Мнения за 5-хидрокситриптофан (5-htp)?

16.01.18
07:30

Здравейте,
искам да Ви питам, някой взимал ли е въпросната добавка и как му се отрязава?
Четох, че можело да се стигне до опасно състояние - серотонинов синдром, а мислех да си я взимам...

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 16.01.18 09:04.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

16.01.18
08:44

Аз я взимам и да ти кажа не знам дали е плацебо, но откакто я взимам като че ли се чувствам по- спокоен. Може и да съвпадна с влизането в по- спокоен сезон на работа, но нямам изблици на нервен глад и да трябва да прибягвам до утешително ядене.

Като всяко нещо, което решавам да купя и пия, поразпитах и за този хтп-5, и според любимия ми сайт за научни справки www.examine.com си има реално действие, но в изследванията са използвани дози, които се получават ако пия 20 капсули от разфасовката, която си купих. С 1/20 от доказано работещата доза не се притеснявам че ще се пристрастя или нещо ще ми направи фатално на хормоните.

Я дай да видим къде си чел за тези потенциални проблеми.

Edit: прочетох за този серотонинов синдром, изразява се във висока температура, диария, тремор, може и да е летален, причинява се ако взимаш 5-хтп в комбинация със силни антидепресанти или друсаш екстази, амфети, кока и т.н. Ако не е такъв твоя случай, мисля че няма от какво да се притесняваш. https://en.wikipedia.org/wiki/Serotonin_syndrome

Мнението беше редактирано от Димо на 16.01.18 10:09.

16.01.18
23:14

Да общо взето това ми беше притеснението - серотониновия синдром.
Каква е дозировката - 1 таблетка дневно, а колко време го приема?

Аз получих серотонинов синдром заради предозиране със наколко серотонин потенциращи препарата в комбинация(сертралин,сибутрамин,цитаризин и жълт кантарион) — беше страшен кеф— най—вече  заради хипоманията. Но нещата започнаха да излизат извън контрол и спрях всичко и приех активен въглен. Без да предозираш антидепресант и без да смесиш  два антидепресанта няма как да получиш серотонинов синдром. Но дори и тогава не е сигурно — честа практика в психиятрията е рефракторните случаи да се третират с комбинация от два антидепресанта или много по — висока доза от рекомендантната и това не води до тежки интеракции. Важно е бавното титриране и мониторинга.

17.01.18
08:00

Не приемам никакви антидепресанти, а само хапчета за кръвно, това е.
Щом няма да смеся антидепресант с това, значи би трябвало да е безопасно

17.01.18
09:21

казано от Petar Kostadinov на 16.01.18, 23:14:

Да общо взето това ми беше притеснението - серотониновия синдром.
Каква е дозировката - 1 таблетка дневно, а колко време го приема?

Според examine.com, типичната доза е 300-500мг/ден, а в изследванията, които четох са използвали от 750 до 900 мг/ден. Моите капсули са по 50мг и препоръчителната доза на опаковката е 1 таблетка на ден и аз по толкова си и взимам.

Ако за контролиране на количеството храна ще ги вземаш, четох че трябвало с храната да се приема, защото повишавало чувството за ситост от вече изядената храна, а не че намалява чувството за глад без храна.

Аз ги пия от 2-3 месеца може би, почти всеки ден по 1 капсула сутрин.

Трудно ще получиш серо синдром от фито антидепресанти. Аз мешам синтетични анти-та и нищо ми няма. Е попрекалих веднъж, но ако не са повече от два серотонинергични препарата няма проблем. Не се хипохонндризирай и не си внушавай, че от оувър дъ каунтър дръг ще индуцираш подобна интеракция.

17.01.18
23:12

На мен ми се беше отразило добре пиех го преди лягане. От многото работа не можех да спя бях нервен и незнам дали е плацебо или не но след приема бях по добре. Много по спокоен и най важното се наспивах. Забравих да спомена, че го комбинирах с ZMA.

Мнението беше редактирано от LilSaint05 на 17.01.18 23:16.

Аз преди като не можех да спя пиех антипсихотици - щура работа... Хлорпротиксен, кветиапин... После на следващия ден сухота в устата, сънливост , отпуснатост... Но се отказах, след предозирането вече съм адски био- дори грипа лекувам с билки. Дори мисля да ограничавам химията във почистващите препарати и сапуна и да използвам домашен сапун и сода/оцет. Но понякога токсикоманът в мен пак се обажда и ми се прищява да се поглезя с някое ривотрилче или лепонексче - няма по-сладък от невролептичния сън. Но засега не се поддавам на изкушението.

Мнението беше редактирано от Алан Там уин-люн на 17.01.18 23:28.

18.01.18
08:05

Проблемът е, че след грешно поставена диагноза, в момента съм в депресия и тн., а знам какво ще ми кажат лекарите - анафранил, серопрам и прозиводните - не благодаря. Миналата година едвам отказах серопрам (който пих 1 година, с ужасни симптоми след отказа на прием). Та сега усещам пак някакви наченки на депресия и искам да пробвам с нещо, така да се каже, по-натурално.

Аз открих спасението във жълтия кантарион, без да спирам антидепресанта. Анафранил е ужас ,трябва да го забранят - такъв запек ми докарваше и един куп други гадости. Въобще психофармаката е ужас, има един милион алтернативни средства, които могат да се опитат преди да се пристъпи към нея. На мен билката ми помогна много повече от синтетиката.

Моите препоръки са:

-Избираш едно натурално средство ,без да ги смесваш, за да не ти стане нещо. При мен няма проблем да пия жълт кантарион и антидепресант ,но не знам на теб как ще ти понесе. Но не мисля че има проблем към някой фито антидепресант да добавиш Омега 3 например - те не влияят на серотонина. Един френд ми каза ,че бил много доволен от мурсалския чай - давал му енергия и настроение. А на мен лично кафето много ме тонизира.

-Движение! Поне един-два часа на ден. Ходене, фитнес - изборът е твой. И ограничаване на технологиите, вкл. телевизия, на мен висенето пред компютъра ми изсмуква енергията и затова повече от час два дневно вече не стоя.

-В интернет има едни записи с кодирани послания на английски, които влизали в подсъзнанието. Трябва да се слушат всеки ден до постигане на ефект. Ето този е специално за депресия: https://www.youtube.com/watch?v=pNiY72n9ZC4&t=1264s

-Други алтернативни средства: ароматерапия, смехотерапия,музикотерапия, масажи, акупунктура, рейки, медитация. Повечето може да си ги правиш сам - слушай музика, пей, пали си ароматни пръчици или тамаян, усмихвай се, смей се. Има и много техники за самомасаж.

22.01.18
08:11

Неолаксан а предполагам това е същото?

25.01.18
18:20

А има ли някакви взаимодейтвия с витамините? Д, А, К?

16.02.18
07:16

Здравейте,
да споделя мнение от вече 15 дена вземане на 5-htp.
За човек, който е вземал антидепресанти преди мога да кажа, че в началото на приема изпитвах симптоми подобни на тези когато ги спирах.
Странно усещане, неравномерен пулс, повишена температура не можех да заспя( не че и преди спях добре 😄  )
След 4-5 дена всичко беше отшумяло. Сега се чувствам перфектно ... всички тези неща изчезнаха. Спокоен съм....Не знам по какъв начин, но имам тригеминална невралгия и клонът, който минава покрай окото постоянно ми правеше проблем - болка в очната ябълка когато си извъртя окото...а сега всичко това отшумя (и идея нямам защо)
Спя като пън - точно 8 часа. Събуждам се в прекрасно настроение.

25.07.22
13:05

Здравейте, по кое време на деня приемате добавката? И колко общо време я пихте? След спиране имаше ли отрицателни последствия?

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1