05.06.17
18:14
Здравейте 🙂 За първи път пиша тема във форума. Имам няколко въпроса относно това как да продължа с прогреса си от тук насетне.
Започнах да спортувам активно през октомври 2015. Тогава бях на 22г и тежах 123кг. Тренирах с инструктор, защото нищо не разбирах от тренировки. За 8 месеца с правилни тренировки и хранителен режим свалих 23кг и станах 100кг през май месец 2016. (висок съм 177см, не съм приемал никакви добавки от сорта на протеин или л-карнитин). После адски много ми доскуча фитнеса (вече тренирах сам) и в началото на юни спрях да тренирам активно. Понеже от работата ни дадоха мултиспорт карти, реших да пробвам различни спортове и занимания. Ходих на бокс 2 пъти, народни танци, тенис на маса, но не редовно. Миналата година есента реших да поплувам, но то също ми доскуча много, а и хванах неприятна инфекция в басейна, който ми е най-удобен като локация и спрях да ходя. После цяла зима като пич си почивах и ядях junk, като тренирах някакви работи по 1 път на седмица (което е нищо).
Тази година в началото на миналия месец се мотивирах да започна пак да тренирам (тогава бях 105кг) и за 1 месец успях да сваля до сега 3кг. Тренирам сам (без инструктор), предимно фитнес и кардио (комбинация от интервално тичане на пътека, велоаргометър и кростренажор).
Та проблемите ми са следните (както и съветите, които бих се радвал да получа):
1. Виждам, че започва да ми увисва кожата и се притеснявам, че като сваля още 15-20 кг ще стане адски грозно. (да, знам, че не трябва да слагам рибата в тигана предварително, но веднъж вече свалих толко, ще ги сваля пак). Има ли как да го предотвратя това?
2. Искам да започна да взимам л-карнитин. Можете ли да ми препоръчате някой и как да го приемам?
3. Адски много са ми скучни силовите тренировки. Предпочитам кардиото - всеки ден сутрин да тичам по 20-40 минути, отколкото да “блъскам” вечер във фитнеса. Това би ли повлияло негативно на т.1 по някакъв начин?
4. Обожавам да ходя по много пеша. Имам дни, когато ходя по 10-15 хиляди крачки на ден. (8км от вкъщи до работата). Едно такова дълго ходене може ли да замени сутрешното кардио понякога?
5. Кардиото, което правя, когато съм в зала е следното:
- 10 мин интервално бягане на пътека (1 мин ходене, 30 сек спринт)
- 10 мин велоаргометър
- 10 мин кростренажор
- 5 мин спринт на пътека
- 5 мин ходене по много висок наклон
Според вас такова нещо адекватно ли е да замести изцяло тренировката за крака?
Съжалявам ако въпросите ми ви се струват глупави, но честно казано имам нужда от съвети и мнения и няма кого да попитам 🙂 Ако имате някакви допълнителни въпроси ще отговоря.
Благодаря предварително,
Крис 🙂
Темата беше редактирана от Kris на 05.06.17 18:16.
05.06.17
19:09
Начина, по който си избра да отслабваш също ще има резултат, но кожата ще висне, ако прекалено бързо свалиш мазнината в такова количество)....това обаче, не е много сигурно....
05.06.17
21:37
Здравей!
казано от Kris на 05.06.17, 18:14:
1. Виждам, че започва да ми увисва кожата и се притеснявам, че като сваля още 15-20 кг ще стане адски грозно. (да, знам, че не трябва да слагам рибата в тигана предварително, но веднъж вече свалих толко, ще ги сваля пак). Има ли как да го предотвратя това?
Сваляй по-плавно теглото си и все пак дай време на кожата да се прибере. Значение имат и тренировките, храненето, грижата за кожата.
2. Искам да започна да взимам л-карнитин. Можете ли да ми препоръчате някой и как да го приемам?
Той не е панацея за свалянето на тегло. Не, че приемът му е излишен, но е добре да се запознаеш с повече детайли. На този етап се съсредоточи в тренировките, храненето и начина на живот. 🙂
3. Адски много са ми скучни силовите тренировки. Предпочитам кардиото - всеки ден сутрин да тичам по 20-40 минути, отколкото да “блъскам” вечер във фитнеса. Това би ли повлияло негативно на т.1 по някакъв начин?
От силова тренировка до силова тренировка може да има разлика от небето до земята. Опиши тренировките, от които ти става скучно. Може пък да се измисли вариант, от който не само че няма да ти доскучава, ами даже няма да имаш и търпение да ходиш на тренировка. 🙂
Да, силовото натоварване ще ти е по-полезно не само по т.1, но и по отношение на свалянето на излишните килограми, здравословни показатели и т.н.
Може да си правиш кардио, но нека не е само кардио. Съветвам те да дадеш шанс на тренировките с тежести.
4. Обожавам да ходя по много пеша. Имам дни, когато ходя по 10-15 хиляди крачки на ден. (8км от вкъщи до работата). Едно такова дълго ходене може ли да замени сутрешното кардио понякога?
Чудесно е, че ходиш пеша. Продължавай.
По-добре е да ходиш навън, отколкото да редуваш уредите в залата.
5. Кардиото, което правя, когато съм в зала е следното:
- 10 мин интервално бягане на пътека (1 мин ходене, 30 сек спринт)
- 10 мин велоаргометър
- 10 мин кростренажор
- 5 мин спринт на пътека
- 5 мин ходене по много висок наклон
Според вас такова нещо адекватно ли е да замести изцяло тренировката за крака?
Не, не е адекватно. Няма как описаното да замести една пълноценна и съобразена с теб тренировка за крака.
Така и така казваш, че имаш доста ходене навън.
Няма смисъл да си плащаш за тренировка и да висиш по кардио уредите. По-добре тези 40 минути ги отдели за клекове.
Предполагам, че имаш опит с основните движения - все пак не си съвсем начинаещ, тренирал си с някого, който да ти показва.
Сподели сега скучните си тренировки и нека видим дали не може да се направят по друг начин.
Нищо не казваш за храненето си. Кажи няколко думи и по тази точка. 🙂
Опиши тренировките, от които ти става скучно. Може пък да се измисли вариант, от който не само че няма да ти доскучава, ами даже няма да имаш и търпение да ходиш на тренировка.
Ами просто от самите силови тренировки ми е скучно. Може би идва и от факта, че ходя сам. Преди, когато бях с инструктор ми беше доста по ангажиращо и интересно. Предполагам, че трябва да си намеря fitness buddy 🙂
По-добре тези 40 минути ги отдели за клекове.
Имам голям проблем с едното коляно, който различни доктори не могат да разрешат от години. Ходил съм при всякакви хирурзи, терапевти и т.н., пил съм всевъзможни хапчета и нито един доктор незнае защо се получава така. Проблема е, че при изкачване на стълби или клякане, имам адска болка в дясното коляно, направо срязваща. При тичане, каране на колело или плуване, нямам този проблем, затова когато имам ден за крака правя повече минути на велоаргометъра и по-стабилно кардио. Просто вече от около година съм се отказал да ходя по доктори за този проблем и го дължа на многото килограми.
Нищо не казваш за храненето си. Кажи няколко думи и по тази точка.
Смятам, че се храня сравнително здравословно. Чийтвам веднъж на 10-на дни, но без да прекалявам. Иначе ето примерни менюта:
Закуски: микс от натрошени варени яйца, извара и сирене ИЛИ овесени ядки ИЛИ 2 варени яйца с един домат ИЛИ фреш от грейпфрут
Обяд: салата цезар с пиле ИЛИ някакво месо със зеленчуци ИЛИ супа ИЛИ ориз ИЛИ риба
Следобяд: Сурови ядки ИЛИ някакъв фреш
Вечеря: като обяда
Естествено горните неща за ядене ги съобразявам с това дали дадения ден тренирам или не. Като цяло съм елиминирал почти изцяло въглехидратите. Ако ми се прияде, хапвам по една филийка протеинов хляб с основното ядене или едно блокче черен шоколад след тренировка. Избягвам картофите, освен ако не са варени и почти никога не ям картофи вечер. Газирано не обичам по default и го избягвам (е освен в петък на обяд по една бира с колегите). Не ям пържено, наблягам на зеленчуците. Ако не тренирам през деня, вечерите ям само салата с домати, краставици и сирене.
Може би не е оптималния според повечето треньори режим, но като цяло това работи при мен, а и не ме ограничава от това какво обичам да похапвам 🙂