Прием на протеин с BCAA

06.11.17
17:08

Здравейте! Някой може ли да ми обясни подробно относно приема на суроватъчен протеин в комбинация с BCAA, а ако има такава тема вече, да ме насочи към нея.
Благодаря предварително!

За протеина препоръчвам да прочетеш блога Как да пия протеиновия си шейк?

BCAA-то в повечето случаи е напълно излишно, ако се приема протеин, но ако приемем, че при теб е нужно, препоръчвам да приемаш по около 5-6 грама между храненията. Друг вариант е 10-15 минути преди тренировката, но е препоръчително да е в комбинация с комплексни или поне набора от есенциални аминокиселини (или пък с 10-тина грама от протеина на прах), тъй като самостоятелно не вършат особена работа.

Деян

07.11.17
09:42

казано от Тихомир Велев на 07.11.17, 09:26:

BCAA-то в повечето случаи е напълно излишно, ....................Друг вариант е 10-15 минути преди тренировката, но е препоръчително да е в комбинация с комплексни или поне набора от есенциални аминокиселини .......тъй като самостоятелно не вършат особена работа.

С две думи, всичко което се пише за въздействието на БЦАА е меко казано преувеличено, или за да бъдем по - прецизни и обективни в изказа - пълна лъжа. При описанието на продуктите в който и да е сайт, никъде не се упоменава, че БЦАА въобще не действа, ако не се приема с друго. Даже напротив - постоянно се акцентира, колко необходимо и каква полза има от приемането им.
Както вече започнах да се убеждавам и сам, приемането на 90 % /сигурно с няколко изключения-протеин, креатин, магнезий и още няколко/ от нещата, които са в категорията на хранителни добавки не водят до абсолютно нищо-нула на квадрат. И тук идва изгодното за защитниците им: “Ами то затова се наричали добавки .............. защото трябвало храната да е на ниво и тогава действали.” Е да, ама тя ако е на ниво, ти само ще си останеш със заблудата, че постиженията ти са и от взимането на добавки, а те явно са си от самото хранене и начинът ти на трениране-от нищо друго.
Пълен шит!

Мнението беше редактирано от Деян на 07.11.17 09:46.

Реагираш меко казано крайно и твърде импулсивно.

Действието на всички добавки, особено спортните, е преувеличено. Това съвсем не е тайна и съвсем не е новина. Ти да си виждал производител, на каквото и да е, да не преувеличава за ефикасността на продукта си? 🙂

Но това не значи, че добавките нямат полза. 90% имат при определени ситуации и при определен начин на прием. Включително и BCAA.

07.11.17
10:02

Защо да не действат?
Може ли по-обосновано.
Тук в сайта се предлагат 20тина вида БЦАА...тоест безсмислен прах ли  това?

Не “не действат”. Написах “не вършат особена работа” и визирах самостоятелният прием на празен стомах. Тази препоръка лежи на скорошната публикация на Robert R. Wolfe, която от повечето хора се интерпретира също толкова грешно и със същата реакция, както тази на Деян.

Накратко, за да имат положителен ефект върху протеиновия синтез, е необходимо в кръвта да са налични най-малкото всички останали есенциални аминокиселини, а още по-добре и всичките 20. Това може да стане или ако си ял около 1-2 часа преди тренировката и храненето е съдържало прилична доза протеин, или ако приемаш BCAA заедно с малко комплексни аминокиселини или дори протеинова пудра. Ако се приемат на празен стомах, за стимулирането на протеиновия синтез ще се използват аминокиселини дошли от други тъкани, от мускулите например. Това обаче не допринася за допълнителен стимул, а просто нулира нещата и същите аминокиселини дошли от мускулите се връщат обратно в тях, съвсем просто и грубо казано.

За мен BCAA е главно средство за подобряване на възстановяването и като такова е още по-добре да се приема не около тренировката, а между храненията след нея. Може също като допълнение към хранене бедно на протеин, тъй като левцинът (оказващ най-пряко влияние върху протеиновия синтез) в BCAA продукта компенсира липсата на аминокиселината в храненето.

Вече дали степента на ефективност си заслужава парите, всеки сам преценява за себе си. Аз на редица клиенти на магазина съм казвал, че ако приемат протеин като добавка от аминокиселини няма да извлекат голяма полза. Някои са ме слушали, други си държат на тяхното. 🙂

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 07.11.17 10:19.

Деян

07.11.17
10:22

Ок, Тихомире, ама тези неща в указанията, които и където и да съм чел, не ги коментират. Т.е. както казваш, да е 2 часа след хранене, да е между храненията, да е след тренировка и т.н. Не оспорвам мнението ти, ама явно приемането на тези неща има много тънки моменти, много условия и др. А не както се пише - преди, по време и след тренировка, като ако е след, не се приема при положение, че пиете протеинов шейк. Иначе на мен ми е ясно, че БЦАА съдържат само част от аминокиселините и по-добре да си вземеш протеин. Тъй като той хем има повече количество от тези трите плюс много други. Ама и за него се казва, че не замества храната, а се добавя към храненето. Демек ефекта е не много голям. Да не говорим, че вече след определен праг на прием, организмът не може да усвои протеина, който е поет. Та ако си се храниш добре, протеина също може да се яви напълно излишен.
Не оспорвам изцяло ефекта на добавките, просто за мен вече си формирах някои изводи. Всеки сам преценява какво, по колко и кога да взима.

Мнението беше редактирано от Деян на 07.11.17 10:30.

казано от Deyan на 07.11.17, 10:22:

Не оспорвам мнението ти, ама явно приемането на тези неща има много тънки моменти, много условия и др.

Има, разбира се. Приемането на добавки винаги следва да се съобразява с конкретни фактори като особености на храненето и организация на ежедневието, например.

казано от Deyan на 07.11.17, 10:22:

Иначе на мен ми е ясно, че БЦАА съдържат само част от аминокиселините и по-добре да си вземеш протеин.

Ми... не. 🙂
При определени условия е така, при други - точно обратното.
Причината си я посочил даже:

казано от Deyan на 07.11.17, 10:22:

Та ако си се храниш добре, протеина също може да се яви напълно излишен.

Съгласен съм, че указанията по сайтовете, включетелно и в нашия магазин, са далеч от оптимални, но за съжаление няма как да се обърне внимание на всеки един детайл и всеки един възможен индивидуален случай. Затова най-често се посочва нещо, което ще върши работа в общия случай.

Отделно на това са консултантските услуги, които предлагаме, за да може ако някой се двоуми или не е сигурен, да получи индивидуален съвет. Затова и пишем сравнително подробни блогове тип “Как да...”, където на често задавани въпроси се обръща доста повече внимание.

Още по-добре е първо да се пита, после да се купува. За съжаление множеството хора правят точно обратното. 🙂

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 07.11.17 10:35.

Деян

07.11.17
10:51

Аз за компетентността на хората тук не мога никакъв негатив да посоча-налице са само позитиви. Също така, говоря за целия пазар на добавки, не конкретно за магазина тук или някой друг определен. Но в общ план, ефектът им силно се преувеличава и за условностите не се говори много, а това е основното и най-важно, та човек като си дава парите, поне да извлича ползата. Защото като види, че няма ефект, повече няма и да купува. А реално, е можело да има такъв ефект, ама купувача ткака и не е разбрал, кое как да използва.

БЦАА-то има много добър анти-махмурлук ефект, поне при мен 😄

07.11.17
11:54

казано от Alexander Krastev на 07.11.17, 11:52:

БЦАА-то има много добър анти-махмурлук ефект, поне при мен

На 100% подкрепям!!!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1