Относно маргарина

Привет на всички, от може би 1 седмица на сам се храня (до колкото мога) здравословно но днес докато разглеждах в хладилника какво ще вечерям, видях маргарина и си помислих дали мога да го ям, след като спазвам диета? По принцип го консумирам само сутрин, когато (ако) си правя сандвичи. Като цяло полезен ли е или не е? Нали викат, че имало Омега 3, което било полезно за сърцето и тн. и има ли някакъв заместител, който да не е толкова вреден? Например кравето масло?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

Здравей, нито една храна не е категорично “здравословна” или категорично “вредна”. Става такава в зависимост от това, кой, кога и колко я консумира.

Макар производството на трапезен маргарин да се води далеч по-добро от преди години, ако можеш, спести си го. Да, масло от хубав източник е алтернатива.

16.07.17
22:16

Каквото и да викат че има в него, маргаринът е трансмазнина и се топи на температура по-висока от телесната, което не мисля че има смисъл да се обяснява какво означава. Принципно, той е замислен за заместител на кравето масло, а не обратното.
Не трябва да заместваш маргарина с нищо, той няма никакво място в храната на човек, който държи на здравето си, пък бил той и рекламиран с омеги, с витамини, фибри и какво ли не.
Разбира се че има категорично вредни храни. Някой би ли се наел да твърди за кого и при какви обстоятелства маргарина би се оказал полезен?

Мнението беше редактирано от Margi на 16.07.17 22:28.

17.07.17
13:00

казано от Margi на 16.07.17, 22:16:

Някой би ли се наел да твърди за кого и при какви обстоятелства маргарина би се оказал полезен?

Маргарина би бил полезен за някой на кетогенен режим. Даже маргарина смея да твърдя че е много по-полезен от кравето масло и се усвоява много по-добре от организма, като за това си има прости обяснения. Да не коментираме че в маргарина се прибавят различни витамини за подобряване на свойствата му.

17.07.17
13:09

казано от K0m3r на 17.07.17, 13:00:

казано от Margi на 16.07.17, 22:16:

Някой би ли се наел да твърди за кого и при какви обстоятелства маргарина би се оказал полезен?

Маргарина би бил полезен за някой на кетогенен режим. Даже маргарина смея да твърдя че е много по-полезен от кравето масло и се усвоява много по-добре от организма, като за това си има прости обяснения. Да не коментираме че в маргарина се прибавят различни витамини за подобряване на свойствата му.

Ха! Не вярвах че има такива хора. 🙂 Хапвайте, че току-виж някой доктор умрял от глад. 🙂
Въпроса ми беше по-скоро шега. 🙂

Мнението беше редактирано от Margi на 17.07.17 13:16.

17.07.17
16:08

казано от K0m3r на 17.07.17, 13:00:

казано от Margi на 16.07.17, 22:16:

Някой би ли се наел да твърди за кого и при какви обстоятелства маргарина би се оказал полезен?

Маргарина би бил полезен за някой на кетогенен режим. Даже маргарина смея да твърдя че е много по-полезен от кравето масло и се усвоява много по-добре от организма, като за това си има прости обяснения. Да не коментираме че в маргарина се прибавят различни витамини за подобряване на свойствата му.

А пък ако избереш този с вкус на шунка, сигурно и с протеини е обогатен...

Мнението беше редактирано от deqn91 на 17.07.17 16:09.

17.07.17
16:17

😄 😄 😄

18.07.17
00:53

Напълно съм сериозен относно маргарина. Кравето масло преминава през такива обработки, че докато стигне до вас не са му останали витамини, докато маргарина е чисто рафинирано олио с вода, прибавят му се сол, различни емулгатори, витамини и т.н. Аз лично не употребявам маргарин, предпочитам краве масло, и също бях защитник на кравето масло, което си има специфични качества. Но няма как да кажа, че кравето масло е по-полезно от маргарина след като знам как се произвеждат и двете и през какви химични и физични преходи минават за да стигнат до крайният продукт, който ние познаваме.

Dizzy

18.07.17
11:15

Маргаринът е храна за тъпаци. Наѝ-много да доведе до слабоумие, не и до друго отслабване.

18.07.17
12:36

казано от K0m3r на 18.07.17, 00:53:

Напълно съм сериозен относно маргарина. Кравето масло преминава през такива обработки, че докато стигне до вас не са му останали витамини, докато маргарина е чисто рафинирано олио с вода, прибавят му се сол, различни емулгатори, витамини и т.н. Аз лично не употребявам маргарин, предпочитам краве масло, и също бях защитник на кравето масло, което си има специфични качества. Но няма как да кажа, че кравето масло е по-полезно от маргарина след като знам как се произвеждат и двете и през какви химични и физични преходи минават за да стигнат до крайният продукт, който ние познаваме.

Така е!
Също така : захар, вместо мед
Корн флейкс вместо жито и царевица
Кренвирши вместо пържоли
Млечен продукт с палмово масло и рапица вместо сирене
Вафла Боровец вместо праскови. Тия праскови с какви неща ги пръскат...

Така се пестят пари и се купуват трайни продукти!

18.07.17
18:44

Повечето аргументи които изказахте в тази тема по отношение на маргарина са лесно доказуеми булшити. Аз от поне 10 години не съм консумирал маргарин и не възнамерявам това да се промени, но когато фактите говорят, че маргарина е по-добрият избор пред маслото аз не мога да отрека тези факти само защото на мене не са ми удобни. Трябва да се държим като зрели хора и да разсъждаваме трезво, а не да се тръшкаме като малко дете на което са му взели играчката всеки път когато някой изкаже мнение което на нас не ние удобно.

18.07.17
18:46

Е представи ги тези факти. Сакаме. Чекаме. Айде...

18.07.17
19:15

Маргаринът е растителна мазнина, която при стайна температура е твърда. Това ще рече, че е хидрогенирана (с едно-две изключения растителните мазнини са течни при стайна температура). Хидрогенираните мазнини (известни още като трансмазнини) са вредни най-вече защото са неразпознаваеми за организма ни, увеличават нивата на LDL и дори директно се отлагат по стените на кръвносните съдове, като предизвикват възпалителни процеси, завършващи с атеросклероза.
Хидрогенираните мазнини са в челото на личния ми списък за най-вредни неща, които можеш да изядеш, без да те отровят на момента.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 18.07.17 19:16.

Carbohydrate

18.07.17
19:22

казано от K0m3r на 18.07.17, 18:44:

но когато фактите говорят, че маргарина е по-добрият избор пред маслото .

няма такива факти, маслото винаги е било по-скъпо!!! като продукт и по-хубаво, следователно)), това е факт!

Т. Тодорова

18.07.17
19:36

Толкова много глупости се пишат напоследък, че дори и ние, бегло грамотните на тема спорт и хранене, сме в див потрес. 😂

казано от K0m3r на 18.07.17, 18:44:

Повечето аргументи които изказахте в тази тема по отношение на маргарина са лесно доказуеми булшити. Аз от поне 10 години не съм консумирал маргарин и не възнамерявам това да се промени, но когато фактите говорят, че маргарина е по-добрият избор пред маслото аз не мога да отрека тези факти само защото на мене не са ми удобни. Трябва да се държим като зрели хора и да разсъждаваме трезво, а не да се тръшкаме като малко дете на което са му взели играчката всеки път когато някой изкаже мнение което на нас не ние удобно.

Ти защо не ядеш маргарин от 10 години и не смяташ да започваш, след като е такава витаминозно-хранителна бомба, в сравнение с това лошо, лошо краве масло? Или си решил да се наказваш за някакви грехове с лишение от Bella с омега-3-мазнини-от-еднорог? 😂

Подай един кроасан там, докато чета, че захарта от динята не ми е достатъчно реална, и кАжи чЕсно за “истината за маргарина и маслото”. 😂

Майтапът настрана - наистина ми е интересно какво ще кажеш по повод леснодоказуемите булшити.

Carbohydrate

18.07.17
19:47

Не са българите тези, които доказаха вредата на маргарина, а тези, които от години го консумират и то много преди нас...то няма страна, в която да не знаят за вредата на маргарина.....Миналата седмица просто взех един такъв маргарин да прочета какво пиши и установих, че съдържанието вече не е от хидрогенирани мазнини))))))

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 18.07.17 19:48.

18.07.17
19:59

казано от Carbohydrate на 18.07.17, 19:47:

Миналата седмица просто взех един такъв маргарин да прочета какво пиши и установих, че съдържанието вече не е от хидрогенирани мазнини))))))

А какво съдържа тогава, което ще направи течните растителни масла твърди?

Bart Simpson

18.07.17
20:03

Абе аз съм чувал нещо за суров петрол ама може да е някаква неистина.

18.07.17
20:06

казано от Bart Simpson на 18.07.17, 20:03:

Абе аз съм чувал нещо за суров петрол ама може да е някаква неистина.

Еми, той на практика си е пластмаса магарина...

Bart Simpson

18.07.17
20:16

Обаче,Марги,кокосовата вода.......... Боже,обичам я.
Всеки ден си пийвам.

18.07.17
20:22

казано от K0m3r на 18.07.17, 00:53:

Кравето масло преминава през такива обработки, че докато стигне до вас не са му останали витамини, докато маргарина е чисто рафинирано олио с вода, прибавят му се сол, различни емулгатори, витамини и т.н..

Ко каза, ко? 😄 🙂

Bart Simpson

18.07.17
20:25

Ма той умрял МА.

18.07.17
20:44

Маргарина от много време не се произвежда чрез хидрогениране на растителни мазнини. И това че маргарина е основно транс мазнини не е вярно, в кравето масло има много повече транс мазнини и при стайна температура маслото е твърдо, а олиото не е.
Може да се произведе маргарин с масленост 30%, 40% и т.н. Това че е твърд маргарина се дължи основно на емулгатори. Подобно на майонезата която се прави от олио и яйчни жълтъци (които са в ролята на емулгатор) при производството на маргарин се използва рафинирано олио и вода. И поради липсата на каквито и да е примеси в рафинираното олио се прибавят допълнително витамини.
При производството на краве масло сметаната първо се пастъоризира и се губят по-нестабилните от витамините. След това не се прибавят допълнително и крайният витаминен профил е даже по-лош от този на маргарина. Често в кравето масло се добавят растителни мазнини, вода и др.
Когато използваме маргарин вместо краве масло в някакъв сладкиш или за мазане на сандвичи ние можем да постигнем по-ниска калоричност на крайният продукт. Което е едно от основните ни изисквания при спазване на някакъв хранителен режим.

Тезата ви се върти около два аргумента за хидрогенираните растителни мазнини и транс мазнините. Като нито единият не верен или доказан. Всичко друго са празни приказки и показност на знания придобити от сутришното предаване на Гала. Очаквам да дадете някой солиден аргумент и да спрете с безцелното писане на булшити (който спада към спама).

Мнението беше редактирано от shack@mail.bg на 18.07.17 20:52.

18.07.17
20:48

казано от K0m3r на 18.07.17, 20:44:

Маргарина от много време не се произвежда чрез хидрогениране на растителни мазнини. И това че маргарина е основно транс мазнини не е вярно, в кравето масло има много повече транс мазнини и при стайна температура маслото е твърдо, а олиото не е.
Може да се произведе маргарин с масленост 30%, 40% и т.н. Това че е твърд маргарина се дължи основно на емулгатори. Подобно на майонезата която се прави от олио и яйчни жълтъци (които са в ролята на емулгатор) при производството на маргарин се използва рафинирано олио и вода. И поради липсата на каквито и да е примеси в рафинираното олио се прибавят допълнително витамини.
При производството на краве масло сметаната първо се пастъоризира и се губят по-нестабилните от витамините. След това не се прибавят допълнително и крайният витаминен профил е даже по-лош от този на маргарина. Често в кравето масло се добавят растителни мазнини, вода и др.

Абе, човек, поне спри да пишеш и да се излагаш все повече.

казано от K0m3r на 18.07.17, 20:44:

Когато използваме маргарин вместо краве масло в някакъв сладкиш или за мазане на сандвичи ние можем да постигнем по-ниска калоричност на крайният продукт. Което е едно от основните ни изисквания при спазване на някакъв хранителен режим.

Ако това е така, много жалко за теб. Аз лично търся от храната си много повече от калории.

Мнението беше редактирано от Margi на 18.07.17 20:54.

18.07.17
21:01

Марги нито един от твоите аргументи не е верен, не виждам с какво се излагам като изказвам моите аргументи, зад които стои известната ни наука към даденият времеви период и ги потвърждава на 100%, ако отвориш някой учебник за технология на млечните продукти ще прочетеш всичко това, което казах за кравето масло както и още много факти потвърждаващи правотата на моята теза.
  Мисля наистина да се оттегля от спора, защото ми е обидно да оборвам аргументи тип ЕЖК.

18.07.17
21:15

[quote author=“K0m3r” date=“1500328420”... Кравето масло преминава през такива обработки, че докато стигне до вас не са му останали витамини, докато маргарина е чисто рафинирано олио с вода, прибавят му се сол, различни емулгатори, витамини и т.н. ...

За да направиш маргарин ти трябва лабораторно оборудване. Маслата първоначално се пречистват и обработват под висока температура с вода за да се отстранят полярните липиди и други замърсители, след това водата се отстранява, маслата се поставят в камера под налягане и се обгазяват с водороден газ при високо температури (около 200 градуса по Целзии) за да се разкъсат двойните връзки, като се добавя катализатор от финни частички от никел. След това се добавят овкусители, стабилизатори и оцветители. Има и процес без хидрогенизация, с палмово масло, но е все тая.

За да направиш масло ти трябва каймак и миксер. Толкова.

18.07.17
21:19

казано от K0m3r на 18.07.17, 21:01:

Марги нито един от твоите аргументи не е верен, не виждам с какво се излагам като изказвам моите аргументи, зад които стои известната ни наука към даденият времеви период и ги потвърждава на 100%, ако отвориш някой учебник за технология на млечните продукти ще прочетеш всичко това, което казах за кравето масло както и още много факти потвърждаващи правотата на моята теза.
  Мисля наистина да се оттегля от спора, защото ми е обидно да оборвам аргументи тип ЕЖК.

Имаме няколко вкъщи, мога да ти заема някой. 😂
Също така сме си правили масло, без дори миксер, само прясна сметана и буркан. 🙂
Аз дори не съм ти предоставила дори аргументи, понеже тезата ти е абсурдна и не си струва усилието.

18.07.17
21:35

казано от K0m3r на 18.07.17, 20:44:

. Очаквам да дадете някой солиден аргумент и да спрете с безцелното писане на булшити (който спада към спама).

Ето препратки. Потърси ги, прочети, което намериш  и се образовай.
Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, Rimm E, Colditz GA, Rosner BA, Hennekens CH, Willett WC: Dietary fat intake and risk of coronary heart disease in women. N Engl J Med 337:1491–1499, 1997.

Mitropoulos KA, Miller GJ, Martin JC, Reeves BEA, Cooper J: Dietary fat induces changes in factor VII coagulant activity through effects on plasma free stearic acid concentration. Arterioscler Thromb 14:214–222, 1994.

Judd JT, Clevidence BA, Muesing RA, Wittes J, Sunkin ME, Podczasy JJ: Dietary trans fatty acids: effects of plasma lipids and lipoproteins of healthy men and women. Am J Clin Nutr 59:861– 868, 1994.

Lichtenstein AH, Ausman LM, Carrasco W, Jenner JL, Ordovas JM, Schaefer EJ: Hydrogenation impairs the hypolipidemic effect of corn oil in humans. Aterioscler Thromb 13:154–161, 1993.

Mensink RPM, Katan MB: Effect of dietary trans fatty acids on high-density and low-density lipoprotein cholesterol levels in healthy subjects. N Engl J Med 323:439–45, 1990.

Zock PL, Katan MB: Hydrogenation alternatives: effects of trans fatty acids and stearic acid versus linoleic acid on serum lipids and lipoproteins in humans. J Lipid Res 33:399–410, 1992

Nestel P, Noakes M, Belling Bea: Plasma lipoprotein and Lp[a] changes with substitution of elaidic acid for oleic acid in the diet. J Lipid Res 33:1029–1036, 1992.

Sundram K, Ismail A, Hays KC, Jeyamalar R, Pathmanathan R: Trans (Elaidic) fatty acids adversely affect the lipoprotein profile relative to specific saturated fatty acids in humans. J Nutr 127: 514S–520S, 1997.

Katan MB, Zock PL: Trans fatty acids and their effects on lipoproteins in humans. Annu Rev Nutr 15:473–493, 1995.

Hill EG, Johnson SB, Lawson LD, Mahfouz MM, Holman RT: Perturbation of the metabolism of essential fatty acids by dietary partially hydrogenated vegetable oil. Proc Natl Acad Sci 79:953– 957, 1982.

Kinsella JE, Bruckner G, Mai J, Shimp J: Metabolism of trans fatty acids with emphasis on the effects of trans, transoctadecadienoate on lipid composition, essential fatty acid, and prostaglandins: an overview. Am J Clin Nutr 34:2307–2318, 1981.

Jones D: Trans fatty acids and dieting [Letter]. Lancet 341:1093, 1993.

18.07.17
21:43

Че това не е истинско масло, то се прави от каймака на млякото, а не от сметана, която е купена от магазина.

18.07.17
21:44

казано от Ice Mountain на 18.07.17, 21:43:

Че това не е истинско масло, то се прави от каймака на млякото, а не от сметана, която е купена от магазина.

А каймака какво е според теб?
И кой говори за магазини?

Gogo

18.07.17
21:44

Емчи..., сметаната нали е каймакът?

едит: а, тя Маргито супер бърза излезе, предвид че няма известяване за нови отговори по мейла и натискам Ф5 постоянно. : Д

п.с.: сметана и аз направо фостата, така с някоя пържолка без ляб. По-калорично да идва, по-малко да дъвча.

Мнението беше редактирано от Gogo на 18.07.17 21:47.

Bart Simpson

18.07.17
21:45

казано от Margi на 18.07.17, 21:19:

казано от K0m3r на 18.07.17, 21:01:

Марги нито един от твоите аргументи не е верен, не виждам с какво се излагам като изказвам моите аргументи, зад които стои известната ни наука към даденият времеви период и ги потвърждава на 100%, ако отвориш някой учебник за технология на млечните продукти ще прочетеш всичко това, което казах за кравето масло както и още много факти потвърждаващи правотата на моята теза.
  Мисля наистина да се оттегля от спора, защото ми е обидно да оборвам аргументи тип ЕЖК.

Имаме няколко вкъщи, мога да ти заема някой.
Също така сме си правили масло, без дори миксер, само прясна сметана и буркан.
Аз дори не съм ти предоставила дори аргументи, понеже тезата ти е абсурдна и не си струва усилието.

Да съсипеш висококачествена сметанна,за да произведеш ниско качествено масло е неоправдано според мен.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 18.07.17 21:46.

18.07.17
21:49

казано от Bart Simpson на 18.07.17, 21:45:

Да съсипеш висококачествена сметанна,за да произведеш ниско качествено масло е неоправдано според мен.

Понякога, като имаш голямо количество от нещо, трябва да го преработиш за да не се похаби и развали. 🙂 И квасена сметана съм си правила - нй-вкусната, която съм яла. 🙂

Bart Simpson

18.07.17
22:06

В определени обстоятелства е оправдано,но принципно си е икономически необосновано.

казано от Margi на 18.07.17, 21:19:

Имаме няколко вкъщи, мога да ти заема някой.
Също така сме си правили масло, без дори миксер, само прясна сметана и буркан.
Аз дори не съм ти предоставила дори аргументи, понеже тезата ти е абсурдна и не си струва усилието.

И аз съм правил масло така като малък - баба ми ни връчваше по един буркан с каймак, обран от млякото и го друсахме, докато стане на масло 🙂

Carbohydrate

19.07.17
10:16

баба ми имаше един висок дървен цилиндър, в който се сипваше мляко и го биехме с едно бутало. Приличаше на голяма спринцовка. С буталото “биехме” млякото и така маслото се отделяше от него. После го събирахме....

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 19.07.17 10:16.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1