Умора след ядене

Mitko_N

01.11.17
09:28

Привет, най-вероятно се повтарям, но ще помоля за съвет или линк към информация, да не се загубя докато търся.Проблемът е следният - откакто се храня с повече въглехидрати ,след ядене направо мога да припадна и да заспя.Ставам супер мързелив, муден и сънлив. Например сутрин след овесени ядки с кисело мляко, или с основното ориз...Това може ли да е признак на заболяване или просто не понасям добре въглехидратите. В такъв случай за покачване на маса да мина към високо мазнинна диета или? Всякакви съвети са ми добре дошли 🙂 По принцип съм супер енергичен и откачам сега като съм такъв муден

Темата беше редактирана от Mitko_N на 01.11.17 09:36.

Деян

01.11.17
09:42

Да не би да вдигаш много кръвната захар - освен сънливостта, започваш ли повече да уринираш, както и да изпитваш по-голяма жажда. По принцип, тези симптоми са възможни при прием на прости въглехидрати /сладкиши, тестени изделия/, а овеса и ориза са сложни такива.

Мнението беше редактирано от Деян на 01.11.17 09:46.

Mitko_N

01.11.17
09:45

казано от Deyan на 01.11.17, 09:42:

Да не би да вдигаш много кръвната захар - освен сънливостта, започваш ли повече да уринираш, както и да изпитваш по-голяма жажда.

Случва се, не винаги, но е имало доста пъти да ходя през 15 мин до тоалетна. Имам машинка за мерене на кръвната захар, скачала е след ядене до 7,5 някъде и после си спада на 5,5

Напълно нормално явление. Определено не е болестно състояние, нито пък има проблем с въглехидратите. След рязък и мощен инсулинов пик е нормално да ти се доспи и да се отпуснеш. Балансирай си храната при по-малък приоритет на въглехидратите и ги премести в храненията след тренировка и вечер.

Деян

01.11.17
09:49

Ясно. Както и по-горе допълних мнението си, обикновено простите въглехидрати могат да предизвикат такива ефекти, а това което си описал като поето на хранене, са сложни. А и след като си пада до 5.5 значи е ок. То не става и дума за някакво заболяване, а просто, че скача захарта при определен прием на въглехидрати и реакцията на организма понякога се изразява в сънливост, мързел и т.н., както описа.
А това на всяко хранене ли е, когато поемаш въглехидрати или да кажем само сутрин.

Mitko_N

01.11.17
09:52

Сутрин най-силно го забелязвам, защото ставам от сън енергичен и после падам, все едно не съм спал години 🙂

А защо е нужно да имаш такава масивна доза въглехидрати сутрин? В много случаи спокойно можеш и без тях в този момент...

Mitko_N

01.11.17
09:55

казано от Кольо Пияндето на 01.11.17, 09:54:

А защо е нужно да имаш такава масивна доза въглехидрати сутрин? В много случаи спокойно можеш и без тях в този момент...

Така ми беше направен режима за хранене, но мисля да ги махна и да видя как ще съм без тях, както и да те послушам за прием основно след тренировка и вечер

Мнението беше редактирано от Mitko_N на 01.11.17 10:00.

01.11.17
09:58

Храносмилането е доста енергоемък процес. Нормално е след обилно хранене да се чувстваш уморен и мисловната дейност да е понижена.

Нещата до голяма степен зависят как ти е организиран денят.
Ако тренираш следобед или надвечер, спокойно можеш почти да елиминираш въглехидратите сутрин и по обяд. Опитай да нагласиш храненето така, че основното им количество просто да е към края на деня. Ако се налага - намали в някаква степен количеството им.

Ако ти трябва мощно хранене сутрин, има достатъчно варианти да го направиш и без въглехидрати. Най-простият пример - 6 едри яйца, разбъркани с прилично количество сирене и масло спокойно могат да докарат над 900 kcal (а това определено не е малко храна).

Mitko_N

01.11.17
10:10

Благодаря ви за съветите, ще пробвам 🙂 И честит празник на всички!

01.11.17
10:16

Винаги по-въглехидратното хранене ме е карало да се чувствам сънлив и недоспал...
Това си е емпирично изведено за мен на 100%.При това захарите тук не влизат...при мен ги няма.
В момента ,който въглехидратите са около и под 25-30% от менюто,нещата рязко се променят към повече енергичност  в ежедневието и тренировките.

Деян

01.11.17
11:15

Добре де, да използвам случая. Аз като гоня НВД /казвам го така, защото понякога хапна картофи, ориз и др./ и тренирам вечер, с цел основно горене на мазнини, повишаване на силата, тонуса и т.н., а и ако увелича някой мускул е добре дошло - демек тренировката ми е от 19.00 ч. натам, то въпросът ми е, кога да си ям например около 100-те грама да кажем въглехидрати, предвидени за деня. Вечерям след тренировка възможно най-бързо. Ако ги ям на вечеря, то ми е последно хранене, а при сваляне на мазнини въглехидратите вечер нали са табу. Как да процедирам - да си закусвам млечните, за обяд месо със салата и вечерта преди тренировка някакъв овес примерно с мляко и след тренировка да си ям вечерята, в която да няма въглехидрати.....................или?

01.11.17
11:18

Когато искаш, тогава ги яж. Това за въглехидратите вечер са митове от бро-сайънса.
Не е добре обаче да се яде каквото и да било преди лягане. Освен това е препоръчително след тренировката да имаш поне 4-5 часа до лягането, иначе страда качеството на съня, а от там - и възстановяването.

казано от Deyan на 01.11.17, 11:15:

Ако ги ям на вечеря, то ми е последно хранене, а при сваляне на мазнини въглехидратите вечер нали са табу.

Аз преди доста време подложих на съмнение това табу и отдавна го смятам за мит. Ако си преценил правилно храната, няма проблем всичките въглехидрати да ги изгърмиш вечерта.

Деян

01.11.17
11:33

Ами, Боби, Кольо - ща не ща, 4-5 часа няма как да ги събера. Лягам си около 24.00 ч. /просто не ми се спи преди това и ако си легна по-рано се събуждам в около 5.00 ч./, събуждам се около 6.00 ч., малко се изтягам и ставам в 6.45 ч. вече окончателно. Ако ще закусвам, ям обикновено кисело мляко с овесени ядки. На обяд около 12.00 ч. месо със салата или някаква друга манджа, с преобладаващо месо, вечер в диапазона  19-21, 21.30 ч. тренирам и след това вечерям. В случаите, когато е ден, да следва да водя децата я на плуване, я на английски, може да тренирам след заниманията им, т.е. чак от 20.30 ч. натам, което прави така, че по-рано от 21.30 ч. няма как да ям. Тъпо е, ама няма начин. След като си съставиха програмата за заниманията им, само понеделника ми е свободен и там може по-рано да тренирам, демек кажи речи непосредствено след работа. В дните от вторник до петък или трябва да се вмъквам докато децата са на заниманието или след това, но при първото ми е напрегнато, защото ги карам с колата, после на залата, после пак трябва да ги взимам и така. А събота и неделя са два последователни дни, след които следва понеделник. Както и да въртя, за да имам ден почивка между тренировките, дори 3 дни само да тренирам седмично, два от дните ми трябва да са с късни тренировки. Е, за съня няма проблем, заспивам си и след като съм тренирал късно, но храненето ми се доближава до лягането.

Мнението беше редактирано от Деян на 01.11.17 11:47.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1