12.07.17
21:26
Здравейте,на 16 години съм,169см висока и тежа 50 килограма. Тренирам 6 (понякога 5) пъти в седмицата като 3 от тренировките ми са във фитнеса,а другите 3 са кардио (като сменям темпото през няколко минути)... Преди няколко дена случайно попаднах на статия за ВМ-НВД и установих,че се храня с храните,типични за тази диета (защото съм ограничила въглехидратите почти до минимум,но не правя зареждащите дни) ... Напоследък много хора ми казват,че съм прекалено слаба,че трябва да кача и т.н. и т.н. , но има дни,в които щом видя куп сладки неща ги изяждам за отрицателно време ( 😄 ) и на следващия ден се чувствам гузно (понякога и напълняла) и не поглеждам сладко и почти никакви въглехидрати за 2-3 седмици... Въпросът ми е какво мога да направя по въпроса, за да не се чувствам така и нормално ли е това чувство ? И още нещо - нормално ли е теглото ми за височината ? Благодаря предварително :-)
12.07.17
22:22
Здрасти, ниско ти е теглото за височината. Можеш смело да качиш 5 кг. Хапвай повече и не се страхувай от сладкото - имам предвид пресни плодове, мед и други здравословни източници.
За справка за теглото потърси какво пише за ИТМ, като за деца и подрастващи (до 20 годишни) има дребно отклонение, което е обяснено горе-долу тук.
12.07.17
23:27
казано от Dizzy на 12.07.17, 22:22:
Здрасти, ниско ти е теглото за височината. Можеш смело да качиш 5 кг. Хапвай повече и не се страхувай от сладкото - имам предвид пресни плодове, мед и други здравословни източници.
За справка за теглото потърси какво пише за ИТМ, като за деца и подрастващи (до 20 годишни) има дребно отклонение, което е обяснено горе-долу тук.
Благодаря много за мнението !!
13.07.17
12:25
казано от Мира Иванова на 12.07.17, 21:26:
... но има дни,в които щом видя куп сладки неща ги изяждам за отрицателно време ( ) и на следващия ден се чувствам гузно (понякога и напълняла) и не поглеждам сладко и почти никакви въглехидрати за 2-3 седмици...
Това е често срещан проблем в твърде крайните режими на хранене като НВД и наподобява част от симптомите при хранителни разстройства като булимия и анорексия например.
Решението (или поне едно от тях) звучи просто, но не винаги е лесно за изпълнение. Просто трябва да намериш начин да се храниш балансирано и разнообразно, да включваш всякакви храни в менюто си, дори и сладки изкушения и junk food, ако имаш залитания към тях.
НВД храненето и изключването на въглехидратите не са непременно лошо нещо, но освен ако нещо не го налага (например здравословен проблем), няма особен смисъл да се лишаваш.