01.11.17
13:13
На 21 години съм, 175см, в момента около 95 кг. Преди 6 месеца се върнах в България, за да започна ново начало. Теглото ми винаги варира според ритъма на живота ми - когато съм под стрес ям и пълнея, когато вляза в някаква рутина - тренирам и се храня здравословно.
Не мога повече да го търпя това. Имам проблем с емоционалното хранене и откакто се помня, се боря със себе си - режим за 2-3 дни, тренировки за 1 седмица. Спиране. Започване отново. Искам да изляза от този омагьосан кръг и да направя нещо различно.
Изчетох много тук в сайта - в началото исках да започна с НВД, но след като изчетох доста дневници, реших да го направя умно и спрямо моето състояние. От година се храня страшно неразумно - до 15-16 ч. не ям, след като свърша със задълженията си, осъзнавам колко съм освирепяла от глад и се нахвърлям на всякакви боклуци.
С моя приятел националната кухня вкъщи е паста с всякакви видове сос, месо с картофи, ориз, супи, пица, сандвичи ала Нани, вино, кока-кола. Аз никога не купувам чипсове и сладки неща, когато пазарувам - само ги изяждам, когато са вкъщи. И не знам как се получава аз винаги да пазарувам здравословни неща, а после да съм погълнала всякакви боклуци ;д. Не се чувствам добре - моят приятел е строен и хубав, а аз съм се превърнала в лоена топка. Той ме харесва така, но аз се чувствам ужасно. Никога не съм била слаба, обаче когато бях 80 кг. тренирах и изглеждах добре, харесвах се.
Искам да живея както на мен ми харесва - спортуването да бъде част от ежедневието ми, а храната, която слагам в устата си да е качествена и полезна. Ще счупя тоя ген на 3 поколения хора с наднормено тегло в семейството ми и ще превъзпитам себе си.
Първата цел е 75 кг, което означава че трябва да сваля от себе си 20 кг.
Първите 3 седмици започвам с РБД, 4 пъти в седмицата фитнес с тренировки за цяло тяло + 30 мин. кардио в края.
На 22.11 продължавам с НВД, 4 пъти в седмицата фитнес (разделяне на мускулни групи) + 2 пъти кардио на гладно, което ще е бягане/бързо ходене с кучето в парка.
Когато на човек му е много удобно в гнездото на приятели, семейство и любов, няма никакви неудобства.. живее щастливо, но не горд със себе си. Искам след 6 месеца, година или колкото отнеме да прочета това и да си кажа, че съм успяла.Пиша тук, защото имам нужда от подкрепа, съвети и критика, признавам си го. Винаги съм поемала по този път сама, защото вярвам, че това си е лична битка, която с четене, воля и действие се печели. Но усещам, че сега нямам мотивацията да го направя по този начин.
Благодаря предварително на всеки, включил се със съвет, мнение или подкрепа!
Текстът ми стана подходящ за личен дневник в буквалния смисъл, но какво да се прави - написах го на един дъх.
Довечера съм тук за отчет.
Успех! Личи си, че си твърдо решена да постигнеш промяната в начина си на живот, която ще те кара да се чувстваш добре в кожата си, а това е едно от основните неща за успеха! Пиши и ще помагаме с каквото можем. 🙂
01.11.17
19:27
Благодаря, Диляна 🙂
01/11/17
Храна (пиша общо за целия ден, разбъркано):
3 яйца
100 гр.риба тон
100 гр. сирене
5 сушени сини сливи
3 домата
2 краставици
лук
зехтин (на око)
1 ч.л мед
Течности:
3 чаши чай
2 турски кафета на джезве
1,5 л. вода
(1,2 чаши вино, ако изляза по-късно)
Тренировка:
Загрявка 10 мин.
Нещо като кръгова тренировка (направих 3 кръга)
лежанка с лост 20 кг. , придърпване на вертикален скрипец, хеликоптер за рамо, бицепсово сгъване с малък лост, екстензии за трицепс, клякане, сгъване на задна част на бедрата, екстензии за бедра
По 10 повторения всяко упражнение, след като ги завъртя, почивам и отново започвам. Кръговете ги правех бавно, но без почивка.
Накрая 20 мин. бързо ходене на пътека
Програмата, по която ще тренирам първите 3 седмици включва тези упражнения, но не под формата на кръгова тренировка. Аз исках да се ориентирам първо във фитнеса и да започна по-лекичко.
Toва е за днес.
01.11.17
20:33
Добре дошла и от мен!
Ще те следя и ти желая успех. 🙂
02.11.17
00:27
Здравей разбирам за какво по точно говориш и че е доста трудно да излезеш от този омагьосан кръг,но винаги има начин успех 🙂
Успех, стискам ти палци!
Решила ли си твърдо, резултатът е въпрос на време, усилия, търпение и инат 🙂
ПС: Ако искаш, когато си слагаш зехтин в салатите, вместо на око, го мери със супена лъжица. Поне аз така разбрах, че слагам ненужно много 😄
02.11.17
15:38
Здравей, Вероника Налбатска, много харесвам статиите ти и благодаря 🙂
казано от Александра Иванова на 02.11.17, 00:27:
Здравей разбирам за какво по точно говориш и че е доста трудно да излезеш от този омагьосан кръг,но винаги има начин успех
Здрасти 🙂
Да, когато прекалено дълго повтаряш едно и също, без да го подкрепиш с действие, губиш вяра в себе си и се разочароваш. Пък най-мъчително е според мен, когато човек на себе си не вярва.
казано от Petya на 02.11.17, 01:29:
Успех, стискам ти палци!
Решила ли си твърдо, резултатът е въпрос на време, усилия, търпение и инат
ПС: Ако искаш, когато си слагаш зехтин в салатите, вместо на око, го мери със супена лъжица. Поне аз така разбрах, че слагам ненужно много
Благодаря! <3 Опитвам се да се възпитам на търпение и инат, никога не съм била страшно упорита.
Това ще ми е голям проблем. Моят дядо е грък и от бебе съм закърмена с домашен зехтин ;д . В момента в квартирата ми даже имам 1 тенекия пресен и ароматен, явно ще ми остане до старини, ако ползвам 1-2 лъжички на ден.
Не съм го пестяла досега... За менюто днес обаче те послушах (и се разрових да видя колко калории е 1 лъжичка...много). Дорева ми се като си овкусих салатата с тази капчица, то по-добре без. ;х Както и да е - с повечко лимон ще свикна. Благодаря за съвета 🙂
Та... снощи излязох с една много близка приятелка, с предварителната уговорка, че ще се видим за час-два, за една-две чаши вино, понеже сутринта съм на лекции. Чашите станаха 3, часовете 4… Докато се разхождаме чух една много любима песен от един бар - влязохме и толкова не знам откога не съм танцувала. Та от първия ден съгреших с бая вино (и безсъние, защото си отидох на лекцията), но поне се забавлявах много.
02/11/17
Храна:
10:00 - омлет: 3 яйца, 40 гр. сирене, 5 средно големи печурки, ч.пипер, 1 вр. магданоз, щипка сол и съвсем малко пудра от трюфели (това е най-уникалната подправка на света) и 1 с.л зехтин
15:00 - 100 гр. скумрия на скара + около 300 гр. салата айсберг с 1/2 авокадо, + 1 лимон и 1 ч.л зехтин, риган, сол, малко оцет
предвидено: 1 ябълка и 25 гр. сурови бадеми
за вечерта отново скумрия със салата
Тренировка:
-Мисля да отида към 17:00, но ще допиша, когато се върна, защото между ‘’мисля да отида и на тренировка съм” има едно шкембе разстояние
Течности до момента:
3 чаши чай (от мента, лайка и зелен с жасмин), без мед
1 чаша кафе на джезве
1 л. вода
казано от Nanny Portinari на 02.11.17, 15:38:
... с домашен зехтин ;д . В момента в квартирата ми даже имам 1 тенекия пресен и ароматен, явно ще ми остане до старини, ако ползвам 1-2 лъжички на ден.
Не съм го пестяла досега... За менюто днес обаче те послушах (и се разрових да видя колко калории е 1 лъжичка...много). Дорева ми се като си овкусих салатата с тази капчица, то по-добре без. ;х ...
Давам адрес и по Еконт с наложен платеж, да не става зян 🙂
П.С. Точно от зехтин не виждам смисъл да пестиш ... еле пък от качествен такъв.
казано от Splash на 02.11.17, 16:30:
казано от Nanny Portinari на 02.11.17, 15:38:
... с домашен зехтин ;д . В момента в квартирата ми даже имам 1 тенекия пресен и ароматен, явно ще ми остане до старини, ако ползвам 1-2 лъжички на ден.
Не съм го пестяла досега... За менюто днес обаче те послушах (и се разрових да видя колко калории е 1 лъжичка...много). Дорева ми се като си овкусих салатата с тази капчица, то по-добре без. ;х ...Давам адрес и по Еконт с наложен платеж, да не става зян
П.С. Точно от зехтин не виждам смисъл да пестиш ... еле пък от качествен такъв.
Нямах предвид да го спира, а да си прави сметката при количествата. Защото зехтинът, макар и да е много полезен в също толкова калоричен. А в крайна сметка винаги опираме до приети - изразходени калории.
казано от Petya на 02.11.17, 18:42:
... А в крайна сметка винаги опираме до приети - изразходени калории.
Точно така, но между тези две простички наглед неща има толкова много променливи - качество, усвояване, ежедневие, стрес, процент мазнини, хормони, сън, активност и т.н.т. Броенето на калории има своето приложение, но не е винаги “най-правилния” или “единствен” начин за постигане на конкретните цели.
Мнението беше редактирано от Splash на 03.11.17 11:43.
03.11.17
11:46
Аз знам, че е полезен, използвам го за всякакви неща - маски, наранявания.. баене, хаха. Но съм съгласна с Петя и ще го премервам доколкото мога иначе много ми скачат калориите 🙂
Splash, давай адрес, мисля че една бутилчица ще ми се откъсне от сърцето
Вчера отидох на тренировка, беше ми много трудно и на моменти бях готова да си тръгна. Доспиваше ми се, нямах енергия.. но съм доволна от себе си - изкарах тренировката докрай.
От предвидената храна изядох само ябълката и бадемите (35 гр.) Трябваше да си опека пилешкото за днес, понеже съм на лекции от 9 до 18 (обикновено в такива моменти развалям всичко), та веднага след това се изкъпах и съм заспала с мокра коса, непробудно.
02/11
Тренировка:
5 мин загрявка + 5 мин пътека
4х10 суперсерии
-лежанка с лост от 20кг
-придърпване на вертикален скрипец
4х10 суперсерии
-хеликоптер за рамо, с извит лост
-бицепсово сгъване с малък лост
4 серии х 12
-екстензии за трицепс
4х10 суперсерии:
- клек с лост от 20 кг
- повдигане на крак назад със собствено тегло (не знам как се нарича)
4х10 суперсерии:
- сгъване на задна част на бедрата
- екстензии за бедра
100 коремни преси в 2 серии:
-20 бр. лакът към коляно, 20 бр. класически, 10 повдигане на крака; почивка 1 мин. и отново
30 мин. кардио
(пътека, до 24-тата минута вървене на 5,5-6км/ч) и накрая ми дойде сила да потичам на 8км/ч - 6 минути
Описвам кардиото, защото искам да си следя издържливостта . Вчера тялото ми беше много сковано и наистина едва избутах до края. Освен това ми беше скучно и досадно на тая пътека...
Мнението беше редактирано от Nanny Portinari на 03.11.17 12:05.
03.11.17
12:00
казано от Splash на 03.11.17, 11:31:
казано от Petya на 02.11.17, 18:42:
... А в крайна сметка винаги опираме до приети - изразходени калории.
Точно така, но между тези две простички наглед неща има толкова много променливи - качество, усвояване, ежедневие, стрес, процент мазнини, хормони, сън, активност и т.н.т. Броенето на калории има своето приложение, но не е винаги “най-правилния” или “единствен” начин за постигане на конкретните цели.
Със сигурност има логика в това. Аз за първи път броя калории, но не вманиачено, защото се пренавивам и губя повече енергия в това, отколкото в подбора на храната и тренировките примерно.
Но ориентировъчно е абсолютно задължително в моя случай да следя колко приемам.
Почти винаги се случва поредица от “домашни и полезни неща” да ме “подлъжат” и всичко да отиде на кино. “домашно прасенце със зеле” и (15 литра зехтин), домашна подсолена сланинка. Някое ястие само с домашни продукти, но като дръпна чертата излиза 1500калории.
Сега искам да се пазя за малко от мазното, въпреки това знам, че не то е причината за напълняването ми.
04.11.17
14:21
03/11 - нетренировъчен ден
Храна:
- 1 филия хляб “вита” фитнес/протеинов
- 30-40 гр. сирене
- 70 гр. пилешко (на фурна, с черен пипер, чесън)
- 1/2 краставица
- 35 гр. бадеми
- 1 ябълка
- 100 гр. пилешко
- 1 порция нудълс със свинско месо, моркови, джинджифил, люти чушки, куркума (от заведение)
Движение:
5 км.
Течности:
3 л. вода
1 чаша кафе на джезве
1 шприц
1/2 чаша бира
2бр. еспресо с мляко
Вчера беше много дълъг и забавен ден. Последното пилешко го изядох в 16:00 ч., а нудълсите в 01:00. Не можах да се организирам с храната, но предпочетох да ям по-късно, а не дюнери и понички с всички в 20:00 ч. Вечерта ходих на стенд ъп комеди и се прибрах вкъщи само, за да разходя кучето за 30-40 минути. Като дръпна чертата съм била 20 часа навън. Дали това хаотично хранене, алкохолът и късното лягане ще се отразят много зле на режима ми...
Днес тренировка, по-късно ще допиша.
04.11.17
20:47
04/11 - много приятен ден, готина тренировка и не много течности
събуждане 12:00
чаша кафе + разходка около 3 км.
След това четох много тук, записвах разни неща, които ме интересуват за по-нататък, когато съм успяла поне мъничко да си изградя навици.
Храна:
- 80 гр. пилешко (от вчера), 50 гр. сирене, филия фитнес протеинов хляб ‘’вита’‘, 1 краставица
- ябълка и 35 гр. сурови бадеми
- 1 купа салата айсберг, 100 гр. пилешко, зехтин (сигурно 7-8 лъжици, не знам ;д) , лимон, 1 ч.л босилеково песто (купешко) и 1 скилидка чесън
Течности:
- 1 джезве кафе
- 1л. и нещо вода (сега си допивам
- чай от мента (не съм го изпила още, ако е друг ще бъде с 1 ч.л. мед)
Тренировка:
5 мин пътека + доста дълго разтягане и загрявка
4х12 суперсерии
-лежанка с лост от 20кг
-придърпване на вертикален скрипец - 20 кг
4х12 суперсерии
-хеликоптер за рамо, с извит лост
-бицепсово сгъване със същия лост
4 серии х 12
-екстензии за трицепс
4х14 суперсерии:
- клек с лост от 20 кг
- повдигане на крак назад със собствено тегло
3х12 суперсерии: ( не можах да направя 4)
- сгъване на задна част на бедрата
- екстензии за бедра
100 коремни преси в 2 серии:
-20 бр. лакът към коляно, 20 бр. класически, 10бр. повдигане на крака
- 40 мин. кардио (до 20-тата минута скука и отново след това ми дойде енергията - редувах 2 мин. бягане с 9км.ч и 2 мин. вървене с 6 км.ч. до 35-тата минута)
*увеличих броя на повторенията в сериите (както си трябва)
*мисля че любимите ми упражнения са клек и лежанка
Мнението беше редактирано от Nanny Portinari на 05.11.17 01:57.
05.11.17
20:59
05/11 - без тренировка
Храна:
-омлет: 3 яйца, сирене 40-50 гр., ч.пипер, сол, зехтин
-35 гр. бадеми
-фреш от джинджифил, зелена ябълка, портокал
-1 порция доматена супа с просо, морков, фенел, чушки, пресен босилек, лук, чесън
-домашен хумус
-2 филийки хляб черен и кисел ;д
Течности:
кафе на джезве
1,5 л. вода
капучино с канела
2 чаши чай (...)
Движение:
6 км.
06.11.17
15:28
Нани, честит дневник 🙂
Напълно те разбирам с тези подхлъзвания с приятели 🙂 Важното е да са рядко.
В нас също попадат вредни храни, които, обикновено, изяждам. Това става когато имам гости. Иначе, за гостите ми приготвям някаква салата и нещо здравословно, което да има на масата като избор.
Вярвам, че ще успееш да постигнеш постоянство в тренировките. Може да отнеме време, но ако си инат, ще стане.
Видях, че броиш калории. Аз също започнах от началото на месеца. По коя схема си ги изчисли?
Успех
06.11.17
22:12
07/11/17
Храна:
- купичка гъбена супа
- 1 порция телешко задушено, със зелен боб, моркови, зеленийки, лук
- 35 гр. сурови бадеми
- 100 гр. пържен хек (от топлата кухня в супера, отстраних колкото успях панировката)
Едит:
- Омлет с 3 яйца и сирене
- Няколко хапки пилешко на фурна с подправки
- краставици
Движение:
7,5 км.
Течности:
2,5 л. вода
2 кафета
Едит:
- 2 чаши вино
- 1 чаша чай от мента
Мнението беше редактирано от Nanny Portinari на 07.11.17 17:41.
07.11.17
12:20
казано от Ина Илиева на 06.11.17, 15:28:
Нани, честит дневник
Напълно те разбирам с тези подхлъзвания с приятели Важното е да са рядко.
В нас също попадат вредни храни, които, обикновено, изяждам. Това става когато имам гости. Иначе, за гостите ми приготвям някаква салата и нещо здравословно, което да има на масата като избор.
Вярвам, че ще успееш да постигнеш постоянство в тренировките. Може да отнеме време, но ако си инат, ще стане.Видях, че броиш калории. Аз също започнах от началото на месеца. По коя схема си ги изчисли?
Успех
Мерси, Ина 🙂
По схемата тук в бб тийм, от статията “Как да си съставим хранителен режим”
За да съм в калориен дефицит трябва да приемам 1900 калории.
Всъщност не смятам стриктно калориите, защото усетих, че мисля само за храна през цялото време, а ми се иска точно от това да се отуча 😄 Следя единствено ядките, зехтина и млечните. Месото и рибата да бъдат до 120 гр. на хранене, а хлябът да присъства 3 пъти в седмицата. Плодовете ги ям на гладно. Не мога да категоризирам точно по кой режим се храня, но в първите 3 седмици се опитвам по-скоро да свикна да не ям джънк, захар, паста, сосове и френски сирена ;д , а оризът и картофите да не са преобладаващи.
Засега се чувствам добре - първата седмица мина успешно (като изключим виното). Не ми се е случвало от година да поддържам такъв ритъм на хранене, което дължа много и на дневника тук.
Не съм се теглила, нито мерила преди да започна. Така че мерилото засега са едни дънки, които от средата на бедрата нагоре не желаят да преминат 😄 Първата цел е да вляза в тях, а втората да ми стоят добре.
Може след тези 3 седмици да се премеря и претегля и след това на 3 седмици да следя. Но не съм го решила още. Опитвам се да премахна всичко, което ме е спъвало преди - вманиачаването в килограми, мерки, калории, чувство за вина, ако съм изяла 30 гр. ядки повече, задържането на тегло, покачването (след натрупване на тренировки). И така.. пак много се разприказвах :( но накратко - търся моя начин като в същото време приемам всякакви съвети и насоки.
Успех и на теб, Ина! 🙂))
07.11.17
18:08
07/11/2017
Храна:
08:00 - 2 с.л мюсли с два пръста прясно мляко
10:00 - 35 гр. бадеми, зелена ябълка
16:00 - 3 яйца, 30 гр. сирене, подправки, сол, краве масло (намазване на тигана)
-50 гр. рибатон + 1 краставица
18:30 - тренировка
21:00 - едит: скумрия на скара, около 60 гр.
03:00 - руска салата, 5-6-7-8 вилици (;д)
-1 оризовка, 2 с.л тахан, 1 ч.л мед
Тренировка:
Едит:
-Йога: 1 час и 30 мин.
Течности:
1л. вода до момента
2 кафета на джезве
още вода
-водка със сок от касис (няколко глътки)
Движение:
- 2км
- вечерта салса (където ще пия вода само!)
Мнението беше редактирано от Nanny Portinari на 08.11.17 13:45.
08.11.17
13:39
Вчера отидох на фитнес, в същия момент на рецепцията беше едно момиче, което преподава Йога - попитах я какво групово занимание има и тя ме покани да опитам.
Та, бях 1 час и 30 минути на йога, в края имаше релаксация. Никога не бях ходила преди и излязох като цапната с мокър парцал, малко неадекватна, но пък лека като перце. Нищо общо с чувството като изляза от фитнес. (О.о) Мисля че ще повторя другия вторник.
След това танцувах 3 часа и половина салса без да спра почти. Пих само вода, но и няколко глътки “водка със сок от касис”, за да си кажа наздраве. Днес отново съм с мускулна треска, тъкмо беше започнала да поминава..Съмнявам се да е от йогата.
Съгреших доста като се прибрах. В 02:30 ядох няколко вилици руска салата, ядеше ми се сладко зверски - направих си таханов десерт с 2 лъжици тахан и 1 ч.л мед - това го намазах на 1 оризовка.
Вкъщи имаше разни шоколади, нутела, но тук бях чела, че някои ядат тахана с мед. Аз досега съм го ползвала само за дресинг на салата. Беше учудващо вкусно и се радвам, че избрах по-доброто ‘’бурканче’‘, но пък и с руска салата...мазало. Малко ми е криво, но продължавам.
Може би този зверски глад настана, защото преди да изляза хапнах съвсем малко от скумрията и не успях да си направя салата. Бързах и останах гладна. Но все тая, не е оправдание.
Днес тренировка, фитнес.
08.11.17
22:26
08/11/17 - Много хубава тренировка и голяма разлика от първия път. Нещата се случваха с лекота
Храна:
- 3 яйца сварени
- оризовка
- 2 вилици руска салата
- 1 краставица
- 40 гр. сирене
- гнездо от 150 гр. кайма, с магданоз, лук, копър, подправки и яйце по средата, на фурна
- зелена салата с магданоз, малко пресен босилек, лимон, оцет
- 2 супени лъжици зехтин
- маслини черни, джъмбо класик 8 бр.
Течности:
1, 5 л. вода
2 кафета на джезве
1 чаша бира след тренировка чудя се... това притеснително ли е, че толкова често пия алкохол, дори и по малко. Сега като си водя дневник ми прави впечатление, че присъства в ежедневието ми повече отколкото съм предполагала.
Тренировка:
45 мин. цяло тяло + 30 мин. кардио
дълго разтягане и загрявка + 2-3 мин. пътека (9 км/ч)
4х12 суперсерии
-лежанка с лост от 20кг
-придърпване на вертикален скрипец - 20 кг
3х12 суперсерии (когато са 3, не знам как се нарича..трисет?)
- хеликоптер за рамо, с извит лост
- бицепсово сгъване със същия лост
- екстензии за трицепс
4х12 суперсерии:
- класически клек с лост от 20 кг
- избутването на лег преса с акцент върху външните бедра
3х12 суперсерии
- бедрено разгъване
- бедрено сгъване
Хиперекстензии - към 30 бр. общо (неприятно и некомфортно ми е това упражнение, дано не е важно)
Коремни преси: 100 бр.
Кардио: 30 мин. в края
- 5 мин. (6.км/ч) + 5 мин. (8.км/ч) + (5 мин.
08.11.17
22:40
Не, че 1 бира ще ти окаже кой знае какво влияние, но по принцип алкохол и то след тренировка е в пълен противовес с идеята за горене на мазнини.......поне така пише в дебелите книги.
Мнението беше редактирано от Деян на 08.11.17 22:40.
10.11.17
10:37
09/11 - без тренировка
Храна:
- 80 гр. скумрия на скара
- 1 банан
- 70 гр. сурови бадеми
- 150 гр. кюфте с яйце на фурна
- зелена салата
- 3 с,л тахан с малко мед
- 2 филии хляб
- 1 порция спагети с доматен сос и гъби
Течности:
2 л вода
2 кафета
Движение:
4км
И аз преди се хранех емоционално. Поне при мен помогна това, че разбрах от къде идва проблемът - и той не беше в храната. После вече престанах да броя калории и меря храната - на мен това ми пречеше. Престанах и да спазвам режим, лека-полека се опитах по усет да се храня - да наблюдавам коя храна как ми се отразява, дали ме засища, кога ми се яде (сутрин не обичам да ям => няма закуска) и да не се насилвам да следвам нещо, което не ми пасва. Аз обаче се храня изчистено като цяло, просто преди прекалявах с количествата и то доста. Изчетох доста материали за храната, това помогна.