07.07.17
10:34
Здравейте, въобще не съм запознат на кои витамини, минерали и хормони е хубаво да си направим изследвания, затова ако може да ми кажете , кои са най-важните и тн .И ако може да ми препоръчате къде в София правят такива изследвания.
07.07.17
11:57
По принцип дадено изследване трудно може да се нарече “най-важно”, освен ако няма причина, която да подсказва необходимостта му. А и хормоналните изследвания са скъпички.
Ако все пак искаш да си направиш един базов преглед, пусни си изследвания за 25 OH витамин Д, магнезий, цинк, тестостерон (общ и свободен), TSH, FT3 и FT4.
Тези биха били достатъчни, но специално хормоналните в повечето случаи са излишни, освен ако нямаш някакви специфични оплаквания.
Аз бих мислил първо за пълна кръвна картина, липиден профил, чернодробни ензими, гликиран хемоглобин и коефициент на възпаление + горните витамини и минерали. Хормоналните само като опционален вариант.
Почти навсякъде правят горепосочените. За София, Токуда и Александровска например са добри варианти, но и в малките клиники ги правят.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 07.07.17 12:00.