16.05.17
17:43
Здравейте,
На 25 г., момче, нормално телосложение, бърз метаболизъм, пуша цигари и тренирам. Храня се по 4 пъти на ден с какво ми падне. Гледам да не оставам гладен, но понякога се случва.
Първото нещо, което искам да променя, е да спра цигарите. Моля за съвет от хора, които са успяли. Как? Хора, които не са пушили предпочитам да се включат към втория ми въпрос направо, тук да не отговарят.
Как да кача килограми. В момента не мога да отделям голяма сума пари за храна. Примерно с бюджет от 200 лв./ месец за храна как да се справям?
Благодаря за инфото предварително : )
Еее, брат, имаш пари за цигари, но нямаш пари за ядене?
Това малко за закачка, Иначе нормално цигарите се спират с воля. Трябва да имаш причина да ги спреш. Като например да имаш за какво да живееш по- дълго. Да бягаш също помага. Като ти се вдигнат в гърлото киселите храчки от катрана и никотина когато раздишаш дробовете почваш да се чудиш дали е много умно да пушиш.
За качването - трябва да ядеш повече. От на Лазар сайта:
100бр яйца – 20лв – 7500 ккал
10бр пълнозърнест хляб – 10лв – 12500 ккал
2кг фъстъци – 20лв – 12000 ккал
10кг кисело мляко 3.6% – 10лв – 6000 ккал
2кг овесени ядки – 4лв – 6000 ккал
10кг домати – 15лв – 2000 ккал
2кг белени семки – 10лв – 12000 ккал
500гр масло – 8лв – 3600 ккал
5бр кроасани – 1.50лв – 1150 ккал
90литра вода(от чешмата) – 0лв – 0 ккал
Общо: 62750 ккал, 98.50лв
За 200 лева ще си вземаш и месо и ще имаш по 4000+ Ккал дневно, все вярвам че ще качиш с по толкова.
Ето ти и още две теми от форума, където има подобни питания за хранене на бюджет:
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/69348
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/49792
Ето ти и допълнителен стимул да спреш цигарите - ще имаш и поне още толкова пари на месец за храна, можеш да се разпориш от ядене.
17.05.17
10:13
Пуших цигари около 8-9 години, като през тях имах почти двугодишно спиране на тютюна, но после се подхлъзнах и продължих.
В момента карам 3-та година без пушене и вече 8 месеца без изпаряване. За разлика от първия опит за спиране, сега не се боря с желанието за цигара всеки ден. Сега не изпитвам абсолютно никакво желание да започна пак и смятам, че това ще се задържи и занапред.
Как го постигнах? Без да искам! 🙂
Преди 3 години реших да мина към по-здравословен начин на тровене - чрез електронна цигара. Нямах никакво намерение да спирам да пуша, харесваше ми самият процес на пушене, дименето.
На първо място електронната цигара, поради близо 10 000 по-малко канцерогенни вещества вътре, ме накара да се чувствам като нов човек още в самото начало и дори само това за мен беше успех.
Не искам да споря или да убеждавам някой, че това е по-здравословен вариант. Всеки има право на избор.
Ще изтъкна обаче едно предимство на ел. цигарата, което помогна за тоталното спиране на димене и изпаряване - възможността за регулация на концентрацията на никотин.
Като изключим психическата зависимост (навикът), никотиновата зависимост е другото основно нещо, което не позволява отказването на цигарите да стане просто ей така, с едно щракане на пръсти. Не че е невъзможно, много хора спират точно така да пушат, но става дума за общия случай.
В началото започнах да изпарявам с концентрация на никотин близка до тази на цигарите, които пушех. След известно време обаче реших да намаля тази концентрация, почти наполовина.
След още известно време реших да пробвам да изпарявам без никакъв никотин в течността. И тук беше ключовият момент, тъй като така успях постепенно да прекъсна физическата зависимост, без да се натоварвам психически (заради навика на самото движение и самото издишане на дим/пара).
А като изчезна физическата зависимост, не след дълго и психическата започна да изчезва. Постепенно просто забравях да си дърпам от цигарата и към края на миналата година просто прибрах ел. цигарата в шкафчето, а преди месец-два изхвърлих и всичката течност, която си бях “сготвил” самостоятелно.
Та, така. Това е моят опит и съвет, който може да опиташ. Ел. цигарите не помагат на всички, просто защото никога няма да могат да заменят като вкусови качества тютюневите цигари. За мен това не беше никакъв проблем, но други хора се отказват и прекъсват най-вече заради това.
Ако се напънеш малко повече обаче, смятам, че ще постигнеш добър резултат. 🙂
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 17.05.17 10:16.
Аз ще кажа нещо малко скандално:
Ми не ги спирай!Като те кефи,пуши си.
Познавам доста хора, които на твоите години си пушеха и бичеха баси и километрите и килограмите в залата!!!
Самия аз бях така...до 27си година,после е друг разказ..)))
Та за всичко си има време..като станеш на 30-1-2-3…ще ги откажеш ако решиш,тогава хората са по-улегнали и окоравени така да се каже.
Не пуша повече от 13г...ноооо не казвам че съм ги отказал,а че съм ги спрял)))И сега като си налея някое торфено уиски...имам пориви за лулите си..или поне някоя пура.
и така)))
Мнението беше редактирано от nervak на 17.05.17 10:43.
Здравей, аз ги отказах от раз без никакви никотино-заместители след 16,17-годишно пушене по кутия на ден. Вече от 4 месеца и половина не съм запалвала. Как ли? С книгата на Алън Кар “Не пуша вече”, както и много четене. Звучи абсурдно, че една книга може да убеди най-закоравелият пушач, но е факт. За да ги откажеш, не се изисква толкова воля, колкото информация. Ако знаеш как, какво и защо, сам ще поискаш да ги спреш и няма да ти бъде толкова трудно. Кофти е първата седмица. После с всеки изминал ден става все по-добре. Това ще е най-хубавото нещо, което си направил за себе си и за тялото си! Успех!
18.05.17
10:52
@Димо, благодаря ти за подробната информация, ще използвам този списък, много полезна работа ще ми свърши. Да, определено ще имам в плюс 80-100 лева, като спра цигарите, но не съм сигурен дали ще ги ползвам за храна.
@Тихомир Илиев, мерси за съвета с ел. цигара, пробвал съм няколко вида, но не ме изкефиха особено, ще опитам без.
@nervak, Точно това е правилното изречение. Искам да ги спра, не да ги отказвам 😄 Но, ако е така, да бъде само в някакви специални моменти.
@Cherry, ще опитам без книги, ел. цигари, таблетки и т.н. в началото. Днес ми е 2-ри ден без цигари и забелязвам, че сутрин по-малко ми се пуши, но колкото повече денят напредва, толкова повече и желанието ;д Седмица мисля, че ще издържа, ако е така, надявам се после наистина желанието да отминава.
Тичането определено помогна вчера, днес отново мисля да потренирам.