Тренировки без диета?

14.02.18
22:45

Здравейте група!
Доста време мина докато подновя спорта като дейност, но след 2 бременности и 2 деца, вече имам желание да се погрижа и за себе си. Въпросът ми е следният, какво мога да очаквам ако тренирам без да пазя диета? В момента кърмя и не ми се иска да рискувам с диета. Нямам и кг за сваляне, просто искам да се постегна и да се тонизирам. Има ли такива сред вас, които спортуват без да пазят определен режим на хранене и какво успявате да постигнете?
Благодаря на отзовалите се 🙂

Понеже думичката “диета” се разбира под различен начин от различните хора, доколкото разбирам, в твоите очи това значи следването на определен начин на хранене с цел отслабване, покачване на мускулната маса, “стягане” (друго понятие без ясна дефиниция) или друго.

Независимо каква цел имаш, постигането и зависи от най-ралични фактори, като два от най-сериозните са храненето (диетата) и физическата активност (тренировките).

Нека обаче погледнем на нещата от малко по-различен ъгъл и поразсъждаваме.

Ти питаш “Какви резултати могат да се постигнат без следването на диета?”. Ако се замислим обаче, човек винаги следва някаква диета и някакъв начин на хранене, независимо дали осъзнато или неосъзнато.

Например, аз мога да приемам огромни количества протеин и много ниски количества мазнини и въглехидрати, без това да ми е основна цел. Дори и несъзнателно, аз следвам високопротеиново хранене/диета.

Може би не ям животински продукти, но не го правя осъзнато. Въпреки това някои страничен наблюдател би казал, че следвам вегански начин на хранене.

Надявам се, че схващаш накъде бия. Дори и в момента ти да не следваш някакъв точно специфичен начин на хранене, на теория все пак го правиш. И тук се крие отговорът на въпроса ти. Резултатите ти ще зависят от начина ти на хранене.

Ние съответно не знаем как се храниш, нито знаем нещо за останалите фактори, които влияят върху резултатите - тренировки, сън, стрес и други.

Ако не искаш да следваш “диета”, което така или иначе е много криворазбрано нещо, просто трябва да започнеш да тренираш и с времето ще разбереш какви резултати ще постигнеш.

Почти със сигурност ще има някакво “стягане” и “влизане във форма”, но в каква степен и дали ще са задоволителни в твоите очи не е ясно.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.02.18 09:44.

15.02.18
12:56

Благодаря за изчерпателня отговор. Ще започна така и ще стане ясно. Разбирам добре, какво се има предвид. Истината е, че всеки път се провалям заради пустата диета. А тренирам с удоволствие и желание. Имам изготвен персонален режим, обаче като почна да си тегля порциите и ми става много досадно... и на глад не търпя никак, а мина ли на “диета” все съм гладна. Храня се традиционно по български и обичам да ми е вкусно 😀. Подбирам си продуктите, дотолкова, че не ям пакетаж, не пия безалкохолни, не ям сладко. Обаче с една чиния мусака прекарвам 2-3 филии хляб. Не пълнея и не отслабвам с това хранене. Ще пробвам така пък, каквото такова.

15.02.18
13:45

Тук най-вече играе психологическият аспект. И нормално, когато следваш определена диета, има позволени и забранени храни. А това от своя страна предразполага за лоша (психологическа) връзка с храната и често се стига до едни и същи периоди на ограничения и преяждания. Защото забраненото винаги ще е по-вкусно 🙂

Хапвай каквото ти се яде. Би било достатъчно да ядеш по-хубава/жива храна през повечето време и по-малко пакетирана. Пък и щом се чувстваш добре и се харесваш, съвсем не виждам повод за притеснение.

Пс: Нищо ѝ няма на мусаката, нито на хляба.

казано от GoldenFlower на 14.02.18, 22:45:

Здравейте група!... Въпросът ми е следният, какво мога да очаквам ако тренирам без да пазя диета?... Има ли такива сред вас, които спортуват без да пазят определен режим на хранене и какво успявате да постигнете?
Благодаря на отзовалите се

Да , има!
Аз самата спортувам точно по този начин.Лично за себе си , мисля че постигам добри резултати.Но да не ме разбереш погрешно...с течение на времето , докато тренираш и се развиваш, дори мисленето почва да се променя , понякога инстинктивно , а понякога и съвсем съзнателно , тялото ти само почва да ти подсказва от какво имаш нужда , аз лично с времето наблегнах на животинския протеин , както и на качествения въглехидрат...просто вкусовете ми се промениха.Но не отмервам грамове на приетите макроси , нито следя калории , никога не съм го правила , а и не мисля че някога ще го направя.Поздрави!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1