27.07.17
19:29
Здравейте,
какво мислите за използването на тахан при готвене - има разни рецепти примерно с черен ориз и киноа.Дали е подходяща термичната му обработка предвид мазнините,които съдържа?
Начинаещ съм в готвенето(рядко се и случва за момента) и затова доста неща не са ми ясни..
Благодаря предварително!
28.07.17
11:29
Здравей!
Има тахан както от сурови, така и от печени (т.е. вече преминали термична обработка) семена.
По принцип таханът е такъв продукт, че може да го сложиш след като вече си сготвил ориза и киноата (или каквото и да било друго). Това е вариант, при който избягваш готвенето му.
28.07.17
11:38
Здравей!
Има тахан както от сурови, така и от печени (т.е. вече преминали термична обработка) семена.
По принцип таханът е такъв продукт, че може да го сложиш след като вече си сготвил ориза и киноата (или каквото и да било друго). Това е вариант, при който избягваш готвенето му.
Вероника, понеже сте отворили тема за тахана, да питам. Зали сусамовият тахан се разваля ако е седял по-дълго време беза да се яде, т.е. буркана е отворен. Питам, защото имам такъв вкъщи, с трайност до средата на 2018 г., ама още преди година някъде го купих и не го ям. Държа го в коридора, в шкаф на нормална температура и чат пат като отворя шкафа и го видя, че отгоре се е насъбрала мазнина, отварям капачката на буркана и я изливам :-) Ами така де, да не ми е толкова мазен!
28.07.17
11:52
Таханът както и повечето високо-мазнинни продукти има много характерна миризма на ограняло когато излезе от срок на годност.
Докато я няма тази миризма може спокойно да се консумира.
За термична обработка, аз смятам,че не е подходящ.
Много по- добре е да се ползва за салати,студени предястия,хумус и производни.
Все пак за да му се удължи срока на пригодност за консумация е добра да се държи в хладилник защото така мазнината по трудно се отделя от дисперсната фаза(твърдите частици),защото тахана си е дисперсна система,колкото и добре да е смлян,особенно ако е от суров сусам.
Аз имам много добра машина у дома и си правя,но в малки количества от суров сусам(макар и скоро да не съм).