Нори и вакаме

BBD

24.04.17
00:57

Днес бях на дълга тренировка в открити води и докато плувах,както се сещате,имам доста време за размисъл,та се сетих да почета за водораслите като храна.Познати са ми отдавна защото съм суши готвач от години,но досега никога не съм се задълбочавал в разглеждане на хранителните им стойности и доблести.Винаги съм знаел,че имат голямо съдържание на йод,но днес се оказа, че всъщност са супер храна.Исках само да знам дали някой ги има в менюто си -нори и вакаме и какви са настроениията относно тази храна?

24.04.17
01:10

Аз малко скептично да кажа че “суперхрана” е напомпано нарицателно. И после да попитам, доколко е практично и възможно да си набавяш някакъв значим процент от хранителните ти нужди с водорасли?

BBD

24.04.17
01:18

казано от Димо на 24.04.17, 01:10:

Аз малко скептично да кажа че “суперхрана” е напомпано нарицателно. И после да попитам, доколко е практично и възможно да си набавяш някакъв значим процент от хранителните ти нужди с водорасли?

ами винаги съм знаел за тях,че има препоръчителна дневна доза за да не прекалиш с йода,от което следва,че определено съдържат добри количества.За това,че са супер храна и че вообще дали може  някоя храна да е наречена супер храна съм съгласен,напомпано е.Употребих израза просто защото го прочетох мн пъти днес и ми се наби.Но една хубава салата от водорасли на ден може би, би дала някакво количество натрий,йод,калций.Освен това могат да приисъстват и в много други приготвени ястия,дори да не ядеш суши всеки ден.Не знам просто ми се стори интересен продукт за ежедневна консумация.Ако намираш смисъл в това определено можеш да си хапваш достатъчно,ако това ме питаш.Аз, например, си имам два пакета в шкафа и мисля да ги включа в ежедневния си хранителен прием.

Мнението беше редактирано от BBD на 24.04.17 01:21.

24.04.17
01:27

Може би за йод и други там елементи ще са добър източник. А и не са евтини, че да можеш да си ги позволиш в някакво значимо количество. Иначе и аз обичам суши, но главно заради вкуса.

Аз не бих имал против да пробвам включването на водорасли (или на каквото и да е друго) в менюто си инцидентно като експеримент - може и да ми хареса, а здравословното ми състояние не налага някакви особени ограничения. Но за да се реша на системна употреба, трябва да съм наясно какъв е съставът на тази храна и да мога да преценя как би ми се отразило - аз съм в общи линии “чужденец” в тази област и затова бих бил по-предпазлив. Ти вероятно си видял водораслите във водата и това може би те е мотивира да помислиш за включването им в храната?

Мнението беше редактирано от Орлин Атанасов на 24.04.17 01:33.

BBD

24.04.17
01:32

казано от Димо на 24.04.17, 01:27:

Може би за йод и други там елементи ще са добър източник. А и не са евтини, че да можеш да си ги позволиш в някакво значимо количество. Иначе и аз обичам суши, но главно заради вкуса.

в нори, в зависимост от качеството,30-50% протеини,което ги прави едни от най-високо-съдържащият протеин продукт.В само един лист се съдържа 70%от йода необходим за ден.А в един пакет има 50 листа и струват 7-12лв.

BBD

24.04.17
01:34

казано от Орлин Атанасов на 24.04.17, 01:29:

Аз не бих имал против да пробвам включването на водорасли (или на каквото и да е друго) в менюто си инцидентно като експеримент - може и да ми хареса, а здравословното ми състояние не налага някакви особени ограничения. Но за да се реша на системна употреба, трябва да съм наясно какъв е съставът на тази храна и да мога да преценя как би ми се отразило. Ти вероятно си видял водораслите във водата и това може би те е мотивира да помислиш за включването им в храната?

ха,няма водорасли там където плувам,поне не близо до мен във вертикално отстояние.Аз затова се зачетох днес за да видя какви са настроенията тук.Японците са нацията със най-висока средна продължителност на живот в света,а те са част от тяхната кулинарна култура

Мнението беше редактирано от BBD на 24.04.17 01:45.

BBD

24.04.17
01:43

44гр протеин за сто грама си е два пъти почти, повече от телешкото,515мг натрий за сто грама продукт........

Мнението беше редактирано от BBD на 24.04.17 01:44.

24.04.17
01:49

Ами това имах предвид - доста си е скъпо 7-12 лв за ~50 гр. протеин. И йода например лесно се набавя с йодираната сол. Иначе за други микроелементи ако имаш недостатъци със сигурност ще си струва.

BBD

24.04.17
01:52

казано от Димо на 24.04.17, 01:49:

Ами това имах предвид - доста си е скъпо 7-12 лв за ~50 гр. протеин. И йода например лесно се набавя с йодираната сол. Иначе за други микроелементи ако имаш недостатъци със сигурност ще си струва.

дам,имаш право.Но определено и аз смятам,че са ок за разнообразие.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1