Молба за помощ

03.10.17
21:29

Здравейте!
От скоро се занимавам с тренировки ( 4-5 месеца. По принцип от доста повече, но с чести прекъсвания за неопределени периоди. Тези 4-5 месеца са по-интензивни с конкретна цел.) Целта на тренировките беше за отслабване. Е, успях. Бях 105 килограма преди започването на процедурата сега съм 80-82. Вярно, че като цяло не е кой знае какво, но смятам, че е достатъчно, тъй като съм около 1,75 висок и вече изглеждам много по- добре. Та вече искам да започвам да градя мускулна маса. Но имам проблем, поради който пиша цялата статия. Проблема ми е, че имам заболяване на бъбреците. Заради това заболяване трябва да ограничавам приема на протеин, защото бъбреците не могат да го задържат и това не е хубаво за тях  и т.н. Прекалено е сложно да го обяснявам. Но да както казах на кратко не трябва да приемам много протеини. Дори пия хапчета които уж трябва да помагат за запазването на белтъчините в органима. Изчетох доста статии тук от които научих наистина много, но навсякъде пише колко е хубаво да се приемат протеини в големи количества, само че както казах при мен малко няма как това да стане. Заради това искам да ви помоля за съвети.  Дали има някакъв начин да не приемам толкова много протеини, но въпреки това да успея да направя хубаво и уформено тяло. Благодаря предварително на всички!
П.С. На 16 години съм.

Привет,

Да, хубаво е да се приемат повечко белтъчини, но за всяко правило си има и изключения. Нещата се нагаждат според индивидуалните особености. Това не важи само за храненето, а дори и за самите тренировки.

Ако лекарите са ти казали колко точно протеин можеш да си позволяваш - спазвай тези препоръки. Ако не е ясно, попитай ги какви маркери можеш да следиш, за да знаеш, че всичко е наред и напасвай количеството според тях.

Например, лекарят ти казва, че за да не се влошава здравословното ти състояние, маркер Х не трябва да надвишава стойност Y. Започни да приемаш едно минимално количество протеин от 1 грам за всеки твой телесен килограм и след около 10тина дни (или според лекарска препоръка) си пусни изследване, за да проследиш дали маркер X е в препоръчителните стойности. Ако е, може да увеличиш съвсем леко, ако пък не е - намаляваш. И действаш така, докато не намериш златната за теб среда.

Дори и да приемаш по-малко от препоръчителните стойности протеин, пак можеш да постигнеш добри резултати. Няма да са оптимални, но ще са налични. Ако успееш да приемаш около 1,2 до 1,5 грама протеин на телесен килограм, без това да ти вреди, ще е супер.

Междувременно, търси начини да се справиш с проблема си, за да не се налага цял живот да го заобикаляш и да се съобразяваш с него. Разбира се, за това ще работите с лекуващия те лекар.

04.10.17
09:42

Благодаря много за изчерпателния отговор!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1