Разумна доза кафе?

какво количество кафе на ден смятате за разумно да се консумира? 1-2-3? става на въпрос за такова от улична кафе машина.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 25.10.17 15:43.

24.10.17
22:02

От улична кафе машина - нито едно. Това, което излиза от тези машини е много пресилено да се нарече дори кафе.

24.10.17
22:22

Що бе Марги, да не слагат антибиотици и шлаки вместо кафе в уличните машини?

Както и да е, колко кофеин има в кафето много зависи от вида на кафето - арабиката може да има 3 пъти по- малко кофеин от робустата, зависи как е смляно, зависи какво налягане и температура прави машината, зависи колко дълго кафе пускаш (противно на общото мнение в дългото еспресо има повече кофеин, отколкото в късото), дали е еспресо или нес (в неса има по- малко кофеин), колко кила си и колко ти е чувствителна нервната система, да кажем от типичната улична кафе-машина 2-3 еспресота на ден са ОК.

Истината, Димо, е че дори да няма антибиотици и шлака в кафета, то също така и няма нищо полезно в него. Напрактика е степче с вкус на кафе. Кафето, освен ободряващ ефект, има и много други ползи - пълно е с антиоксиданти. Кристиан, по-добре си вземи еспресо от някое заведение - много по-добре е от машината. И до 3-4 чаши средно кафе на ден не проблем.

24.10.17
22:55

Не е вярно това, поне не и с машините, които съм виждал как се зареждат. Слага се нормално кафе от пакети. То си е една еспресо машина, затворена в ламарина и снабдена с апаратче за подаване на чаши и бъркалки и приемане на стотинки.

24.10.17
23:01

Има много голяма разлика между еспресо и разтворимото кафе в тези автомати.
Мисля,че ако не приемаш други стимуланти на нервната система,не е проблем да изпиеш до две истински кафета.

25.10.17
05:44

Не е проблем кафето стига да не се прекалява една чаша сутрин е идеално. Повече не всяко нещо с мярка трябва да е според мен.

25.10.17
06:53

Димо, явно не си пил качествено, прясно изпечено и прясно смляно кафе, щом не мислиш че има разлика. Разликата е и във вкуса и в качествата, и в химичния състав. Това с приготвянето на кафето, както и с чая е цяла наука.
А това доколко кафето вреди или не, е въпрос на индивидуална поносимост. Кафето е билка и като такава, трябва да се използва разумно.

Мнението беше редактирано от Margi на 25.10.17 06:55.

25.10.17
08:47

Едно качествено еспресо има към 200 мг кофеин. Едно улично еспресо сигурно има пак някъде толкова, освен ако не е някое 3 в едно. Като цяло над 500-800 мг кофеин на ден вече започва да влияе лошо на сърцето, обезводнява и не е добре за стомаха. Да не говорим, че има силен потенциал да си играе с хормоните с увеличаваща се доза, от които най-вече кортизола, тестостерона и инсулина. Кафето има и доказано естрогенно действие при жените поне.

Силно ме съмнява последните два фактора да те интересуват значимо, затова просто инвестирай в умереността и се ограничи до 1 улично 😄 На твое място не бих пила над 2 кафета на ден и то не всеки ден. Замени всяко следващо с други събуждащи напитки или храни, за мен това са вода с лимон, 2 гр таурин смесен с вит. Ц и вода, чай, мака, парче 85% шоколад (също има малко кофеин).

Мнението беше редактирано от Mirela на 25.10.17 08:52.

казано от Mirela на 25.10.17, 08:47:

Едно качествено еспресо има към 200 мг кофеин. Едно улично еспресо сигурно има пак някъде толкова, освен ако не е някое 3 в едно. Като цяло над 500-800 мг кофеин на ден вече започва да влияе лошо на сърцето, обезводнява и не е добре за стомаха.

Тези числа ме впечатляват до степен на несигурност.

Къде има данни, че едно еспресо (от качеството, предлагано в масовата магазинна мрежа) има 200 mg кофеин? Освен това 500-800 mg кофеин са много стабилно количество и ще раздрусат здраво почти всеки.

Нещата преди всичко зависят от личния толеранс към стимуланти на нервната система. Има хора, които се разтреперват от 100 mg кофеин, други спят спокойно и след повече от 500 mg наведнъж. Разумната доза кофеин зависи и от чувствителността към еднократни дози, телесното тегло, възрастта и здравословното състояние.

Затова предлагам да не се фиксират точни количества...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.10.17 09:15.

25.10.17
09:21

Различните машини и кафета предлагат различни количества и качество еспресо. Честно казано си прав. Бях неточна.

Едно еспресо може да има до около 200 мг кофеин в зависимост от силата на кафето, количеството, с което е приготвено и количеството, което е пуснато.
( http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691507000762 )Моят опит с качествено еспресо е, че се прави с преса и 7 до 10 гр за една доза, 14-16 гр кафе за двойно. Това би трябвало да има около 90 до 150 за единично, и до към 250 или повече за двойно. Обаче доста често съм си поръчвала еспресо в някое кафе и количеството, което поднасят, е доста повече от едно малко italian шотче 😄 Също така количеството, което уличните машини пускат, е доста повече от въпросните 3 глътки. Поне затова ги мразя, а и защото са доста по-кисели.

Иначе да, индивидуално е, все пак аз тежа 57 кг и ме тресе от 2 кафета на ден, един 87 кг мъж ще толерира повече. Според Гугъл универсална граница е към 800 мг за здраве. Тъжно или не, има хора, които се друсат и с повече. 😄

Мнението беше редактирано от Mirela на 25.10.17 09:40.

25.10.17
09:39

казано от Димо на 24.10.17, 22:55:

Не е вярно това, поне не и с машините, които съм виждал как се зареждат. Слага се нормално кафе от пакети. То си е една еспресо машина, затворена в ламарина и снабдена с апаратче за подаване на чаши и бъркалки и приемане на стотинки.

Това си е точно така- зарежда се мляно кафе от пакети.Минава врялата вода през дозата и това е. Всичко зависи както каза Марги от качеството на сложеното- разбира се, няма да се сложи от най-скъпото и качественото за 40 ст. . Има много и най-различни видове машини, особено на Лаваца, които пускат съвсем чудесно кафе.

Barberian

25.10.17
09:44

Много зависи как тази вряла вода ще мине през кафето, колко бързо и с какво налягане. Това е не по-малко важно от самото кафе.

25.10.17
09:53

казано от Никой на 25.10.17, 09:44:

Много зависи как тази вряла вода ще мине през кафето, колко бързо и с какво налягане. Това е не по-малко важно от самото кафе.

Разбира се че и това е важно. Важно е и каква ще е водата. Нито чай, нито кафе се приготвят с чешмяна вода.
Тази заведения, които работят с най-качественото кафе, си слагат филтрираща система на водата, отиваща към еспресо машината. 🙂

Мнението беше редактирано от Margi на 25.10.17 09:54.

25.10.17
10:16

казано от Димо на 24.10.17, 22:55:

Не знам какви наблюдения имаш, но ако се завъртиш в една вендинг фирма ще видиш интересни неща. Машините като цяло са втора ръка, внос от някъде и сам можеш да се досетиш как, с какво, и колко ги чистят от мръсотия, ръжда и прочие. А може и да се изненадаш от съдържанието на “нормалното” кафе от пакети. Не казвам че навсякъде е така, но не е лошо човек да има едно на ум.

Мнението беше редактирано от Splash на 25.10.17 10:18.

IV

25.10.17
12:35

Това че, уличните автомати са мизерни е вярно!
Колкото до кафето - слага се на зърна, а НЕ мляно. Като пуснеш, даже се чува меленето.
Самото качество на готовото кафе е предимно въпрос на настройка на машината - грама кафе / мл. вода.
Обикновено кафето е за около 10 лв. /кг. на едро.

25.10.17
13:33

казано от Ivaylo на 25.10.17, 12:35:

Обикновено кафето е за около 10 лв. /кг. на едро.

Талаша е 10лв/кг, хубавото кафе започва от 40 лв/кг...надали някой би го сложил в машина, де.
Това, което си купувам е 62лв/кг. Като вкус и аромат няма НИЩО общо с това за 10 лв.

Мнението беше редактирано от Margi на 25.10.17 13:40.

И като говорим за хубаво кафе - някой знае ли от къде да взема хубаво light roast кафе?

25.10.17
13:55

казано от Веселин Блажев на 25.10.17, 13:48:

И като говорим за хубаво кафе - някой знае ли от къде да взема хубаво light roast кафе?

Това, което на мен ми допада, е кафето на Columbus. Пекат си го, мелят си го. Има различни видове - блендове, single origin… погледни им сайта, в гугъл лесно ще ги намериш.

Мнението беше редактирано от Margi на 25.10.17 13:57.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1