12.06.17
22:23
Здравейте! Случайно попаднах на този сайт и от 2-3 часа чета доста мнения и доста добри хора, които помагат с каквото могат и се надявам и на мен да помогнете. Аз съм на 16 години и се занимавам с футбол. Преди няколко години бях доста шишкав с големи бузки, обаче от както влязох в пубертета се издължих и сега съм 178 и тежа 72 кг. Имах контузия през октомври и ми направиха операция на коляното и 3 месеца не можех да ходя и едвам едвам се оправих и краят на януари поднових тренировки. Февруари реших да почна фитнес и тренирах около 2,3 месеца и видимо имах постигнати резултати- ръка от 29 на 34, на лежанка започнах с 25 и стигнах до 60 обаче имахме важен турнир на 01.06 и не бях ходил на фитнес от месец и половина. Днес след паузата започнах отново и съм супер надъхан да си направя тялото. Обаче се почуствах супер безсилен и се надявам това чуство да изчезне до 1,2 седмици. Имам горе долу мускулна маса обаче имам доста мазнинки и се чудя дали да е възможно хем да горя мазнини и същевремнно да качвам мускулна маса? Извинявам се за дългата статия обаче ми трябва съвет от по-опитни хора от мен минали по този път- да започна ли само със смъкване или да правя упражнения за маса и да бягам по-често и дали ще има ефект?
12.06.17
22:58
казано от Валентин Ангелов на 12.06.17, 22:23:
... Имам горе долу мускулна маса обаче имам доста мазнинки и се чудя дали да е възможно хем да горя мазнини и същевремнно да качвам мускулна маса? ...
Това нещо е напълно възможно, когато започнеш да тренираш било то на лостове/зала, докато си още начинаещ, тялото започва да гради мускулна маса и трудно нещо може да му попречи да го направи, дори и да си в калориен дефицит.
казано от Валентин Ангелов на 12.06.17, 22:23:
... да започна ли само със смъкване или да правя упражнения за маса и да бягам по-често и дали ще има ефект.
Като за начало упражнения за маса няма, всичко идва от хранителния режим.
Това, което аз бих ти дал като съвет е да започнеш да си следиш дневния калориен прием и да добавиш едни 150-250 калории към дневния прием, за да започнеш да качваш (чисто качване или така често срещаното leanbulk). Дойде ли момента в който застанеш пред огледалото и си кажеш ... “добре, това е искам да съм горе-долу толкова голям, но пък релефен “, тогава можеш или да направиш мини-кът или да започнеш плавно да сваляш като си намалиш калориите ( калориен дефицит ).
Иначе ако толкова силно желаеш да изчистиш, следиш си дневния калориен прием - режеш калориите за да влезеш в калориен дефицит и ще започнеш да сваляш.
Мнението беше редактирано от Валентин Юлиянов на 12.06.17 23:00.