Животински протеин

23.06.17
21:51

Ходя на един курс по здравословно хранене и там диетологът каза, че протеинът от месото не се усвоява напълно от организма, за разлика от растителния протеин. Животинският се усвоявал 30-50% , а растителният 90-100%. Т.е. ако изядем една пилешка пържола 100гр, в която има 30г протеин, ще усвоим 10г протеин, ако изядем една леща 100г в която има 9-10 г растителен протеин ще усвоим 10г протеин. Т.е. излиза, че по-добре да наблягаме на растителния протеин. В интернет и ютуб не намерих твърдение, че животинският протеин не се усвоява напълно. Някой запознат ли е с темата?

Темата беше редактирана от Жиката на 23.06.17 21:52.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

24.06.17
01:07

Точно обратното е.
Учителят ти да не е някой вегански гуру?

При здрави хора, без някакви сериозни храносмилателни проблеми, около 90-95% от храната се усвоява, като под “усвоява” да се разбира преминаване от червата до черния дроб.

Може би диетологът се е опитал да свърже протеина с термичния му ефект (TEF, познато още като dietary induced thermogenesis (DIT)) - енергията, която използва организма ни, за да усвои и метаболизира дадено хранително вещество.

TEF на протеина е около средно между 20 и 30%, което значи, че ако изядеш 100 грама протеин, енергията от 20-30 грама от него ще бъде използвана за усвояване и метаболизиране.

Факт е, че има някаква разлика в термичния ефект при различните видове протеини поради различната им структура, но тя е рамките на няколко процента.
Protein choices targeting thermogenesis and metabolism

Според мен диетологът се е опитал да направи връзка между термичния ефект на растителните и животинските храни или пък нещо с фибрите... което пак няма да е напълно точно, тъй като растителните храни и протеини водят до по-нисък термичен ефект поради фибрите си и структурата си съответно.
Decreased postprandial thermogenesis and fat oxidation but increased fullness after a high-fiber meal compared with a low-fiber meal
Effect of fat-reduced diets on 24-h energy expenditure: comparisons between animal protein, vegetable protein, and carbohydrate

Честно казано не съм сигурен какво точно е искал да каже, но определено или ти не си разбрал нещо, или той е казал някоя глупост. 🙂

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.06.17 17:48.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1