Невъзможност за достигане на нормално тегло

01.06.17
19:27

Здравейте!
На 48 години съм, 177см, мъж. Искам да споделя моят проблем и да потърся съвет тук. Ще започна с предистория, за да хвърля повече светлина, защото това е спътник през целият ми живот.

Още от самото начало не съм получил добър старт в живота - силна форма на рахит, спастичен бронхит още като бебе. В последствие като дете имах силна сенна хрема. Бях с нормално тегло докъм 7 години, докато тръгнах на училище. Там бях подложен на системен тормоз от съученици, който доведе до енкомпреза, който ме вкара в омагьосан кръг причинявайки още повече психологичен тормоз над мен. Като краен резултат израснах недоразвито и хилаво дете.

Никога не съм имал силен апетит, но съм бил винаги много активен - играех, катерех се, правех дълги разходки с приятели. И днес обичам да ходя по планини, мога да вървя много часове без да се изморя.

Зъбите ми се развалиха на много ранна възраст, което днес ме кара да мисля, че може би от самото начало съм имал някаква хранителна (глутенова) непоносимост или друг вид малабсорбция на витамин D. Оттам, вероятно и рахита. Но мога само да гадая...

В миналото, като ученик съм ходил на лекари, но се убедих в пълната им безполезност - след поредица изследвания, вкарвания на сонди в стомаха и т.н. те стигнаха до заключение, че имам “нервен стомах” и ми предписаха.... лексотан. С жълта рецепта. Никой дори не ме попита за проблемите в училище. В последствие пих всякакви лекарства, но решение така и не се намери.

Докъм 40г. бях слаб, но поносимо - към 58-60 кг. при около 177 см. височина.
След това в следствие на две силно психологически травми загубих към 8 кг., които не можах повече да възстановя и в следващите 3 години продължих постепенно да отслабвам.

Осъзнавайки значението на спокойствието за здравето ми, в последните 3 години промених начина си на живот, напуснах работа, заживях свободно на село, далеч от стрес и напрежение. Живея сам, родители нямам и съм почти без доходи. Без медицински осигуровки също. Така че всеки съвет от рода на “отиди на лекар” е безсмислен. През годините опитах много неща: взимах пробиотици доста време, правих две пречиствания на храносмилателния тракт, няколко изчиствания от паразити, няколко изчистване на жлъчката, елиминирах всякакви боклуци от менюто си, отглеждам си сам храна.

Не тренирам, но ходя доста пеша по хълмове и планини. Положителни резултати имаше, дългогодишният запек и сенната хрема изчезнаха, станах уравновесен и спокоен. Но както и преди съм много слаб.

Има нещо, което забелязвам през последните години. Струва ми се, че тялото ми не усвоява добре мазнините. Не знам от кога е така, защото едва наскоро му обърнах внимание. Когато ям мазно, след изхождане забелязвам мазнина, както от сапун, върху водата. Изпражненията винаги плуват.

Това са предизвикателствата ми днес - как с минимални средства да изградя здравето, което винаги ми е липсвало. Ще се радвам хора, които са се справили с това да споделят опит.

Темата беше редактирана от Dari на 01.06.17 20:11.

02.06.17
11:16

Нещо не разбрах болест ли някаква искаш да лекуваш или искаш да качиш кила?
Ако е първото - няма как ще трябва да идеш на лекар.
Самодиагностициране и лечение по съвети от форуми не е умен ход. Не си бавен нали?
Ако е второто си на бял кон - просто яж повече. Ако здравословното ти състояние позволява тренирай с тежести - полезно е за костите, ще ти вдигне апетита, самочувствието и още куп други ползи.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1