Цигари: какъв е смисъла да ги спреш ако...?

Прескочи до:

Привет на всички,
днес в поредното задръстване, си говорих с таксиджия относно здравословният начин на живот. Каза ми, че е спрял цигарите (личеше си, че има дихателни проблеми). Попитах го от колко време е пушач - от 21 години. Спрял ги е преди по-малко от 3 месеца.

Имам приятели, които са спрели цигарите но не съм забелязал нищо ново в тях и в тяхното здраве. Нито са ми споделяли, че се чувстват по-добре и тн. Промяна - никаква.

Запитах се, добре де пушил си 21 години, всеки божи ден но не е ли късно вече да ги спреш? Надали дробовете ти ще побелеят. Хубаво, спрял си ги, окей. Направил си стъпката но... Какъв е смисъла? Искам да чуя и вашето мнение.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

20.07.17
00:02

Пуши си спокойно, ти май това искаш да чуеш?

казано от Димо на 20.07.17, 00:02:

Пуши си спокойно, ти май това искаш да чуеш?

Аз не пуша. Просто не разбирам какво очакват след като са пушили по 10-15-20 години.

Мнението беше редактирано от Мариян Георгиев на 20.07.17 00:06.

20.07.17
00:13

Е как какво очакват? ОК, малко по- конструктивно. Аз самият пуших 20 години преди да ги откажа. Какво по- точно те интересува? Защо съм го направил ли? Или какви промени видях след като ги отказах?

казано от Димо на 20.07.17, 00:13:

Е как какво очакват? ОК, малко по- конструктивно. Аз самият пуших 20 години преди да ги откажа. Какво по- точно те интересува? Защо съм го направил ли? Или какви промени видях след като ги отказах?

Питам информативно, какво се променя в здравето ти след като си пушил толкова години и накрая ги откажеш. Не се закачам или нещо подобно. Просто ми е чудно 🙂.

Мнението беше редактирано от Мариян Георгиев на 20.07.17 00:16.

20.07.17
00:24

Като пушиш се променят много неща. Освен че си пристрасте’н (зависим си, имаш порок) с всички неудобства и чак абсурди на това да имаш пристрастеност (нервен си ако нямаш възможност да пушиш, рискуваш да те гледат с лошо око на работа че прекарваш време отвън пушейки, смърдиш на фасове и хората бърчат носове и т.н.), като се мине през финансовата щета (2 кутии по 5 лева са 300 кинта месец - един наем за семейно жилище е по толкова), и се стигне до физическото изражение - зимата почти постоянно си хремав и ти текат сополите, сутрин се дереш от кашлици и те цепи главата, недай си Боже вечерта да си препил - това означава че си и препушил, а махмурлука става троен като се комбинира с препушване, задъхваш се до осмия етаж или като се затичаш за 100 метра, ако упорстваш и бягаш повече почват киселите храчки, гърдите ти свирят като при пневмония и не можеш да помиришеш нищо като хората, защото самите ти ноздри миришат на никотин и катран и т.н.

Като спреш да пушиш, още след 2 седмици като ти поотмине абстиненцията почваш да се чувстваш по- добре, след година- две си супер, а след 15 (май толкова беше) дробовете ти са в състояние сякаш никога не си пушил. Аз ги отказах преди 4-5 и от миналата година имам въздух да бягам маратонски дистанции. Отпреди 2-3 години вече не усещам онова парене и недостиг на въздух, което напомняше в дробовете ми за цигарите.

Това ли е което искаше да знаеш?

казано от Димо на 20.07.17, 00:24:

Като пушиш се променят много неща. Освен че си пристрасте’н (зависим си, имаш порок) с всички неудобства и чак абсурди на това да имаш пристрастеност (нервен си ако нямаш възможност да пушиш, рискуваш да те гледат с лошо око на работа че прекарваш време отвън пушейки, смърдиш на фасове и хората бърчат носове и т.н.), като се мине през финансовата щета (2 кутии по 5 лева са 300 кинта месец - един наем за семейно жилище е по толкова), и се стигне до физическото изражение - зимата почти постоянно си хремав и ти текат сополите, сутрин се дереш от кашлици и те цепи главата, недай си Боже вечерта да си препил - това означава че си и препушил, а махмурлука става троен като се комбинира с препушване, задъхваш се до осмия етаж или като се затичаш за 100 метра, ако упорстваш и бягаш повече почват киселите храчки, гърдите ти свирят като при пневмония и не можеш да помиришеш нищо като хората, защото самите ти ноздри миришат на никотин и катран и т.н.

Като спреш да пушиш, още след 2 седмици като ти поотмине абстиненцията почваш да се чувстваш по- добре, след година- две си супер, а след 15 (май толкова беше) дробовете ти са в състояние сякаш никога не си пушил. Аз ги отказах преди 4-5 и от миналата година имам въздух да бягам маратонски дистанции. Отпреди 2-3 години вече не усещам онова парене и недостиг на въздух, което напомняше в дробовете ми за цигарите.

Това ли е което искаше да знаеш?

Точно това ме интересуваше, защото доста хора прибягват към никотинови дъвки и друг вид лекарства след отказа на цигари, което според мен вреди още повече на организма.

А относно електронните цигари и наргилето, същият ефект ли имат?

Bart Simpson

20.07.17
00:36

Не след отказа,а те го подпомагат.

20.07.17
00:39

Наргилето си е пушене. Слагаш нещо, палиш го и дърпаш пушека.

Електронните цигари не мога да кажа, отказах ги преди да излязат на мода. Жена ми пуши И електронна цигара, но това не я спира да си пуши и нормални цигари. Май не може съвсем да замести цигарите. А вредите от тях тепърва ще се вижда ефекта. Не е съвсем ясно по- вредни или по- малко вредни са от конвенционалните цигари.

Благодаря, че ме светна. Като цяло това ме интересуваше.

20.07.17
03:25

Когато решиш да обясниш на детето си, че е лошо да пуши ,а ти самия го правиш как ще защитиш тезата си?

20.07.17
08:08

казано от ISB на 20.07.17, 03:25:

Когато решиш да обясниш на детето си, че е лошо да пуши ,а ти самия го правиш как ще защитиш тезата си?

Човекът казва,че е непушач

Barberian

20.07.17
09:02

казано от Димо на 20.07.17, 00:39:

Да де, ама не е вредно, защото в истинското наргиле, няма никотин, катран и тн.
П.п. Сега четох, че можело и тютюн. Аз като бях в Дубай ходих на такива места и наргилета бяха с плодова каша.

Мнението беше редактирано от Barberian на 20.07.17 09:05.

20.07.17
09:04

казано от Никой на 20.07.17, 09:02:

Кажи честно?

Barberian

20.07.17
09:09

казано от nervak на 20.07.17, 09:04:

казано от Никой на 20.07.17, 09:02:

Кажи честно?

Поправих се по- горе. Сестра ми живя в Дубай 10 години. Изпрати на татко наргиле и плодове за него. Това са едни стекчета вътре с плодове които са мазни. Незнам как се правят, но в съставките нямаше тютюн. Сега, четох, че може да пушиш и тютюн, билки и всъщност каквото сложиш 🙂 Има хора слагат трева .
Мисълта ми беше, че не е задължително пушека да е вреден. Жена ми например, никога не е пушила цигари, но пуши няколко пъти наргиле и нито се закашля, нито се е пристрастила🙂 Пушекът не реже като цигарения.

Мнението беше редактирано от Barberian на 20.07.17 09:21.

Иван

20.07.17
09:10

Темата ми напомни за една случка от снощи: Детска площадка в Бургас, пълна с деца от всяка възраст. Викове, крясъци, вечна младост и остатъци от семки около пейките. Две момиченца на около 10 си говорят - едната се възхищаваше на някакво момче, което като нея слушало чалга. Други, малко по-големи деца, играещи футбол до площадката и задължителните майки по пейките и т.н, ясно ви е. Както засилвам Макс на люлката (винаги иска по-силно смелият ми той), една от майките в площадката се провикна: “АКО ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ТОПКАТА ВЛЕЗЕ В ПЛОЩАДКАТА, НЕ ЗНАМ КАКВО ЩЕ ВИ СЕ СЛУЧИ!!!!” Обърнах се да я видя и се възхитих как чевръсто, в ръката с която буташе/дърпаше количката с бебето й, беше намерила място и за димяща цигара. Уродска работа. Няма да коментирам, как си загубих времето, да й кажа някои неща.

Деян

20.07.17
09:34

Жена ми пуши И електронна цигара, но това не я спира да си пуши и нормални цигари. Май не може съвсем да замести цигарите. А вредите от тях тепърва ще се вижда ефекта. Не е съвсем ясно по- вредни или по- малко вредни са от конвенционалните цигари.

Преди време пробвах с електронна цигара-там имаш разтвори, които са с различно съдържание на никотин. Разликата с пушенето е, че при електронната цигара е изпаряване, а не горене, т.е. пак си поемаш никотина вдишвайки парата, но не те удря така в дробовете, няма сажди и т.н. Обаче мен започваше да ме боли глава, защото явно като е пара и си мислиш, че може ей така повече да си дърпаш, но никотинът от парата която поемаш при всички случаи се отлага някъде - сигурно мозъка реагира. Не съм лекар, не знам. Но с оглед реакцията на организма ми, определено и това не е безвредно, ако разтворът е с никотиново съдържание.
Иначе пуша доста отдавна, като съм ги отказвал един път за 4 г. и на два пъти по за 2 г. Също така, имам доста отказвания за по няколко месеца. Когато съм пропушвал, не е защото не съм издържал, нещо стрес и др. Не-просто ей така съм си казвал, писна ми да не пуша и ще пуша. И пак съм ги започвал. Сега живот и здраве съм решил да ги откажа, като ги намалям постепенно, въпреки всичките ми откази да са били отведнъж. Е, това намаляне ще е не повече от месец, просто искам леко полеко да привикна организма към постепенната липса на никотин.
Що се касае конкретно по темата, всичко това което каза при спирането на цигарите и реакцията на организма, го подкрепям. Въпреки аз никога да не съм кашлял, да храча сутрин и т.н. Било е в единични случаи, когато пушех цигари марка Виктори преди доста години, махнах ги и веднага се оправих. Пуша обикновено тежки цигари, повече ми понасят и от тях не кашлям.
Абе каквото и да си говорим, пушенето е супер, хипер, мега, голяма простотия, ама на.

Мнението беше редактирано от Деян на 20.07.17 10:38.

20.07.17
09:45

Аз спирах цигарите два пъти,при първата бременност (като разбрах,че ще си имам бебенце) след което по детски 6 месеца след раждането пак пропуших. Впоследствие след като забременях втори път - спрях отново и досега не съм пушила повече.
Отбелязвам си историята с цигарите и тяхното спиране,защото това,че бях бременна ме накара веднага да ги спра и нямах особени терзания дали или...
А на въпроса с децата и какво ще кажат ако димим около тях като комини пак няма как да има едно положение-индивидуално е според мен. Може заради това,че гледа пред себе си пушачи да се отврати от миризмата и изобщо цигарите,но може и да го подтикне.
Със сигурност не бих подкрепила тютюнопушене - по-скоро ще отделя време и усилия да обясня какво и защо е цигарата.

Barberian

20.07.17
09:55

казано от Веси на 20.07.17, 09:45:

А на въпроса с децата и какво ще кажат ако димим около тях като комини пак няма как да има едно положение-индивидуално е според мен. Може заради това,че гледа пред себе си пушачи да се отврати от миризмата и изобщо цигарите,но може и да го подтикне.

Повярвай ми това с отвращаваето  не работи. Когато пушех, въпреки, че не пушех пред тях, нито в къщи нито на терасата и тн. и пушех 1 кутия на седмица,  те си играеха със солети които слагаха в устата и имитираха, че пушат. Сега си играят с гиричките. Вчера големия гледа едно видео на Плейстейшън в който героинята от играта умира и кашля- държейки цигара. Синът ми каза: Много ясно, че ще умре с тези цигари😄 Ако аз пуша, да му обяснявам, че съм безсмъртен ли? 🙂

Мнението беше редактирано от Barberian на 20.07.17 09:55.

20.07.17
09:56

Започнах да ги спирам отново. Гърлого ми е дроб, говоря като Джоко Росич и докато изплюя всичкия катран, ще е кошмар. Не ми пречеха докато ги пушех, но е разход, който не мога да си позволя в момента.

Bart Simpson

20.07.17
09:59

Абе,хора има ли някой тук който не пуши или не е пушил???????????

казано от Bart Simpson на 20.07.17, 09:59:

Аз.
Не пуша, не съм пушил, не съм си и помислял дали да опитам (никога никой не ме е ограничавал). Не ме влече, дори не ми е любопитно какво е. Пушенето няма как да ми даде нещо, което да ми е от полза.

Деян

20.07.17
10:05

Аз спирах цигарите два пъти,при първата бременност (като разбрах,че ще си имам бебенце) след което по детски 6 месеца след раждането пак пропуших. Впоследствие след като забременях втори път - спрях отново и досега не съм пушила повече.
Отбелязвам си историята с цигарите и тяхното спиране,защото това,че бях бременна ме накара веднага да ги спра и нямах особени терзания дали или...

Жена ми когато забременя също ги спря, ама при нея не бе трудно, защото просто започваше да ѝ става лошо като пуши. Димът направо не ѝ понасяше, та дори и аз като бях до нея не искаше да пуша. Сега децата ни също им пречи димът, на 11 и половина години са, но аз не бях така. Цигари сме опитвали още от 1-ви клас. После имах една пауза до към 4-ти, 5-ти клас, когато въртяхме по една две на ден. В 8-ми клас вече си купувахме и кажи речи по половин кутия на ден си оправяхме с аверите. Като цяло обаче, на младини пушех доста по-малко, но с по-голяма наслада. Часове може да не пуша, но когато ми се припушваше, ми се припушваше истински. Сега ги въртя през 20 минути сигурно, не усещам това “удоволствие”, а и тъпото е, че в местоработата ни си имаме място за пушене в офиса, на 5 секунди от кабинета ми :-) На предишната ми месторабота не се пушаше в сградата при никакви обстоятелства-няма тераси, няма това онова. В обедната почивка и това е! И бе по-добре.
Като сложа чертата, макар 8 години да ми се събира да съм ги бил отказал, като цяло през съзнателния ми живот все съм бил пушач и употребяващ алкохол.

Мнението беше редактирано от Деян на 20.07.17 10:07.

20.07.17
10:14

Странен въпрос за дискусия: “Защо да спираме цигарите?”
По-добре отговорете “Защо пушите?”.
Преди доста години не можах да си отговоря на този въпрос и просто спрях. И това е едно от най-хубавите неща, които съм правила за себе си. Зависимостта към този навик не е с нищо по-различна от зависимостта към хероин, което е странно, защото доста пушачи биха категоризирали употребата му като “наркомания”, също както е и техния навик. Просто хероина убива по-бързо.

Тютюна е лечебно растение, но не под формата си на цигари със стотици добавени химикали. Доколкото ми е известно енфието е един от най-добрите стимулатори на хипофизата, а чая от тютюн се използва при някои състояния, но строго контролирано и дозирано. Цигарите са злоупотреба с лечебна субстанция.

20.07.17
10:15

Е,аз няма да разчитам на отвращението. Просто не искам да има криене за пушене и лъжи по темата. Аз не съм маймуна-била съм пушач. Няма как да пропусна дали е пушил или не.
Иначе си прав,Никой,че имитират... имитират всичко около себе си,не само цигаропушенето 🙂 както си се убедил и ти. Затова гледам да давам по - добри примери за подражание.
А при мен като разлика преди и след пушене беше определено осезаема промяна в дишането. Вече мога да бягам по 5 км без проблем,няма кашлица и смрад - изобщо живота ми е песен 😎

20.07.17
10:18

казано от Daffy Duck на 20.07.17, 10:05:

Жена ми когато забременя също ги спря, ама при нея не бе трудно, защото просто започваше да ѝ става лошо като пуши. Димът направо не ѝ понасяше, та дори и аз като бях до нея не искаше да пуша. Сега децата ни също им пречи димът, на 11 и половина години са, но аз не бях така. Цигари сме опитвали още от 1-ви клас. После имах една пауза до към 4-ти, 5-ти клас, когато въртяхме по една две на ден. В 8-ми клас вече си купувахме и кажи речи по половин кутия на ден си оправяхме с аверите. Като цяло обаче, на младини пушех доста по-малко, но с по-голяма наслада. Часове може да не пуша, но когато ми се припушваше, ми се припушваше истински. Сега ги въртя през 20 минути сигурно, не усещам това “удоволствие”, а и тъпото е, че в местоработата ни си имаме място за пушене в офиса, на 5 секунди от кабинета ми :-) На предишната ми месторабота не се пушаше в сградата при никакви обстоятелства-няма тераси, няма това онова. В обедната почивка и това е! И бе по-добре.
Като сложа чертата, макар 8 години да ми се събира да съм ги бил отказал, като цяло през съзнателния ми живот все съм бил пушач и употребяващ алкохол.

Daffy,просто замени навика да пушиш с друг - работи 🙂 и избягвай да взимаш машинални решения.
Просто мисли. Днес няма да пуша - вместо това ще...  еди какво си - нещо,което много обичаш(не разбирай храна)

Иван

20.07.17
10:35

Не пуша от 32 години, е и? Личен избор е, стига някой, да не ми го навира в лицето.
Между другото, сега се сетих за мотивацията ми като тийнейджър да не пропуша - беше модерно всички да пушат, а аз разбира се, винаги исках да съм различен, а и знаех че мога да свалям мадами и без да съм от стадото 🙂)) Тъпо, но проработи хаххаах След това, като опитен играч, си носих винаги запалка (не за да пуша аз, сещате се) - в този смисъл (за запалката и цигарите) -  във Варна имам една история с “известна” бг актриса, която няма да разкажа 🙂))))

Мнението беше редактирано от Иван на 20.07.17 10:43.

Деян

20.07.17
10:49

казано от Иван на 20.07.17, 10:35:

носих винаги запалка - в този смисъл (за запалката и цигарите)

Баси, и аз така точно в периода когато ги бях отказал за първи път - от януари 1994 г., до декември 1997 г., т.е. почти 4 г.  Втори или трети курс студент бях, но в момента си имах запалка. Не съм я носил конкретно с някаква цел, ама един път се мотам в един коридор, гледам една руса мацка, вика ми на малко развален бг език, имал ли съм огънче. Извадих, запалих ѝ, тя тръгна да ме черпи с Боро 100 пакет-бяха ми любими цигари, ама вече не ги произвеждат. Отговорих, че не пуша, макар да имам запалка. Та заприказвахме се там, оказа се рускиня ;-)

Мнението беше редактирано от Деян на 20.07.17 10:52.

Иван

20.07.17
10:57

казано от Daffy Duck на 20.07.17, 10:49:

Баси, и аз така точно в периода когато ги бях отказал за първи път - от януари 1994 г., до декември 1997 г., т.е. почти 4 г.  Втори или трети курс студент бях...

Точно. Студентските години бяха златни години...мощна жътва и оран..и по темата - всички жени, без значение, “пушат” след секс. Факт 🙂))))))

20.07.17
11:03

казано от Иван на 20.07.17, 10:57:

Баси, и аз така точно в периода когато ги бях отказал за първи път - от януари 1994 г., до декември 1997 г., т.е. почти 4 г.  Втори или трети курс студент бях...

Точно. Студентските години бяха златни години...мощна жътва и оран..и по темата - всички жени, без значение, “пушат” след секс. Факт ))))))

Хах не е сигурно “пушенето”  хахах

Точно. Студентските години бяха златни години...мощна жътва и оран..и по темата - всички жени, без значение, “пушат” след секс. Факт ))))))

Зависи колко ти е ефективна “запалката” 😄

Деян

20.07.17
11:10

казано от Веси на 20.07.17, 11:03:

Хах не е сигурно “пушенето”  хахах

Не е сигурно я, особено тези дето бяха здраво на хапове.......гледах ги в зала Бонсист, сега май е някакво представителство на Киа. Та там за някои “батки” запалването е съмнително, да не говорим за рязко газ, та чак да изпуши ;-)
Все пак сме си по темата- фитнес и пушене, налЕ. Да не ни обвинят в офф и спам.

Мнението беше редактирано от Деян на 20.07.17 11:10.

20.07.17
11:14

Баси, и аз си носех огънче и в периодите, в които съм ги спирал и си мислех че съм особен вид хитрец 😄

Bart Simpson

20.07.17
12:25

Не пуша от 32 години, е и? Личен избор е, стига някой, да не ми го навира в лицето.
Между другото, сега се сетих за мотивацията ми като тийнейджър да не пропуша - беше модерно всички да пушат, а аз разбира се, винаги исках да съм различен, а и знаех че мога да свалям мадами и без да съм от стадото )) Тъпо, но проработи хаххаах След това, като опитен играч, си носих винаги запалка (не за да пуша аз, сещате се) - в този смисъл (за запалката и цигарите) -  във Варна имам една история с “известна” бг актриса, която няма да разкажа ))))

Но добре,че спомена(за актрисата).
Въпросът ми бе продиктуван от това,че съм изумен,че тук някой някога вообще е пушил,а се оказа,че дори и Марги е пушила,аз съм в искрен шок.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 20.07.17 12:26.

Bart Simpson

20.07.17
12:27

Ш пушат самоако им оставиш сили да пушат

Деян

20.07.17
12:39

казано от Bart Simpson на 20.07.17, 12:25:

Въпросът ми бе продиктуван от това,че съм изумен,че тук някой някога вообще е пушил,а се оказа,че дори и Марги е пушила,аз съм в искрен шок.

Не някога, а може би в почти целият си съзнателен живот, а даже и понастоящем ........... и то някои от най-водещите фигури тук :-) Все пак във форума основно говорим за ББ, при който пушенето не играе кой знае колко голяма роля, дали ще клякаш или ще дърпаш с много. Зависи и по колко пушиш. Ако си лекоатлет, ще ти пречи безспорно.

казано от Bart Simpson на 20.07.17, 12:27:

Ш пушат самоако им оставиш сили да пушат

Тук за друго “изпушване” говорим ;-) Не иде реч буквално, да палне цигара след секс:-)

Мнението беше редактирано от Деян на 20.07.17 12:40.

Bart Simpson

20.07.17
12:41

Дам.
Май О’Хенри беше казал-”Няма нищо по-лесно от това да откажеш цигарите,аз ги отказвам по 3 пъти дневно.”

20.07.17
12:43

казано от Bart Simpson на 20.07.17, 12:41:

Дам.
Май О’Хенри беше казал-”Няма нищо по-лесно от това да откажеш цигарите,аз ги отказвам по 3 пъти дневно.”

Марк Твен

Как да се усъвършенства човек по-добре от това да греши и да се учи от грешките си. 🙂

Bart Simpson

20.07.17
12:45

Имах колебание,кой от двамата е.
Права си, добре че модерните котлони имат индикатор и разбираме,че са нагряти,та не трябва да ги пипаме.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 20.07.17 12:45.

Септември ще станат 2 години откакто не пуша..и преди това не съм била кой знае колко страстен пушач, но лично на мен цигарите ми се отразяваха много зле. Ставаше ми лошо, виеше ми се свят, падаше ми кръвното, чувствах отпадналост след всяка цигара, задъхвах се много, за бягане не можеше да става и думи.
С едно изречение: Даваме пари за да се тровим.
Цигарите и зависимостта към тях промиват мозъка на човека. Забелязвам, че хората може да нямат пари за хляб, но за цигари винаги намират.

Деян

20.07.17
13:26

казано от Габриела Петрова на 20.07.17, 13:15:

падаше ми кръвното

Поредното доказателство, че всеки организъм е различен, в каквото и да ни убеждават медиците и теорията. Обикновено никотинът стеснява кръвоносните съдове и води до повишаване на кръвното налягане.
Хе, имах един съученик навремето, дето баща му като отказал цигарите и свалил 20 кг. Майка му се уплашила, а и баща му, та пак пропушил.............а обикновено когато откажеш цигарите качваш. Аз лично обаче когато съм ги спирал, в много случаи съм отслабвал, но това е било така, защото съвсем целенасочено съм започвал да ям доста по-ограничено. А онзи си е ял даже в повече, до колкото съученикът разказваше и въпреки това е започнал да слабее сериозно. Абе всеки отделен човек е уникално Божие създание, няма спор!
В най-скоро време съм решил да ги спирам и като чета тук отново се замислям, дали да не е още по-скоро и изведнъж, а не както планирах - с постепенно намаляване :-)

Мнението беше редактирано от Деян на 20.07.17 13:28.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1