27.12.17
23:36
Здравейте ,
Окей ли е да се приема глюкоза по време на аеробна тренировка в продължигелност на 4 часа ( колоездене) и по колко на час ?
28.12.17
07:23
Не глюкоза, а вода с разтворен някакъв въглехидрат в нея. Разбира се, че трябва. А водата е задължителна при всички положения. За 4 часа ще останеш без никакъв гликоген в организма и ще караш само на мастните си запаси в организма. Това даже ще стане по-рано, още на втория час🙂 Бих ти предложил да си вземеш и бца и някой сникерс за всеки случай, защото ако не си го правил до сега...🙂))ще разбереш 🙂). Вземи си 1,5 л шише.
28.12.17
14:31
казано от Anton Ivanov на 27.12.17, 23:36:
Здравейте ,
Окей ли е да се приема глюкоза по време на аеробна тренировка в продължигелност на 4 часа ( колоездене) и по колко на час ?
Да, приемът на глюкоза при такова натоварване е много добър избор.
По принцип организмът има възможност да усвоява по около 60 грама глюкоза на час. Може да изпиеш само веднъж 50-60 грама на втория или третия час след старта на натоварването или два пъти, на втория и третия час (общо 100-120 грама).
Дозата ще трябва да напаснеш сам, според това как ти влияе и какъв ефект има, както и в зависимост дали натоварването е нон-стоп или има почивки. По принцип, при спадане на гликогенните депа под критичните нива в процес на дълготрайно аеробно натоварване се свързва с така наречното “удряне на стената” (hitting the wall). Простичко казано, тялото ти блокира, сякаш от раз, изпитваш супер умора и е почти невъзможно да продължиш.
28.12.17
18:38
казано от Тихомир Велев на 28.12.17, 14:31:
казано от Anton Ivanov на 27.12.17, 23:36:
Здравейте ,
Да, приемът на глюкоза при такова натоварване е много добър избор.
По принцип организмът има възможност да усвоява по около 60 грама глюкоза на час. .
какво значи усвоява?, защото влизаш в противоречие с това, че организма може да трупа мазнини, което си е усвояване)))...и го прави доста по-бързо от 60 гр въглен/час
28.12.17
20:16
Под “усвояване” обикновено се разбира преминаването на хранителните вещества през чревната стена и попадането им в кръвообращението.
За глюкозата има данни, че през червата има възможност да преминава между 30 и 60 грама глюкоза на час, според-зависи някои условия. Всичко над тези количества обиконовено води до стомашни проблеми и тежест най-вече по време на спорт.
Затова и препоръката за прием на въглехидрати при маратонци е до 60 г/час.
During exercise, primary goals for nutrient consumption are to replace fluid losses and provide carbohydrates (approximately 30-60 g·h−1) for maintenance of blood glucose levels. These nutrition guidelines are especially important for endurance events lasting longer than an hour when the athlete has not consumed adequate food or fluid before exercise or when the athlete is exercising in an extreme environment (heat, cold, or high altitude).
28.12.17
20:30
Благодаря за отговора. Защото всички тук ме разпънаха, когато написах, че трябва да се яде често на малки порции))...и нямало значение, че може да се наядеш вечер с едно хранене и това ще е равносилно)... 🙂
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 28.12.17 20:30.
казано от Carbohydrate на 28.12.17, 20:30:
Благодаря за отговора. Защото всички тук ме разпънаха, когато написах, че трябва да се яде често на малки порции))...и нямало значение, че може да се наядеш вечер с едно хранене и това ще е равносилно)...
60 грама глюкоза на час е много нещо. Първо не пием директно монозахарид, а ядем твърда храна с фибри и други баластни вещества. Времето, което тя прекарва в стомашно-чревния тракт, е доста продължително - поне 3-4 часа. Това ще рече, че с едно хранене мога да се усвоят над 200 грама глюкоза, а това вече надхвърля границата за една РБД с примерно 2400 калории дневно. Ако вместо на един прием, разделим храненията на две, усвоимото количество скача двойно, така че стига с тоя бро-сайънс от 80-те за честите хранения.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.12.17 21:17.
28.12.17
21:20
казано от Carbohydrate на 28.12.17, 20:30:
Защото всички тук ме разпънаха, когато написах, че трябва да се яде често на малки порции))...
За какво сме те разпънали?
- за хранене по принцип и като цялостна организация за деня
- за прием на глюкоза по време на 4-часова тренировка по колоездене
Струва ми се, че долавям “леки” разлики между тези две неща.
P.S. Боби ме изпревари.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.12.17 21:21.
29.12.17
02:39
Всички грешите. Има едно нещо което се нарича ГИ на храните и не 2400 можеш да усвоиш за едно хранене а много повече! Тихомир не е прав. 60 г в час това е скоростта на възстановяване на гликогена! Боби кой те слуша..не си интересен с твойте допотопни писания..и не се прави на интересен...може да се правиш пред някоя ученичка не пред мен..защото капацитена ти е на корема🙂
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 29.12.17 02:39.
29.12.17
02:48
По време на плувните маратони всички пиеха захарен и глюкозен сироп.
29.12.17
07:43
Васко, да се намеся и да почистя темата или сам ще се усетиш, че е по-добре просто тихичко да даваш линкове към “твоята” т.нар. книга извън форума?
29.12.17
08:31
казано от Кольо Пияндето на 29.12.17, 07:43:
Васко, да се намеся и да почистя темата или сам ще се усетиш, че е по-добре просто тихичко да даваш линкове към “твоята” т.нар. книга извън форума?
усещам във теб лоши чувства, което не е хубаво за теб...отиди на църква, пречисти се 🙂
29.12.17
10:29
казано от Carbohydrate на 29.12.17, 02:39:
Всички грешите. Има едно нещо което се нарича ГИ на храните и не 2400 можеш да усвоиш за едно хранене а много повече! Тихомир не е прав. 60 г в час това е скоростта на възстановяване на гликогена!
Напротив, прав съм. Визирам точно скоростта на усвоване на глюкозата в червата, която е значително по-ниска от скоростта на синтезиране на гликоген в мускулите.
Ревюто на Roy Jentjens и Asker E. Jeukendrup - Determinants of Post-Exercise Glycogen Synthesis During Short-Term Recovery е страхотно четиво точно по тази тема.
В него се отбелязват редица фактори, които влияят върху скоростта на синтезиране на гликоген - от възможността на изпразване на стомаха, през скоростта на усвояване на глюкозата в червата, до типа въглехидрати, техният гликемичен индекс, тяхното количество, дали и колко скоро след тренировка са приети въглехидратите, типът тренировка и редица други.
Като цяло, с много малко изключения, повечето научни изследвания показват скорост на синтезиране на гликоген в мускулите между 20 и 50 mmol на кг сухо тегло на час, като в оптимални условия се достига горната граница, а при по-неоптимални - долната. За сравнение, синтезът на гликоген след тренировка без да се приемат въглехидрати е от порядъка на 7-12 mmol на кг сухо тегло на час.
По мои сметки, 50 mmol/кг сухо тегло/час се равнява на ~5.35 грама гликоген сухо тегло или ~1.25 г мокро тегло, на час или 125 грама гликоген при 100 кг мускулно тегло.
Това темпо на синтез се достига с около 1 до 1.5 г въглехидрати на телесен килограм, на час, като повечето научни изследвания намират това количество за максимум. Над него не се наблюдава допълнително увеличаване на скоростта на синтез на гликоген.
Това води и до:
In a recent study we have suggested that insulin is not a limiting factor for glycogen synthesis when CHO intake is sufficient (≥1.2 g/kg/h) and provided at regular intervals. [86] CHO availability, on the other hand, is more likely a rate-limiting factor for muscle glycogen synthesis. The availability of CHO is dependent on the rate of gastric emptying and intestinal absorption of the ingested CHO, glucose output by the liver and glucose entry into the muscle. Studies which have examined gastric emptying in relation to exogenous CHO oxidation have shown that the rate of gastric emptying is not the limiting step in the oxidation of the oral ingested glucose. [159,160] It is therefore unlikely that the rate of gastric emptying will limit the rate of glycogen synthesis.
Several studies have reported extremely high muscle glycogen synthesis rates up to 130 mmol/kg dw/h when large amounts of glucose (up to 2.1 g/kg/h) were infused following glycogen-depleting exercise. [76,84,90] These glycogen synthesis rates were far above the maximal glycogen synthesis rates of 40–50 mmol/kg dw/h often found in studies where glucose was ingested orally after exercise (tableI). [9,77,82,85,94] It is therefore likely that the rate of muscle glycogen synthesis is at least in part limited by the rate of digestion and absorption of CHO by the intestine and subsequent transport of glucose into the bloodstream regulated by the liver. It has been suggested that the upper limit for glucose absorption in humans is approximately 1.0–1.7 g/min, [161,162] which may be slightly higher in the post-exercise state. [163,164] Assuming an active muscle mass of 10kg during cycling, [165] the maximal rate of muscle glycogen storage following oral glucose consumption should be in the range of 0.28–0.32 g/min (figure 3). Thus, the maximal glycogen synthesis rate in the leg seems to be 65–85% lower than the maximal absorption rate by the gut, which indicates that part of the absorbed glucose is either oxidised, extracted by other tissues (i.e. liver, [123] other muscle groups and/or fat tissue) or is synthesised to fat in the previously exercised muscle. Therefore, the transport capacity of the intestine for glucose cannot be the only factor that determines the maximal rate of muscle glycogen synthesis.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 29.12.17 12:14.
29.12.17
10:33
Значи, искаш да кажеш, че изпита 100% глюкоза (захар, мед и т.н.- върлехидрат с висок ГИ) 200 мл ще се усвои 60 мл за час, а останалото количество в следващите часове? Това е просто невъзможно....
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 29.12.17 10:36.
29.12.17
10:42
Точно това е изводът, да. Ако изпиеш примерно 200 грама чиста глюкоза, според редица фактори през първия час ще можеш да усвоиш и да преминат през червата около 50-60 грама. Може би по-малко, може би малко повече, но горе-долу толкова. Останалото стои в червата и се усвоява в следващите часове, като темпото намалява с напредване на времето и отдалечаване от тренировката и запълване на гликогена в мускулите и черния дроб.
Дали и как ще гледаш на този факт си е твое решение. Има редица научни изследвания, които го подкрепят.
От друга страна, аз също не мога да си представя как смяташ за възможно приетата храна да преминава през червата все едно са празно пространство и всичко се изсипва директно в кръвообращението.
29.12.17
10:57
казано от Тихомир Велев на 29.12.17, 10:42:
От друга страна, аз също не мога да си представя как смяташ за възможно приетата храна да преминава през червата все едно са празно пространство и всичко се изсипва директно в кръвообращението.
Не знам защо това те учудва в поведението на Карбохидратко, известен със сляпото си вярване в праисторическите теории на съветските учени Чукундуров и Дървоглавов.... 😄 Той сигурно има олтар със знамето със сърп и чук у тях и всяка сутрин пали свещи там. Щом съветските учени не са казали нещо, значи то не е вярно 🙂
29.12.17
11:41
Значи тогава, че затлъстяването не е възможно по принцип, но ако е вярно това, то тогава няма да има и инсулин и затлъстели хора, което пък, виждаме, че не е вярно))), нали херцоже))....та вярвайте си колкото и в каквото искате)...
29.12.17
11:44
казано от Carbohydrate на 29.12.17, 11:41:
Значи тогава, че затлъстяването не е възможно по принцип, но ако е вярно това, то тогава няма да има и инсулин и затлъстели хора, което пък, виждаме, че не е вярно))), нали херцоже))....та вярвайте си колкото и в каквото искате)...
Изводът ти няма логическа връзка с дискусията - човекът пита едно, ти направи някакъв безумен извод относно броя хранения снощи, който няма връзка с пиенето на чист въглехидрат при високоинтензивна тренировка, а накрая плямпотиш някакви тъпотии за инсулин и затлъстяване. Тихомир ти го е написал и копирал много точно, ползвай онлайн преводач, тъкмо да научиш нещо ново, чичак.
П.П. А поредният ти малоумен опит да ме засегнеш на тегло ще го оставя почти без коментар - само ще ти кажа, че аз ще отслабна преди ти да поумнееш - просто защото при теб това е невъзможно, защото си изкуфял отдавна 🙂
П.П.2 И има конспирация против теб от форумните модератори, илюминатите, рептилите и масоните.
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 29.12.17 11:46.
29.12.17
11:46
Чакай сега, ние говорим за едно, ти си мислиш за друго. Защо да не е възможно затлъстяването?
Наднорменото тегло е проблем на енергиен дисбаланс (изключвайки специфични здравословни проблеми като причина). Приемаш повече калории отколкото изразходваш.
Ако приемем, примерно, че усвояваш по 50 грама глюкоза на час, то за 24 часа ще усвоиш 1200 грама, което са 4800 ккал. Като добавиш и още от мазнини и протеин, като нищо можеш да надебелееш.
Какъв е проблемът?
29.12.17
14:15
Благодаря за изчерпателните отговори , смятам да направя така :
По принцип на час изпивам по един бидон , мисля да разтворя във всеки по 30 гр глюкоза + 3 пръсквания от електролитна напитка . Което ще дойде за 4 часа 120 гр . Дали ще е нужно да взема и след тренировка и ако да колко при положение че в края на тренировката съм на минус 2000± калории .
29.12.17
16:12
казано от Anton Ivanov на 29.12.17, 14:15:
Планът ми звучи добре. Не съм сигурен какво количество вода визираш под “един бидон”, но ти си знаеш.
След тренировката има смисъл да приемаш допълнително глюкоза/въглехидрати като добавка само ако следващата ти тренировка е в следващите няколко часа. Ако е след повече от 20-24 часа, въглехидратите, които ще поемеш от храната са предостатъчни (правя предположение, че храненето ти е богато на въглени при такъв тип тренировки) . Калорийния баланс също ще си възстановиш чрез храната.
29.12.17
19:11
казано от Тихомир Велев на 29.12.17, 11:46:
Чакай сега, ние говорим за едно, ти си мислиш за друго. Защо да не е възможно затлъстяването?
Наднорменото тегло е проблем на енергиен дисбаланс (изключвайки специфични здравословни проблеми като причина). Приемаш повече калории отколкото изразходваш.
Ако приемем, примерно, че усвояваш по 50 грама глюкоза на час, то за 24 часа ще усвоиш 1200 грама, което са 4800 ккал. Като добавиш и още от мазнини и протеин, като нищо можеш да надебелееш.
Какъв е проблемът?
напротив, при твоите сметки не отчиташ, че изпивайки 200 мл глюкоза или да речем 200 гр сладко...при твоя извод (50 г) къде е мястото на инсулина? Така, както си го написал, всичко е цветя и рози, а ние виждаме, чи всъщност не е така....Няма да обяснявам, дълго е. Ти си ерудиран...абстрахирай се от всичко и помисли, смятам, че ще откриеш много противоречия 🙂....Ти просто си махнал от уравнението доста неща и така то изглеждауж нормално, но не е)...
29.12.17
19:14
казано от Херцог Трън на 29.12.17, 11:44:
казано от Carbohydrate на 29.12.17, 11:41:
Изводът ти няма логическа връзка с дискусията - човекът пита едно, ти направи някакъв безумен извод относно броя хранения снощи, който няма връзка с пиенето на чист въглехидрат при високоинтензивна тренировка, а накрая плямпотиш някакви тъпотии за инсулин и затлъстяване. Тихомир ти го е написал и копирал много точно, ползвай онлайн преводач, тъкмо да научиш нещо ново, чичак.
П.П. А поредният ти малоумен опит да ме засегнеш на тегло ще го оставя почти без коментар - само ще ти кажа, че аз ще отслабна преди ти да поумнееш - просто защото при теб това е невъзможно, защото си изкуфял отдавна
П.П.2 И има конспирация против теб от форумните модератори, илюминатите, рептилите и масоните.
задай си въпроса, защо ти дебелееш??? няма нужда да ме обиждаш..не се засягам...Или трябва да признаеш, че ядеш като безмозъчно прасе или, че нещо в сметките ти не е вярно, което пишеш тук и лансираш. Ти си избери на кое залагаш....мен не ме интересуваш.
29.12.17
20:27
Е, сега разбрах и че дебелея.... 😄 😄 😄
В Русия си, в Русия си...корабът майка ти говори пак нещо 😄 😄 😄