11.02.18
22:04
Здравейте!
Насочих се към този режим, защото ми се струва подходящ за моя случай. Имам въпроси, за да ми се изяснят някои неща.
От понеделник до четвъртък съм зает през почти 100% от деня(а понякога този период достига до 2 седмици дори). Това е страхотен момент да се възползвам от плюсовете на този режим, защото няма да имам време да мисля да храна, а и няма да ми се губи много време в приготвяне, ядене и т.н.
Насочих се към някакъв смесен тип на хранене, защото ако карам така всеки ден, то ще се получи огромен дефицит и ще губя прекалено много тегло, а все пак не съм 200кг и не ми е това целта. Тук е и първият ми въпрос:
Има ли логика в някаква такава схема, когато от понеделник до четвъртък съм на около 20-24 часа период на глад, а от петък до неделя ям през целия ден ?
Смятах калории и с 15% дефицит грубо малко над 3000 калории дефицит ще имам седмично. С такъв режим, какъвто съм казал - ще имам около 4000 калории дефицит седмично, при положение, че в 3-те дни съм на 0, а в другите 4 на около 1000 калории дефицит. Тук идва и вторият ми въпрос. Реално колко дефицит да имам, както и да имам ли такива дни, в които съм на 0? Като цяло по този въпрос доста ми е неясно, не е само това.
Друго нещо. През тези въпросни 4 дни ще намирам по 1 ден за тренировка, рядко бих могъл по повече. Би се получило така, че във всичко(без един)дни на периодичното гладуване, ще съм без тренировка. Всъщност това глупаво ли е или не пречи на режима?
Знам, че в дните на 0 калории ще мога да правя по-тежки тренировки и ще се възползвам от това, но тук идва и последният ми въпрос(към този момент). Прекалено еднообразно ли би изглеждало нещо такова с 4 дни поредни на глад, последвани от 3 дни с хранене през целия ден, като тренировките винаги са в едни и същи дни(според това как се храня)?
Надявам се нещо да разбрахте, опитах да съм подробен, но и не много досаден. Важно ми е всичко, но най-много ме интересува просто да действа режимът, като не свалям прекалено бързо, защото все пак не искам да сваля 20 кила.
Желая лека вечер и ще съм благодарен на всеки, който помогне 🙂
12.02.18
09:52
Всеки има определен седмичен калориен прием, при който поддържа, сваля или качва тегло. Според това какво целиш, просто раздели тези калории на броя дни, през които смяташ да ядеш.
Например, чрез проба-грешка си установил, че при 17 500 ккал седмично поддържаш теглото си. Ако смяташ да ядеш само 3 дни в седмицата, трябва през всеки от тях да приемаш ~5800 ккал, като разбира се не е задължително да са разпределени точно поравно.
По-важното в случая обаче е, че да си на 0 калории 4 поредни дни според мен е много лоша идея. Ако лежиш по цял ден и гледаш в тавана - окей, но имаш ангажименти и се натоварваш психически и физически... А да вкараш и силова тренировка при положение, че идните дни няма да приемаш никаква храна също е много лоша идея.
На твое място бих помисли за вариант в дните понеделник-четвъртък, вечерно време, дори и да е точно преди лягане, да се набухаш с храна, за да си поне в калориен баланс или нисък калориен дефицит - 10-20%.
казано от Тихомир Велев на 12.02.18, 09:52:
вечерно време, дори и да е точно преди лягане, да се набухаш с храна, за да си поне в калориен баланс или нисък калориен дефицит - 10-20%.
Дано не си дал този съвет на сериозно, ама надали. 🤔
12.02.18
12:36
казано от Margi на 12.02.18, 11:56:
вечерно време, дори и да е точно преди лягане, да се набухаш с храна, за да си поне в калориен баланс или нисък калориен дефицит - 10-20%.
Не е оптимален вариант, но за мен е по-важно да приеме някаква храна и да има риск от дискомфорт и влошено храносмилане, отколкото да е на нула 4 дни поред. Иначе да, по-добре е да минат поне 1-2 часа преди да заспи, но всичко зависи от него, ежедневието му, желаният му, възможностите му.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 12.02.18 12:36.
казано от Тихомир Велев на 12.02.18, 12:36:
казано от Margi на 12.02.18, 11:56:
Не е оптимален вариант, но за мен е по-важно да приеме някаква храна и да има риск от дискомфорт и влошено храносмилане, отколкото да е на нула 4 дни поред. Иначе да, по-добре е да минат поне 1-2 часа преди да заспи, но всичко зависи от него, ежедневието му, желаният му, възможностите му.
Не е важно да се приема НЯКАКВА храна - ние сме това, което ядем. Хранате не е калории, сметки и баланси в екселски таблици.
13.02.18
15:34
Написал съм, че ще съм на около 1000 калории дефицит в тези дни. Никъде не пише, че няма да ям 4 дни...
Все пак някаква помощ с отговори на въпросите ми?
13.02.18
16:00
Мда, след като прочетох темата още 4-5 пъти ми стана по-ясно. 🙂
Другият път вместо “в дните на 0 калории” използвай “в дните без дефицит”, примерно.
Има ли логика в някаква такава схема, когато от понеделник до четвъртък съм на около 20-24 часа период на глад, а от петък до неделя ям през целия ден ?
Има логика и е окей за различни ситуации. Твоята се вписва.
Реално колко дефицит да имам, както и да имам ли такива дни, в които съм на 0? Като цяло по този въпрос доста ми е неясно, не е само това.
Ако смяташ да включваш тренировка в един от заетите ти дни, то този ден по-добре го направи на 0 (в калориен баланс демек). Може дори на лек плюс. Ако не можеш да изядеш всичките си калории точно след тренировката, понеже е например късно вечер, направи обилна вечеря и се постарай и закуската да е такава. Така ще подпомогнеш значително възстановяването от тренировката.
Прекалено еднообразно ли би изглеждало нещо такова с 4 дни поредни на глад, последвани от 3 дни с хранене през целия ден, като тренировките винаги са в едни и същи дни(според това как се храня)?
Прекалено еднообразно в какъв смисъл? Всяка една рутина е еднообразна по дефиниция, но всяка една рутина може да бъде разнообразявана.
Важно ми е всичко, но най-много ме интересува просто да действа режимът, като не свалям прекалено бързо, защото все пак не искам да сваля 20 кила.
На това отговорих в първия си пост. Ако в края на седмицата си си набавил необходимото общо количество калории, което е нужно, за да поддържаш теглото си, то ще го поддържаш.
Ако искаш да отслабваш, но искаш да става бавно, раздели необходимия дефицит за това, разпредели го в “гладуващите” дни и тествай как се движи теглото ти.
Например, искаш да отслабваш с 0.5 кг седмично. За това в общия случай е необходим дефицит около 3500 ккал седмично. Ако смяташ да си в дефицит 3 до 4 поредни дни, през тях ще трябва да извадиш 1100 (ако ще гладуваш 3 дни, а 4-тия ще тренираш) или 875 (ако ще си в дефицит 4 дни) калории от калорийния си баланс.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 13.02.18 16:14.
13.02.18
17:12
Разбирам. Значи да правя, както го бях решил. Последни разяснения само. Какво да правя с въглехидратите? Ако са ми около 50% от калории за деня, то в дните без дефицит, те ще са над 300гр. В дните пък с дефицит, да правя ли НВД или самият глад е достатъчен?
По принцип съм и с ниско кръвно, прилошава ми при малко въглехидрати, но все пак колко е наистина много?
13.02.18
17:49
В оптималния теоретичен случай, въглехидратите следват кривата на физическо натоварване. То може да е само под формата на тренировки през седмицата, а може и работата ти да изисква физически труд. По този начин ще се използват най-ползотворно и оксидацията на мазнини ще е оптимална. Индивидуално е и сам ще трябва да прецениш за себе си.
На практика обаче, ако има нещо, за което си заслужава да намалиш въглехидратите в дните с дефицит е, че по този начин неминуемо ще увеличиш количествата на протеин и мазнини, а те ще те държат малко по-сит. Останалото са дреболии.
От друга страна следва да се вземе и под внимание индивидуалната (не)поносимост към въглехидратите. Ако ти не се чувстваш добре на ниски въглехидрати, недей да ги смъкваш ниско. Това е по-важно от описаното горе.
Помисли обаче дали наистина имаш нужда от толкова много въглехидрати. В бодибилдинг средите има далеч по-големи извращения от 300 г/ден и за мен 300 грама са по-скоро умерен към висок прием, а баш висок стават над 400-500 г/ден.
Отговорът на въпроса “Колко все пак е наистина много?” е... зависи. Ако си 100 килограмова машина ходеща по бодибилдинг състезания или маратонец на елитно ниво, 400-500 г въглехидрати на ден са напълно окей. По мои наблюдения обаче, повечето хора тип “фитнес любители” едва ли имат нужда от повече от 200-250 г/ден. Подозирам, че и ти спадаш в тази категория предвид описаното до момента.
В зависимост колко ниско можеш да паднеш, моят съвет е да ги намалиш малко и за тяхна сметка увеличи протеина и мазнините. За мен те са с доста по-голям приоритет в твоя случай.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 13.02.18 17:49.
14.02.18
15:30
Доста време ми отдели. Благодаря много! Причините за евентуален такъв прием на въглехидрати са изцяло заради финансите. Ще направя окончателни сметки и ще преценя как в по-добре за мен.