) Колкото и тежко да вдигам , мога да балансирам с повече риба- просто пример, аз също не съм голям фен на рибата. С две думи казано, за себе си аз не виждам смисъл да приемам 10 дражета които са 10 г. или 3 г. омега в случая.
P.S. Ако махна бадемите, нямам нужда и от риба🙂

Мнението беше редактирано от Barberian на 20.04.17 18:01.

BBD

20.04.17
19:26

Егати информационния концентрат е тук,мн яко.Сега само ако можете да ми кажете как да разбера дали си оцелвам дозата рибено масло.В смисъл има ли някакви белези, по които да разбера,че ми е достатъчна дозата  и някакви такива ако предозирам.В смисъл плешив съм и няма как да видя дали косата ми е по-яка и не знам дали мога да определя виждам ли по-добре и т.н.

20.04.17
19:28

Наистина всичко опира не до абсолютната стойност на Омега 3 мастните киселини, а до съотношението им с Омега 6. В съвременната ни диета то може да достигне 15:1, че дори и 17:1 в полза на Омега 6.
Ето тук е обяснено доста подробно защо е важно това съотношение:
http://www.gbhealthwatch.com/Science-Omega3-Omega6.php

С две думи Омега 3 и Омега 6 се конкурират за едни и същи ензими, за да произвеждат от тях молекули с различна биологична функция - провъзпалителна за Омега 6 и противовъзпалителна за Омега 3.
Исторически съотношението между двата вида в храната на предците ни е билo 1:1. В момента препоръчителното съотношение е 2,3:1 в полза на Омега 6, което все още е далеч от тези 15:1, които постигаме.

Ето малко повече практически сметки:
https://chriskresser.com/how-much-omega-3-is-enough-that-depends-on-omega-6/

Както ще видите от текста, сметките на автора показват, че за да постигнем съотношение от 2,3:1 при запазване на диетата си при дневен прием от около 2000 калории са ни нужни 3,67 гр. EPA+DHA на ден, което е дори над 3-те грама, които аз съм препоръчал. За човек, който като мен поема по над 3500 калории на ден и свинското е основното месо, нуждите са дори по-големи.
Разбира се, винаги можете да предпочетете други подходи - намаляване на храните, съдържащи Омега 6 и заместването им с такива, съдържащи Омега 3.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 20.04.17 19:38.

20.04.17
20:11

казано от BBD на 20.04.17, 19:26:

...само ако можете да ми кажете как да разбера дали си оцелвам дозата рибено масло.В смисъл има ли някакви белези, по които да разбера,че ми е достатъчна дозата  и някакви такива ако предозирам.В смисъл плешив съм и няма как да видя дали косата ми е по-яка и не знам дали мога да определя виждам ли по-добре и т.н.

Най-лесния метод за дозиране на рибено масло е увеличаваш пирамидално дозата докато се просереш, след което връщаш леко назад до количество, което ти понася на стомаха.

BBD

20.04.17
20:18

казано от Solomon Kane на 20.04.17, 20:11:

казано от BBD на 20.04.17, 19:26:

...само ако можете да ми кажете как да разбера дали си оцелвам дозата рибено масло.В смисъл има ли някакви белези, по които да разбера,че ми е достатъчна дозата  и някакви такива ако предозирам.В смисъл плешив съм и няма как да видя дали косата ми е по-яка и не знам дали мога да определя виждам ли по-добре и т.н.

Най-лесния метод за дозиране на рибено масло е увеличаваш пирамидално дозата докато се просереш, след което връщаш леко назад до количество, което ти понася на стомаха.

хаххахаахха,много ми оправи настроението,ман,супер,ще си купя и едно топче кенеф папир

Barberian

20.04.17
21:24

Аз друго имах предвид. Ако някой попита: Колко протеин на ден да пия?”, в повечето случаи му се отговаря: “Трябва да ти видим храната”. Ако обаче някой попита: “Колко колко омега 3 да пия?” в повечето случаи му се препоръчват , препоръчителните дози. Тези дози идват от изследвания на средностатистическия Българин,  Японец и тн. Ок, но ние повечето тук във форума, според мен не сме в тази статистика, защото всеки- кой повече, кой по малко си е създал култура на хранене. Ние не ядем храните на извадката от хора за изследването. Отделно от това, аз свинско почти не ям, Боби яде основно свинско, съпругата ми яде риба почти всеки ден, другия  от статистиката яде основно  джънк. Всички ли да пием препоръчителната доза?

20.04.17
21:34

казано от Никой на 20.04.17, 21:24:

Аз друго имах предвид. Ако някой попита: Колко протеин на ден да пия?”, в повечето случаи му се отговаря: “Трябва да ти видим храната”. Ако обаче някой попита: “Колко колко омега 3 да пия?” в повечето случаи му се препоръчват , препоръчителните дози. Тези дози идват от изследвания на средностатистическия Българин,  Японец и тн. Ок, но ние повечето тук във форума, според мен не сме в тази статистика, защото всеки- кой повече, кой по малко си е създал култура на хранене. Ние не ядем храните на извадката от хора за изследването. Отделно от това, аз свинско почти не ям, Боби яде основно свинско, съпругата ми яде риба почти всеки ден, другия  от статистиката яде основно  джънк. Всички ли да пием препоръчителната доза?

Ако дозата за всички беше една и съща, щяхме да имаме хомеопатични добавки. 🙂
Естествено, че за каквото и да си говорим, дозата прави отровата. Няма как 110 килограмов мъж да има нужда от същото количество от каквото и да било като 50 килограмова жена, а както сам отбелязваш, теглото и полът далеч не са единствените променливи.
Това е и причината фирмите да не смеят да препоръчват дори средните дози, а да се придържат към минималните - нещо, което за мен може дори да не е достатъчно, за някой по-фин индивид може да е в границите на вредното или дори опасното.

При рибеното масло обаче рисковете при предозиране са малки. Свързани са основно с увеличения прием на витамини D и A, които неминуемо се съдържат в дроба от треска, който е основният източник за производство на евтино рибено масло. Витамин D от известно време е реабилитиран и дозата, която се смята за токсична, се увеличи значително. Витамин A може да бъде непрятен при предозиране, но не мися, че това може да стане точно от рибено масло, особено пък от 10 гр на ден. Смятам, че риск от прием на такава доза дългосрочно няма, иначе нямаше да я препоръчвам.
Друг е въпросът дали всеки има нужда от толкова. Отговорът е не, както вече посочих в предното мнение.

21.04.17
00:24

казано от Никой на 20.04.17, 17:16:

казано от deqn91 на 20.04.17, 17:02:

Надявам се не приемаш това като спор или заяждане  Просто разсъждаваме. ON всъщност препоръчва 1 гр. Две дражета са един грам, което е 3 пъти по ниско от препоръките на NOW. И двете компании са лидери на пазара за добавки.

Не, в никакъв случай не го приемам като заяждане, даже напротив, интересни са ми темите с твое участие именно поради тези твои питания и се получават добри дискусии.

Barberian

21.04.17
13:49

Стават интересни защото ми създаваш семейни проблеми. Казах на жена ми, че 200 дражета ще ми стигнат за 3 месеца, а според твоята теория ще ми стигнат за 20 дни, съответно трябва да обяснявам с коя кифла си ги споделям във фитнеса🙂
Сега сериозно. Факт е, че 95% от храните които приемаме са с превес към омега 6. В повечето случаи този превес е между 1:5 до 1:10. Ако ядем риба 2 пъти в седмицата която има 27:1 превес на омега 3, ние компенсираме и балансираме- грубо сметнато. Това след като го прочетох , си поиграх да смятам и е така. Единственото което не знаех, че е добре рибата да се пече на 120 градуса, и се наложи да намаля слънчогледа който обожавам. Получи се приличен баланс, без кой знае какви радикални промени в менюто ми. Другото което трябва да се вземе под въпрос, е че има определени количества които не трябва да надхвърляме. Много по правилно е да се стараем да намаляме омега6 от колкото да се тъпчем с рибено масло, за да получим баланса. И на същия принцип не виждам логика, защо да приемам повече рибено масло защото тренирам. Когато тренираме ние не горим омега 3 нали? Единствената разлика между мен и нетрениращия е, че аз приемам повече калории, но ако ядем риба два пъти седмично, ние които приемаме повече калории, реално приемаме и по голямо количество риба.
Защо пиша всичко това. Примерно Боби ,  е достатъчно компетентен и се е постарал да почете да посмята и си е открил неговата доза. Много други хора обаче казват така: Аз примемам еди колко защото еди къде пише така или защото се чувствам добре или защото видях в дневника на еди кой. Примерите са много.
P.S . Когато започнах да приемам рибено масло, натисках и жена ми да пие. Тя яде риба поне 4 пъти в седмицата и ми каза, че е безмислено. Аз обаче бях чел, че трябва да ядем риба всеки ден за да компенсираме. Това за повечето хора може и да е така, но като си поиграхме да посмятаме излезе, че в нейния случай ако приема допълнително  масло и нарушаваме добър баланс постигнат само от храна и омега 3 става над нормата.

Мнението беше редактирано от Barberian на 21.04.17 13:53.

21.04.17
15:07

Ако си го набавяш от храна, не е необходима добавка. Може да я приемаш само в дните, в които не ядеш риба.

Това е част от една статия, ще опитам да намера и смаото проучване.

“Канадски диетолози провеждат университетско изследване, да установят термогенния ефект на Омега-3 мастните киселини. Група от 14 човека приема ежедневно храна богата на Омега-3, като съдържанието на DHA и EPA се покачва от 0.4 до 2.9 грама на ден. След 2 седмици учените констатират следния факт: отчита се увеличение в термогенния ефект на всяко едно хранене с цели 51.3 % в сравнение с базовите нива в началото на експеримента.  Учените достигат до извода, че този скок в термогенезата е директно пропорционален с нивата на приети n-3 мастни киселини. Термогенният ефект започва да спада 3 часа след храненето, така че е добра идея приема на Омега-3 мастни киселини да бъде с всяко хранене.
Най-оптималните начини да се набавят незаменимите Омега-3 мастни киселини са чрез консумацията на мазни риби, като сьомга, скумрия, сардини, херинги и други.  Приблизително 100 грама сьомга съдържат между 2 и 2.5 грама Омега-3 мастни киселини, а скумрията около 2 грама на 100. Ежедневният прием на риба не е удобен вариант за всеки, така че приема на Омега-3 мастни киселини под формата на хранителна добавка е много по-практично решение. За спортуващи е препоръчително да се консумират около 8 грама рибено масло на ден, което е еквивалент на 1440 мг EPA (eicosapentaenoic acid) и 960 мг DHA (docosahexaenoic acid). Препоръчително е приемът да бъде разпределен равномерно през деня с храненията.”

21.04.17
15:08

казано от Никой на 21.04.17, 13:49:

Единственото което не знаех, че е добре рибата да се пече на 120 градуса

При по-висока температура се губи омега 3 ли?

BBD

21.04.17
16:59

Виждал ли си специално при сьомгата между характерните за нея филенца съставящи месото да изтича една бяла течност,по-скоро да сълзи.Това са омега три мазнини преструктурирани и унищожени.То можеш да си я печеш на по висока температува защото в средната част, ако я печеш точно време,няма да достигме температурата на фурната.Моят съвет като готвач е да я печеш на около 180 градуса за около 7-9 минути в зависимоат от размера на порцията,която печеш.Просто гледай да я извадиш преди теча, за който споменах.Най-добре консумирай суши,но задължително при по-големи количества със уасаби,защото в суроворо месо си живеят съпътстващи бактерий, които ако не чистиш с уасаби могат да устроят стабилни колоний в тялото ти.

21.04.17
17:19

казано от BBD на 21.04.17, 16:59:

... месо си живеят съпътстващи бактерий, които ако не чистиш с уасаби могат да устроят стабилни колоний в тялото ти.

Интересно, а какво има в уасабито което премахва тези бактерии? Аз като си правя суши, минавам филето за по няколко секунди през огъня (sear) с идеята че голяма част от паразитите са на повърхността (от съхранението, транспорта и прочие) и ще ги премахна като минат през висока температура. Има разлика във вкуса, но минимализира риска.

Сушито навремето са го правили, за да имат риба за през зимата. Увивали са я в оцетен ориз и са я заравяли в земята. Там тя е ферментирала, след това са я изравяли и са изхвърляли ориза. Днес то е ядене, в което рибата е прясна, а ориза е овкусен с оцет. Някъде бях зачел че всяка година в Япония има хиляди хора натровени от сурова риба. Но въпреки всичко риска не е особено голям (1 in 2 million servings), за това и се яде масово.

Мнението беше редактирано от Splash на 21.04.17 17:54.

Barberian

21.04.17
18:42

казано от deqn91 на 21.04.17, 15:07:

Ако си го набавяш от храна, не е необходима добавка. Може да я приемаш само в дните, в които не ядеш риба.

Това е част от една статия, ще опитам да намера и смаото проучване.

“Канадски диетолози провеждат университетско изследване, да установят термогенния ефект на Омега-3 мастните киселини. Група от 14 човека приема ежедневно храна богата на Омега-3, като съдържанието на DHA и EPA се покачва от 0.4 до 2.9 грама на ден. След 2 седмици учените констатират следния факт: отчита се увеличение в термогенния ефект на всяко едно хранене с цели 51.3 % в сравнение с базовите нива в началото на експеримента.  Учените достигат до извода, че този скок в термогенезата е директно пропорционален с нивата на приети n-3 мастни киселини. Термогенният ефект започва да спада 3 часа след храненето, така че е добра идея приема на Омега-3 мастни киселини да бъде с всяко хранене.
Най-оптималните начини да се набавят незаменимите Омега-3 мастни киселини са чрез консумацията на мазни риби, като сьомга, скумрия, сардини, херинги и други.  Приблизително 100 грама сьомга съдържат между 2 и 2.5 грама Омега-3 мастни киселини, а скумрията около 2 грама на 100. Ежедневният прием на риба не е удобен вариант за всеки, така че приема на Омега-3 мастни киселини под формата на хранителна добавка е много по-практично решение. За спортуващи е препоръчително да се консумират около 8 грама рибено масло на ден, което е еквивалент на 1440 мг EPA (eicosapentaenoic acid) и 960 мг DHA (docosahexaenoic acid). Препоръчително е приемът да бъде разпределен равномерно през деня с храненията.”

Темата става доста интересна🙂  После ще се опитам да намеря статията ,където пише, че баланса не е на дневна база, а на седмична. Ако днес цял ден съм ял риба, мога спокойно да пропусна 2-3 дни. Това е тотално противоположна теория, на това което казва канадеца.
Аз също не съм фен на рибата , фен съм на вратните пържоли🙂 , но покрай жената и децата ям и аз.
Продължаваме да четем🙂

BBD

21.04.17
18:49

казано от Splash на 21.04.17, 17:19:

казано от BBD на 21.04.17, 16:59:

... месо си живеят съпътстващи бактерий, които ако не чистиш с уасаби могат да устроят стабилни колоний в тялото ти.

Интересно, а какво има в уасабито което премахва тези бактерии? Аз като си правя суши, минавам филето за по няколко секунди през огъня (sear) с идеята че голяма част от паразитите са на повърхността (от съхранението, транспорта и прочие) и ще ги премахна като минат през висока температура. Има разлика във вкуса, но минимализира риска.

Сушито навремето са го правили, за да имат риба за през зимата. Увивали са я в оцетен ориз и са я заравяли в земята. Там тя е ферментирала, след това са я изравяли и са изхвърляли ориза. Днес то е ядене, в което рибата е прясна, а ориза е овкусен с оцет. Някъде бях зачел че всяка година в Япония има хиляди хора натровени от сурова риба. Но въпреки всичко риска не е особено голям (1 in 2 million servings), за това и се яде масово.

не си ли забелязъл,че във всички горещи раьони на земята кухнята е люта-Африка,Мексико,Индия.Това е така защото лютото и по-точно капсицина ограничават развиването на бактерий в храносмилателния тракт.Бактерийте живеят на всякъде,където има благоприяти условия в нашите тъкани и в тези на рибата.Съхранявали са я в ориз за да я дехидратират както си виждал ориз в някои солници в заведения и по този начин да намалят благоприятната  среда за размножаване на бактерийте. По нашите земи се е правело, както сочат историческите данни,под седлото на коня,солта от потта има същата функция,но ориза,който е бил в изобилие в Азия е бил техния предпочитан метод.В Норвегия и до ден днешен заравят акулско и сьомга месо в пясъка близо до морето.Но в общи линии уасабито убива бактерийте заради лютивостта на хряна,от който се приготвя.

Barberian

21.04.17
23:39

Днес за 2 часа прочетох изключително противоречива информация. Цитират се доктори които не съм чувал 🙂 Единия казва, че 2-3 порции риба на седмица са ок, другия казва 2 порции на ден- минимум🙂 Като цяло доста известни спортисти препоръчват 10гр. на ден, как са стигнали до тази цифра никой не казва 🙂

BBD

22.04.17
00:57

казано от Никой на 21.04.17, 23:39:

Днес за 2 часа прочетох изключително противоречива информация. Цитират се доктори които не съм чувал  Единия казва, че 2-3 порции риба на седмица са ок, другия казва 2 порции на ден- минимум Като цяло доста известни спортисти препоръчват 10гр. на ден, как са стигнали до тази цифра никой не казва

10гр на ден за мен са много и нямам намерение да пия по толкова,за мен няма начин тялото да има нужда от десет грама от каквото и да било,което не може да си произведе и то дневно.........

Barberian

22.04.17
09:09

Говоря за 10гр. рибено масло, което в повечето случаи е 3гр. омега 3. Това за което няма спор е, ще организмът не може да синтезира омега 3 и трябва да се приема с храна или добавки.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1