Има ли значение как се постига калориен дефицит?

Въпросчето го пуснах и във фейсбук групата ни, но в случай че не обичате да ползвате фейсбук и сте верни на форума, ще стартирам дискусията и тук.

Според вас има ли значение как точно е постигнат даден калориен/енергиен дефицит - чрез орязване на храната или чрез повишаване на физическата активност?

Ако да - защо? Ако не - пак защо?

Повечето хора избират по малко и от двете, но при всеки процес на отслабване често се стига до момент, в който трябва да избираш дали да орежеш още храната или да запазиш храната, но да прекараш малко повече в залата.

При вас как стоят нещата?

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 27.06.17 09:05.

Този коментар е направен имайки на ум, че които иска да има калоричен дефицит цели сваляне на килограми, било 10, 100 или 200.

По принцип аз режа моя дефицит с повече ( и нарастващо) движение тъй като това ти подобрява кардио системата, която в следствие се използва за множество неща.  Нека не забравяме, че ходене/бягане и т.н. също правят краката по-здрави.

Аз съм 175 килограма и загубих 5 килограма за 1 седмица като покачвам сила и енергия. Успешно се качвам до 6-ти етаж където живея. Краката са ми доста здрави от носенето на тази тежест и по принцип са мускулите които издават последни.

Пробвал съм да орязвам храната но е твърде мъчително. обичам да си хапвам пържолки и туко таме да вкарам по нещо “вредно” но под строг контрол разбира се. 

Това е мое мнение (човек с свръх тегло) и виждам резултати върху себе си след като го използвам.

П.С - Има и доста още причини поради които повече движение е по-добре, като нарастващ протеинов синтез, терморегулация(Afterburn Effect), ускорен метаболизъм в следствие на мускулна маса (краката са най-големите мускули и тяхната поправка след тренировка консумира много енергия), хормонна нормализация, т.н.

Да не говорим са социалните ползи от това, че излизаш сред хора и виждаш, че 95% от хората или не се интересуват, или искат да ти помогнат. Да, има и такива които обиждат, но това е рядкост. Горещо препоръчвам на всеки искащ да свали килограми да си намери партниор/ка защото заедно е неописуемо по- лесно.

Мнението беше редактирано от Антон Димитров на 27.06.17 10:38.

27.06.17
10:50

Определено има значение.
Според мен по-добре е да се търси баланса на по-високо “енергийно” ниво, отколкото на по-ниско.
Споменатият по-горе протеинов синтез е част от причините. Изграждането на по-голяма активна маса автоматично означава по-голяма консумация на енергия, забавено стареене на клетките и отлагане на саркопенията и др.
Освен това при по-голяма консумация на храна тялото получава повече витамини, макро и микроелементи, ензими и други (не говоря за макронутриентите), което способства за добрия метаболизъм, за възстановяването, за общото здравословно състояние.
Повишената физическа активност способства за здравето на сърдечно-съдовата система, за по-бърз метаболизъм, за увеличена костна плътност (което при жените, но не само, е изключително важно, но не е без значение и за мъжете).

Единственият реален аргумент в полза на драстичния калориен дефицит е, че тялото влиза в “пестелив” режим и по този начин чрез намалено клетъчно делене помага за по-дългото съхраняване на теломерите. Преди години имаше хипотеза, че това увеличава продължителността на живот, която беше подробно изследвана при мишки.
При хора и примати обаче резултатите обаче са противоречиви, защото това, което се печели от “спасената” теломераза, се губи по други причини.

Carbohydrate

27.06.17
11:16

Според вас има ли значение как точно е постигнат даден калориен/енергиен дефицит - чрез орязване на храната или чрез повишаване на физическата активност?
Зависи от началната точка на всеки индивид! Ако това написано по-горе, го приложа към мен и моята активност, то бих казал, че ще ми по-добре да орежа храната, каквото и правя....А не още да засиля активността си))))....И се получава, че съм съгласен с първия вариант))......Ако, обаче, приложим написаното за някой, който никога не е бил физически активен, то това ще е отговор две, или чрез повишаване на физ.активност....А тези, които са по средата, имат противоречиви мнения, защото са просто по-средата на активността си и нито са постоянно активни, нито постоянни в своето хранително орязване)...толкова от мен

27.06.17
13:10

Високия прием на протеин води до ускорено стареене на клетките, противно на написаното горе (ако съм разбрала поста правилно).
Ако търсим цел здраве и дълголетие, почти винаги калорийната рестрикция би била от полза (разбира се, отварям скобата, че сама по себе си рестрикцията би имала незначителни ползи, ако храненето не е ок и ако начина на живот не съответства на целите).
Така зададен въпроса, не предполага еднозначен отговор.

Мнението беше редактирано от Margi на 27.06.17 13:12.

27.06.17
14:12

Правя ги и двете в комбинация, но повече разчитам на орязване на храната
Кардио сесии от повече от 20 минути при мен водят до неконтролируем апетит. Просто не моа са зАпра.

27.06.17
14:17

казано от Margi на 27.06.17, 13:10:

Високия прием на протеин води до ускорено стареене на клетките, противно на написаното горе (ако съм разбрала поста правилно).
Ако търсим цел здраве и дълголетие, почти винаги калорийната рестрикция би била от полза (разбира се, отварям скобата, че сама по себе си рестрикцията би имала незначителни ползи, ако храненето не е ок и ако начина на живот не съответства на целите).
Така зададен въпроса, не предполага еднозначен отговор.

Малко встрани от темата, но и аз съм се чудил на хора, които пукат минимум по 2-3 гр. / кг телесно тегло протеин на ден. Аз общо взето приемам средно по 1.5 гр., тренирам си силово, възстановявам нормално, че и доста мускули съм качил доста за 3-4 години, откакто почнах да тренирам.

Имало е моменти, когато тялото просто ми крещи “Яж месо”, имало е моменти, когато не ми се и поглежда мръвка, но ексцесии от рода на 5 ядения на ден, всяко от които със солидна порция месо, не мога да си го представя.

27.06.17
15:26

Моето мнение е че, кофти диета не може да се изтренира. Иначе разбира се че е най- добре и двете.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1