Схемата фиксиран протеинов минимум и калории+всичко останало

За не изчислявам като луд макроси, проблем ли е да гледам само протеина да е достатъчно на кг чисто тегло , а останалото да идва от въглен и мазнини без точно съотношение? Всеки ден ще използвам еднакви източници на протеин в точно количество (да речем комбинация от изолат+яйца+извара+пилешки гърди), за да съм сигурен че съм си набавил необходимото количество белтъчини, ще им знам калориите на изуст, ще ги вадя от общите за деня и за остатъка ще си ям каквото искам, като само ще следя калориите и ще гледам да е разнообразно и здравословно. В остатъка ще има въглехидрати,белтъчини и мазнини в незнайно съотношение, но с ясно сумарно количество калории. Даже май най-добре да си доставям протеина от фиксирано количество суроватъчен изолат защото е нискокалоричен и ще имам повече калориен “лимит” да си ям каквото искам, защото яйца, извара и пиле не са ми по вкуса и само ми хабят калориите, които може да използвам за нещо по-вкусно.
Тогава съотношението ще е Б40%(базов) + 60%Б(+)МВ в плаващо съотношение. Всъщност съотношението на всички нутриенти ще е плаващо, като няма да има точно определено количество протеин, а само базов задължителен минимум. Но на око ще следя никой нутриент да не взема превес над останалите.
Всъщност така се хранят повечето хора, не изчисляват нутриенти, нито дори калории, обаче калориите аз ще си ги следя.

Да обобщя схемата: следите само общото количество калории и минимума протеин и не се безпокоите за количеството въглехидрати, мазнини и допълнително протеин. Може да възникне недостиг на въглехидрати, но той ще се компенсира от мазнините и излишния протеин.
Всъщност това е модифицирана версия на класическата мързелива диета(гледам си само калориите и не ми пука какво ям), но с някои важни подобрния:

1.Фиксираният протеин премахва най-големият недостатък на мързеливата диета- недостатъчния протеин, който заедно с липсата на силови упражнения е причина номер едно за загубата на мускулна маса и оттам разваляне на метаболизма
2.Все пак интуитивното усилие храната да е здравословна поне през повечето време е препоръчително. Може да се яде “нездравословна” храна ,но в допустими граници.
4.Изследване, което можете да намерите в NCBI доказва, че съотношението БМВ не е толкова важно за загубата, а само калорийният дефицит. Все пак за да избегнете ефекта скини-фат е добре протеина да е адекватен (м/у другото FDA определя необходимото количество само на 50 г за 2000 калории. Разбира се това е достатъчно само за тези,които не тренират)
3.Диетата може да се подобри още, като се добави гейнър

А защо е нужна тази диета? Броенето не нутриенти е по-досадно и от броенето на калории. Знаете ли колко трябва да си играете за да напаснете определено съотношение? И трябва да го правиш всеки ден, за вяко ястие. Затова много трениращи ядат едно и също всеки ден,или имат 5-10 ястия , които въртят. Бедата е,  че освен мазнината и захарта, няма друг моно-източник на нутриенти - всичко е смесено. Ще добавиш нещо,ще намалее друго, ще махнеш нещо и това което си добавил няма да е достатъчно. Като калорийно-нутритивен тетрис. По-лесно е ако храненията са разделени на 5 , но това също е много непрактично. Като добавим междинните хранения, то по цял ден ще трябва ядеш.

И още нещо- как да отслабнем без да броим калории:(не го препоръчвам, но си струва да се обсъди)

Дават се различни съвети като това да ядем бавно, да избягваме определени храни, да избираме по-засищащи, да сервираме в малки съдове малки порции, да ставаме от масата когато можем да изядем още толкова и по странни като това да ядем в съдове с определен цвят, да миришем храната преди да я ядем или ” да слушаме тялото си”. Истисата е, че в природата няма смятане на калории и нутриенти, а най-слабите нации постигат това без да смятат всеки ден калирии и нутриенти -визирам французите и японците.
Някои диетолози отричат теорията за калорийния баланс, но аз не стигам чак до там-калориите опрделено са фактор,но само един от многото. Еин от непроучените фактори, който представлява интерес е чревната микрофлора.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1